[ Arnold Layne @ 19.02.2008. 18:27 ] @
Ovo je povezano sa proslom temom ali je dosta poodmaklo i udaljilo se od iste da mislim da je bolje ovo pitanje u novu. Prvo da napomenem da se ja prvi put bavim ttl kolima, brojacima, dekoderima i sl, pa nemojte zameriti ako nesto sto je ocigledno i svima poznato meni nije. Elem, mene buni sledece: Ako uzmemo u obzir sklop koji radi sledece 1. Bira jedan od (oko) 30 izlaza i aktivira rele na njemu 2. Prikazuje broj izlaza koji je aktviran na recimo led display-u Biranje izlaza se vrsi preko brojaca koji se pomera pritiskom na taster (gore ili dole) - ali taj deo price ovde nije toliko bitan. Znaci, ja sam dosao do dva moguca resenja RESENJE 1: Brojac radi u oktalnom modu, izlazi se biraju preko 5:32 line dekodera. Znaci imam 5 znacajnih bitova koje dobijam od brojaca, i aktiviram adekvatan izlaz putem pomenutog dekodera. Sve ovo je ok, napravio sam shemu, uradio simulacije - sve mi je jasno. PROBLEM: Kako da prikazem broj na led display-u, kada on radi u dekadnom sistemu. Oktalni kod za 11 je 1011 u oktalnom sistemu, a meni treba 0001 za prvu cifru i 0001 za drugu. Ne znam da li postoji neki lak nacin da se to konvertuje iz oktalnog u dekadni. Znaci na ovaj nacin nisam uspeo da dodjem do kompletnog resenja. RESENJE 2: Brojac radi u dekadnom sistemu, sada koristim 6 bitova kako bi dobio brojanje do 30, displey nema nikakav problem u iscitavanju - dajem poslednja 4 bita drugoj cifri a a prva dva prvoj cifri i taj deo price je ok. E a kako sada to da dekodiram kada ne postoje dekoderi koji rade na dekadnom principu vec samo 3:8, 4:16, 5:32... Tu sam nasao resenje koje se vidi na prikacenoj shemi, tako sto koristim 6 3:8 dekodera i 4 2:4 dekodera, kako bih dobio 30 izlaza. Znaci svaka par 3:8 i jedan 2:4 dekodera formiraju po jedan 4:16 dekoder (nedostatak modela i jeftinije je). I od svakog od ta tri formirana 4:16 dekodera koristim samo prvih 10 izlaza. Znaci imam 6 bitova, prva 2 bita idu na 2:4 dekoder koji odredjuje da li broj x<10, 10<x>20 ili x>20 i aktivira odgovarajuci 4:16 enkoder, koristim samo 3 izlaza jer mi ne treba preko 30. Ostala 4 bita odredjuju koji izlaz na izabranom enkoderu treba aktivirati i voala. To je izgleda to. Jedino sto je malo "kabasto" u najmanju ruku. Da li postoji kolo koje konvertuje oktalni zapis u decimalni - to bi, mislim bilo najelegantnije resenje. Hvala Pozdrav |