[ Predrag Damnjanovic @ 06.10.2003. 10:31 ] @
Ali ne volume serial number, vec onaj pravi serijski broj, 'ubacen' od strane proizvodjaca?
Dakle, ne treba mi ono sto se dobija preko GetVolumeInformation().

Postoji li WinAPI funkcija koja daje serijski broj diska, a da ista radi na svim Windows-ima, i sa svim diskovima (IDE i SCSI) ?
[ silverglider @ 06.10.2003. 14:51 ] @
Potrazi informacije za SMART API. Bese jedan lep rtf i objasnjeni primeri za win9x i win2k/xp, posto ne moze na isti nacin. Ako te mrzi, onda idi lepo na MS sajt, imas MSDN online sa dobrim searchom - dace ti sve informacije sa primerima koda.
[ boccio @ 06.10.2003. 15:13 ] @
http://support.microsoft.com/support/kb/articles/Q208/0/48.asp
[ Predrag Damnjanovic @ 06.10.2003. 15:25 ] @
google ne pronalazi nista o Smart API-ju

na MSDN-u cu pogledam, ali, ja nemam pojma u kom delu da ga trazim - MSDN nije mali :)

da li mozda moze da se uzme serijski broj CPU-a - i to bi mi odgovaralo.
nije bitno sta je - samo da imam bilo kakvu unikatnu informaciju o hardveru, da bi sprecio kopiranje programa.
[ degojs @ 06.10.2003. 15:29 ] @
Pogledaj na .NET forumu - imali smo takav problem i neko je postovao C++ koji daje bas to.

/edit

Aha, evo ovde: http://www.elitesecurity.org/tema/13026/0#94993

[Ovu poruku je menjao degojs dana 06.10.2003. u 11:30 GMT]
[ Predrag Damnjanovic @ 06.10.2003. 15:29 ] @

ovo je samo za IDE diskove...
degojs - to isto vazi i za program u tom thread-u.

definitivno mrka kapa sto se tice HDD-a :(

da ja ipak potrazim ovo isto, al' za CPU ?
moze li da se uzme serijski broj CPU-a ?

[Ovu poruku je menjao Predrag Damnjanovic dana 06.10.2003. u 17:52 GMT]
[ boccio @ 06.10.2003. 15:51 ] @
Citat:
Predrag Damnjanovic:
da ja ipak potrazim ovo isto al' za CPU ?

imas API GetSystemInfo()...
ono sto ti treba mislim da je dwProcessorType

a mogao bi da pogledas i http://www.codeguru.com/system/sysinfo.html
[ Predrag Damnjanovic @ 06.10.2003. 15:58 ] @
nasao sam http://www.codeproject.com/system/system_information.asp
tamo ima :

CString QueryCPUInfo(); Number of CPU Installed on Mother Board
CString QueryCPUSpeed(); Speed of each CPU
CString QueryCPUID(); ID of each CPU
CString QueryCPUVendorID(); ID of CPU Vendor

pogledacu pa cu javiti da li je to to.
[ silverglider @ 06.10.2003. 15:59 ] @
Ako vec pravis neku zastitu (a izgleda da to radis), onda ni nemoj da zasnujes to na samo jednoj hw informaciji. Mislim, ukoliko vec hoces da se vezes za hardver i smaras i sebe i ljude za zastitu ukoliko menjaju cesce hardver (a u poslednje vreme se menja cesce), onda uradi to malo bolje. Probaj procesor, hard, uzmi neki checksum biosa, tekuce vreme registracije, itd, itd, i to sve lepo zajedno ukombinuj.

P.S.
Sto se tice ovog SMART-a, pravilno se pise S.M.A.R.T.
[ Predrag Damnjanovic @ 06.10.2003. 18:11 ] @
ista stvar je i sa procesorima, neki ne podrzavaju serijski broj...

pocinje da me 'vata panika, jer program mora bude gotov do desetog...

imate li neki predlog, kako da na najlaksi nacin uzmem neku informaciju o hardveru, i da na osnovu toga kreiram moj serijski kljuc ?

bilo kakvu informaciju, samo da koristi WinAPI funkcije, i da radi na svakom PC-u ?
[ Beban @ 06.10.2003. 23:48 ] @
Pogledaj na donjoj adresi:
http://msdn.microsoft.com/libr...wmisdk/wmi/win32_diskdrive.asp
[ degojs @ 07.10.2003. 00:22 ] @
Mrežna kartica (MAC), možda?
[ McKracken @ 07.10.2003. 00:40 ] @
MAC adresa je dobar nacin.

Jedini problem je sto se na nekim kineskim karticama (a ima ih puno modela) i MAC adresa moze menjati (nije postavljen RO fleg u hardveru) pa ti to nije najpouzdaniji metod.
[ srki @ 07.10.2003. 15:40 ] @
Citat:
Predrag Damnjanovic:
da ja ipak potrazim ovo isto, al' za CPU ?
moze li da se uzme serijski broj CPU-a ?
Ne moze za CPU. Intel je jednom hteo to da uvede pa su se onda svi bunili pa zato nije. A sto se tice hard-diska ne znam sto ti je bitno sto je ono samo za IDE kada retko ko koristi SCSI. Mislim cak i ako to neko iskoristi na SCSI disku ne verujem da ce biti mnogo takvih i da ces biti previse na gubitku. A i ako neko bas hoce da skine zastitu postoji nacin da se promeni serijski broj hard diska. Nijedna zastita nije sigurna ali nece biti mnogo njih koji ce znati da je skinu tako da to ne treba da te opterecuje. Pa i MS je uveo aktovaciju i gledanje promene nekoliko komponenti u kompu pa su mu opet razbili XP.

[ Mikky @ 10.10.2003. 23:15 ] @
Predraze, da li si uspeo nesto na kraju?
I mene zanima kako identifikovati windows/comp na manje vise jednostavan nacin (bez drajvera koji citaju hdd seriale itd...) Razmisljao sam da napravim neki hash od par podataka tipa windows sn, kolicina RAM-a, velicina hdd itd...
[ Predrag Damnjanovic @ 11.10.2003. 00:44 ] @
na kraju sam uzeo volume seiral number, disk label, i ime kompa... mozda uzmem jos neki podatak...
[ jc denton @ 11.10.2003. 00:50 ] @
Ma je l' si ti siguran da ono sto ti je degojs preporucio ne cita serijski br. sa SCSI diskova? Odi na njihovu stranu i pogledaj.
[ MoHicAn @ 14.10.2003. 11:01 ] @
Citat:
McKracken:
MAC adresa je dobar nacin.

Jedini problem je sto se na nekim kineskim karticama (a ima ih puno modela) i MAC adresa moze menjati (nije postavljen RO fleg u hardveru) pa ti to nije najpouzdaniji metod.

Neke novije ploce imaju zanimljivu funkciju u biosu za manipulaciju mac adresom integrisane mrezne kartice :)
[ borquee @ 16.10.2003. 15:15 ] @
Citat:
Neke novije ploce imaju zanimljivu funkciju u biosu za manipulaciju mac adresom integrisane mrezne kartice :)

To je iz razloga sto mnogi broadband provajderi dozvoljavaju kacenje na mrezu samo sa njihove mrezne kartice (koju kao daju na poklon) a te kartice su najcesce tesko djubre, prave probleme i slicno...

hvala bogu pa se neko setio
[ yooyo @ 21.10.2003. 20:11 ] @
Citat:
borquee:
Citat:

To je iz razloga sto mnogi broadband provajderi dozvoljavaju kacenje na mrezu samo sa njihove mrezne kartice (koju kao daju na poklon) a te kartice su najcesce tesko djubre, prave probleme i slicno...

hvala bogu pa se neko setio

Ako instaliras program na jednom racunaru u mrezi i onda ga neko prekopira i
promeni MAC adresu na drugom racunaru u mrezi u nadi da ce program raditi
i na drugoj masini, onda mu verovatno nece raditi mreza, jer postoje 2 iste
MAC adrese. Zar ne?

yooyo
[ MoHicAn @ 30.12.2003. 23:21 ] @
Ako taj program ne koristi windows api za pristup mrezi vec na hardwerskom nivou komunicira preko mreze ( ortodoxna glupost ) onda je to nezaobilazan problem ali posto najverovatnije nije tako onda na primer jos jedna mrezna od 5 eur na masini resava stvar :)
[ mikroelktronika @ 07.04.2006. 15:12 ] @
Pozdrav,
Ako sam shvatio pitanje onda je odgovor ovakav:

1* U DOS-u na particiji koja te zanima otkucas chkdsk i enter

2* U Windowsu (XP) odes u Command prompt i otkucas dir
[ z@re @ 07.04.2006. 17:44 ] @
Citat:
mikroelktronika: Pozdrav,
Ako sam shvatio pitanje onda je odgovor ovakav:

1* U DOS-u na particiji koja te zanima otkucas chkdsk i enter

2* U Windowsu (XP) odes u Command prompt i otkucas dir

Krivo si shvatio.
[ X Files @ 08.04.2006. 07:41 ] @
Hardverski broj hard diska:
http://www.winsim.com/diskid32/diskid32.html

... je sasvim druga stvar od GetVolumeInformation(), koji uzima broj particije,
koji se lako moze promeniti softverski.
[ mikroelktronika @ 15.08.2006. 11:15 ] @
Zamolio bi da se nađe neko pametan i objasni koliko to serijskih brojeva ima disk i kako se koji zove?

Sta je MBR, sta je fizicki pristup disku tj. sektorima i sve ovo malo opširnije i potkovanije ?

Sve u cilju toga da se postavljena pitanja razumiju, i dajte mi upload nekog jednostavnijeg (manjeg i amaterskog) programa sa bilo kojom zastitom vezanom za disk da vam pokazem da te zastite ne vode nikuda.

Samo je stvar volje i cilja onoga ko nesto zeli kopirati.

[ X Files @ 17.08.2006. 07:14 ] @
Citat:

Zamolio bi da se nađe neko pametan i objasni koliko to serijskih brojeva ima disk
i kako se koji zove?

Nisi ni pogledao kod i izvrsni modul sa linka koji sam ti gore dao...

Citat:

Sta je MBR, sta je fizicki pristup disku tj. sektorima i sve ovo malo opširnije i potkovanije ?

www.google.com
Kucaj: wiki MBR
... pa vidi sam, sve je tu.

Citat:

Sve u cilju toga da se postavljena pitanja razumiju, i dajte mi upload nekog jednostavnijeg
(manjeg i amaterskog) programa sa bilo kojom zastitom vezanom za disk da vam pokazem da
te zastite ne vode nikuda.

Ne. Najbolje je da ti nama nadjes neki amaterski i manji kod pa nam pokazes kako te zastite
nikuda ne vode.

Citat:

Samo je stvar volje i cilja onoga ko nesto zeli kopirati.

Kopiranje nema veze sa zastitom preko nekog kljuca povezanog sa ID-jem masine.

[ mikroelktronika @ 17.08.2006. 16:47 ] @
Bolje je ovako.Posalji ti meni svoj program vezan za ID HDD-a da ga instaliram na mashinu i registrujem, a ja cu tebi za uzvrat poslati par rjesenja za kopiranje i zloupotrebu.

Cisto sumnjam da neko ko zeli znati uzeti serijski broj diska slucajno pise Boot Magic 21 ili mozda Norton Disk Doctor 2009.

Sta drugo radi nego se pati kao obican smrtnik da zastiti neki program.Zbog toga mi je bila zelja da pomognem, a ne diskutujem.