[ wiz011 @ 21.02.2008. 23:38 ] @
Inspirisala me je ona tema o snimanju Meseca, a čini mi se da bi mogla da se zapodene zanimljiva diskusija sa stručnog, fotografskog stanovišta. Naime, kao što znate, ima teoretičara zavere koji tvrde da ljudi nikad nisu bili na Mesecu. Oni umerenije nastrojeni tvrde da možda i jesu bili, ali da snimci koje smo videli nisu snimljeni na Mesecu. Ja ću po sećanju navesti neke od argumenata koje oni iznose, dakle bez pretenzije na potpunost: 1. Na nekim snimcima senke su pod različitim uglovima, što ukazuje na to da je postojalo više izvora svetla (na Mesecu bi mogao postojati samo jedan izvor svetla). 2. Na nekim snimcima senke nejednako udaljenih objekata iste visine su različite dužine, što ukazuje na to da je snimak bio osvetljen relativno bliskim izvorom svetlosti (Sunce je pak toliko udaljeno da bi senke objekata osvetljenih njime morale biti praktično iste dužine) 3. Mada astronauti nisu bili majstori fotografije, niti su prošli neku specijalnu fotografsku obuku, neke od fotografija sa Meseca su apsolutno savršene, kako tehnički, tako i u smislu osvetljenja, kadriranja itd. 4. Korišćen je foto aparat Haselblad, bez ikakvih specijalnih izmena, i standardni Kodak film. Da je takva oprema zaista korišćena na Mesecu snimci bi bili uništeni jonizujućim zračenjem. Ima još puno ovakvih argumenata (ili "argumenata"?), ali ovih sam se setio onako iz prve. |