[ Nebojsa Mijovic @ 22.02.2008. 09:59 ] @
Imam recnik sa 1000 stranica.Koristim ga cesto.Tako htjeo bih da ga skeniram i posjedujem u tekstualnoj formi bilo kojeg tekstualnog formata.Tako kad mi zatreba neka rijec pritisnem Ctrl+F i copy,paste to mi omogucava brzo da nadjem rijec i prevedem.Da li je moguce uraditi ovo sa nekim programom.Pokusao sam sa skenerom ali on ne prepoznaje ruska slova
[ edin555 @ 22.02.2008. 11:32 ] @
Treba ti program koji ce omoguciti da iz skenirane slike izdvojis dokument, standardnim skeniranjem dobijas sliku, bez obzira da li si zaista skenirao sliku ili dokument.
Kljucna rijec je OCR (Optical character recognition-opticko prepoznavanje znakova).
Koristeci taj program mozes obradjivati sken na taj nacin da ga snimis u doc formatu.Na Google i trazi ocr program.
S obzirom da ces obradjivati ruska slova trazi program koji ima podrsku za ruski jezik. Imaces puno posla valjda se isplati...:)

Evo ti jedan od programa tog tipa:
http://www.irislink.com/c2-480...lid=CPHjoPLY15ECFQ5HQwod9xolZg
[ Sasa A @ 22.02.2008. 15:23 ] @
Preporucio bi ti ABBYY FineReader, koristim ga od 6 verzije, veoma je dobar za tu svrhu.
[ risp73 @ 22.02.2008. 17:54 ] @
Ja koristim CuneiForm98, odlično radi a manji je i jednostavniji za upotrebu od FineReader-a.

Što se rječnika tiče predlažem ti da budeš obazriv. Pazi da ne iskeniraš čitav rječnik pa na kraju zaključiš da je sve bilo uzalud. Rezultat će mnogo više zavisiti od kvaliteta "slike", nego od OCR programa. Imaj u vidu da ćeš, čak ako program uspije da prepozna i svih 99.9% teksta (za što postoji prilično mala vjerovatnoća), po strani ipak imati nekoliko grešaka. Kod običnog teksta to i nije problem, pročitaš tekst i ispraviš greške. Al kod rječnika :-( Teško da ćeš smoći snage da pročitaš čitav rječnik, a slaba ti korist i ako smogneš. Male su šanse da ćeš uočiti i pola grešaka - ako vjeruješ da hoćeš ne treba ti rječnik.

Skeniraj obavezno sa 300 dpi i snimi u .tif format.
[ Nebojsa Mijovic @ 22.02.2008. 23:27 ] @
Hvala momci idem da pogledam sta mogu sa svim ovim...da okusam srecu ;)