[ Nebojsa Milanovic @ 22.02.2008. 17:45 ] @
Proizvođači foto-opreme u principu osluškuju želje kupaca i nastoje da im udovolje. Kažem u principu, jer oni to ne rade uvek, nego samo onda kada se te želje poklapaju sa njihovim osnovnim ciljem, a to je profit. Naime, postoji dosta stvari koje je moguće uraditi i kupci ih žele, ali proizvođači te želje ignorišu jer smatraju da im njihovo ispunjenje neće doneti odgovarajuću zaradu.

Jedna od želja kupaca koja se sve više poštuje je optička stabilizacija. Pojavila se najpre kod pravih ultrazum modela, a danas se sreće sve više. U jednoj od klasa, koja je predmet ovog testa, a koja je u poslednje vreme sve zanimljivija, ide paralelno uz smanjenje dimenzija aparata i povećanje njihove fotografske snage. Sledeća na spisku želja je mogućnost širokougaonog snimanja, ali to je, na žalost, za sada veoma retka opcija.

Međutim jedan, kod nas manje zastupljen proizvođač, u svoje modele stavlja praktično sve ovo što sam nabrojao, i dosta toga više. To je Panasonic, cenjeno ime u svetu foto-video tehnike, a kad nas na žalost manje poznato. Mnogi se sećaju uporednog testa modela FX 01 sa najjačim Canon suparnicima, iz kojeg je po odnosu kvalitet-cena izašao kao pobednik.

Od tada je prošlo već godinu dana, pa je sada možda pravi trenutak da se odmere snage najnovijeg Panasonica TZ 3 i odgovarajućeg Canona, naročito što i on u pomenutoj klasi ima vrlo jakog predstavnika...

Canon SX 100 IS vs. Panasonic TZ 3 - uporedni test

[ n1tr0 @ 22.02.2008. 18:18 ] @
E Nebojsa, a ja ti bas hteo poslati pp da napravis neki test sa SX 100

Hvala, sada imam stivo za citanje. :thumb_up:
[ Zarko Silic @ 22.02.2008. 22:24 ] @
Nisi testirao brzinu ova 2 aparata?
[ Nebojsa Milanovic @ 22.02.2008. 22:45 ] @
Jesam, ne znam na koju brzinu misliš. Panasonic je brži sveukupno, ako misliš na burst, i tada je brži. I u pregledu je munjevit. Ali Canon ima nešto nešto ispeglaniji softver.

Svi ti novi mališani su brzi, jedino je Fuji spor kao kornjača. Neka Storm kaže kako S 9600 uvećava sliku, predlažem mu da nikada ni ne proba jednog npr. TZ 3 ;)

[ Zarko Silic @ 22.02.2008. 22:55 ] @
TZ3 bi u burstu trebao biti bas zestok. Canoni su u poslednjoj generaciji malo zakinuli na brzini. Ixus50 im je dostigao vrhunac, a kasniji modeli sve sporiji.
Casio je tu jako dobar. Oni su i za blic napravili rapid mod pa se rafalno moze i sa njim.

Fuji je jako spor.

[ crnibombarder @ 23.02.2008. 10:44 ] @
@Zare / ostavio sam i za H3 koji je u klasi

Pri kontinuiranom snimanju fotografija najbrži je Panasonic TZ3, koji može da snima i do 2.5 fotografije u sekundi, ali nažalost snimanje na taj način je ograničeno na 5 fotografija. Na drugom mestu je Sony H3 koji može da snima 2 fotografije u sekundi, dok Canon je na poslednjem mestu sa 1.3 fotografije u sekundi. Prilikom normalnog fotografisanja Sony H3 i Panasonic dele prvo mesto sa 1.3 sekunde između slikanja 2 fotografije, dok Canon-u SX100 IS je potrebno 1.7 sekundi. Od uključivanja fotoaparata pa do prve fotografije Sony-u je potrebno 1.8 sekundi, Canon-u 2 sekunde dok je Panasonic na poslednjem mestu sa 2.3 sekunde.

Najbrže zumiranje od najšireg ugla (1x zum) do najužeg ugla (10x zum) ima Canon SX100 IS kome treba 2 sekunde. Na drugom mestu je Sony H3 kome treba 2.2 sekunde, dok je Panasonic najsporiji sa 2.5 sekunde. Sony H3 ima i opciju usporenog preciznijeg zumiranja (blago se pritisnu zum kontrole) pri čemu mu treba 3.5 sekunde od 1x do 10x.

Jedno punjenje baterija će vam omogućiti kod Sony-a oko 330 fotografija, kod Panasonic-a oko 270, dok kod Canon-a sa NiMH 2500mAh oko 400 fotografija. Sa običnim alkalnim baterijama Canon može da snimi oko 140 fotografija.
[ StORM48 @ 23.02.2008. 11:38 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Svi ti novi mališani su brzi, jedino je Fuji spor kao kornjača. Neka Storm kaže kako S 9600 uvećava sliku, predlažem mu da nikada ni ne proba jednog npr. TZ 3

Slažem se, jeste Fuji spor kod uvećanja slike, ali onako racionalno posmatrano, meni to ni najmanje ne smeta, jer ekran, sve i da je 10 inča, prosto ne pruža ništa dovoljno kvalitetno da bih imao uvid u detalje. Zato uvećavanje nikada ne koristim. Ne na Fuji-ju, nego ni na drugim aparatima koje posedujem. To mi spada u "obsolete" kategoriju. Na stranu što nisu ista klasa, pa je i to razlog zašto sam uzeo Fuji-ja, a ne još jednog kompakta, koji bi bio peti po redu.

Nego, ja sam jedno vreme razmišljao da uzmem SX100 kao zamenu za sve sadašnje kompakte (A70, A530 i Sony DSC-T7), ali mi je jedna stvar strašno zasmetala, a to je nedostatak viewfindera. Teško da bi neka druga funkcija mogla ovo da nadomesti tek tako, ali da je barem ekran obrtni i to bi bilo nešto. Ovako, SX100 mi deluje kao totalno promašen proizvod, ako zanemarimo sveukupni kvalitet onog što se dobije. Mislim da se isplativost ipak ne može posmatrati oštro, samo kroz kvalitet dobijenog, već se mora uzeti u obzir i ergonomija, koje kod ovog aparata naprosto nema.

Nekako mi kupovina SX100 ne deluje uopšte logično ako uzmemo u obzir koja se aždaja dobija za 50€ više (A650 IS).

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 23.02.2008. 12:57 ] @
Slažem se, ali imaj u vidu da je veliki broj, naročito manje iskusnih, koji veliki zum vide kao glavnu karakeristiku svakog aparata.

I kada vide npr. 1 D Mark II + 300mm prime, pitaju: "A koliki mu je optički zum?"

[ StORM48 @ 23.02.2008. 13:08 ] @
Istina!

Ne mali broj puta sam čuo to pitanje. Onda šaljivo odgovorim da ima samo 1x zum

Pozdrav
[ abu simbel @ 23.02.2008. 15:30 ] @
I mene od SX 100 odbija nedostatak optickog trazila. Jeste da je na ostalim malim canonima trazilo malo, ali mislim da ne bih mogao da kupim aparat bez njega.
[ wiz011 @ 23.02.2008. 21:28 ] @
Ja sam test pogledao sinoć, ne sasvim detaljno (to ću kasnije) ali ipak pažljivo. Mislim da je kvalitet slika dosta na strani Canona. Panasonic ima veliku prednost u 28 mm objektivu i, naročito zanimljivo, u upadljivo manjim geometrijskim aberacijama (bar na onim primerima u testu). Sa nešto oštrijim slikama i manuelnim modovima mislim da bi ovaj Panasonic ubedljivo potukao Canon. Ovako, nisam siguran.

@Nebojša

Ja još nisam pogledao originale slika, ne mogu da procenim. Da li su, po tvom mišljenju, oštrije i detaljnije slike na Canonu posledica bolje optike, boljeg senzora ili samo jačeg softverskog uoštravanja u foto aparatu?
[ Nebojsa Milanovic @ 24.02.2008. 13:06 ] @
Sva tri razloga su uzrok oštrijih slika na Canonu, ali softversko oštrenje najviše od njih. Toliko je jako da mi je nekada smetalo, ali može da se smanji (mada ne tako precizno kao kod DSLR-ova).

Panasonic ima nešto mekši objektiv, ali to je potpuno neizbežno s obzirom na 28mm. Objektiv koji ide od 28mm je znatno komplikovanije konstrukcije i teže mu je da postigne oštrinu nego onome koji kreće od 35mm. Čini mi se da sam par puta to i napomenuo u tekstu.

Imajući sve to u vidu, zatim nepostojanje aberacija, kao i veoma dobro barrel ponašanje, objektiv na TZ 3 je opet najbolji u klasi.

edit: barrel

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 24.02.2008. u 21:41 GMT+1]
[ deki999 @ 27.02.2008. 08:40 ] @
hoću da kupim Canona.
pošto nema optičko tražilo, jesu li dovoljne samo dve baterije...
koliko slika sa blicom mogu da ispucam?
otprilike...

da li da razmišljam i o A720 is?
razlika je samo 40€...

totalni sam amater...

[Ovu poruku je menjao deki999 dana 27.02.2008. u 10:59 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao deki999 dana 27.02.2008. u 14:08 GMT+1]
[ acoobradovic @ 27.02.2008. 15:01 ] @
Jedno pitanje za Nebojsu Milanovica: interesuje me poredjenje kvaliteta slike u zajednickom opsegu ziznih daljina izmedju A 720 IS i SX 100 IS. Sto se tice brzine rada i brzine autofokusa kakva je razlika izmedju ova dva aparata?
Ostao sam bez svog Fuji S 5600 koji su mi ukrali pa trazim zamjenu a odustao sam od Fuji S 5700 kad sam ga isprobao i vidio da je dosta los, pa sad razmisljam o Canon-ima A 720 i SX 100.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.02.2008. 22:48 ] @
Rađeno je detaljno poređenje slike sa oba aparata, imaš ga na ovoj stranici, pa je najbolje da sam doneseš ocenu. Imaš i u sample slikama identične kadrove, pa možeš da uporediš i cele slike.

Verovatno si video i poseban test Canona A 720, koji ti može pomoći u proceni.

Imaj u vidu da je A 720 manjih dimenzija i da lakše staje u džep, ali SX 100 ima neke kontrole (točak) koji A 720 nema, a od zajedničkih, neke su kod njega bolje (npr. prekidač za pregled).
[ mcdoc @ 02.03.2008. 14:55 ] @
Nisam siguran, imam SX 100 IS, ali imam utisak da trosi baterije ko lud. Dvadesetak snimaka sa blicom i ode baterija 1800 GP. Jesu starije, ali ne toliko da bi se tako brzo ispraznile.
[ alagor2000 @ 02.03.2008. 17:48 ] @
Ja imam SX 100 IS ,odlican aparat,a sto se tice baterija izgleda da ti ne valjaju!
Moje su 2x 2000 mha i sigurno mogu da ispucaju bar 80 snimaka sa blicem?!
A napolju bar 120-130 snimaka do ponovnog punjena baterija!
[ deki999 @ 02.03.2008. 22:32 ] @
@mcdoc
imam sa tim baterijama loša iskustva.
i moje su ``starije``...

@alagor2000
koje su ti to baterije?

ovo izgleda znači KUPUJEEEEEEEEEMMMMMMM!!!
[ alagor2000 @ 03.03.2008. 06:02 ] @
Aparat je zaista odlican kupi ga a baterije su mi od 2000 mAh,nije neka poznata marka..
Vidjao sam i baterije od 2700 mAh ,mislim
da je to pravo rjesenje ...
[ Zarko Silic @ 03.03.2008. 08:43 ] @
Ako kupujete baterije, gledajte da to bude Eneloop.
A kad ih kupite onda istestirajte na SX100 pa rezultate nalisiti ovde.
[ Koby_FCRS @ 16.03.2008. 21:01 ] @
Posto je prvi pomenuti model skuplji, koje su njegove prednosti u odnosu na jeftiniji model, a koje mane?
Nemojte me upucivati na topic sa slicnom temom jer se tamo odmah nakon 2 posta krenulo u davanje saveta kupcu SX modela o koriscenju.
Jedina razlika koja se spominje jeste oblji objektiv i izuzetak optickog trazila. Koje jos razlike postoje? koja je razlika u kvalitetu slike?
Vredi li dati razliku od 50eura u korist SX modela?
[ Abdee @ 16.03.2008. 21:27 ] @
Razlika je i u vrlo bitnom kontrolnom tockicu (samo on po meni vredi tih 50EUR vise)...
[ Koby_FCRS @ 16.03.2008. 21:34 ] @
Zbog cega?
Koja je razlika u fotografijama?

Gde na netu postoji uporedni test ova dva modela zajedno sa slikama?

ps posto nameravam da kupim kod tebe jedan od ova dva modela, a na sajtu to nisam video, kolika je garancija? :)
[ Abdee @ 16.03.2008. 21:39 ] @
Citat:
Zbog cega?

Zbog daleko brzeg i lakseg menjanja parametara.

Citat:
Koja je razlika u fotografijama?

Mislim da je SX100 za nijansu ostriji.

Citat:
ps posto nameravam da kupim kod tebe jedan od ova dva modela, a na sajtu to nisam video, kolika je garancija? :)

1 god.

EDIT:

Evo ti dva kropa iz sredine...

A720: http://img291.imageshack.us/img291/3765/a720isfx1.jpg

SX100: http://img182.imageshack.us/img182/1057/sx100rj6.jpg
[ Koby_FCRS @ 16.03.2008. 21:44 ] @
Postoji li jos neki "best baj" za taj novac?

Koliko prostora zauzima u proseku jedan minut snimanja video klipa u max rezoluciji sa 30 slicica u sekundi?

edit:

prema slikama koje si postavio gore, kod SX modela ivice su dostra ostrije, boje dosta prirodnije i slika je dosta manje mutna.
da li je to na svim slikama tako, ili samo na ovoj posto pretpostavljam na osnovu velicine objekata da nije iz istih polozaja slikano... osim naravno ako nije koriscen 3oom
[ Abdee @ 16.03.2008. 21:58 ] @
Koby. Oba aparata su odlicna. Kupi onaj za koji imas novca i uzivaj.
[ Koby_FCRS @ 16.03.2008. 23:07 ] @
Znas sta,
ovo je podforum namenjen izmedju ostalog i ovakvim diskusijama. Ukoliko te mrzi da odgovaras, smara te i/ili mislis da su moja pitanja glupa nemoj odgovarati.
Ovako, samo si me odgovorio od kupovine u axelfoto. (potresao si se mnogo, znam).

"Kupi onaj za koji imas novca i uzivaj."-najveca glupost koju si mogao napisati. ja imam novca da kupim i onaj od 77 eura, ali ne zelim. Isto kao sto imam novca da kupim fotoaparat nekoliko puta skuplji od najskupljeg na nasem trzistu, pa ni to takodje ne zelim.

Zelim da ono sto kupim opravda svaki ulozeni dinar, i da u izabranom rasponu novca bude "best baj". Zato sam i dosao ovde da procitam komentare o jednom i drugom modelu, kao i da li SX opravdava razliku u ceni.

Ako se to tebi ne dopada, preskoci, jer ne krsim ni jedno jedino pravilo foruma.

Toliko.
[ StORM48 @ 17.03.2008. 12:07 ] @
@Koby_FCRS
A čemu toliko srdžbe u poslednjem postu?
Mislim da si dobio sasvim kulturne i jasne odgovore. Ako Ti se detaljnost ne sviđa, to nije razlog da vređaš korisnike, pogotovo one koji su ipak odvojili nešto svog vremena da napišu odgovor.

A da li kršiš neko pravilo foruma... pa, recimo da se ovo zove "ničim izazvan flejm". Može da se diskutuje i na lepši način.

Između ostalog, na ovom forumu imaš testove oba aparata, tako da poređenje nije baš teško izvršiti. A neko je ipak potrošio vreme i na taj test.

Pozdrav
[ AMomcil @ 18.03.2008. 08:38 ] @
Citat:
Ako se to tebi ne dopada, preskoci, jer ne krsim ni jedno jedino pravilo foruma.

Tačno je da ne kršiš, međutim ovde postoji potencijalna moralna dilema.
Izjavio si da te zanima da kupiš aparat kod njega. I onda postavio neka konkretna pitanja. Da ti je Abdee krenuo detaljno odgovarati odmah bi se našao neko ko bi zakukao kako radi svoju promociju i iskorišćava forum za samoreklamiranje. Onda bi to i ličilo malo na dogovaranje pazara, iako zaista jeste u temi diskusije.
Kada je već krenulo tim putem, pitaj ga lepo preko PP ili telefonom...
[ Koby_FCRS @ 03.04.2008. 22:04 ] @
Kratko i jasno pitanje: koji pravi bolje fotografije?

Nikon - Coolpix L15 ili Canon SX100 IS?

Vredi li dati tu razliku od nekih 50ak eura za sx100?
[ Ivand @ 03.04.2008. 22:28 ] @
Nikonova automatika generalno ne briljira, tako da verujem da je kvalitet slike u ovom slucaju bar na strani Canona. E sada da li ta razlika u ceni vredi 50e to je potpuno subjektivno.
[ HENDRIX1 @ 27.04.2008. 19:24 ] @
evo sutra mi dolazi Panasonic TZ3, pa cu vjerovatno odmah skociti na biciklo i otici negdje u prirodu da ga isprobam
aparat je nov pa ce mu ovo biti prvo paljenje, zato me zanima da li je potrebno neko specijalno punjenje baterija prvi put (nesto slicno kao kod mobitela)???
[ miljan nis @ 30.04.2008. 16:58 ] @
Kupio sam danas Canon PowerShot SX100 IS kod ovlascenog predstavnika, ali nisam dobio uputstvo, ne znam zasto, pa me zanima da li ima negde na netu da se nadje uputstvo ?
Nisu mi slike perfektne u svim uslovima, jer ne znam sta treba da podesim, kako se uopste ukljucuje stabilizator slike, to nisam nikako nasao ?
Ako neko zna ili duze vreme koristi ovaj aparat, neka napise neke "cake" da fotografiju budu u svim uslovima odlicne.

Unapred hvala
[ StORM48 @ 30.04.2008. 20:33 ] @
Definiši malo, šta Ti znači to "u svim uslovima"? Kakvi su tačno uslovi u pitanju? Jer, teško da ćeš naći aparat koji pravi "perfektne fotografije u svim uslovima", pa bio on i DSLR. Kompromisi su neizbežni, a taj aparat je odličan za prosečnog amatera, koji ne očekuje previše od aparata, što prati i adekvatna cena. Ono što je sasvim sigurno (i bez preciznih definicija uslova) je nedovoljna efikasnost u uslovima slabijeg osvetljenja, koje je karakteristično za gotovo sve kompakte, zbog jeftinijih (i manjih) senzora koji se u njih ugrađuju.

Bojim se da se za to "više" ipak mora "istegnuti" za barem A650 IS, ako ne G9 ili neki adekvatni Fuji.

Pozdrav
[ miljan nis @ 30.04.2008. 20:55 ] @
Npr. iz blizine (20-40cm) ako slikam sa blicem, slika je odlicna, a ako slikam bez blica, nije bas, malo je mutna, iako je osvetljenje sasvim dobro.
U makro modu je slika odlicna tek kad objektiv sasvim priblizim, cim je malo dalje (vise od 10cm) slika je mutna.
U nocnom modu, ako slikam dobro osvetljen predmet bez blica, takodje nije bas najidealnija.

Problem je i u podesavanjima verovatno, jer nemam uputstvo (verovatno su ga izvadili u radnji i ostalo je tamo, oticicu u subotu da potrazim), nikako ne mogu da nadjem kako se ukljucuje opticka stabilizacija slike, ili je ona uvek ukljucena ?
[ StORM48 @ 30.04.2008. 21:09 ] @
Vidi ovako, termin "dobro osvetljenje" je dosta relativnog značenja. Iskusniji će potvrditi ili odbaciti ovo mišljenje, ali rekao bih da je svako veštačko osvetljenje po nekoj definiciji loše, osim ukoliko nije namensko (reflektori, blic glave itd). Dakle, ono što Tvoje oči vide kao "dobro" osvetljenje, za senzor često nije.

Ako je u pitanju enterijer osvetljen nekim halogenim osvetljenjem (na primer), to često nije dovoljno dobro i dovoljna ekspozicija je dosta duga, što direktno utiče na strešenost fotke, gde ni IS ne pomaže.

Kakva je situacija kada fotografije kadriranjem bliskih predmeta napraviš usred dana, napolju?

Najbolje bi bilo kada bi ovde okačio umanjenu verziju neke takve fotke. Iz EXIF-a bi se najbolje videlo o kakvim uslovima je reč.

Pozdrav
[ miljan nis @ 30.04.2008. 21:28 ] @
Nije vestacko osvetljenje u pitanju, jeste enterijer, ali je prirodno, dnevno svetlo, nisam jos probao bliske predmete da kadriram napolju.

Stavicu neke slike kasnije.

EDIT: Evo, cisto da se vidi, neke slike instrument-table koja mi sluzi za eksperimente

Bez blica:

Sa blicem:

Bez blica u mraku:

I jedna onako, kroz prozor:

[Ovu poruku je menjao miljan nis dana 30.04.2008. u 22:42 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao miljan nis dana 30.04.2008. u 22:43 GMT+1]
[ HENDRIX1 @ 30.04.2008. 22:07 ] @
evo i ja imam jednu veliku primjedbu na TZ3
Naime nocne slike su katastrofalne, na nivou mobitela odprilike (ili cak slabije)
vecinu podesavanja sam stavio na auto sto bi trebalo da daje neke prosjecne rezultate, cak sam i birao onaj nocni rezim slikanja
da li ISO osjetljivost treba povecati kod nocnog slikanja, i ako moze jos neki savjet jer stvarno ne mogu da vjerujem da su slike ovako lose
[ StORM48 @ 30.04.2008. 22:55 ] @
Prva fotka - omašio si fokus, a ekspozicija Ti je svega 1/13, iako je ISO800. To znači samo jedno - manjak svetla. Bez obzira što je okolno svetlo dosta jako, upliv istog u objektiv je minimalno, što crna površina subjekta dodatno komplikuje. To znači da je moguće i da je fotka strešena, osim što je možda omašen fokus.

Druga fotka je korektna. Verovatno je blic odradio AF assist i s toga je fokus tačan.

Treća je kriminalna (ne zameri - očigledno je da si fotkao na Auto modu i to je dovoljno da celu stvar zabrlja. Prvo, opet nedostatak svetla i očigledno mašenje fokusa. Drugo, ISO80, a ekspozicija celu jednu sekundu. Ako si je napravio sa improvizovanog stativa (naslonio aparat na sto i okinuo odloženo na 2 sekunde), onda je definitivno fokus. Ako si ipak dodirivao aparat ili si ga držao u ruci, onda nije ni čudo što je toliko mutna.

Poslednja je OK.

Pozdrav
[ miljan nis @ 30.04.2008. 23:04 ] @
Za trecu nisam siguran da li je Auto ili Night mod, ali sam aparat drzao u ruci.
[ Nebojsa Milanovic @ 30.04.2008. 23:07 ] @
Da ne bude zabune u očima čitalaca:

miljan nis i HENDRIX1 - pročitajte ceo test pogledajte slike u njemu.

To je ono što ti aparati mogu da daju.

Svi rezultati ispod toga (ove koji su okačeni neću da komentarišem) su greška fotografa i nemaju veze sa aparatima. Ne snima aparat, nego snima čovek, a aparat je alat kojim se snimanje realizuje.

Zato, najbolje je da prošetate do neke knjižare, kupite neku knjigu i počnete da učite veštinu fotografisanja, a ne da za vaše neznanje okrivljujete aparate.

edit: typo

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 01.05.2008. u 10:11 GMT+1]
[ miljan nis @ 30.04.2008. 23:26 ] @
Test sam procitao jos ranije i na osnovu njega, a i jos nekih testova, odlucio da uzmem taj model.
Ja i ne krivim aparat, znam da on moze mnogo bolje od toga, i napisao sam da je problem verovatno u podesavanjima, posto nemam uputstvo, a nemam ni nekih iskustava sa fotoaparatima.

Evo slike u night modu koja je mnogo bolje ispala, fokus je bolji, jedino je dosta tamnija nego sto je u stvarnosti, na aparatu nije toliko tamna, ali kad se prebaci na komp, takva je.

Pozdrav
[ HENDRIX1 @ 01.05.2008. 07:57 ] @
@ nebojsa
ako ponovno procitas moj komentar vidjeces da ja trazim savjete kako napraviti dobru fotografiju
nigdje nisam rekao da je aparat kriv, svjestan sam da je greska moja ali ne mogu da shvatim gdje grijesim. Zato sam se i javio na forum
POZZ
[ BiiigMuzzy @ 01.05.2008. 09:14 ] @
@Miljan Nis: A jel vidis zasto ti je ova druga nocna fotka instrument table bolje ispala? Prva je expozicija 1 sekunda (ne znam da li je iko sposoban, bez nekih posebnih vezbi, da drzi apsolutno mirno aparat u ruci jednu sekundu) a druga je 1/8 sekundi - 8 puta brza, sto daje preduslov za manje stresenu sliku (ako je jos usput IS pomogao). Zbog brze expozicije je aparat digao ISO sa 80 na 250 (ili si ti rucno digao, mada ne verujem) da bi kolicina svetla bila slicna, mada je ipak malo tamnije... za brzu expoziciju si dobio tri "blende" tamnije, ali ga je ISO 80>250 prosvetlio za otprilike jednu ipo "blendu" i krajnji rezultat je tamnija fotka i manje stresena. Eto, vezbaj sa parametrima... videces i sam kad koji ima efekta za sta. Mislim... naravno, ako zelis da vezbas.

Pozdrav!

P.S. Sto kaze Nebojsa, a i Abdee cesto ima priliku da spominje - prosetajte do obliznje knjizare i kupite neku finu knjigu iz oblasti tehnike fotografisanja.
[ miljan nis @ 01.05.2008. 14:25 ] @
Verovatno sam greskom na onoj slici stavio ekspoziciju da bude 1 sekunda, a na drugoj sam ja podesavao ISO, ali opet nije dovoljno osvetljena.

Danas sam napravio par fotki napolju, i sasvim su korektne.

Pozdrav
[ miljan nis @ 01.05.2008. 20:52 ] @
Polako pronalazim ogovarajuca podesavanja, duzinu ekspozicije stavljam sto manju, slike su sve bolje i bolje, evo nekih u mraku, posto one uglavnom prave probleme, sa dobrim osvetljenjem je ok

Ovde sam povecao ISO, slika je bolja, nije tamna, realnija je, osvetljenje je skoro kao u stvarnosti, ali zbog povecanja ISO vrednosti, ima vise suma.

[ StORM48 @ 01.05.2008. 21:06 ] @
Vidiš kako sve kockice polako dolaze na svoje mesto?

Pozdrav
[ BiiigMuzzy @ 02.05.2008. 02:41 ] @
Odlicno Eto, igraj se malo sa podesavanjima i videces sta ces da dobijas (skljocanje je bar dzabe).

Pozdrav!
[ MiskoSD @ 05.05.2008. 20:19 ] @
Pozz, evo da se pridruzim temi. Posedujem sx 100is oko 2 meseca i dosta sam zadovoljan njime.Pre njega sam posedovao canon a 75 sa kojim sam bio jako zadovoljan.Slike su na 100 is dosta ostrije i prirodnijih boja, slikanje po danju pri zumom od 10x sa op.stabilizacijom su odlicne, kao da se slika bez zuma.Problem slikanja nocu kao i kod vecine na forumu je prisutan, ali se uz dosta kombinacija u manuelnom modu, mogu izvuci solidne fotografije.Sto se tice autonomije i tu daje jako dobre rezultate. Sa sanyo baterijama od 2700mah, ispucao sam preko450 slika uglavnom sa blicom( na sajmu ).Jedina zamerka je sto je dosta spor sa punjenjem blica3-4 sec, ali je valjda zbog 2 baterije koje koristi.Sve u svemu za oko 230e solidan kompaktan fotoaparat uz 10x zum,8mp,2,5"displej,opticka stabilizacija,prepoznavanje lica,mnostvo manuelnih podesavanja,itd.pozz
[ HENDRIX1 @ 18.05.2008. 20:54 ] @
kao sto sam vec gore pisao imam Panasonic TZ3
video zapise snima u QVGA formatu
ne uspjevam nikako da video pregledam na tv-u, tacnije uopste ne uspjevam da pronadjem video kada spojim aparat na TV

jel neko imao slican problem i kako da to rijesim?
[ SasaDee @ 15.06.2008. 12:03 ] @
Malcice offtopic: Kakav je TZ-2 u odnosu na TZ-3 osim 1 mp manje. Burazer hoce da uzme neki aparat i odvojio je 150 eura pa bih mu ja preporucio dvojku. Interesuje me samo generalno poredjenje u tri reci da li je OK kupovina za ~ 30% nizu cenu.
[ radisasvr @ 01.07.2008. 11:28 ] @
Da li SX100IS ima podesavanje ostrenja ,zasicenosti,kontrasta ... kao kod ,cini mi se , A720IS?
[ alagor2000 @ 01.07.2008. 13:48 ] @
Ima naravno da ima !
[ 1nf1n1ty @ 16.07.2008. 13:16 ] @
molio bih vas za pomoc pri izboru aparata.dosta sam chitao po netu gledao i upredjivao i na kraju doshao do ove dileme.u principu s8000 mi overall deluje dosta bolji sa zaista wide uglom od 27mm i 18x optichkim zumom + SLR-like aparat,ali sa dosta hromatske aberacije i u principu loshije slike (koliko sam ja to mogao da vidim) u odn. na sx100 koji je oshtriji i bez toliko CA i purple fringing,a josh na njemu moze i CHDK sho mi otvara spektar novih mogucnosti .. aparat bih koristio za "umetnichku fotografiju",odn. za ulazak u nju i uopshte uchenje o fotografisanju.
[ BiiigMuzzy @ 16.07.2008. 22:59 ] @
Citat:
1nf1n1ty: ... sa zaista wide uglom od 27mm i 18x optichkim zumom + SLR-like aparat,ali sa dosta hromatske aberacije i u principu loshije slike...

Dobro je... i sam si primetio da zoom objektiv ne moze da daje sliku da bude dobra, a da hvata i siroki ugao i 18x i za te smesne novce.

Pozdrav!
[ 1nf1n1ty @ 17.07.2008. 10:49 ] @
znachi ti si vishe za sx100? ali da li i on nema slichnih problema? nema sigurno vishe od fujija,ali ako to bash nije neka velika razlika..18x je ipak 18x... :P
[ BiiigMuzzy @ 17.07.2008. 14:14 ] @
A ne znam... ja sam mozda vise za Fuji 6500 ili 9600, ali oni nisu ovde tema diskusije. Evo, sad bas gledam ovaj test, duel... ispada da bih od ova dva ponudjena pre izabrao Canona.

Al bolje poslusaj Nebojsino misljenje, testirao ih je, koristio. Zoom 18x je stvarno mnogo i ne treba ocekivati kvalitet (zato bih to izbegao).

Pozdrav!
[ 1nf1n1ty @ 17.07.2008. 20:41 ] @
a ne,ne bih ja to,skupo je vec. kad sam krenuo da razmishljam o aparatu izdvojio sam 150e,a onda gledajuci i tragajuci za malo boljim i malo boljim dodjem do 250 =),sx100 je 240,a s8000 260e,u paketu sa 2gb karticom punjachem sa baterijama i torbicom,i to mi je puna kapa,samo kad bih se odluchio...

a gde je nebojsha??
[ vp2005 @ 08.09.2008. 11:12 ] @
Od ova 4 modela Panasonic aparata treba da odlucim koji uzeti. Prvi ima 12mp i mali opticki zum, druga 3 modela su vrlo slicna, manje mp ali veci zum.
Moze li neko argumentovano izneti svoj izbor i ima li bitne razlike izmedju TZ3,TZ4 i TZ5...koji bi bio najbolji izbor od ova 3.
Hvala.
[ kain @ 28.09.2008. 12:18 ] @
Razmisljam se o kupovini jednog od ova dva aparata Kodak Easyshare Z712 IS ili Canon sx 100is. Da li neko ima preporuku?
[ Black_eyed @ 29.09.2008. 21:11 ] @
Da ne otvaram novu temu (mozda bi i trebalo, neka moderator odluci).

Kupio sam SX100IS danas i odmah sam se bacio da provalim CHDK features za ovaj model.

Kao i vecina koja je pazarila ovaj aparat i moj firmware je 1.00b tako da je problematicno naci odgovarajuci CHDK.

Na http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK pise da je vec portovan ovaj firmware ali na samom sajtu ne vidim gde bi to skinuo.

Pokusao sam sa http://grandag.nm.ru/hdk/autobuild/download.htm i skinuo odgovarajuci CHDK ali nije uspelo boot-ovanje. Izbaci na malom crvenom message box-u da je ucitao taj CHDK ali su mi sve opcije nedostupne. U mod za fotografisanje nije moguce uci, svetli plava lampica na direct print digmetu i to je to.

Takodje, nasao sam i dve verzije na http://mighty-hoernsche.de/chdk/ ali su se isto tako ponasali kao i ovaj prvi.

Da li je nekom uspelo da ubaci CHDK na SX100IS sa 1.00b firmware-om ?

[ Black_eyed @ 30.09.2008. 19:06 ] @
Citat:
Black_eyed
Pokusao sam sa http://grandag.nm.ru/hdk/autobuild/download.htm i skinuo odgovarajuci CHDK ali nije uspelo boot-ovanje. Izbaci na malom crvenom message box-u da je ucitao taj CHDK ali su mi sve opcije nedostupne. U mod za fotografisanje nije moguce uci, svetli plava lampica na direct print digmetu i to je to.

Eto, kada zurim pa ne procitam lepo sta su sve ljudi napisali...

Sve je OK, rade oba CHDK koja sam skidao sa ovih linkova. Propustio sam recenicu da se CHDK startuje u Shooting modu preko shooting dugmenta a ne preko on/off dugmeta (kako ga normalno startujemo)...

Live histogram je cool opcija a i stanje baterija je vrlo korisna stvar, probajte...
[ mtodorovic43 @ 15.12.2008. 20:41 ] @
Pisali ste jos 03.03.2008. o canonu sx 100 i, kako sam procitao, imali ste dobro misljenj o njemu. Ja sam pocetnik sa njim pa me interesuje sta danas mislite o njemu. Unapred hvala !

[ mtodorovic43 @ 17.12.2008. 17:01 ] @
Gledajuci Miljanove fotke morao sam da reagujem. Evo jednog primercica odnosno slike meseca napravljene aparatom Canon PowerShot SX100 IS.
Snimljena je 13.10.2008. u 21:03. (Slika je prikacena u predhodnoj mojoj poruci). Ja sam zadovoljanovom slikom dok za druge slike, za sada, nemam jasno misljenje.
Sta iskusni foto-maheri misle o njoj? Takodje me interesuje sta mise o aparatu?
[ srlepg @ 15.02.2009. 16:56 ] @
Kupio sam Canon PowerShot SX110 IS, u uputstvu pise da je moguce kreirati folder tako da u memorijskoj kartici ne budu sve fotografije u istom paketu vec odvojene zavisno od zelje korisnika po datumu ili nekom dogadjaju i.t.d. E sad, kad cekiram u meniju, create new folder, na displeju se pokaze ikonica, koja po mojem shvatanju znaci da se fotografije koje slikam trebaju naci u novootvorenom folderu. I tu nastaje problem jer pri pregledu fotografija na samom foto aparatu ili racunaru nema novog foldera vec su sve fotografije zajedno u SD memoriji. Ako neko moze da pomogne savjetom, mozda ja nesto ne radim kako treba, mada ne bih rekao. Hvala!
[ rdragan79 @ 16.02.2009. 11:23 ] @
Imam Canon SX100IS i cestice prasine na objektivu s' unutrasnje strane.

Za sada nisam primetio te truncice na slikama.

Da li neko zna kako da ocistim "objektiv", a da posle toga ne bude zrelo za servis ili otpad
i kako ga zastititi od ulaska novih truncica prasine.

[ Tipster @ 16.02.2009. 12:31 ] @
@srlepg

Kod mene na Canonu A 650 IS moze biti sacuvano i do 2000 snimaka u jednom folderu.Mozda je to i kod tebe problem,mada taj model koji ti imas nisam koristio.Obavezno procitaj uputstvo koje si dobio uz aparat.Poz
[ tosa43 @ 16.02.2009. 15:15 ] @
Nisam neki strucnjak ali cu pokusati da vam pomognem. Imao sam isti problem.
Imam canon sx 100is. Potrebno je u softveru kompjutera za canon - EOS Utility podesiti odredjene stvari. Da to ne bih opisivao saljem vam kako je to, kod mene, podeseno. (prilog u Attach-u) Pored ovoga, na samom aparatu treba podesiti auto create foldera u 00h tako da se dobijaju folderi sa datumom slikanja. Ako npr. slikate 7 dana folderi ce biti posebni,
za svaki dan pojedinacno. U folderima mogu biti i vise od 4000 slika, zavisno od memoriske kartice.
Kad prikljucim fotoaparat za skidanje na kompjuteru dobijam onu „crnu” sliku automatski, posto malo sacekam, a zatim kliknem na oznaceno mesto za prebacivanje sa aparata na kompjuter.
Nadam se da ce vam ovo biti od neke pomoci. Siguran sam da mnogi to dobro znaju i da nece biti problema da to resite.
Nazalost, ne znam da ubacim slike koje pokazuju kako je kod mene setovano. Da li me moguc Attach i kako ?
Ako je potrebno, javite se direktno na ([email protected])
S postovanjem
tosa43

[ srlepg @ 16.02.2009. 18:32 ] @
Podesio sam na nedeljno formiranje foldera u 00h00m i dan posle sam vidio da se pojavio neki folder ali nisu slike bile u njemu vec direktno u memoriji (bez ikakvog foldera). Inace taj folder se vidi na racunaru a na foto aparatu ne. Volio bih da mi neko pojasni da li se moze napraviti da se folderi vide pri pregledu na aparatu ili to samo funkcionise na racunaru uz odgovarajuci softver. Sa aparatom nisam dobio disk, receno mi je da je bilo problema sa tim softverom te da su iz svih paketa izvadili diskove sa softverom. Toso43, ako ti, ili bilo ko drugi ima nesto korisno da mi posalje moze to da ucini na mail: [email protected] Hvala svima!
[ tosa43 @ 17.02.2009. 18:43 ] @
Ja se izvinjavam Tipster-u, on je u pravu sto se tice broja slika u folderu .Isto vazi i za canon sx110is.
(do 2000 snimaka u jednom folderu), ali to nije Srlepgov problem. Problem je sto nije dobio softver uz aparat
Njemu je potreban CD sa softverom za Canon PowerShot SX110 IS. Jam mu predlazem da, ako ne nadje taj,
koristi za canon sx100is i ubedjen sam da ce biti ok.

[ KRALJEIVC @ 22.04.2009. 10:07 ] @
Citat:
rdragan79: Imam Canon SX100IS i cestice prasine na objektivu s' unutrasnje strane.

Za sada nisam primetio te truncice na slikama.

Da li neko zna kako da ocistim "objektiv", a da posle toga ne bude zrelo za servis ili otpad
i kako ga zastititi od ulaska novih truncica prasine.

Moj savjet je da ne cackas nista no da ga vratis prodavcu jer ti ga MORA zamijeniti za novi jer cestica nije nikako mogla da udje poslije sklapanja aparata, dakle nije tvoja greska i mora ti ga zamijeniti.
[ mtodorovic43 @ 22.04.2009. 10:53 ] @
Pridruzujem se savetu da nista ne cackas. Zameni ga ako je u garantnom roku.
Ako nije, pokusaj da se obratis direktno proizvodjacu, Canonu.
Ono sto sam ja video, sa slike, nije prasina vec mi lici na delice plastike
iz samog aparata.