[ mariommario @ 22.02.2008. 18:07 ] @
Zdravo ljudi.

Treba mi pomoc u vezi umrezavanja 10ak PC-a.
Naime radi se o firmi koja od mene trazi ovo za razgovor za posao, gradjevinska firma inace.
Mreza treba da im pre svega sluzi za razmenu podataka unutar mreze, vrovatno serovanje 1 stampaca i net naravno.
Dakle nista posebno od zahteva.
Nisu mi rekli da li im treba serverski nonstop pristup od kuce i sl., mail server itd. ali recimo da da.
Posto se nisam bavio mrezama do sada, a slusam ccna i mislim da se bavim time ubuduce.
Pretpostavljam da treba nabaviti mrezne kartice za svaki PC, kupiti kablove, konektore, 1 switch sa dovoljno portova, ruter za pristup net provajderu (mozda i wireless). Podici na jednoj masini server (najlakse Windows 2000/2003 Server mozda).
Na njemu hostovati zajednicke baze itd.

Molim za savet, gde gresim, sta jos treba itd.
Hvala
[ misk0 @ 22.02.2008. 19:20 ] @
Pa u sustini to je materijal koji je opisan u nekoliko knjiga, ne moze bas stati u jedan post na forumu. Takodje, to je posao od nekoliko dana. Ti pocni i javljaj se ovde kad zapnes.
[ nkrgovic @ 23.02.2008. 11:02 ] @
Windows server za 10 korisnika kosta barem 1000$, plus hardver na kome se vrti (a koji ne bi trebalo da bude bas najjevtiniji krsh PC). Da razmislis da se za pocetak drzis mreze, podignes ruter/gateway, firewall i switch, a onda popricas sa njima o tome da li im treba server, umesto da im kazes da treba da puknu par hiljada stranih para, jer ti mislis da je to super ideja? :)

Sto se tice podesavanja swticha, i nekog mini firewall/rutera to si valjda naucio slusajuci ta predavanja. Ako zapnes, pogledaj teme ovde, posebno topovane, koristi pretragu, pa ako se ne snadjes, pitaj :D.
[ mariommario @ 23.02.2008. 15:53 ] @
U pravu ste ljudi. Znam da treba para, ali ne treba ih bacati ako im ne treba ozbiljnija mreza.
Ako ce samo da cekiraju mail, dele stampac i igraju igrice onda im server i ne treba.
To za mrezu sto kazes znam samo teoretski, jer od citanja knjiga nema mnogo. A nisam nikad dizao sam mrezu.
Valjda cu se snaci bar za pocetak a pitacu vas koji znate mnogo vise od mene za dalje.

Hvala ljudi sto ste spremni da pomognete
Mario
[ acatheking @ 24.02.2008. 00:36 ] @
Meni samo ovo nije jasno:

"Naime radi se o firmi koja od mene trazi ovo za razgovor za posao, gradjevinska firma inace"

Traze ti da im podignes mrezu (pretpostavljam besplatno), da bi te oni pozvali na razgovor?

Vec mi je opste poznat profil ovakve firme. Ako ih pitas za server, verovatno nece imati pojma
i sta je to, a kamoli da im to treba i u koje svrhe. Izvinjavam se ako u ovom slucaju gresim, ali iskustvo mi tako govori :)
Switch koji tebi zavrsava posao se ne moze konfigurisati, niti za ovakvu mrezu ima potrebe da se to radi.
Ubodes ga u struju i to radi, kupis neki najjednostavniji koji postoji.
Ruter? Sirok pojam svakako... Hm... to unapred mozes da podignes, ali ne mozes da ga podesis bez da znas
kakva je internet konekcija te firme.
Kao sto neko rece, kreni polako, pa javi gde zapnes.

Ova tema mi nekako vise ide uz "Home networking"
[ mariommario @ 24.02.2008. 10:02 ] @
Sutra idem na razgovor za posao, a ovo je sve sto znam. Znam da im treba mreza tih razmera. Posto je tamo IT sekundaran skroz, verovatno su skromni zahtevi od te mreze.
A posto mesecima nemam posao :( (i nemam leba da jedem), ocajnicki trazim nesto gde cu steci bar kakvo takvo iskustvo. Svi traze nekakvo iskustvo kad odem na razgovor. A posto sam skoro zavrsio faks i usput radio u kladionici, iskustvo o umrezavanju nisam imao gde da pokupim.
Sigurno da je ovo neozbiljna mreza za ovaj subforum, i za vas koji ste iskusni s networkingom. Ali za mene je ovo prva mreza s kojom bi se hvatao u kostac, pa ne znam odakle da krenem, zato i zvucim ovako konfuzno.
Videcemo prvo sta i kako i dali cu proci drugi razgovor, ali pitacu vas sve sto mi nije jasno (a toga je dosta verovatno :)

Mario