[ nikolanicic @ 23.02.2008. 11:13 ] @
Evo ljudi opet se javljam za pomoc... Imam jedan zadatak koji morate da mi objasnite i jedan zadatak koji sam resio pa mi treba provera... Zadaci su takmicarski. 1. Na asvaltni put ravnomerno padaju kapi ulja iz motora automobila. Rastojanje izmedju zastopnih mrlja koje ostavljaju na putu pri kocenju je 13.5, 10.5, 7.5 i 4.5. Kolika je brzina automobila ako je usporenje konstantno a iz motora izlazi 10 kapi za 5s? Posle koliko vremena od pocetka kocenja se automobil zaustavio i koliki put je pri tome presao? Eto to je prvi takmicarski koji sam uradio i ovakva su mi resenja: V0=108km/h => 30m/s (delta)t=0.5s t=2.5s s=37.5s ![]() ![]() A zadatak koji mi nije jasan: Homogena kocka jednom ivicom lezi na glatkom horizontalnom zidu, a drugom ivicom na horizontalnoj podlozi i sa njom zaklapa ugao 30(stepeni) kao na slici. Koliki treba da bude koeficijenat trenja izmedju zida i kocke da bi kocka ostala u ravnotezi??? Ako moze potpuno objasnjenje i resenje zadatka, posto smo u skoli skorije radili silu trenja a trebace mi ovakav zadatak. ![]() [Ovu poruku je menjao nikolanicic dana 24.02.2008. u 10:35 GMT+1] |