[ Omega Warrior @ 26.02.2008. 13:59 ] @
Pozdrav,

Imam jednu skriptu rješenu u PHP-u. Koja radi besprijekorno, skripta jednostavno identificira onoga koji joj je pristupio (uzme IP i spremi u mySQL bazu podataka). Ima tu još nekih fora ali one nisu bitne.

Problem mi je što je PHP interpretirani jezik i nikako nemogu kompajlat taj kod... Ne pitajte zašto... pokušao sam šefu objasnit da je to vrlo jednostavan kod i da uopće nije potrebno zaštiti jer to svaki drugi malo pametniji informatičar zna. Ali ništa od toga... kod se mora zaštiti. (ja sam protiv toga, volim open Source) ali on me plaća... :D

Da li postoji neki način da napravim istu stvar u nekom kompajlanom jeziku, (na serveru) ili nekako sakrit kod od administratora servera.

Razmišljao sam o ASP.netu? Ima li tu nešto?

Hvala unaprijed.
[ mmix @ 26.02.2008. 16:25 ] @
Jednostavno obozavam takve sefove koji vode tehnoloske timove a sami su tehnoloski nepismeni, evo reci mu da cu ja da mu uradim kompajliranu skriptu za 2000€ * kidding

"Security through obscurity" doktrina je empirijski dokazano neuspesna. Mozda ce da sakrije sors od komsinice Bose, ali u kome god programskom jeziku da ga uradis garantujem da bar neki procenat ucesnika odgovarajuceg [ES] foruma zna kako da ga reverse engineer-uje iz kompajlirane forme. Ako se server provali do te mere da mozes da dodjes do PHP skripte, onda mozes da dodjes i do DLL-a i da ga dekompajliras. Prosto i jednostavno.

Ali ako cemo vec da pricamo o asp.net resenju, ono je drugacije od PHP resenja posto ce ti posao pribavljanja IP adrese vec odraditi sam ASP.NET, dakle ovaj code:

Code:

void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
     string remotehostIP = Request.ServerVariables["REMOTE_ADDR"];
     // otvori bazu i snimi IP ;)
}


Zar ovo ne vredi 2000€?
[ 01011011 @ 26.02.2008. 16:26 ] @
Ima tu dosta toga, jednom kad predjes na .NET i vidis kako je super nece ti padati na pamet da ides nazad na PHP :)
[ maksvel @ 26.02.2008. 18:39 ] @
Ili možda nešto kao PHTML Encoder