[ laponac84 @ 26.02.2008. 13:59 ] @
Pozdrav svima.

(Mozda ova tema nema direktne veze sa aksesom, ali mi je zbog aksesa i potrebna :s )

Zna li neko link gde mogu skinuti predlog kontnog plana (neki ga zovu i zakonski, sta je tacno od ta dva nisam siguran) sa 5 ili 6 cifara, ja imam ovaj skolski trocifreni koji azuriram u bazi u zavisnosti od vrste promene koju radim prilikom knjizenja. (U knjizi sa fakulteta ima kroz primer ispracena konta sa 5-6 cifara, ali... )

Dakle da li mogu negde skinuti ceo

Hvala unapred
[ Getsbi @ 26.02.2008. 17:15 ] @
Da malo pojasnimo. Država donese Zakon o računovodstvu. Ministar finansija donese Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru. Ovaj pravailnik je do na tri cfre: Klasa, Grupa, Račun ili (Konto). Iza toga sve je analitika i prepušteno je korisnicima. To što je neko uradio sve do na četiri cifre ne znači da to tako treba i mora već da to tako može. Analitički kontni okvir se razlikuje od preduzeća do preduzeća od ustanove do ustanove, a sve zarad razlišitih potreba. Neki od prilježnih ekonomskih stručnjaka napisali su analitički kontni plan do na četiri cifre i onda to publikovali i pustili u prodaju. Nemam ništa protiv ali to nije nikakvo pravilo koga se treba striktno držati već predlog tog pojedinca. Znači specifična stvar.

Na linku:http://www.icentar.com/showthr...7717&highlight=Kontni+plan
imaš kontni okvir do na tri cifre (ono što je propisano u Srbiji 2004) urađeno hijerarhijski, 447 zapisa

Na linku: http://www.icentar.com/showthr...ge=2&highlight=Kontni+plan
imaš analitički kontni plan do na četiri cifre (ne znam po čijim propisima) ravna tabela, 2324 zapisa

Sa pet i šest cifara još nisam video u elktronskom obliku da je neko kopletno uradio i ponudio za primer jer to smatram suludim. Šta znači da uzmeš i prepišeš tuđi analitički kontni plan ili predlog koji vajni ekonomisti daju čak i sa samo četiri cifre? Veliku većinu analitičkih računa nećeš nikad upotrebiti, a može ti se desiti da baš onaj koji tebi treba nije otvoren kao analitički konto. To što je neko dao predlog do na četiri cifre nikako ne znači da je to kompletno i da se ne može i neće dopunjavati u okviru četiri cifre. To je samo nihovo iskustveno znanje.
Dakle ono što je do na tri cifre je pravilo (podzakonski akt), a sve ostalo je lična razrada teme.

Nadam se da sam bar malo pojasnio stvar.

Dopisano:

Evo i jednog konkretnog Primera: Konto 241 (dato pravilnikom) Tekući poslovni računi.
2410 Beogradska Banka
2411 Vojvođanska Banka
2412 Banka Intesa
ili ako predviđate više od deset banaka (u mom gradu ih ima bar dvadesetak) onda do na pet cifara
24101 Beogradska banka
24102 Vojvođanska banka
24103 Banka Intesa
Šta ako u vašem gradu nema tih banaka? Šta ako preduzeće kome namenjujete kontni plan ne sarađuje ni sa jednom od tih banaka?[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 26.02.2008. u 18:46 GMT+1]
[ laponac84 @ 26.02.2008. 20:16 ] @
Hvala najlepse Getsbi. Iako sam cesto na Icentar-u, nisam razmisljao da tamo mogu naci Kontni plan za SR privredu.

Sto se tice cifara iskreno, lupio sam da je toliko (5 ili 6) Mene je iskreno zbunilo to sto sam obimnije kontne planove vidjao u brosurama, knjigama sta vec (racunovodstena praksa, i sl...) pa sam mislio da tako nesto mogu naci u digitalnoj verziji. Ja u svom programu imam trocifren kontni plan, a prosiren je samo onim kontima koje koristim prilikom knjizenja koje ja imam

Evo primera od prosle godine koji me je sada naveo da potrazim kompletniji kontni plan

883 Tudja osnovna sredstva
8832 Tudja osnovna sredstva na koriscenju
(ne secam se sta je bilo na jedinici kada sam to gledao u RP)

893 Obaveze za tudja osnovna sredstva
8932 Obaveze za tudja osnovna sredstva na koriscenju
(ne secam se sta je bilo na jedinici kada sam to gledao u RP)

Toga se bas secam kada sam razgovaro sa knjigovodjom i pogledali smo koji konto bi trebalo da ide

Hvala na trudu i razumevanju, pogledacu date primere.

Poz
[ neshto vishe @ 05.11.2015. 08:17 ] @
Pozdrav Gotsbi,
Da li mozda jos negdje imas primjer ovog kontnog plana do na 4 cifre? Ovaj link koji si tada (prije 7 god) prilozio ne odnosi se vise na kontni plan. Ako kojim slucajem imas, bio bih ti mnogo zahvalan da mi posaljes. Hvala unaprijed.
[ Getsbi @ 05.11.2015. 09:02 ] @
Icentar je u međuvremenu menjao adresu i sada je na .ba. Ovi resursi su nažalost izgubljeni.
Taj kontni plan, organizovan kao hijerahiju možeš da skineš ovde: http://www.elitesecurity.org/t451997-0#3126990
KontniPlan.rar - 19.75k. Napravljeno je da radi uz TreeView kontrolu.
Međutim to je stara i nepotpuna varijanta i trebalo bi je pretresti i dopuniti sa trenutno aktuelnim podacima.
[ neshto vishe @ 05.11.2015. 09:25 ] @
Hvala puno. Pokusavam da modelujem kontni plan, pa razmisljam na koji nacin je to najbolje uciniti. Da li kreiranjem tabele u bazi koja sadrzi kategorije po kolonama (klasa, grupa, sintetika, analitika) ili strukturu konta (ove kategorije) definisati kao jednu kolonu, pa onda koristiti rekurziju.
[ neshto vishe @ 10.11.2015. 09:21 ] @
Pozdrav Getsbi,
Mozes li mi reci za sta nam sluzi 'Nadredjeni konto' u tabeli 'Kontni plan' (link sto sam preuzeo od tebe). Tacnije, sta dobivamo time kada se u tabeli doda ovaj atribut, koji predstavlja Id-eve konta kojima odredjena konta pripadaju?
Hvala.
[ Getsbi @ 10.11.2015. 17:59 ] @
Klase od 0 do 9 nemaju nadređeni konto jer su oni najstariji “roditelji” u hijerarhij. Grupe su dvociffrene i one imaju jednocifrene „ roditelje“. Sintetička konta su trocifrena i imaju dvocifrene grupe za „roditelje“. Analitička konta u četvorocifrena i njima su „roditelji“ trocifrena sintetička konta. Tako je uspostavljena hijerarhija i polje Nadređeni konto služi upravo za to.
Kao što sam pre par dana napomenuo to je napravljeno za TreeView kontrolu. O tome vise pročitaj ovde: http://www.elitesecurity.org/t471905-0#3388392
[ neshto vishe @ 11.11.2015. 08:22 ] @
Hvala puno Getsbi. Meni je najbitnija ova logika koja se odnosi za 'Nadredjeni konto', ali ne planiram koristiti treeView kontrolu.