Citat:
milan.dinic:
a u kodu ces koristiti interfejse, kao da su instance klase koja implmentira taj interfejs,
na taj nacin se spring brine on instancama klasa u memoriji, sto doprinosi vecoj brzini, oprimizaciji potrosnje memorije itd
pozz
Ioc ili DI(Dependency Injection) nema veze sa optimizacijom i memorijom, vec sa konceptom programiranja. Ideja programiranja u interfejse, a ne u klase jeste da se dozvoli ili lakse omoguci izmena implementacije neke funkcionalnosti. IoC ili Di i Spring su usko povezani sa POJO(Plain Old Java Classes - obicnim java klasama, koje ne zavise od nekih third party API-ja).
Ideja Spring-a je da se tvoje biznis klase ne pisu tako da zavise od bilo kod API-ja, kao sto je to kod npr EJB programiranja. Time se omogucava lakse testiranje, jer tvoje klase ne zavise od kontejnera ili bilo kod API-ja. Dodatno, ako tvoja klasa treba neki servis - ne treba ti to da iz klase zoves, vec ce Spring framework da tu zavisnost "injektuje"( Depencency Injection ) na osnovu XML definicija. Time tvoja klasa ne mora da sadrzi kod za to, tj. ne zavisi od API-ja, pa se lakse testira.
Mozda da ti ne navodim sada primere, jer sigurno imas dosta njih u raznim clancima(
http://www.theserverside.com/t...les/article.tss?l=IOCBeginners), ali znaci obrati paznju na tih par stvari koje su povezane i koje bi trebalo da shvatis ako se vec zanimas za te stvari.