[ bratislavp @ 28.02.2008. 12:09 ] @
Elem, da krenem. U neko skorije vreme me je drug pozvao da pita da li da uzme adsl ruter koji mu provajder nudi umesto modema jer nisu imali u tom trenutku bla bla bla. Ja ga naravno savetuejm da uzme, jer znam da kuci ima lap top i neku staru PII (koja ja inace IBM business machine) koja ima licencirani Win98SE. Ruter koji je dobio je TP-link 8012 (mozda i gresim) ali je bitno da ima jedan ethernet port. Odem lepo kupim kablove konektore, dodatni switch sve to lepo povezem, ruter -> switch u kaskadu, na switch ova dva racunara, postavim DHCP enable i sve radi bez ikakvih problema. PRistupim ruteru podesim sve sto treba, forwrdujem portove jer je lik lud za torrentima i namestim mu da mu torenti rade sa ove Win98SE. E sad pitate se u cemu je problem? Problem je neverovatan i molim vas bez odgovora tipa podesi ip adrese manuelno i slicnih jer je problem ozbiljan. Problem : Desava se da u toku rada Win98Se nesto zablokira i onda mora da se restartuje. Nakon podizanja sistema on nema net. Dijagnoza : ne prepoznaje ni ruter ni lap top, ne pinguje ih, i ono sto je najinteresantije ne svetli lampica na switchu za taj racunar. Ja lepo otvorim control panel i proverim "Device is working properly" :) Kako working properly, mislim se u sebi, kad nema ni mreze ni neta. Ja poludim sve zivo probam i nadjem totalno glupo resenje. Kad budete culi resenje bice vam jasno zasto mi treba pomoc. Resenje #1 :) Restartujem racunar, udjem u BIOS i posto je mrezna integrisana disable istu, sacuvam pokrenem sistem. Naravno startuje se bez Networkinga. Ja opet reset, opet BIOS, enable mreznu kartu, save start Windows i ljudi moji sve radi bez problema. Znaci ostala su stara podesavanja nista nisam menjao i sve normalno funkcionise kao da problema nije ni bilo. Koga ne bi mrzelo da ovo radi svaki put kad se problem pojavi? Pri tome ovo se neki put desi i kada se racunar normalno ugasi na Shut Down. Pozdrav! P.S. Bez saveta da kupim novu mreznu, znam da kosta 5 evra = 440 din, jer znam da bi to 99% resilo problem, vec hocu prvo da cujem vasa misljenja sigurno neko ima neku pametnu ideju? [Ovu poruku je menjao bratislavp dana 28.02.2008. u 13:44 GMT+1] |