[ Ice_Tea @ 29.02.2008. 14:25 ] @
Trebam program (ili link za download) koji postavlja lozinku na npr. neki folder (dakle da se ne moze pristupiti pojedinim folderima bez lozinke) ili da se ne moze pokrenuti neki program ili otvoriti .txt dokument bez passworda???

Unaprijed hvala :)
[ knell @ 05.03.2008. 20:38 ] @
Pa ja koristim Folder Lock 5 i zadovoljan sam, lagan je za upotrebu, evo nesto vise o njemu:
Privatnosti na računaru nikad nije dosta, posebno ako korisnik želi da sakrije nešto od očiju drugih. U većini slučajeva, na računaru se nalaze neki podaci, bilo da su to slike, video-zapis ili tekstovi, koje korisnik računara želi da zadrži samo za sebe. Stavljanje tih podataka u neki skriveni direktorijum na računaru ne može uroditi plodom s obzirom na to da uvek postoji šansa da neko slučajno nabasa na njih. Promena ekstenzije tek nema svrhe ukoliko neko sa namerom traži dotične podatke. U svakom slučaju, najsigurnija zaštita jeste da se oni zaštite šifrom ili da se jednostavno stave u neki direktorijum koji se ne može videti. Baš za takve situacije služi program kao što je Folder Lock.

Po kom principu radi ovaj program? Naime, još pre nekoliko godina ovaj program je imao samo osnovnu svrhu sakrivanja podataka. Jednostavno, korisnik pri instalaciji programa postavlja šifru kojom će se prijavljivati u program prilikom svakog pokretanja i time vrši osnovna podešavanja programa. Vrlo je bitno da ta šifra bude što kompleksnija jer će onaj ko bude slučajno provalio tu šifru imati pristup svim sakrivenim podacima. Program zatim korisniku otvara prozor u koji se prostom Drag & Drop metodom prenose podaci koje korisnik želi da zaključa. Kada se odaberu svi podaci koje treba sakriti, treba kliknuti na dugme Lock gde program pruža tri opcije: Lock (samo zaključava fajl), Lock & Scramble (zaključava i „izmeša” fajl čime ga dodatno štiti) i Encrypt (fajl se kriptuje 256-bitnom blowfish zaštitom). Svi fajlovi su potom sigurno sakriveni od očiju onih koji nemaju šifru programa i nemoguće ih je pronaći pomoću pretrage iz Windowsa ili nekog drugog programa. Jednostavno, nestali su sa lica računara sve dok korisnik koji ih je zaključao ne poželi da ih vrati pomoću programa Folder Lock.

Međutim, pored ove opcije, program Folder Lock sadrži mogućnost zaključavanja prenosnih diskova, kao što su, na primer, Flash diskovi. On ih zaključava šifrom i time onemogućuje njihovo korišćenje čak i na drugim računarima onima koji nemaju potrebnu šifru. Program Folder Lock ovo radi po principu kopiranja svojih neophodnih fajlova na Flash disk. Korisnik zatim treba da pokrene Folder Lock sa tog diska i time zaštiti željene podatke. Princip je i dalje isti kao kod zaštite podataka sa računara na kojem je instaliran Folder Lock. Korisnici neće imati apsolutno nikakvih problema u korišćenju ovog programa bez obzira na to koji File System koriste. Bilo da je u pitanju FAT16, FAT32, NTFS ili EFS, Folder Lock će bez problema sačuvati fajlove od očiju drugih. Program je čak i potpuno kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista.

Iz bezbednosnih razloga, program se ne može izbrisati normalnom metodom, već ako je korisnik nezadovoljan programom, može ga izbrisati samo ukoliko se prvo, pomoću šifre, prijavi u program i zatim klikne na dugme Uninstall. Ovo je, naravno, urađeno samo zbog sigurnosnih razloga jer ako se izbriše folder programa, biće obrisani i zaštićeni fajlovi.

Sve u svemu, Folder Lock je aplikacija sa dugom tradicijom koja u svakom pogledu predstavlja jedan kvalitetan i pouzdan program. Cena je, s obzirom na mogućnosti koje pruža, i više nego prihvatljiva – samo na vama ostaje da odlučite da li vam je potrebno sakrivanje određenih fajlova. Ako jeste, nikako nemojte zaobići ovaj program.
Izvor:Svet Kompjutera.
Korisna adresa http://www.download.com/Folder-Lock/3000-2092_4-10063343.html
[ Ice_Tea @ 06.03.2008. 14:09 ] @
ok, hvala :)