[ I AM BORGS @ 01.03.2008. 20:14 ] @
molim nekoga od forumasa ako ima semu " vremenskog automata sa kapacitivnom kontrolom za ukljucivanje triaka ili tiristora " treba mi zbog ustede energije bojlera .
automat treba da radi oko 2 h. i onda da prekine strujni krug potrosaca.
po mogucnosti da bude samogradnja . unapred hvala!!
[ I AM BORGS @ 02.03.2008. 09:47 ] @
ajde ljudi!!! nemoguce da niko nezna!!!! imam slicnu semu u Radio Amateru br. 4 /1984
strana 120 ali mi ne odgovara (treba dosta izmjena) ili mozda ima negdje da se kupi gotov.
ipak sam ja samo Borgovska radilica (rob).
[ guja011 @ 02.03.2008. 13:19 ] @
malo strpljenja, vikend je.
malo pojasni zahtev, bar kapacitivnu kontrolu.
[ sokrad @ 02.03.2008. 15:37 ] @
Mozda moze da ti zavrsi jedan vremenski relej, i to ovi sto pokrecu grejne kotlove na struju.
[ I AM BORGS @ 02.03.2008. 21:07 ] @
moderatoru :kapacitivna kontrola je u stvari nabijeni kondenzator koji drzi otvoren Gejt triaka. i meni treba da bude dugo nabijen tj.otvoren triak (oko 2h).
ovo za grejne kotlove je prekomplicirano treba mi nesto jednostavno (za gradnju) i efikasno.
[ guja011 @ 02.03.2008. 23:20 ] @
čak i da imaš senzitiv gejt triak, što je malo teže za tu struju koja ti treba, izračunaj koliki bi trebao da bude dotični kapacitet da bi držao željeni napon gejta čitava 2 sata.
drugo, šta treba dotični kond da uradi po isteku tih 2 sata (uz predpostavku gorenavedenog)?

p.s. moderator je funkcija a ne ime.
[ sokrad @ 03.03.2008. 15:51 ] @
Gujo ovi te zaje....ju

pozz.

Citat:
I AM BORGSovo za grejne kotlove je prekomplicirano treba mi nesto jednostavno (za gradnju) i efikasno.

Ne znam sta je tu komplikovano, relej velicine i oblika kao automatski osigurac, dva ili tri potenciometra ,jedan za radno vreme , jedan za pauzu, treci se ne secam
Pauza moze da bude beskonacna.

Jedino ako zelis da ti sat realnog vremena, programibilno regulise kada ce poceti tih dva sata.
[ I AM BORGS @ 03.03.2008. 20:52 ] @
za sokrad: NIJE nikakva zaje.....
za guja011 :utom izracunu vrednosti kond. i jest problem ! nakon 2h treba da se prekine strujni krug trosila.
medjutim u razgovoru sa kolegom sa posla dogovorili smo se da se pozabavimo to temom i da napravimo taj uredjaj jer mi treba zbog ustede energije jer nisam stalno kod kuce a i jeftina struja je tek navecer.
hvala svima koji su sudjelovali u ovoj temi (mozemo da ju zatvorimo) jer cu da se mucim sa kolegom i necu vise da zamaram.
hvala!!!!
[ guja011 @ 03.03.2008. 21:04 ] @
možeš
1) da upotrebiš cmos kolce CD4541 (ako se ne varam ) ono je jako jednostavno i sa njim bi mogao da odradiš tajmer.
2) šta fali onom uklopnom satiću što ima točak sa zupcima na po 15 minuta? jeftino a radi posao
(osim što bi radio ama baš svaki dan u isto vreme paljenje i gašenje)
[ I AM BORGS @ 03.03.2008. 21:21 ] @
guja011:savete cu da uzmem u obzir . jos jednom hvala!!