[ 101010 @ 04.03.2008. 18:07 ] @
Koliki je rok trajanja novih baterija za ups. U nekoliko prodavnica sam video nove baterije 01-02 godiste. Dale stare 6-7 godina. Da li smeju da prodaju tako stare akumulatore ili je to sasvim ok? |
[ 101010 @ 04.03.2008. 18:07 ] @
[ Cileinteractiv @ 24.07.2009. 13:19 ] @
U mom uputstvu za UPS piše da nakon 5 dodina bateriju treba promeniti, evo prošlo je punih 7 godina i baterija je sad za zamenu. Inače na bateriji koju sam izvadio ne piše rok trajanja a marka je "Long". Sticajem tih okolnosti naleteh i na ovu temu koja 1,5 godinu tavori ovde
![]() [ StORM48 @ 25.07.2009. 11:28 ] @
Hehehe, malo su te priče o trajanju prenaduvane. Razlog je materijalna korist proizvođača.
APC recimo propisuje rok trajanja od 3 godine i preporučuje bespogovornu zamenu nakon tog roka, "zbog bezbednosti opreme, bla, bla...". Činjenica da je moja baterija u APC BackUPS 650VA već dobrano prekoračila taj rok i približila se 200% dužem veku od nominalnog (naravno, uz testiranje ispravnosti, što u okviru pratećeg softvera, što kroz realan rad i držanje bez struje tačno onoliko koliko softver i predvidi), govori da ti rokovi nisu proračunati iz baš časnih namera. Naravno, izuzetaka ima, pa sam viđao i UPS-ove kojima baterija izdrži jedva godinu dana, ali bih rekao da će u većem broju slučajeva baterija trajati više od tih 3-5 godina, uz potpuno ispravan rad. Pozdrav [ xenox @ 26.07.2009. 09:05 ] @
APC 2200VA - promenjena baterija na insistiranje samog UPS-a (preko apcupsd). Sa 20 min otisao na 97 min sa novom baterijom. Sve to posle 7 godina. U drugom jos nije zamenjena baterija - znaci ima jedno 8 godina. Nije vezan na komp pa nema kome da se zali :) (mada bi sada stvarno bio red da je zamenim).
[ StORM48 @ 27.07.2009. 00:40 ] @
Da, da... dobar im je taj vic sa procenom trajanja autonomije
![]() Meni je neposredno pre nego što će mi javiti "znate, baterija vam je u beeeep, zamenite je 'itno...", procena autonomije naglo počela da skače i sa početnih 12-13 minuta je skočila na čitavih 39-42. E problem je jedino što je procena mnogo pogrešna. ![]() Kad sam mu rekao (softveru) da sam "promenio" bateriju, najednom je resetovao procenu autonomije na 12 minuta. Nečista posla ![]() Pozdrav [ xenox @ 27.07.2009. 06:57 ] @
Bogami je ovaj APC tacan posto i ovako ima sve podatke da izracuna i potrosnju i kapacitet baterije. A u apcupsd ne stoji nigde mogucnost da kazem UPS-u da je nova baterija - samo prenosi sto mu ups kaze. Sad si me zaintrigirao da stavim staru bateriju umesto ove nove da vidim sta ce da kaze..
[ StORM48 @ 27.07.2009. 11:00 ] @
Mogu Ti reći da sam i ja bio zatečen reakcijom UPS-a, nakon što sam mu rekao "e, stavio sam novu" (a ustvari ostala stara).
Što je najbolje, nije samo procena vremena uobičajena, nego UPS stvarno izdržava toliko - kao i kada je kupljen. ![]() Pozdrav Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|