[ coyote_kv @ 08.10.2003. 23:56 ] @
Uzeo sam Gentoo 1.4 na dva CD-a sa svim sto je potrebno da se instalira bez internet konekcije i odradim stage3 i portage i GRP package/snapshot i stignem do kernela i samo se zamrzne masina crn ekran ne radi HDD ni CDD (P-II 400Mhz,128RAM,GForce2MX200...) i tako stoji do besvesti. Skinuo sam upustvo sa Gentoo.org i prema njemu radim.

Jel zna neko kako se instalira ovaj Linux?

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 05.10.2008. u 17:22 GMT+1]
[ impaque @ 11.10.2003. 19:08 ] @
Meni je instalacija prošla glatko po uputstvu, čak sam i LVM nabacio.
Stigneš do kernela i šta se dogodi tačno?
Ti ukucaš šta, pa se desi to, itd.
[ Tyler Durden @ 12.10.2003. 16:33 ] @
ja sam podijelio disk na dve particije i na prvi instalirao XP a drugu ostavio za gentoo.
E sad frka mi je kad budem pravio particije za boot, root i swap sa fdiskom da ne napravim neku pizdariju..
Treba li da ocekujem nesto "nepredvidjeno" kad budem dalje dijelio tu particiju sa fdiskom i zapisao to na disk?
Jer u onom uputstvu ona gentoo sajtu pise da ce svi podatci na ostalim particijama biti izgubljeni...?
[ impaque @ 12.10.2003. 17:39 ] @
Tyler:

Ako je particija za Gentoo još uvek prazna, najbolje bi bilo da je obrišeš i umesto nje napraviš tri particije, preporučene veličine imaš u Gentoo Install Guide-u (recimo 30-ak mb za /boot, 2 x mb RAM-a za swap i recimo ne preko 512mb, a ostatak za /).

fdisk ne bi trebalo da ti pravi ikakve probleme oko brisanja te jedne particije i pravljenja još tri (makar meni nije, ali, heh, your mileage may vary ;)), samo vodi računa šta radiš i ne brzaj.

A gde to piše da će svi podaci biti izgubljeni??? Biće izgubljeni na toj particiji koju brišeš naravno i nigde drugde.

U svakom slučaju, ako nisi siguran šta konkretno treba raditi, iscimaj nekog ortaka koji je ranije instalirao Linux da ti pomogne oko toga.
[ coyote_kv @ 13.10.2003. 19:04 ] @
Podesim ja particije, raspakujem STAGE3 i GRP package/snapshot e i kad sve to odradim sta dalje treba (nisam siguran sta dalje treba da radim a da nije stage 1 ili 2).
[ mucky @ 13.10.2003. 19:24 ] @
coyote_kv: nakon sto si raspakovao stage3 tarball trebas da chroot-ujes u svoj
sistem koji se vec nalazi na disku (malopre si ga raspakovao), da uradis emerge sync
(ne znam kako se to radi kad ides bez neta), uradis

Code:

export CONFIG_PROTECT="-* /etc/make.conf"
emerge -u system
unset CONFIG_PROTECT

dalje, podesis vremensku zonu sa

Code:

ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Belgrade /etc/localtime

i onda ides da emerge-ujes kernel sa

Code:

emerge sys-kernel/gentoo-sources

Dalje ide klasicno konfigurisanje i kompajliranje kernela... U dokumentaciji imas
naznacene stvari koje je obavezno potrebno ukljuciti (/proc file system, /dev file system...)
Nakon toga instaliras system logger i CRON daemon, editujes par fajlova, instaliras
bootloader, i to bi trebalo da bude to, u tom stadijumu imas funkcionalan linux.

Preporucujem ti da odstampas sebi Installation Instructions, mnogo olaksava
instalaciju.
[ popeye @ 13.10.2003. 19:30 ] @
Podesi fstab.

Instaliraj kernel:

# emerge -k gentoo-sources
# emerge -k genkernel
# genkernel

Podesi hostname i /etc/rc.conf.

Podesi grub loader:

Vrlo je verovatno da si omanuo kod podesavanja gruba. Procitaj pazljivo uputstvo na Gentoo sajtu.

# emerge -k grub

Podesi /boot/grub/grub.conf.

# grub
(ovde dobijas prompt u kome podesavas gde ces instalirati grub loader.)

Preostalo je da instaliras potrebne pakete. Bitno je da si sve pakete sa CD-a prekopirao u /usr/portage/packages.

# emerge -k kde
# emerge -k gnome

Moguce da ces imati novih konfiguracionih datoteka u /etc. Nemoj menjati one koje si vec prilagodio, a ostale sredi:

# etc-update

Ako si sve odradio OK, resetuj masinu i uzivaj.

[ Tyler Durden @ 14.10.2003. 13:35 ] @
@imp

Citat:
Important: Note that you should not save or make any changes to a disk's partition table if any of its partitions contain filesystems that are in use or contain important data. Doing so will generally cause data on the disk to be lost.

Citat:
Important: Following these instructions below will cause all prior data on your disk to be erased! If there is anything on your drive, please be sure that it is non-critical information that you don't mind losing. Also make sure that you have selected the correct drive so that you don't mistakenly wipe data from the wrong drive.

Citat:
Then, type p to view your current partition configuration. Is there anything on the disk that you need to keep? If so, stop now. If you continue with these directions, all existing data on your disk will be erased.

http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-install.xml

Particija je prazna i nije formatirana.
Ma ok, znam ja da particionisem i imao sam ovakvu situaciju kad sam RH instalirao, ali on u principu sve sam odradi...

Ova upozorenja su me zabrinula u ovom uputstvu. Znaci, kad podijelim ovu particiju na boot, root i swap i uradim W u fdisku da se te nove particije zapisu na disk, win particija nece nista osjetiti?
I ako mi instalacija gentoo ne prode ok, moci cu opet da podignem win?
[ mucky @ 14.10.2003. 13:42 ] @
Pa u fdisk-u nemoj da obrises win particiju niti da je "premestas" ili sta god da ti padne
na pamet da radis sa njom, i ona ce ostati tu i posle ukucanog "W".
[ coyote_kv @ 14.10.2003. 18:40 ] @
Zar emerge sync
nije komanda za stage1 i 2 (kada se fajlovi skidaju sa net-a). Ja ceo Gentoo imam na 2 CD-a i tu su svi fajlovi koji su mu potrebni ????
[ popeye @ 14.10.2003. 19:36 ] @
Tom komandom sinhronizujes lokalno (tvoje) Portage stablo sa stanjem na Gentoo serverima.

Koliko sam shvatio, ti vrsis instalaciju bez Internet konekcije, preko binarnih paketa sa CD-a?
[ impaque @ 14.10.2003. 21:06 ] @
Snapshot portage stabla imaš na Live CDovima.

Pregledaj dokumentaciju pre nego što kreneš sa instalacijom i poskidaj šta treba. Trebaće ti npr. kernel, cron, ... Prati dokumentaciju korak po korak i neće biti problema. Ako se zaglaviš na nekom konkretnom koraku, javi.
[ coyote_kv @ 15.10.2003. 23:22 ] @
Kad odradim sve gore navedeno onda idem
-Entering the chroot,
-Gentoo optimizations (make.conf)(# nano -w /etc/make.conf),
-Setting your time zone,
-Modifying /etc/fstab for your machine,
-Installing the kernel and system logger
-Installing a system logger
ali nisam siguran dali treba da menjam make.conf ili /etc/fstab zbog Portage-a,kako da instaliram kernel i dali da ga kompailiram????

[ popeye @ 15.10.2003. 23:32 ] @
Vec sam ti naveo kako instaliras kernel. Treba ti source (gentoo-sources) i genkernel.
[ coyote_kv @ 16.10.2003. 23:12 ] @
OK sad BootLoader
Kako da stavim da mi se sistem podize sa FDD (hda1=WIN, hda2=LIN) (da se boot-uje sa flopija, pozeljan je LILO). Da ne bi napravio sramnje na MBR-u i da mi FAT32 particija (C) ostane netaknuta tako kad mi zatrebaju LIN particije samo ih formatiram?
[ kruzer @ 12.11.2003. 02:31 ] @

Citat:

# emerge -k genkernel

e ja sam stigao dovde, i ne mogu da verujem da mi emerge sys-kernel/gentoo-sources prođe ok(barem je tako izgledalo) a za genkernel emerge pokuša da se nakači na net i pored toga što sam ga presnimio sa cd-a... kako da ga nateram da pogleda na pravom mestu... probao sam i
emerge -k sys-kernel/genkernel
i opet neće...

ima li neko ideju šta bi moglo da bude rešenje?
[ random @ 12.11.2003. 10:19 ] @
Verovatno verzija koja ti sedi u packages/All nije ista kao aktuelna verzija ebuilda u portage stablu. Možeš svakako da forsiraš binarni paket:

# emerge -K /usr/portage/packages/All/genkernel-1.5.tbz2

ali ja bih ti radije preporučio da skineš tih 600k sorsa sa neta. I generalno, Gentoo je sistem predviđen za brze mašine sa dobrom Internet vezom.
[ coyote_kv @ 12.11.2003. 22:56 ] @
MA ljudi cim se ukuca komanda emerge instaler trazi da se konektuje.

Jel iko od vas sto dajete ovakve odgovore uopste probao da ga instalira bez internet konekcije ili samo pametujete.

[ random @ 13.11.2003. 14:19 ] @
Evo, ja sam instalirao 1.4 kao "GRP" instalaciju, bez mreže. Najnormalnije je sve prošlo.
[ kruzer @ 14.11.2003. 16:17 ] @
Citat:
random:
# emerge -K /usr/portage/packages/All/genkernel-1.5.tbz2

random pomoglo je, hvala, i posle nekoliko dana sve radi ko sat...ebiga migrirao sam sa RH, pa dosta stvari nisam imao pojma kako se radi:)

coyote , idi na http://forums.gentoo.org/, u forumu installing gentoo, sticky topic How Does GRP works, tamo imaš par predloga kako da rešiš problem sa emergom genkernela, čak sam video da ima i grešaka u dokumentaciji koja se nalazi na disku...
[ Brkic @ 01.09.2007. 14:06 ] @
U pitanji je Gentoo 2007

posto hocu da ga instaliram na slobodnu particiju od 10 GB moram rucno da napravim particije za linux,sve se to uradi ali u sledecem koraku stanem.Trazi da se obeleze particije sa Mount i Mount tipe. E tu ne znam sta streba napisati.

Ako moze mala pomoc ??
[ fade @ 01.09.2007. 14:29 ] @
Obelezis particije za mount,pa rekao bih da treba da mu kazes da npr /dev/hda5 koristi za root, /dev/hda2 za home dir ili tako nesto.A verovatno treba da dodas i gde ce se mountovati.
[ Brkic @ 01.09.2007. 14:51 ] @
tako sam i ja mislio ali nesto ne radi a posto sam pocetnik negde gresim.
sta staviti u Mount tipe ??

[ fade @ 01.09.2007. 17:55 ] @
Ne koriste svi fedoru...Objasni nam malo bolje,kada sam procitao to mount tipe ,odmah sam pomislio na swap,root i home,valjda se to podesava.Daj malo vishe informacija i verovatno ces dobiti pravi odgovor.
[ Brkic @ 02.09.2007. 15:36 ] @
@fade nije fedora u pitanju nego gentoo2007

pa posle pravljenja particija bas koje si naveo trazi da se particije obeleze sa "mount" i "mount tipe" stim sto ponudi sve particije koje imas(win i lin) i sve HDD-ove.Ja sam probavao da ih nazovem tako kako si ti rekao ali uvek izbacuje gresku da particije moraju biti mounto-vane,posle par pokusaja sam odustao ali sada cu probati ponovi.
Ne znam sta mu znaci "mount tipe" ??
[ Brkic @ 03.09.2007. 00:18 ] @
Uspeo sam sa praznim HDD-om i opcijom da se naprave particije utomacki, i posle 2h instalacije ne radi nista.Prvo nema dual boot-a nego na prvom disku je samo windows a kada u biosu namestim da se boot-uje sa drugog HDD-a onda pokrene GRUB ali izbaci gresku da nesto nije u redu i tu stane.Poludeo sam o GENTOO-a.
Fedora7 je mnogo jednostavnija,dual boot,opcije sta da bude default boot ...
Probacu jos openSUSE10.2 i videti kako on radi.
[ 3dd13 @ 03.09.2007. 14:17 ] @
izvini sto ovako iznosim, ali ti izgleda nisi sazreo za gentoo... ne preporucujem graficki installer zato sto mi je kao gentoo pocetniku zadao mnogo problema...

http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml
[ Brkic @ 03.09.2007. 16:42 ] @
pa totalni sam pocetnik sa linux-om.
[ nemysis @ 03.10.2008. 21:43 ] @
Da vratim ovu temu iz naftalina a da ne otvaram novu.

Vidim da ima poneki korisnik Gentoo-a na ovom forumu, ali se ne javljaju previše.

Stavio sam u moj potpis adrese koje mi puno znače, iz kojih se vidi da koristim Gentoo.

Voleo bih da još neki korisnik Linux-a da šansu Gentoo-u da mu pokaže šta on sve može.

Linux-i nisu samo RedHat, Fedora, openSuSE, Mandriva, Debian, Ubuntu i derivati, Mint, PCLinuxOS, Knopix...

Mnoge od njih i druge sam probao i koristio neko vreme, svaki najmanje 2 godine, imao sam ih uvek više paralelno.

A sad imam primarno Gentoo i na jednoj particiji Kubuntu, koji ne startam više. Ali mi ne smeta. Postoji i Digimon ili ti Windows XP.

Ima i Gentoo derivate. Sabayon je binarni Gentoo, System Rescue CD je za mene najvažniji...

Čak se vodi diskusija da se ne prave više Live CD, već da se koriste od System Rescue CD već gotovi Live CD.

Distrowach nije na dobroj nozi sa Gentoo-om, pa pruža krivu sliku o njemu.

Dosta dobro se razumem u Gentoo, da ne kažem da ga znam u prste ili ti da sam ekspert, što je bliže istini.

Jeste teži je od ostalih i ide dublje u srž stvari, ali tako se najbolje uči Linux.

Kod svih Linux-a je Kernel najvažniji i svuda isti, najbolje Vanilla Kernel. Ne treba koristiti nabudžene Kernel-e od Distribucija.

Bilo bi poželjno da svako sebi napravi Kernel, prema Hardware-u koje ima. Onda se ima više memorije i programi se brže startaju.

Ni ja ne koristim gentoo-sources, genkernel, već oduvek sam prevodim svoj Kernel.

Koriste se najviše tar.bz2, tar.gz, pa onda zip, deb, rpm, tar.lzma paketi... Ma sve što postoji. Mogu se koristiti i binarni paketi.

I sve to je u Portage. Ima puno Overlay-a za svačiji ukus. Portage se oslanja na Ports iz FreeBSD.

Trenutno ima malo problema u KDE timu, ali sledećih dana dobijamo najnoviji KDE 4.1.2. Jupi. Koliko dugo će čekati openSuSE na to?

Obnavljanje baze podataka o programima (Portage) se svakodnevno obnavlja. Etiketa kaže, da se treba samo jednom dnevno lista paketa obnoviti na lokalnom kompjuteru.

Skoro svaki paket se prevodi po podešavanjima korisnika. Znači više prevođenja ali posle su programi bolje podešeni na PC.

Trebalo bi svaki mesec izvršiti obnavljanje svih paketa. Ja to radim svaki dan, jer samo tako sam siguran, da su sve GLSA greške zatvorene. Čak to se obavlja automatski pomoću programa "glsa-check" svaki dan.

Ko ima više kompjutera, kao ja u Srbiji, može koristiti zajedničke distfiles, to jest fajle za instalaciju. Ne mora svako za sebe posebno skidati. NFS rulez.

Kad sam instalisao jedan kompjuter drugarici, rekao sam sam sebi:

"Što ne staviš na papir ono što znaš, da ti kasnije bude lakše kad nekome instališeš kompjuter."

Tako je nastalo jedno uputstvo za instalisanje i održavanje Gentoo-a, trenutno 109 stranica u KWord-u i stalno raste.

Podelio sam ga nekim ljudima ovde na forumu i mojim poznanicima i ja mislim da su svi zadovoljni, blago rečeno.

Neki su već instalisali na taj način Gentoo i kažu da im je bilo puno lakše.

Tu ne pišu samo specifične stvari za Gentoo, već može da se koristi u svakom Linux-u.

Sigurnost je glavna stvar kod mene. Opisano je particionisanje, instaliranje, podešavanje internet konekcije, SSH, SSL, KDE i malo alternative, Multimedija, Office, VoIP, Internet Messaging i još mnogo toga.

Kad imam neki problem ja prvo pogledam u njega pa tek onda na internet.

Više puta pomenuto, pomoći ću svakome ko hoće da proba da instališe Gentoo na svoj kompjuter ili da više nauči Linux.

Ko želi da dobije uputstvo neka se javi na PM.

Nadam se da vam nisam bio dosadan.

Pozdrav svim korisnicima Linux-a od nemysis-a

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 03.10.2008. u 22:58 GMT+1]
[ combuster @ 04.10.2008. 15:39 ] @
Objasni mi zasto 2008.0 live cd i sa textualnom i gui instalacijom ne konfigurise grub uopste, instalira ga, ubaci u /dev/sda tj MBR i to je to, u /boot direktorijumu imam samo kernel i initramfs i nista vise, ni grub.conf ni menu.lst pa koji to linux ne konfigurise grub makar da podigne svoju instalaciju? U mojoj linux knjizici to je cista jedinica ko vrata... Izadje ti lepo pri boot-u grub:> i ti se pusi, ni windows ni linux ni nista, probam sa find /boot/grub/stage1 ali on cak nema ni /boot/grub... :D
[ nemysis @ 04.10.2008. 16:06 ] @
Kao prvo trebaš da imaš

livecd-i686-installer-2008.0-r1.iso

ili

livecd-amd64-installer-2008.0-r1.iso

zavisi koji Hardware imaš.

Jer 2008.0 ima problem.

Koristi samo tekstualni instaler.

Bilo bi lepo kad bi rekao kako si particionisao harddiskove i sa kojim programom.

Sa Sysrescue CD nisam nikad imao problema.

Da li imaš

/boot particiju od jedno 500 MB koja je označena kao boot-abilna.

Dalje kad ti pita da li hoćeš da instalšeš, konfigurišeš Grub da mu kažeš,

koji Kernel i gde da ga instališe.

Ja to uvek radim na MBR od prvog harddisk-a, mada može i u /root particiju.

Čim dobijaš prompt od grub-a to znači da ga nisi pravilno konfigurisao.

Kad javiš te podatke možemo ti dalje pomoći.
[ Tyler Durden @ 04.10.2008. 19:00 ] @
Ja kad sam zadnji put instalirao Gentoo na jednoj desktop masini imao sam zescih problema sa grafickom instalacijom i to 2-3 puta, na kraju sam popizdio i instalirao onako kako treba i kako se na pocetku Gentoo instalirao.
Ne preporucujem nikome, ako BAS NE MORA, da instalira Gentoo sa njegovim GUI "instalaterom".

Jeste da malo duze treba i da je nezgodno ako nemate stalni pristup netu, ali neuporedivo je bolji old hardcore way... :-)
[ combuster @ 04.10.2008. 23:55 ] @
Particionisao sam ga kao i svaki drugi linux. Imam primary sda1 ntfs sa winxp, logical sda2 do kraja slobodnog prostora pa zatim sda5 sa ntfs koji je backup za win, sda6 od 40GB koji je ext3 za root i 4GB sda7 za swap. Prvo sam probao sa GUI instalerom i to dva puta, u oba slucaja sve pakete lepo instalira i prodje instalacija bez greske i vidim trenutak kada radi emerge grub-a, pise configuring and installing grub ali ga samo instalira - nikakva pitanja za konfigurisanje grub-a ne postavlja, cak ni to gde ce da ga ubaci (ubaci ga on u mbr - np there) i on nastavi dalje sa instalacijom, instalira dodatne pakete tipa xdm, xfce i jos ponesto sto mu selektujem i instalacija prodje ok, kada resetujem pojavi samo grub i dalje mozes da radis kao kad kucas grub komandu u konzoli, tipa definisanje root particije, naziv kernela koji se butuje i sl, uradim isto kao kad bi popravljao grub kad ga pregazi win i te fore ali ne vredi... Probao sam sa tekstualnom instalacijom takodje ali ne vredi ni to. Isto radi kao i GUI installer, prodje instalacija kako treba, grub se instalira ali me ne pita nista oko konfiguracije i opet isti problem pri resetu. Inace instaliram sa 2008.0 live iso koji sam skinuo sa torrent-a (inace skidam sa torrenta svaki distro zbog eventualnih crc error-a pri skidanju sa http-a ili ftp-a). Tu reviziju 2008r1 nisam skidao, jedino jos da probam sa minimal install iso-om od 80-ak MB.

@Tyler - kako se pokrece instalacija sa minimal install medijumom (pretpostavljam da si na nju mislio kad si rekao onako kako se na pocetku instalirao gentoo).
[ nemysis @ 05.10.2008. 00:28 ] @
Mnogo će ti biti lakše sa Live CD nego sa minimalnom verzijom.

Što da se mučiš bespotrebno, kad ide sa Live CD mnogo lakše.

Pre u 2004? sam instalisao i ja sa minimalnom verzijom nešto tipa, stage1 chrooot itd. Trajalo je 2-3 dana dok sam smeo ugasiti i ponovo startati kompjuter. Kad instališeš minimalno ili moraš odštampati uputstvo za instalaciju ili imati drugi kompjuter da čitaš na

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/ šta treba da pišeš u komandoj liniji.

Ja sam instalisao sa

livecd-amd64-installer-2008.0-r1.iso

bez ikakvih problema. I ja sam imao problema sa 2008 verzijom

Skidao sam preko System Rescue CD 2008-r1 i preko tog CD-a je napisao na medijum.

Normalno je i ja sam to imao problema, moraš dva tri puta probati dok sve uspe.

I ako hoćeš potvrdi pitanje da negde zapamtiš podešavanja, da ih ne bi ponovo morao unositi.

Bilo bi bolje kad bi napravio jednu malu /boot particiju, tako bi ti bio čistiji sistem

I stavi kasnije ako ne možeš sada /swap na najbolji harddisk kao prvu particiju.

Najbolje je skidati sa wget-om, to je mnogo bolje od svih drugih načina

Uđi u naprimer

cd /paketi/Linux/Distribucije/Gentoo --> i reci

Ako imaš AMD (amd64) procesor sa dva jezgra

wget -c -w 2 -t 0 --max-redirect 50 "http://bouncer.gentoo.org/fetch/gentoo-2008.0-livecd/amd64/"

ili

Ako imaš Intel (i686) procesor

wget -c -w 2 -t 0 --max-redirect 50 "http://bouncer.gentoo.org/fetch/gentoo-2008.0-livecd/x86/"

Možeš otići i na ovu stranu i skinuti pomoću torrenta. Tako sam ja skinuo 2007 Live DVD i sa njom instalisao.

http://torrents.gentoo.org/

Linkovi za minimalne verzije su ti

wget -c -w 2 -t 0 --max-redirect 50 "http://bouncer.gentoo.org/fetch/gentoo-2008.0-minimal/amd64/"
wget -c -w 2 -t 0 --max-redirect 50 "http://bouncer.gentoo.org/fetch/gentoo-2008.0-minimal/x86/"

Savetujem ti Live CD još jednom.

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 05.10.2008. u 02:09 GMT+1]
[ combuster @ 05.10.2008. 01:10 ] @
Ok probacu sa r1. Ty!
[ combuster @ 08.10.2008. 01:47 ] @
E pa nemesys, instalirah gentoo. Videh, pobedih i pobegoh glavom bez obzira. :D Instalirao sam ga onako starinski preko minimal install cd-a pa download-ovao stage3 i krenuo sve redno i rucni kernel i sve zivo, grub je proradio kad sam ga ja konfigurisao (one instalacione skripte nisu dobre ni na 2008.0 ni na r1) ali brate... Najvise me je opet namucio grub ali sam se nekako iskobeljao. Instalacija je isla u fazonu konzola 1 links sa gentoo wiki, konzola 2 links sa mirror-om otvorenim, konzola 3 za instalaciju. Sve je proslo kako treba, i podesavanje wireless-a i skidanje stage3 tarball-a i skidanje portage-a i sinhronizovanje (rsync mi nije proradio dok nisam koristio emerge-webrsync skriptu, posle toga je prosla kako treba) i skinuo source kernel-a i iskompajlirao i sve ok. Boot-ovao i dobio bash sa optimizovanim kernelom, yupi! :D Od 4-7 popodne tj za 3 sata sa sve download-om.
Znas li koja me muka tek ceka da skinem firmware za i3945 wifi, da nekako nabacim iwconfig ili wifi tools da nadjem nekako za gentoo, pa da mi tek prestoji emerge x-a i gnome-a... Auuuuu, znaci da bi podesio gentoo treba ti objektivno 2 dana bas da radis i to ako si uvezban... Prso sam i odlucio da ipak gentoo nije za mene, mnogo muke oko svacega - a ja mislio da je slackware najkomplikovaniji :D Lol, bas sam neobavesten... Ne kudim ga, ono je najbrzi login ever koji sam ikada doziveo i znam da se svaki trud nagradjuje ali mi je to bar za sada i pored trenutnih obaveza previse. Maybe later... A skriptu sam ti prelistao, stvarno rockZ!

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 08.10.2008. u 03:06 GMT+1]
[ nemysis @ 08.10.2008. 01:51 ] @
Baš lepo da si uspeo sa minimal, svaki početak je težak. A Gentoo je stvarno težak da se instališe na taj način.

I ja sam tako koristio po 6 konzola. Ako kasnije odradiš po listi kako sam napisao, onda nećeš imati problema.

Za komande ti ne treba više od 2 sata a početno prevođenje, pošto nije uspelo preko Live CD, će trajati dan dva, zavisi od mašine i koje sve komande daš.

Gentoo koristi OpenRC za startanje i to je brzo, može se to i ubrzati, da paralelno obavlja boot procese, ali onda se tekstovi možda pomešaju.

Happy Gentoo.

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 08.10.2008. u 03:09 GMT+1]
[ mulaz @ 14.10.2008. 00:34 ] @
Gentoo ima live cd sa gui-em? zakon!

inace mislim da nema lepseg nacina od nekog live cd-a, particije, stage3 i portage, chroot, kernel, network i lilo, i onda reboot u svez cist sistem :)
[ Srđan Pavlović @ 20.11.2008. 14:35 ] @
Skinuo System Rescue CD (verzija 1.1.2 jer 1.1.1 ima nekih problema), zatim skinuo Gentoo 2008.0-r1, narezao,
a SysRescue sam napravio da mi bude na USB-u. Za sada sam napravio bekap svega na glavnom kompu, i
probao samo System Rescue da li je sve ok i da li se dize sa USB-a - sve je ok i kucanjem jednostavnog
dhcpcd eth0 , kod mene, imam odmah i pristup internetu. Skinuo sam i novi kernel pa se nadam da cu ga
uspesno kompajliarati posle instalacije gentoo-a.

Kad bude jos malo vremena, probacu 2008 na svom kompu .. pa javljam...

Pozdrav, Srdjan.
[ Body Bag @ 24.11.2008. 23:09 ] @
Gentoo je jedan odlican i preodlican distro
Za onoga ko ima makar malo strpljenja-trud se itekako isplati(uce se internalije sistema,vrsi se tuning i kompajliranje za datu masinu,a i posle Gentoo-a svaki distro ce vam biti neverovatno jasan)
Najveci problem po meni je sto je time consuming bar u pocetku-dok covek ne podigne npr KDE i desktop potrebno je sigurno jedno 2 dana kompajliranja
Posle je vec dosta lakse-postoje i mogucnosti da se ukljuci GCC cache i paralelni kompajling u smislu da kada se koristi emerge lepo se nesto skida sa neta u pozadini dok se,pak,nesto drugo kompajlira
Sa druge strane dokumentacija je odlicna,Gentoo forum takodje pa se u kostac mogu upustiti i ne-geek korisnici,a kada se jednom podesi sistem i podesi USE varijabla sve sto ostaje je da se radi emerge-nema install reinstall i trte mrte jer je Gentoo isto kao i Arch tzv rolling release
Iako sada postoji ovaj livecd mislim da je install iz konzole ipak bolja solucija-iako jeste teze,zapravno je dobar nacin da coveka pripremi za dalje koriscenje Gentoo-a :)
[ nemysis @ 25.11.2008. 13:01 ] @
Ja sam do sada instalisao Gentoo sa sledećim verzijama:

2004 stari način sa stage1, stage2, stage3, teško ali uspešno.

2007 Live CD, root konzola iz X-a, uspešno.

2007 Live DVD, root konzola iz X-a, uspešno.

Sa ovom verzijom mi nije nikako uspelo:

2008-r1 Live CD, root konzola iz X-a, GUI, ne radi pravilno, ne može se Grub startati.

Preporučujem svima da koriste za instalaciju, dok se ne popravi 2008-r1, samo 2007 verzije i to konzolne.

Svejedno koju god verziju (minimal, Live CD, Live DVD) budete instalisali, kad obnovite sistem imaćete najnoviju verziju Gentoo-a.

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 25.11.2008. u 15:25 GMT+1]
[ Body Bag @ 25.11.2008. 19:22 ] @
Zato je najbolje instalirati sa mini install varijante
Teze jeste,ali nauci se dosta a s obzirom da se tada potreban softver svlaci sa neta sve ce biti sveze/current
Cak i kada se instalira sa live Gnome/Xfce cd-a svejedno te na kraju ceka osvezavanje softvera jer su na tim snapshot cd-ima matori paketi po Gentoo merilima ;)
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2008. 22:01 ] @
Pa evo i i ja sam bio skinuo 2008.0-r1 - i ni na koji nacin nije uspela instalacija!
I iz X-a i iz text moda, uvek je prijavljivao GRUB error 15.

Sada nemam vremena, ali sledecom prilikom cu pokusati sa minimal - install-om.

Inace, ne mogu da verujem - tako dobar distro - a budjave install skripte.. c.c.ccc

- jedan veliki minus od mene.
[ nemysis @ 29.12.2008. 19:39 ] @
Ovaj način instalisanja radi 100%.

Ko nije uspeo da sa gornjim uputstvima instališe Gentoo,
preporučujem da koristi sledeći način.

Početno startanje

Startajte vaš Live CD i podesite internet odmah.

Teba da vam da radi internet pri instalaciji, da bi mogli čitali uputstva na internetu,
da bi mogli skidati pakete...

Kad dobijete "prompt" (liniju na kojoj možete pisati komande) prvo podesite internet

Najverovatnije imate eth0, u tom slučaju

net-setup eth0

Tu upišeite parametre vaše veze, kao

koji je Interface

Vaša buduća interna adresa, verovatno 192.168.1.33

Interna adresa od modema, verovatno 192.168.1.1

Upišite Name Server (za DNS upit) koji ćete da koristite

Ako ih ne znate upišite za prvo vreme

195.186.1.107

Provera da li radi internet

Bitno je samo kakav priključak imate na ulazu u svoj kompjuter.

Ako imate "žičani" internet u sobi napišite

ifconfig

ili ako imate "bežični" internet u sobi

iwconfig

ping -c 5 www.gentoo.org

Ako dobijate da su svi paketi prošli, to jest da vam radi internet,
onda nastavite dalje sa instalacijom.

Instalisanje na Funtoo način

Odlična kombinacija za instaliranje su stage3 binarni paketi,
od Daniela Robbinsa, tvorca Gentoo-a, mnogo bolje nego Gentoo način

Funtoo paketi imaju veliku prednost, kad otpakujete njegove pakete
onda imate instalisan osnovni minimalni sistem bez prevođenja
i možete skoro odmah ući u vaš sistem.

Funtoo

Kako da instališete pogledajte

Funtoo Quick Install Howto

NS Linux, Najbrža instalacija Gentoo-a

NS Linux, Gentoo stage 4

Koristite System Rescue CD, odmah dole opisan, za instalaciju.

Mada možete koristiti bilo koji Live CD koji ima internet i pretraživač.

Dakle startajte System Rescue CD, mada može i Gentoo minimal CD.

Startajte X Window System sa

startx

Kad dobijete grafičko okruženje onda startajte Firefox i idite na navedene stranice

Uđite u direktorijum

cd /mnt

ls

i vidite koje tu direktorije imate

Ako nemate direktorijum "gentoo", napravite ga sa

mkdir gentoo

Pažnja ako ste startali preko System Rescue CD onda taj direktorijum postoji
i ne smete na njega mounotovati, jer se on koristi za interne potrebe. U tom slučaju

mkdir gentoo-

Ja ću pisati sve sa "gentoo" a vi napišite po potrebi "gentoo-"

Mountujte vašu /root particiju

mount /dev/sdx1 /mnt/gentoo

Inicijalizirajte i aktivirajte vašu /swap particiju

mkswap /dev/sdy1

swapon /dev/sdy1

Sad uđite u direktorijum sa

cd /mnt/gentoo

Skinite sa

Funtoo

stage3 binarne pakete koji odgovaraju za vaš procesor

Koristite samo pakete originalno pakovane za Funtoo.

Na stranici markirajte sa desnim mišem link adresu vašeg željenog binarnog paketa.

wget "vaš link"

naprimer za AMD64

wget http://www.funtoo.org/linux/~amd64/funtoo-~amd64-datum/

Otpakujte stage3 binarni paket

tar xfvjp /gde-se/nalazi/stage3-*.tar.bz2 /mnt/gentoo

ili ako ste unutra i već mount-ovali, što je čistije

cd /mnt/gentoo

tar xfvjp ./stage3-*.tar.bz2

Skinite Funtoo Portage sa, pogledajte koji je najnoviji datum.

To je zbog toga da bi i tu skratili vreme.

Funtoo snapshots Portage

Pažnja ne možete zajedno koristiti i Funtoo i Gentoo

Da biste koristili normalan Gentoo, što preporučujem

wget http://www.funtoo.org/linux/snapshots/portage-datum.tar.bz2

Ako hoćete da korisite Funtoo i nadalje

wget http://www.funtoo.org/linux/snapshots/funtoo-datum.tar.bz2

Otpakujte sa

cd /mnt/gentoo/usr

tar xfjv /gde-se-nalazi/portage-datum.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr

ili za Funtoo

tar xfjv /gde-se-nalazi/funtoo-datum.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr

Ako prelazite sa Funtoo-a na Gentoo, onda morate izbrisati u

/usr/portage/.git/

i ostale fajle kao na primer

/usr/portage/.gitignore

pa onda

emerge --sync
emerge portage

Dalje se nastavlja prema Ulazak u Gentoo

Instalisanje na Gentoo način

Ko hoće nek koristi instalaciju od Gentoo-a. Mnogo je bolja gornja varijanta od Funtoo-a.

Ali to radi samo dobro samo sa minimalnim CD-om i morate sve prevoditi odmah,
pre nego što možete startati sistem.

Startati Live CD od Gentoo-a ili eventualno Sysrescue Live CD.

Nikako ne koristiti grafički interfejs, GUI, samo tekstualni.

GUI ima povremeno problema. Sa njim se eventualno ne može instalisati.

Na promptu napisati

installer

ili

installer-dialog --> samo u X-u

To starta tekstualnu instalaciju koja garantovano radi.

Uputstvo sa

Gentoo Handbook AMD64

je za AMD64 i veoma je informativno.

To je opisano ručno instalisanje sa raznim podešavanjima koja nam trebaju i sa Installer-om.

Obavezno pročitajte i sledite uputstva za konfiguraciju.

Prednost Installer-a je ta što on konfiguriše sistem tako da može startati samostalno
u veoma kratkom vremenu i štedi vreme.

Možete i osigurati podešavanja, kad vas pita,
ako morate ponovo da instališete onda nećete morati sve ponovo da pišete.

Čak se može uzeti opcija da ne prevodi ništa, već da sve uzme sa CD-a.

Super zar ne? A kasnije biće dovoljno prevođenja.

Obavezno koristite Grub i dopustite da se instalira u MBR od prvog harddiska,
ima i drugih mogućnosti, ali za početak ova.

Bolji je grub od lila, jer dopušta enkripciju.

Pogledajte dole kod Grub primer

/boot/grub/grub.conf

Startati ponovo sistem sa izvađenim CD-om i ako ste uspeli da ga
startate bez instalacionog medijuma to je odlično.

Vaš Gentoo je sada spreman za upotrebu.

Ako niste uspeli da dobijete prompt, to znači da niste uspeli da instališete pravilno
ili da ima neka druga greška. Možda nije ispravna verzija koju ste skinuli za vaš Hardware
ili imate specijalan Hardware gde trebaju za GRUB specijalne opcije.
Jednostavno pokušajte ponovo.

U tom slučaju ponovite ovaj odeljak.

Da bi bila čista situacija trebate da ponovo formatirate i podesite particije, koje ste izabrali u instaler-u.

Kod Gentoo-a je početak najteži, ponekad treba i 2 3 puta ovo uraditi. Ali se posle isplati.

Ulazak u Gentoo

A sad se može dalje prema Gentoo Uputstvu, radite sve kako tamo piše. Ovde je samo najvažnije.

Gentoo Handbook AMD64, 5 deo

Pogledajte i sledeće stranice od ovog odličnog Gentoo uputstva.

Pogledajte, pošto imate na System Rescue CD-u Midnight Commander, komanda "mc" ili sa "nano"

/mnt/gentoo/etc/make.conf.example

Podesite make.conf

nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf

Ovde vidite koje minimalno parametre možete da uzmete za vaš procesor,
ima tu više opcija ali to ne može da radi neko ko se ne razume,
pogledajte kasnije malo po internetu i podesite po vašoj želji ali nemojte preterivati i koristiti više od -O2

Gentoo Safe Cflags

Kad ste to podesili, zapamtite make.conf

Da bi imali internet i na normalnom Gentoo-u

cp /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc

Potrebno je montirati i /dev i /proc direktorijum

mount -t proc none /mnt/gentoo/proc

mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev

Sad uđite u vaš Gentoo, to jest aktivirajte vaš novi sistem

chroot /mnt/gentoo /bin/bash

Sada je potrebno kreirati promenljive novog okruženja i učitati ih u memoriju.

env-update && source /etc/profile

Dajte sami sebi na znanje da radite u promenjenom "rooot-u"

export PS1="(instalacija) $PS1"

Ako hoćete ući u više konzola onda morate za svaku novu konzolu
ponoviti ove komande od aktiviranja sistema.

Namestite da koristite našu vremensku zonu.

cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Belgrade /etc/localtime

Odmah napravite sebi šifru, da bi bili zaštićeni, jer vam je Internet otvoren
i svako sada može da vam upadne u kompjuter.

passwd

Ako nemate ovaj symlink napravite ga.

ln -s /etc/make.profile /usr/portage/profiles/default/linux/amd64/2008.0

Treba samo još da napravite Kernel i podesite GRUB da biste mogli samostalno startati Gentoo.

Toliko za sada.

[Ovu poruku je menjao nemysis dana 05.01.2009. u 17:47 GMT+1]
[ nemysis @ 03.07.2009. 19:27 ] @
Male prepravke pošto su linkovi promenjeni i još ponešto.

...

Koristite System Rescue CD za instalaciju.

Mada možete koristiti bilo koji Live CD koji ima internet i pretraživač.

Dakle startajte System Rescue CD, mada može i Gentoo minimal CD, ali tad nemate X i pretraživač.

Pažnja ako hoćete 64 bitni sistem, morate System Rescue CD startati sa

rescue64

A ako hoćete 32 bitni sistem, morate System Rescue CD startati sa

rescuecd

Paketi moraju da odgovaraju modusu u kojem je startan Live CD.

Ako tu pogrešite, verovatno nećete moću ući u chroot.

...

Ja ću pisati sve sa "gentoo-" a Vi napišite po potrebi "gentoo"

Mountujte Vašu /root particiju

mount /dev/sdXY /mnt/gentoo-

Inicijalizirajte i aktivirajte Vašu /swap particiju

mkswap /dev/sdXY

swapon /dev/sdXY

mount -t proc none /mnt/gentoo-/proc

mount -o bind /dev /mnt/gentoo-/dev

cd /mnt/gentoo-

Bilo bi poželjno da skinete u taj direktorijum, to je najjednostavnije.

Treba da znate koji procesor koristite.

To Vam inače javlja Kernel sa Live CD-a kad ga startate.

Možete koristiti "stabilnu" granu bez ~. To je osnova.

Preporučujem da koristite Vaš ~arch, to znači da koristite "ne stabilnu" granu sa više paketa i aktuelnijim paketima.
To je Vaš izbor, radite kako hoćete.

Određuje koji Funtoo paket treba da se skine

uname -a

Poseban slučaj je ako dobijete i686 uname a imate Intel-ov Procesor sa 2 jezgra, onda
kotistite ~amd64. Jer je taj procesor kompatibilan sa AMD 64 X2.

Određuje koje CFLAGS se koriste

cat /proc/cpuinfo

Skinite sa

http://www.funtoo.org/linux/

stage3 binarne najnovije pakete koji odgovaraju za Vaš procesor.

Na stranici markirajte sa desnim mišem link adresu Vašeg željenog binarnog paketa.

wget "Vaš link"

Proverite prvo uvek da li paketi postoje.

Za AMD64

wget http://www.funtoo.org/linux/fu...4/stage3-amd64-current.tar.bz2

Za i 686

wget http://www.funtoo.org/linux/fu...86/stage3-i686-current.tar.bz2

Otpakujte stage3 binarni paket

tar xfvjp /gde-se/nalazi/stage3-*.tar.bz2 -C /mnt/gentoo-

ili ako ste unutra i već mount-ovali, što je čistije

cd /mnt/gentoo-

tar xfvjp ./stage3-*.tar.bz2

Skinite Funtoo Portage sa, pogledajte koji je najnoviji datum.

To je zbog toga da bi i tu skratili vreme i da ne biste imali greške, jer Portage nije instalisana.

http://www.funtoo.org/linux/snapshots/

Pažnja ne možete zajedno koristiti i Funtoo i Gentoo

Da biste koristili normalan Gentoo, što preporučujem

wget http://www.funtoo.org/linux/ge...pshots/portage-current.tar.bz2

Ako hoćete da korisite Funtoo i nadalje

wget http://www.funtoo.org/linux/fu...pshots/portage-current.tar.bz2

Otpakujte sa

cd /mnt/gentoo-/usr

tar xfjv /gde-se-nalazi/portage-datum.tar.bz2 -C /mnt/gentoo-/usr

Ako prelazite sa Funtoo-a na Gentoo, onda morate izbrisati u

/usr/portage/.git/

i ostale fajle kao na primer

/usr/portage/.gitignore

pa onda

emerge --sync

emerge portage

Dalje se nastavlja prema Ulazak u Gentoo

Ulazak u Gentoo

A sad se može dalje prema Gentoo Uputstvu, radite sve kako tamo piše. Ovde je samo najvažnije.

Gentoo Handbook AMD64, 5 Part

Gentoo Handbook AMD64, 6 Part

Pogledajte i sledeće stranice od ovog odličnog Gentoo uputstva.

Startajte više konzola, trebaće Vam.

Pogledajte, pošto imate na System Rescue CD-u Midnight Commander, komanda "mc" ili sa "nano"

/mnt/gentoo-/etc/make.conf.example

Podesite make.conf

nano -w /mnt/gentoo-/etc/make.conf

Ovde vidite koje minimalno parametre možete da uzmete za Vaš procesor, ima tu više opcija ali to ne može da radi neko ko se ne razume, pogledajte kasnije malo po internetu i podesite po Vašoj želji ali nemojte preterivati i koristiti više od -O2 optimizacije, jer će onda sistem raditi nestabilno.

Safe Cflags

Kad ste to podesili, zapamtite make.conf

Da bi imali internet i na normalnom Gentoo-u

cp /etc/resolv.conf /mnt/gentoo-/etc

cd /mnt/gentoo-

Preporučujem Vam dok ne instališete najpotrebnije stvari u normalnom Gentoo-u da koristite i dalje konzole sa System Rescue CD-a.

Ali dobro pazite gde se tačno nalazite.
Da li ste na primer u System Rescue CD /etc ili u novom /etc (/mnt/gentoo-/etc).

Priprema za chroot, to jest za aktiviranje sistema

Ako slučajno niste ovo već gore uradili ili ponovo idete u chroot

Mountujte Vašu /root particiju

mount /dev/sdXY /mnt/gentoo-

Inicijalizirajte i aktivirajte Vašu /swap particiju

mkswap /dev/sdXY

swapon /dev/sdXY

mount -t proc none /mnt/gentoo-/proc

mount -o bind /dev /mnt/gentoo-/dev

Sad uđite u Vaš Gentoo, to jest aktivirajte Vaš novi sistem

chroot /mnt/gentoo- /bin/bash

Sad možete mountovati Vaš /usr i /var, ako ste ih odvojili od root-a
preko System Rescue CD-a sa

./mount-srd

ili ručno

Ako slučajno dobijete da ne možete mountovati jer je već mountovano.

mv /etc/mtab /etc/mtab-orig

cat /proc/mounts >> /etc/mtab

Može i

ln -s /proc/mounts /etc/mtab

Sada je potrebno kreirati promenljive novog okruženja i učitati ih u memoriju.

env-update && source /etc/profile

Dajte sami sebi na znanje da radite u promenjenom "root-u"

export PS1="(instalacija)$PS1"

Ako hoćete ući u više konzola onda morate za svaku novu konzolu ponoviti
ove komande od aktiviranja sistema.

Namestite da koristite našu vremensku zonu.

cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Belgrade /etc/localtime

Odmah napravite sebi šifru, da bi bili zaštićeni, jer Vam je Internet otvoren
i svako sada može da Vam upadne u kompjuter.

passwd

Ako nemate ovaj symlink napravite ga.

Pazite možda imate drugi procesor, ovo su samo primeri

ln -s /etc/make.profile /usr/portage/profiles/default/linux/amd64/2008.0

ln -s /etc/make.profile /usr/portage/profiles/default/linux/x86/2008.0

Ako je to uspešno završeno idemo dalje na Fajl sistem

Treba samo još da napravite Kernel i podesite GRUB da biste mogli samostalno startati Gentoo.

Fajl sistem, direktorijum /zajedno

Na / "root-u, glavnom drvetu"
moraju biti samo, da bi se moglo startati

/bin
/dev
/etc
/lib
/lib32
/lib64
/root
/sbin
/sys

Posebne particije su, da bi glavno stablo "/root" bilo slobodno što više

/boot
/usr
/var
/zajedno

Treba da je /root veoma malo zauzet, kompaktna mala particija koja se kod greški lako proverava.

Sad treba da podesite fstab, veoma bitna fajla, ako je ona loša, onda sistem ne starta, ona treba da odražava Vašu konfiguraciju ovo je samo primer.

Obavezno pogledajte, da bi razumeli šta se ovde piše, trebaće da je podešavate i kasnije kad dodajete Harddisk-ove, menjate particije...

man fstab

/etc/fstab

nano -w /etc/fstab
ili
nano -w /mnt/gentoo-/etc/fstab

# /etc/fstab: static file system information.
#
# noatime turns off atimes for increased performance (atimes normally aren't
# needed; notail increases performance of ReiserFS (at the expense of storage
# efficiency). It's safe to drop the noatime options if you want and to
# switch between notail / tail freely.
#
# The root filesystem should have a pass number of either 0 or 1.
# All other filesystems should have a pass number of 0 or greater than 1.
#
# See the manpage fstab(5) for more information.
#

# <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass>

# NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts.
/dev/sda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro,noatime 0 1
/dev/sdb1 /var ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sdc2 /usr ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sda5 /zajedno ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sdb6 /zajedno/zajedno-sdb ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sdc5 /zajedno/zajedno-sdc ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sdd7 /zajedno/zajedno-hda ext3 defaults,noatime 0 2
/dev/sdd3 /zajedno/boot ext3 defaults,noatime 1 2
/dev/sdc1 none swap sw 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,ro 0 0
#/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto 0 0

Kad dodajete neki novi Harddisk, to jest particiju na njemu,
jednostavno dodajte liniju za particiju, na primer

/dev/sdc2 /zajedno/zajedno-sdc1 ext3 defaults,noatime 0 2

/zajedno/Gentoo a unutra

home
opt

U /zajedno su još

save
mail
podaci
paketi
emu
igre
...

Pravljenje direktorijuma u /zajedno

mkdir ./zajedno

cd ./zajedno

mkdir Gentoo save mail podaci paketi emu igre ..

Prebacivanje "/ home /opt u /zajedno/Gentoo i pravljenje linkova, raditi bez X i kad je sistem miran. Najbolje i najsigurnije je preko System Rescue CD.

Bolje je da je /boot posebna particija.

Bolje da je /usr posebna particija.

Ništa ne smeta, čak je bolje da je /home u /zajedno/Gentoo, jer stalno raste.

mv ./home ./zajedno/Gentoo/ && ln -s ./zajedno/Gentoo/home ./home

Ništa ne smeta, čak je bolje da je /opt u /zajedno/Gentoo

mv ./opt ./zajedno/Gentoo/ && ln -s ./zajedno/Gentoo/opt ./opt

Bolje je da je /var posebna particija.

Privremeni direktorijumi /tmp, /var/tmp bolje da ostanu gde su.

cd /zajedno

mkdir save mail podaci paketi emu igre

cd /

ln -s .zajedno/save .save

ln -s ./zajedno/mail/Mail.xyz .home/user/.Mail.xyz --> predlog Mail.Claws
ln -s ./zajedno/podaci ./podaci
ln -s ./zajedno/paketi ./paketi
ln -s ./zajedno/emu ./emu
ln -s ./zajedno/igre ./igre
...

Svi linkovi su sa /root-a da je on slobodan, to jest da nije opterećen,
da je mali fajl sistem, lak za održavanje.

Napravite ovaj direktorijum za sve Vaše izvršne fajle, skripte koje napravite.

mkdir /home/bin

chown -R korisnik:users /home/bin

Moći ćete ih direktno izvršavati ako stavite u

~/.bashrc
...
[ -d /home/bin ] && export PATH=/home/bin:"$PATH"
...

Vam daje informaciju koliko su zauzete particije, proveravajte često.

df -h

[ combuster @ 03.07.2009. 19:40 ] @
n1 ! thumbs up ! nisam proveravao u skorije vreme ali sad se instalira od stage3 ?
[ nemysis @ 03.07.2009. 23:01 ] @
Normalno od stage3 i to sa Funtoo stranice to je najbolje,
na puno sam kompjutera tako preko interneta instalisao Gentoo u zadnje vreme.

Imam poseban postupak za to, i prenosim sva moja podešavanja na kompjutere
koji instaliram preko System Rescue CD-a i Funtoo paketa.
[ combuster @ 03.07.2009. 23:19 ] @
Dobro je da makar neko odrzava gentoo tarball-ove jer mi se cini da nista nije menjano od 2008-me pa zato i koristis funtoo valjda u pocetku,..
[ nemysis @ 03.07.2009. 23:44 ] @
To održava Daniel Robbins koji je tvorac Gentoo-a, mada ga je napustio i otišao
za kratko u M$ tabor.

On stalno pravi nove pakete za različite arhitekture. Hvala mu za to. Ne koristim samo ja
te pakete.

Pogledajte Gentoo Live CD or Minimal CD

Imaju novi Gentoo Forum.

Ko hoće može i stalno da koristi njegovu Portage, to je skoro isto kao i Gentoo Portage.