Citat:
Ekstenzija nije toliko bitna.
Kada pricamo o pravom Blu-Ray disku itekako je bitna. Kontejner za Blu-Ray je *.m2ts odnosno MPEG2 Transport Stream, to je samo za skladistenje raznih streamova, pored toga postoji kompletna struktura kao na DVD-ovima, odnosno gomila ostalih fajlova koje sluze za navigaciju i ostalo.
Citat:
negde sam video da Bluray filmovi koriste m2ts container (on se koristi a onaj format VC1, cini mi se)!? Jel znas nesto o tome?
E ovako, tri video standarda se koriste na Blu-Rayevima, i to su
H264/AVC, VC-1, MPEG2, kontejner i extenzija su m2ts, e sada u nekih 51% filmske kuce koriste H264/AVC ali takodje preko 30% se koristi VC-1 zbog svoje jednostavnosti. Inace VC-1 je Microsoftov WMV9 Advanced Profile ili ti nabudzeni WMV. Kompleksnost je nesto veca od XviD-a ali dosta slabija od H264. Razlog zbog kojega VC-1 koriste jeste to sto mnoge kuce kao sto je Warner, ranije su potpisale ugovor sa Microsoftom i Toshibom dok je jos bio HDDVD ziv, pa je sada mnogo skupo preci na drugu tehnologiju. Inace HDDVD standard takodje podrzava sva tri standarda samo sto su onda filmske skuce bile u nekom dilu sa Microsoftom.
Gore sam napomenuo koje su limitacije video steamova, napomenucu opet malo dopunjeno
Rezolucija: 1920x1080 i 1280x720 za progressive (za interlaced cu posle

)
Level: 4.1 (H264),
3 (VC-1),
HL (MPEG2)
Za H264 jednio broj referentnih frejmova ne sme da predje preko 4 za 1080p i 8 za 720p, takodje bi bilo pozeljno da se encoduje sa 4 slice-a (x264 ne podrzava ovu opciju) kao i to da B-pyramid bude iskljucen.
Za VC-1 nema nikakvih limitacija ili bar meni nisu poznati, takodje za MPEG2.