[ brankec @ 12.03.2008. 18:39 ] @
Kreirao sam tabelu u wordu i uneo odredjene podatke. U jednoj koloni se nalaze cjene odredjenih artikala. Da bih sabrao sve vrednosti u koloni koristim AUTOSUM. I to je sve poznato.
Moje pitanje je sledece: dali se može manipulisati sa AUTOSUM-om tako da mi sumira samo odredjene vrednosti (npr. samo poslednjih 10 cjena), a da ne ubacujem prazan red. Da li se uopste moze modifikovati sledeca formula:

{=sum(above)}
[ Jpeca @ 12.03.2008. 19:24 ] @
Može, ali uz malo truda. Npr =sum(C3:C12) sumiraće deset ćelija iz treće kolone tabele od 3 do 12 reda. Sintaksa je slična kao u Excelu, ali je problem što brojevi redova i oznake kolona nisu vidljive nego ih moraš sam "prebrojati". Oznake kolona A, B, C,.. a redova 1,2, 3,.... Adresa ćelije u trećoj koloni i drugom redu je C2. Opseg ćelija B2:D10 označava sve ćelije u pravougoniku u kome je ćelijaB2 gornji levi ugao, a ćelija D10 donji desni ugao. Dodatni problem pojavljuje se kod ubacivanja novog reda - formula se ne ažurira automatski kao u Excelu, nego je potrebno ručno ažurirati. Mogu se koristiti i slične formule = A1*B1 itd. ali opet se pojavljuje problem kopiranja formule iz reda u red jer je potrebno adrese ručno ažurirati (apsolutne umesto relativnih). Kod iole ozbiljnijih računica preporučljiva je integracija sa Excelom, odnosno korišćenje povezane Excel tabele u Wordu.
[ brankec @ 12.03.2008. 21:13 ] @
Vrlo zanimljivo.
Hvala na pomoci.