[ vogonjelc @ 13.03.2008. 15:49 ] @
Instalirao sam fedora Core 8, u toku instalacije sam izabrao srpsku ćirilicu kao sistemski jezik. Pošto fedora ne prihvata (barem meni nije) čirilucu u lozinci stavio sam numeričku lozinku. Posle završetka instalacije logovao sam se na sopstveni nalog dodao latiničnu tastaturu promenio lozinku sa Latiničnim slovima odlogovao se sa naloga. I onda plakao jer ne mogu da prebacim tastaturu na Latinicu, a nešto ne mogu da dođem do opcije za logovanje kao root. Postoji li neka kombinacija tastera za mjenjanje tastature kod log on ekrana ili da fino sve ponovo instaliram.
[ del-boy @ 13.03.2008. 17:20 ] @
Ctrl+Alt+F1 će ti dati konzolu. Tu se uloguj kao root i onda sa passwd <tvoj_nalog> promeni šifru.
[ vogonjelc @ 13.03.2008. 17:39 ] @
Hvala. Ću da probam. Nije mi jasno zašto dopuštaju ćirilicu a ne dopuštaju upotrebu ćirilice za lozinku?
[ Časlav Ilić @ 14.03.2008. 09:46 ] @
Citat:
vogonjelc: Nije mi jasno zašto dopuštaju ćirilicu a ne dopuštaju upotrebu ćirilice za lozinku?

Uniks je do magme višekorisnički sistem, što u ovom slučaju znači da se uvek očekuje da se razni korisnici mogu prijavljivati na jednu instalaciju. U takvoj situaciji, da bi menadžer prijavljivanja omogućio svima da se prijave sa lozinkama na raznim pismima, morao bi dozvoli kako promenu rasporeda tastature, tako i izbor kodiranja teksta. To nije baš prost posao, ni tehnički ni za neki smisleni dizajn sučelja.

Zato je za korisnička imena i lozinke najbolje koristiti čist aski, podskup engleske latinice, jer se može kucati na većini latiničkih tastatura i sva kodiranja ga istovetno zapisuju. Drugim rečima, do problema dolazi ne posebice s ćirilicom, nego s bilo koji ne-aski znacima, uključujući i latiničke poput čćđšž. Za sistemski raspored tastera postaviti američki ili koji drugi latinički, a tek pod svojim nalogom birati druge rasporede.
[ vogonjelc @ 14.03.2008. 09:53 ] @
Inače ne forsiram latinične ni ćirilićne znakove. Ali mi se čini da je fedora 4 dopuštala ćirilicu za sistem a latinicu za tastaturu. Ne mogu da tvrdim tačno jer sam f4 instalirao prije više od 2 godine a uskoro sam je morao da mičem sa diska zbog kvara istog. Reinstalirao sam F8 i ostavio je na engleskom. Mada mi se čini da je f4 bila nekako lakša za konfigurisanje. (Ili je to stvar navike na f8 i kde jedva dođoh do Keyboard Layouta). U svakom slučaju hvala svima što su odgovorili i dalje mislim da bi na logon ekranu trebao da bude change Key. Layout taster, upravo zbog genijalca poput mene.