[ mmix @ 14.03.2008. 14:34 ] @
Juce dok sam nesto prckao po netu, naletim na sledeci clanak:

Assemble a SSD disk for less than 75 EUR

U osnovi lik je uzeo Compact Flash kartice i povezao ih na IDE kanal preko CF-IDE konvetora, koji zaista moze da se nadje na eBayu za par dolara (ne zelim da pocinjem temu kako mi ne mozemo da shopujemo na eBay-u, to nije predmet teme). Ima cak i CF-SATA konvertora. Ostatak troska cini sama CF kartica pa po volji:

[att_img]

E sad, sta je problem, CF2.0 ima limit od 15Mb/s transfer, sto je mizerno malo za neku ozbiljnu upotrebu, ali je seek time, bar po ovom liku, "malenih" 0.25ms i covek predlaze upotrebu takvog sistema za drzanje sistemskog swap-fajla, koji debelo zavisi od seek time-a i usporava ostale operacije na diskovima.

Koliko ima smisla sve ovo sto covek prica, sa stavista upotrebljivosti? Koliko bi uopste taj CF potrajao, sa sve wear levelingom, ako se koristi kao swap storage? I koliko bi limitacija transfera uticala na performanse OS-a (ako mu treba 7 sekundi da utovari 100Mb u flash).

Takodje, koliko sam shvatio, CF-XXX konvertori postoje samo za CF1.0 i CF2.0, ali ne postoje za CF3.0 i CF4.0 iako ti flashovi vec mogu da se kupe, sto bi mozda moglo da ubrza usko grlo transfera. A mozda ja jednostavno nisam trazio dovoljno duboko, ima li uopste CF-IDE konvertora za brze CF-ove?
[ Ivand @ 14.03.2008. 18:03 ] @
Postoji samo problem sa CF karticama koje nisu namenjene za takav rad, pa mogu trajati jako kratko usled cestog upisa-ispisa, prilikom rada windowsa recimo.

Inace i sam sam experimentisao sa CFom umesto diska na jednoj starijoj masini, lite instalacija xp-a. Stim da bi to radilo, duze vreme potrebno je da se posle instalacije i podesavanja, kartica prebaci u readonly mod.
Ima dosta clanaka online o koriscenju CFova umesto diska, inace moguce je naci CF2IDE adaptere u beogradu u jednoj izuzetno poznatoj firmi koja diluje samo mreznu opremu - posto se to cesto koristi na onim malim router bordovima. Inace ako se dobro secam nesto pre godinu dana adapter je kostao oko 30e.
[ Predrag Supurovic @ 14.03.2008. 20:09 ] @
Koristi se to odavno, ali za sisteme koji podignu sistem u memoriji i ne upisuju na disk nista osim eventualno konfiguracije.
[ StORM48 @ 16.03.2008. 09:09 ] @
Jedini je problem u toj priči što dve, relativno velike CF kartice, same koštaju skoro kao pravi SSD disk. A brzina je potpuno bespredmetna za diskusiju. Na sve to i onaj deo o pouzdanosti kartica, koje ipak nisu predviđene za toliko 'akanje.

U svakom slučaju, ideja je zanimljiva.

Pozdrav