|
[ batancev @ 14.03.2008. 17:05 ] @
[ tdjokic @ 14.03.2008. 21:22 ] @
Izvini ako nisam dobro razumeo, ali ovo na Eunetu je nesto kao obicna prijava, dok se kod Verat-a i Sezampro-a pominje i migracioni kod, a sto mi se cini veoma vaznim - bar teoriski.
Ja licno, a verujem i mnogi drugi korisnici, sam prelazak i zamisljao slicno ovome sa migracionim kodom - samo se odjavis kod jednog, a prijavis kod drugog, a nije se dogadjalo tako. Bilo je relativno zapetljano to odjavljivanje i prijavljivanje. Doduse, pauza bez ADSL je bila prilicno kratka, ali ne vidim potrebe da je uopste bude, ako se promena odvija softverski?
Ima li nekoga sa iskustvima po ovom novom sistemu?
[ Markoxxx @ 14.03.2008. 22:06 ] @
I kako to funkcionise u praksi, ima li ovde takvih.. interesuje me napr. kad bih ja presao sa sezama na verat, sta se u praksi desava, ne bih da ostanem par (10-15) dana bez neta posto je ovo srbija:)
[ batancev @ 15.03.2008. 07:19 ] @
pa sta ti ima da ti ne bude jasno?
lepo se vidi da nema prekida adsl usluge
[ Marko Cukalac @ 15.03.2008. 10:47 ] @
Svi provajderi imaju to.. ne moze 1 da ima 2 ne.. Ako hocete da predjete lupam sa EUneta na YUBC trazite u Eunetu vas MIG kod i date YUBC-u i ne gubite port nista.. vec prelazite na 2gi provajder... :) a da i ne osetite :) jedino mozete da osetite error 691 tj da vam novi provajder nije pustio vreme :)
[ tdjokic @ 15.03.2008. 13:37 ] @
Zasto objasnjavate ono sto je jasno? Obajsnite ono sto nije, ako znate - konkretni slucajevi - ima li koga da je tako presao sa jednog ISP na drugi, u skorijoj proslosti?
Gledao sam sajt svog ISP-a - nigde se ne spominje taj migracioni kod, niti mogucnost prelaska na neki drugi ISP. Citao pitanja i odgovore i sve ostalo sto sam video i nasao, i nista. Radi se o Telekomu.
[ ivanmil @ 15.03.2008. 15:01 ] @
Da, na Telekomovom sajtu i dalje ništa o tome. Mada pretpostavljam da je to aktivno i kod njih, samo nije ozvaničeno. Staviće i oni to na sajt, bez brige (uostalom, ja to čekam), samo što će to uraditi u svom stilu - polako i tromo, skoro nezainteresovano da time privuku nove korisnike (koliko ih već imaju, možda im i ne trebaju...). A ovi manji provajderi, na sva zvona to objaviše.
[ batancev @ 15.03.2008. 16:45 ] @
ajde ne zanovetajte
tema je informativnog karaktera utoliko sto se vide pocetni koraci buduce prakse
ako bi ljudi cekali vest od telekoma za svaku novost nacekali bi se
[ tdjokic @ 15.03.2008. 18:41 ] @
Citat: batancev: ajde ne zanovetajte
tema je informativnog karaktera utoliko sto se vide pocetni koraci buduce prakse
ako bi ljudi cekali vest od telekoma za svaku novost nacekali bi se Nista mi ne zanovetamo. Kako ja shvatam nasu situaciju, Telekom odlucuje o svemu. A ako na njegovom sajtu nesto ne pise, onda tu ima osnova za nevericu, jer u krajnjoj liniji sve zavisi od njih. Ovi pocetni koraci mogu da ispadnu nesto sto su se dovorili neki ljudi, poluprivatno, a Telekom to ne priznaje i slicne fore.
Hvala za informaciju u svakom slucaju, ali je ipak nesto nesigurna. Ja bih presao kod Verata recimo, ali kako da trazim od Telekoma nesto, sto on na svom sajtu ne spominje, kad ni stvari koje imaju na sajtu cesto ne poznaju ili ne priznaju?
[ batancev @ 15.03.2008. 18:51 ] @
pa danas je subota...
ko kaze da se to nece desiti u toku sledece radne nedelje?
vazno je da je pocelo a kada ce kod telekoma to sam bog sveti zna (i radujko)
[ Marko Cukalac @ 16.03.2008. 19:27 ] @
brate telekom je promenio portal za prijavu smetnji provajdera, na novom portalu za provajdere ima MIK da se uzme.. znaci trazis od svog provajdera mik.. das ga novom i to je to.. presao si... i aj molim te nemoj da pricas da lupam, nije u redu, a i meni je ovo posao... i znam 100%.
pozdrav
[Ovu poruku je menjao Marko Cukalac dana 17.03.2008. u 04:57 GMT+1]
[ tdjokic @ 16.03.2008. 20:54 ] @
Citat: Marko Cukalac: na novom portalu za provajdere ima MIG da se uzme.. Kako trazim od Telekoma recimo, da bih presao na Verat? Telefonom? Licno? Na meni poznatom sajtu http://www.telekom.nadlanu.com...taktMapa.aspx?ac=solo&br=2 ne mogu da nadjem gde je to. Kako da pristupim tom portalu za provajdere, ako je uopste moguce?
Citat: batancev: vazno je da je pocelo a kada ce kod telekoma to sam bog sveti zna (i radujko) Zar ne pocinje sve od Telekoma, bar za sada? Ja na njih nekako gledam, uslovno receno kao na "gazdu", jer dok oni nisu poceli sa masovnim postavljanjem portova po centralama nista se nije moglo uraditi. Takodje verujem da je taj MIG odredjen jedinstveno za celu Srbiju, da to ne moze svaki provajder na svoj nacin da odredjuje, a ko bi ga odredio ako ne Telekom?
Da naglasim - govorim ozbiljno, ne zezam nikoga, ali mi nije jasno da nesto pocinje unatraske, a ovako mi lici na to.
[ batancev @ 16.03.2008. 22:15 ] @
ja stvarno ne vidim sta to ide unatraske?
samo zato sto telekom nesto nije objavio na sajtu, ne znaci da to nesto ne postoji ili da se ne primenjuje
i nije MIG nego MIK
[ tdjokic @ 17.03.2008. 00:15 ] @
Citat: batancev: ja stvarno ne vidim sta to ide unatraske? E, ali stvarno ne znam kako sa vama razgovarati. Telekom, sticajem okolnosti, ima monopol. On odredjuje sta i kako ce da se radi. Mesecima su ljudi cekali, razni provajderi obavestavali da jos nisu ispunjeni tehnicki uslovi, sve dok Telekom nije montirao sta je trebalo i onda su mogli da dobiju ADSL.
Zar nije onda logicno da taj isti, monopolisticki Telekom, odredjuje te vazne stvari za celu Srbiju, da objavljuje da je uveden taj MI(gracioni)K(od) (poceo sam da pisem MIG jer sam primetio da jos neki pisu tako) i daje uputstvo kako se koristi? Po prirodi stvari, ne mogu korisnici, bilo individualni, bilo pod-provajderi da odredjuju glavnom provajderu sta i kako.
Citat: samo zato sto telekom nesto nije objavio na sajtu, ne znaci da to nesto ne postoji ili da se ne primenjuje Ako ne znam kako da do toga dodjem, onda za mene prakticno ne postoji. Postavio sam konkretno pitanje - kako da trazim od Telekoma MIK da bih presao na Verat. Verujem ti ja da postoji, ali kako da do toga dodjem? Ako na ovo moje pitanje nema odgovora, ja cu i dalje tvrditi da kod Telekoma toga nema.
Osim toga, ni kod Euneta nisam primetio da se negde spominje MIK, samo kazu:
"Dovoljno je da popunite on line formular:
Ime i prezime *
Kontakt telefon *
Broj telefonskog priključka *
Vlasnik priključka *
Adresa priključka *
E-mail *
Brzina *
Naziv centrale kojoj pripadate
Tip priključka (ISDN ili direktan)
Ime provajdera kod koga trenutno koristite ADSL servis *"
Tesko mogu da prihvatim da je ustanovljena procedura za nesto, kad od 4 ISP-a tu proceduru jedan uopste ne spominje, drugi ne spominje MIK, a samo dva govore isto.
[ Marko Cukalac @ 17.03.2008. 03:59 ] @
Zoves svoj provajder i kazes alo ljudi ocu svoj mik.. oni ti kazu vazi brate izvoli i to je to.. u cemu je probl? a i ja sam lepo rekao u delu za provajdere ima MIK, a ti sigurno nisi provajder? lol ne znam sta sam nejasno napisao...
jeste MIK ne mig moja greska :)
[ tdjokic @ 17.03.2008. 12:33 ] @
Citat: Marko Cukalac: Zoves svoj provajder i kazes alo ljudi ocu svoj mik.. Vazi, probacu neki dan  Hvala.
[ mischo @ 20.03.2008. 20:26 ] @
Naravno da Telekom koristi MIK.
Tačnije MIK jeste mehanizam koji koristi pre svih Telekom kako se ni bi duplirao posao na deaktiviranju i aktiviranju jednog te istog korisnika. Drugi razlog za uvođenje MIKa jeste izbegavanje situacije da korisnik ostane bez usluge pri promeni provajdera.
Zaključak jeste da MIK ne bi imao smisla ni za jednog provajdera da ga Telekom ne podržava.
[ Markoxxx @ 21.03.2008. 00:54 ] @
Cudi me da su se oni setili da uvedu to, a jos vise me cudi i da funkcionise ;) :D
[ tdjokic @ 21.03.2008. 02:06 ] @
Citat: mischo: Zaključak jeste da MIK ne bi imao smisla ni za jednog provajdera da ga Telekom ne podržava. Tako sam ja to i shvatio, ali mi je cudno da je na njihovom sajtu negde sakriven!
Citat: Markoxxx: Cudi me da su se oni setili da uvedu to, a jos vise me cudi i da funkcionise ;) :D Ima li nekoga sa konkretnim iskustvom o tome, dakle da je promenio provajdera koristeci migracioni kod?
[ Dishko @ 24.03.2008. 11:31 ] @
Da, to radi, i to je u osnovi Telekomovo primenjeno rešenje, kod provajdera kroz portal ISP, kroz koji je provajderima omogućena sistemska komunikacija sa Telekomom.
Ideja i kompletan source, koji je preveden i blago prilagođen preuzet je od British Telecom-a, koji je ovo uveo 2001.
Svi provajderi su u obavezi da izdaju korisniku MIK na zahtev. Sada, zavisno od fleksibilnosti provajdera, MIK se izdaje na različite načine.
Telekom izdaje MIK jedino i jedno ako VLASNIK priključka lično popuni zahtev koji mu overe u Telekom Centru i daju mu, naravno uz proveru identiteta tako što ga nateraju da stavi oko u rupu, pa onda mu gurnu prs' u oko, pa onda prema vrisku koji proizvede skontaju da je to baš taj korisnik  , naravno, šalim se, uz ličnu kartu.
I ne varajte se da je to Telekom uveo da bi korisniku olakšao, to je ipak samo nusprodukt. Razlog je tome što, ako već neko želi da promeni provajdera, a ako bi išla stara procedura otkazivanje kod jednog, pa uvođenje kod drugog to znači sledeće :
-ubijanje usluge u TIS-u
-raskonfigurisanje porta
-razvezivanje žica na regleti
-zatvaranje naloga kod starog ISP
-otvaranje novog naloga u TIS-u
-dodeljivanje pozicije (ako port nije otišao, tj. ako je stanje sa portovima normalno)
-konfiguracija porta
-vezivanje konfigurisane pozicije
-vraćanje gotovog naloga u TISu, prosleđivanje provajderu koji je preuzeo korisnika
Sada, to je - samo promena naziva provajdera u TIS-u, i vraćanje naloga obojici provajdera, jednome da je ostao bez jednog korisnika, drugome da je dobio novog korisnika. Bez ičega drugog, uz eventualno prekonfigurisanje brzine na portu, ako je korisnik pri prelasku odlučio da promeni brzinu.
Ovim se u proceduri Telekoma prakično opterećuje samo administracija, koja iovako ionako bi morala da to radi, ali sa manjim brojem zahtevanih akcija u proceduri, i eventualno Jupak/MSAN koji vrše konfiguraciju porta (ako se menja brzina) i toliko o tome. I sve bude gotovo za jedan dan. Najbitnija, i često najtromija i najdrskija struktura u Telekomu, a to su monteri, bivaju oslobođeni čupanja žica i menjanja portova, i imaju manje posla, a taj posao je ipak najsporiji, jer je u pitanju fizička promena u staroj proceduri, koja u novoj proceduri nestaje. Prosto unapređenje procedure znatno ubrzava promenu.
Telekomu to ni iz džepa ni u džep, samo se menja onaj koji plaća port, a svakako svi manje ili više plaćaju link baš kod Telekoma, tako da se njih mnogo ne tiče ko plaća, na kraju sve njima isto, mada se njima više isplati da to plaća provajder... korisnik je ovde samo nuspojava, to što mu je olakšana promena provajdera, a dobija samo to što NE OSTAJE bez usluge fizički, sem naravno, ako neko baaaaaaaaaaaaš zaHebe.
Valjda nisam smorio, a nadam se da sam barem malo pojasnio.
[ tdjokic @ 24.03.2008. 13:34 ] @
Citat: Dishko: Valjda nisam smorio, a nadam se da sam barem malo pojasnio. Hvala za detaljno objasnjenje! Ja se prisecam iz nekid davnih dana (pre godinu, dve) da se govorilo bas o tim komplikacijama pri uspostavljanju usluge za konretnog korisnika. Spominjana su 3 (tri) razlicita radna naloga, valjda bas to - monteri + Jupak + ? . Hvala q - cu da su shvatili kako imaju manje posla. Odrastaju, odrastaju, mozda cemo i ovde jednom postati ljudi 
[ Dishko @ 25.03.2008. 10:04 ] @
Veruj mi, jako lepo radi, i sve zaista bude gotovo u roku od dan-dva.
[ batancev @ 09.06.2008. 17:12 ] @
evo konacno i za nevernog tdjokic-a
i telekom je na sajt izbacio proceduru o MIK-u
http://www.telekom.nadlanu.com...ult.aspx?ac=snews&ui=30875
[ Dishko @ 12.06.2008. 14:50 ] @
Da posle cirka dva i po meseca
[ batancev @ 12.06.2008. 14:57 ] @
za nas telekom u svemu vazi ono: "bolje ikad nego nikad"
barem dok se ne privatizuje
[ maxxxic @ 23.06.2008. 15:25 ] @
koja je procedura da se dobije MIK od samog Telekom -a , čiji sam ADSL korisnik inače ,
jer " OnLine zahtev za MIK " nisam primetio nigde na njihovom site-u , tj. znači li da opet moram da idem u TC i "fizički" podnesem zahtev za MIK ????? ( veoma verovatno , veoma )
[ djricky @ 23.06.2008. 15:54 ] @
Citat: maxxxic: znači li da opet moram da idem u TC i "fizički" podnesem zahtev za MIK ?
naravno...
[ strongnikola @ 08.09.2008. 13:56 ] @
Imam jedno pitanje u vezi ovoga. Dobio sam danas Mik od Verata. Zanima me da li moram sa njim kod novog provajdera - Telekoma ili mogu i to u nekoj prijavi na njihovom sajtu da navedem? Ako ja predam prijavu, u poslovnici ili na netu, koliko vremena treba da prodje da ja od njih dobijem modem i da postanem njihov korisnik? I kad odlazim kod verata da predam njihov modem? Da li ja licno raskidam ugovr ili se to radi automatski, tj. da li je on raskinut kad ja potpisem novi sa Telekomom?
[ batancev @ 08.09.2008. 16:05 ] @
mozes preko neta da se prijavis kod telekoma sa mik-om
ima spec. polje gde ukucas mik
[ strongnikola @ 08.09.2008. 20:37 ] @
Znam, prijavio sam se, hvala! Zna li neko koja je dalja procedura za ono sto sam naveo u predhodnoj poruci?
[ savo26 @ 08.09.2008. 21:18 ] @
Sledece u proceduri je to da platis racun I vratis opremu starom provajderu
,potpises ugovor sa novim I vozis dalje! Meni je prekid saobracaja trajao
samo jedno pre podne! ( prelazak sa EUneta na PTT). Pozz!
[ strongnikola @ 08.09.2008. 21:28 ] @
Racun sam vec platio jer se racun kod Verata placa unapred, tj do 5. u mesecu za taj isti mesec. Znaci cekam da me zovu iz verata da vratim opremu ili ja moram da odem u predstavnistvo i kazem da sam dosao da je vratim i raskinem ugovor?
[ savo26 @ 08.09.2008. 21:56 ] @
Sam odes I vratis opremu.
[ milos2006 @ 10.09.2008. 15:13 ] @
Evo sta su meni rekli iz kor.servisa pa ako nekom znaci:
Zvao sam danas sezam da im trazim Mik,procedura je da im ujutru vratim opremu,a posto mi je juce istekla pretplata(9.sept),moram platiti za ovaj mesec kao da sam koristio adsl 10 dana(znaci do 19.sept),i onda ce mi u toka dana dati moj MIK.E sad kad sam zvao telekom da pitam koliko traje procedura kad podnesem zahtev sa MIK-ok,rekla mi je zbog papirologije oko 10 dana.Toliko o tome koliko su azurni. Na moje pitanje kod sezam-a da li mogu odmah dobiti MIK da predam kod drugog i da koristim adsl dok ne prodje ta "papirologija" kod drugog,naravno odgovor je bio "Gospodine nazalost ne mozete".
[ strongnikola @ 10.09.2008. 19:49 ] @
Znaci meni sto cu moci da koristim veratov net dok oni ne realizuju zahtev u Telekomu. Jer sam platio racun za septembar koji vazi do 10.10.2008., ali realizovace se to u Telekomu do tada!
[ maxxxic @ 11.09.2008. 08:18 ] @
da li je MIgracioni Kod ustvari numeracija / oznaka aDSL porta (u samoj tel.centrali) koji koristi korisnik ,
tj. neka kombinacija numeracije-oznake aDSL porta i numeracije-oznake korisnika koji ga trenutno "zauzima" ?!?
ako jeste , to znači da kada prvi put dobijete MIK , isti važi dok god koristite isti aDSL port u tel.centrali tj. dok god samo menjate ISP a ne prekidate korišćenje aDSL-a ?!?
[ strongnikola @ 11.09.2008. 11:21 ] @
Da, jeste, to je cetvorocifreni broj, ali jedan mik traje mesec dana, nije to broj porta u centrali.
[ totomoto @ 29.09.2008. 10:38 ] @
Koliko vidim, na Telekomovom sajtu stoji da se MIK dobija samo za migraciju ADSL-a sa nekog drugog provajdera na Telekom. Da li je neko uspeo da dobije MIK za prelazak sa Telekoma na nekog drugogo provajdera? Ja sam razmišljao da pređem kod PTT-a, s obzirom na one popuste koje imaju za verne korisnike.
[ ivanmil @ 29.09.2008. 18:32 ] @
MIK (migracioni kod) služi za prelazak sa bilo kog provajdera na bilo kog drugog provajdera (ukoliko su potpisnici nekog ugovora o lakoj promeni ISP-a). Ne samo na Telekom...
[ Mojne011 @ 30.11.2010. 22:07 ] @
da osvežimo malo temu jer je sad 2010. god.
kraće...
-ako su u obavezi da ti daju MIK (migracioni kod), zašto ga ne dobiješ odmah a ne da te uslovljavaju i masiraju..
-glavno pitanje je kako zadržati adsl port, ne izgubiti adsl priključak i po želji prelaziti sa jednog provajdera na drugi
tj, izbeći gluposti tipa novi/stari korisnik i dok se isti takmiče u promocijama izmusti iste ?
[ calexx @ 30.11.2010. 23:13 ] @
Kod mene je procedura bila normalna, najavio sam nekoliko dana unapred da ću da se odjavim, jednog dana sam odneo opremu a oni su mi rekli da će MIK da stigne za sat-dva i da će da mi jave. Posle možda pola sata mi je stigla poruka, otišao sam po MIK i odmah nastavio do sledećeg provajdera. Kako drugačije? Inače mi je MIK važio valjda mesec dana i u tom periodu je port bio rezervisan. Ako probaš da muzeš u nekoj promociji, onda računaj da ćeš godinu ili dve biti u obavezi da budeš kod tog provajdera pa ne vidim tu neku mužu.
[ Mojne011 @ 01.12.2010. 02:52 ] @
Citat: calexx: Kod mene je procedura bila normalna, najavio sam nekoliko dana unapred da ću da se odjavim, jednog dana sam odneo opremu a oni su mi rekli da će MIK da stigne za sat-dva i da će da mi jave. Posle možda pola sata mi je stigla poruka, otišao sam po MIK i odmah nastavio do sledećeg provajdera. Kako drugačije? Inače mi je MIK važio valjda mesec dana i u tom periodu je port bio rezervisan. Ako probaš da muzeš u nekoj promociji, onda računaj da ćeš godinu ili dve biti u obavezi da budeš kod tog provajdera pa ne vidim tu neku mužu.
ja sam upravo hteo kod mog provajdera da obnovim ugovor od godinu dana pošto mi je stari istekao i da sa tim dobijem gratis, sve što tom NOVOM ugovoru pripada, ne bitno godinu ili dve,
i rekoše a to ne može jer ste stari korisnik  i rekoh sebi p" pa dobro šta sad ? jel treba da me muzete svaki dan po istoj cifri dok oko mene blješta promocije ???" odgovor: "tako je"
...itd,.. i kad sam zatražio MIK (migracioni kod), pripretiše mi " mi smo ti dali ovaj MIK možemo ga i uzet !".., kao u onom filmu ...  i tako me drže za mošnice, (izvinite na izrazu), već pet meseci posle isteka ugovorne obaveze...
šta raditi drugari moji ?
[ mld @ 01.12.2010. 06:22 ] @
Nemoj ništa da te čudi dva moja drugara su imali probleme Lelekom im ne da MIK, a žele da predju kod drugih provajdera.
Da li neko u ovoj zemlji poštuje neki od propisa.
[ kale @ 01.12.2010. 15:43 ] @
Mene su citav mesec dana zezali za MIK.
Izgovor im je bio ne radi sistem.
Ja se svadjam u poslovnici sa radnicom kad dodje covek da se prijavi za adsl.
Sede kod njenog kolege i tad je sistem radio, a kad treba da razduze starog korisnika, onda ne radi.
Strasno!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|