[ baranjac @ 14.03.2008. 22:56 ] @
molim kritike za dizajn a i funkcionalnost sajta
www.pertinax.hr
trebao bi da radi dobro na svim rezolucijama
[ bantes9 @ 15.03.2008. 00:00 ] @
Sajt je uradjen u stilu sajtova koji su radjeni pre mnogo godina i iskreno tesko da ce privuci potencijalne klijente da se vama obrate za usluge koje nudite, pogotovo sto su one vezane za Internet.
Izbacio bih frejmove jer su zastareli i nisu preporucljivi, koristio bih klasican Html (XHtml) u kombinaciji sa css-om koji bi sluzio za stilizovanje sadrzaja i pozicioniranje elemenata.
Ukoliko su ti Html i css strane teme, baci se na ucenje ili nadji nekog da uradi malo ozbiljniji sajt iz razloga sto sajt na prvo gledanje moze odbiti ili privuci klijenta, u ovom slucaju je pre negativan odgovor. On takodje mora da posalje poruku da se radi o ozbiljnoj firmi koja moze klijentu resiti probleme i zavrsiti poslove.

Shvati ovo kao dobronamernu kritiku u cilju poboljsanja sajta i online nastupa firme.

[Ovu poruku je menjao bantes9 dana 15.03.2008. u 10:58 GMT+1]
[ NeonDragon @ 15.03.2008. 08:11 ] @
stil koji si upotrebljavao na stranicama je zastareo. mani se frejmova i tabela, uzmi nauci html i css, pa onda pravi stranice. sa ovakvim dizajnom tesko da cete privuci nove musterije (sto bi moj drugar rekao: "ako je tako, bolje je onda da ni nemaju sajt").
[ baranjac @ 15.03.2008. 16:24 ] @
hvala na kritikama i one stoje (piju vodu), mada ne znam šta imate protiv frejmova, odnosno ako bi mogli kao znanci da mi objasnite šta to nevalja ako je stranica izrađena iz frejmova kao što je to slučaj na mojoj stranici. Što se tiče koda stranice njega sam malo ručno malo u alatima radio.
Kad sam mislio kritiku dizajna onda sam mislio na dizajn (boje, ugodno za oko ili nije, stil je od microsofta ili ne znam već, dugmad i efekti su loši nabudžen je ili nije, te linije koje se spajaju i povezane su preko tri frejma i to u svim važnijim browzerima šljaka; gifići su se uklopili ili nisu I.T.D)
[ NeonDragon @ 15.03.2008. 16:38 ] @
1. stranica sa frejmovima se lose indexira
2. ako neko linkuje tvoju stranicu, otvorice se ili kompletan sajt (bez stranice koju trazi) ili stranicu (bez ostatka sajta, odnosno ostalih frejmova)
3. meni stranice sa frejmovima govore da ih je pravio neko koga mrzi da se bakce pravilnim kreiranjem stranica
[ baranjac @ 15.03.2008. 16:42 ] @
tu si u pravu to sam primetio i kod drugih sajtova sa frejmovima, al sam tu sitnicu zaboravio.
Inače taj sajt mi je jedan od prvjenaca.


[Ovu poruku je menjao baranjac dana 15.03.2008. u 18:04 GMT+1]
[ baranjac @ 15.03.2008. 16:49 ] @
Sve to stoji i prihvatam da su frejmovi s*****.
Inače radim sajtove preko cms-ova.
Cms mi je kao otkrovenje (preferiram Joomlu).
Uspio sam savladati izradu predložaka za joomlu a uz put radim i dalje učim PHP i mysql koji su mi pored flash-a i action scripta osnovni alati.
Normalno uz corel draw, corel photo paint, malo blender i više autocad za neke 3d objekte.
[ bantes9 @ 15.03.2008. 22:21 ] @
Moja ti je preporuka posto si vec poceo da ucis php i mysql, da polako "bezis" od cms-ova, jer ce se desiti da pukne ceo sajt a ti neces znati zbog cega i kako da resis.
Ucenje php-a i mysql-a je malo duzi put ali ces onda svaki deo sajta dobro poznavati i lakse ces otklanjati probleme.
[ baranjac @ 16.03.2008. 08:09 ] @
Tu si također u pravu. Imao sam problem sa jednim sajtom koji sam radio za jednu mirovnu grupu. instalirao sam jomlu na svom kompu (na windozi i wampserveru)
sredio sve komponente koju su mi trebale i onda sam to sve prebacio na linux server. tu je nastao kuršlus koji sam rešavao par dana ali sam uspio.
Da skratim priču joomla je dosta zeznut kad nešto pukne ali pošto je sadržaj sajta u bazi nije problem sve reinstalirati. Sa druge strane joomla ima toliko komponenti i svakim danom taj broj raste da mislim da ako se upustiš u proučavanje tog sistema i naučiš sistem joomla sajta nije problem naći greške.
Velika prednost komponenti, naprimer joomla komponente za razgovor sa mysql bazom i kreiranje formi FABRIK , je ta što ih možeš prepraviti prevesti na tvoj jezik, prilagoditi tvojim potrebama, dok hrpa koda koji se ponavlja i koji je po meni nepotrebno pisati ponovo, je već napisana.
JOOMLA je po meni jedna velika učilica za PHP i MYSQL jer kad "zaviriš pod haubu joomle i komponenti" vidiš u praksi a ne u teoriji kako radi php.
[ NeonDragon @ 16.03.2008. 09:51 ] @
pa, ako naucis kako radi cms, napisi svoj ;) tako ces imati 100% kontrolu nad onime sto radis
[ baranjac @ 16.03.2008. 16:46 ] @
Razmišljao sam o tome da se bacim u razvoj cms-a ali vreme me gazi tj nemam baš puno vremena a i dovoljno znanja pa mi je opcija -pridruži se postojećem sistemu i pridonesi zajednici time da naprevim ili bar prevedem neku od komponenti - jedina moguća opcija.
Da se vratim na dizajn sajta koji sam gore naveo, mislim da ću za sada napraviti predložak za joomlu po njemu.
Imam razrađeno i u narandžastoj boji tako da bi pokušao odraditi predložak koji će moći promjeniti i boju.
Zato sam i stavio link sajta kako bi unapredio dizajn (izgled).