[ stefy @ 15.10.2001. 11:04 ] @
Imam HP 6L stampac koji nije Post Script stampac. E sad, ponekad treba da stampam na paus-papir obrnuto da bi to u stampariji normalno istampali. Medjutim i print->options->page flip mi nije aktivan posto mi nije post script stampac. jel zna neko kako to da uradim sa ovim stampacem?
[ Daddy @ 17.10.2001. 12:46 ] @
Nikako!
[ rassta @ 17.10.2001. 13:41 ] @
Posto sam se dovoljno namucio sa Quarkom Mozda mozes da probas ova resenja: 1. Posto imas HP velika je sansa da u samom print meniu od stampaca imas opciju "print as mirror image" pa probaj tako a ako nemas onda predji na ociju 2. a to je da nadjes na netu "Aladin Ghost script" (nisam siguran da sam dao tacno ime ali malo proburlaj na Google-u pa ces naci, ili probaj pciju 3. koja nije naj sigurnija a to je da instaliras samo drajver od nekog PS stampaca, odstampas sa page flipom iz Quarka u fajl i onda ga otvoris u Adobe Destileru i odatle ga stampas normalno.

Sretno!!!
[ m r v a @ 17.10.2001. 18:10 ] @
Citat:
rassta je napisao:
Posto sam se dovoljno namucio sa Quarkom

Hm, pa kakva su iskustva sa Quarkom ??
Meni lilčno to izgleda jako šturo ... kao alat ... Da li postoje neki drugi alati u tom rang-u gde je moguće čitanje qxd fajlova ...

Feature koji fali( ili ja nisam dovalio da postoji ), po meni je da se ne može slika koja je u neam pojma kolkom velikom formatu ubaciti u frame i prilagoditi frejmu aka. automatski resize ...
[ rassta @ 19.10.2001. 11:34 ] @
Citat:
m r v a je napisao:
Citat:
rassta je napisao:
Posto sam se dovoljno namucio sa Quarkom

Hm, pa kakva su iskustva sa Quarkom ??
Meni lilčno to izgleda jako šturo ... kao alat ... Da li postoje neki drugi alati u tom rang-u gde je moguće čitanje qxd fajlova ...

Feature koji fali( ili ja nisam dovalio da postoji ), po meni je da se ne može slika koja je u neam pojma kolkom velikom formatu ubaciti u frame i prilagoditi frejmu aka. automatski resize ...


Hm.. pa molo zbunjujuca pitanjea??

Pa koliko ja znam nijedan drugi program ne cita "qxd" fajlove sem quark-a a sto se tice automatic resize-a, tako nesto u quark-u ne postoji posto ti on uvuce sliku 1:1 i ti je moras sam prilagoditi velicini box-a.

Jedna stvar koju ljudi ne shvataju kod quark-a je ta da je to veoma "prost" ali i veoma funkcionalan alat za prelom texta, jeste da ima puno bagova (pogotovo ver. 4.0) ali idalje je veoma dobar za to sto je namenjen. Njega koriste sve vece izdavacke kuce na svetu baz zbog toga ( tu nema skoro nikakvih efekata ili nesto slicno nego sve vec obradjene slike samo ubacujes medju text).
[ Daddy @ 19.10.2001. 12:24 ] @
Citat:
rassta je napisao, jeste da ima puno bagova (pogotovo ver. 4.0)

A koji su to bugovi??? Quark koristim godinama, odnosno svake sedmice jedan dan odvalim u njemu, a bas nesto ne znam za neke bugove. Quark je jednostavno alat za prelom teksta, i tu nema velike mudrolije. a sto se tice resize-a, postoje Xtenzije koje to mogu da odrade.
[ vdjordje @ 20.10.2001. 12:37 ] @
Predji na kvark 3.2 i imaces horizontalno flipovanje nezavisno koji stampac imas.... djole (tehnicki urednik casopisa "Auto")
[ Daddy @ 22.10.2001. 08:58 ] @
Citat:
vdjordje je napisao:
Predji na kvark 3.2 i imaces horizontalno flipovanje nezavisno koji stampac imas....

Teh. urednice, pokazi mi kako to radi!!!!
[ rassta @ 24.10.2001. 14:28 ] @
Pa vrlo jednostavno, Quark 3.2 ima ociju page flip nezavisno od stampaca (tj. ne zahteva PS stampac da bi flipovao stranicu)

A sto se tice ver. 4.0 sem sto zahteva PS stampac za flipovanje, ima problema i sa mesanjem extenzija slika (ako ubacijes tif i eps ili jpeg uopste onda nece da printa nikako bez obzira na stampac).
[ burner @ 10.11.2001. 23:34 ] @
Ovo je bre mnogo prosto. Nesrećni XPress je pravljen da bude profi aplikacija, što znači da LEPO štampa samo na PS štampačima. U slučaju da neko i uspe da zezne drajver da štampa stranu u kontrašihti, slike se, ako nije PS printer, štampaju uvek u 72 dpi. Rešenje je u instaliranju bilo kog PS printera, koji će biti podešen tako da radi print to file. Lepo odštampaš onda na ovaj printer, sa uključenim page flip, i dobiješ *.ps ili *prn fajl (kako ga već nazoveš). Onda pokreneš Acrobat Distiller, otvoriš njime taj fajl i rezultat toga ti je pdf fajl koji možeš da štampaš na bilo kom štampaču. Vodi računa da u ovom slučaju, ako praviš separacije, ugao rastera nije dobar, već je za svaku boju 45 stepeni. Nadam se da je ovo bilo od pomoći.
[ Vuksan Cerovic @ 17.06.2009. 13:55 ] @
Diskusija je prilicno zanimljiva i samo delimicno tacna. QuarkXPess je zaista pravljen za post skript stampace, ali postoji mogucnost da se i na PCL stampacima postizu dobri rezultati. Treba instaliradi Adobe Distiller i tada su na raspolaganju svi moguci ps stampaci, naravno ako imate ppd. Mogu se naci na Adobeovom sajtu U tom slucaju dobijate i mogucnost okretanja strane, a dokumenat se stampa u pdf ili u fajl.
Sto se tice prilagodjavanja slike okviru treba imati na umu da Quark kao i drugi programi za prelom teksta fotografije samo linkuje, a ne ugradjuje u tekst. Tako ono sto vidite na stranici u Quarku ne mora imati mnogo veze sa onim sto je na tvrdom disku. Inace, resize fotografija u Quarku je prosta rabota - pritisnite Shift+Ctrl+Alt i F, pa ce se fotografija proporcionalno smanjiti.