|
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2008. 21:50 ] @
| Od momenta izlaska Windows 2008 operativnog sistema se postavlja interesantno pitanje: da li je Windows Server 2008 sa njegovom modularnoscu i fleksibilnoscu moguce koristiti kao optimizovanu "Vistu"?
Konacno sam na odmoru i uspeo sam to da proverim! Kao test sam koristio moj mali Sony Vaio TZ sa 1.2 GHz Core 2 Duo procesorom kome bi svakako dobro dosla "dijeta" po pitanju OS-a.
Dakle, da li jedan "enterprise" server OS moze biti bolji desktop od "the" desktop OS-a od Microsofta? Test ce pokazati...
Uvod
Naime, Windows Server 2008 pruza mnogo vise mogucnosti za podesavanje i izbacivanje nepotrebnih komponenti od Viste. Mnogi napredni Windows korisnici su sigurno culi za Vlite alatku koja omogucava kastomizaciju Vista instalacije i izbacivanje puno nepotrebnog "bloat-a" - medjutim Windows Server Manager ugradjen u Server 2008 nudi totalno novu dimenziju podesavanja komponenti OS-a za koji je vLite malo dete!
Po defaultu, Windows Server 2008 instalacija ukljucuje samo osnovni set komponenti za funkcionisanje serverskog OS-a (stari Win2000 UI, nikakve dodatne servise i sl...) i, naravno, dolazi sa maksimalnom sigurnosnom konfiguracijom (DEP always on, Firewall nasetovan na stroga pravila i sl...) - sve ostalo zavisi od samog korisnika.
Kada startujete prvi put Windows Server 2008 docekace vas sparanski Windows 2000 UI bez skoro icega osim internet konektivnosti i server menadzera. Zauzece memorije tog "spartanskog" moda je na nivou Servera 2003 - odnosno XP-a bez puno zezalica, pa vi vidite :)
Da bi Windows Server 2008 doveli na UI nivo Viste, potrebno je ukljuciti nekoliko kljucnih komponenti (Desktop Experience, Wireless Lan Service i Windows Search) - i odraditi neka kljucna podesavanja sigurnosti kako bi to licilo na Vistu. Posle toga se dobija OS koji je po usability-ju identican sa Vistom, ali sa daleko vecim mogucnostima "ispod haube".
Dakle, potrebno je:
- Ukljuciti "Wireless Service"
- Ukljuciti "NET Framework 3.0 Feature"
- Ukljuciti "Desktop Experience Feature"
- Ukljuciti "File Services Role" - Windows Search, ako zelite da pretrazujete brzo dokumente (potrebno za Outlook 2007)
- Ukljuciti Windows Audio i Superfetcher servise (po zelji ;-)
- Iskljuciti Shutdown Tracker
- Ukljuciti UAC i dodati user nalog (ne-Admin)
- Ukljuciti Aero i podesiti UI efekte
- Izbaciti nepotrebne servise po zelji
- Iskljuciti IE "enhanced security configuration"
I posle ovoga je Windows Server zapravo Vista sto se izgleda i rada tice :)
Medjutim, nemojte se prevariti - Windows Server 2008 ima daleko pervarzivniju sigurnost od Viste i sistemska podesavanja su totalno "ojacana" na svakom koraku - od konfiguracije Firewall-a koja je vrlo stroga, preko Data Execution Protekcije ukljucene za sve procese po defaultu pa sve do raznih jacih password polisa - server je napravljen da bude siguran po svaku cenu i potrebno je uloziti trud da ga "olaksate" od sigurnosti ako bas to zelite :)
Test
Da bi test ucinio postenim, obe instalacije sam "trimovao" VLite alatkom i time dobio 2 test OS-a:
- Vista Ultimate SP1 Build - trimovana Vlite-om i izbaceni nepotrebni servisi
- Windows Server Enterprise 2008 trimovan VLite-om i izbaceni nepotrebni servisi
Tesitranje je u "produkcionom" modu, znaci sa instaliranim MS Office 2007, Visio 2007, Messengerima i Visual Studiom 2008.
Interesantno, posle "trimovanja" obe instalacije su bile oko 900 MB (ISO img) - jos malo pa da stanu na CD-ROM. Preporucujem instalaciju sa USB drajva (najbrza)
Rezultati
Za pocetak, zauzece diska (Windows Folder):
* Tweakovana Vista: 3.2 GB
* Tweakovan Win Server 2008: 2.8 GB
Ovo je posle tretmana Vlite-a gde sam izbacio dosta nepotrebnih stvari (jezike, demo video i audio klipove, drajvere za stampace i HDD kontrolere i sl) - VLite radi lepo i na Server ISO imidzu samo terba paziti jer ako izbacite neke servise nece raditi deployment kljucnih komponenti kasnije!
Windows Server ima Windows Folder koji je nekih 400 MB manji od Viste - mozda ne izgleda puno u ovo doba velikih diskova, ali ako imate SSD disk od 32 GB na laptopu (kao ja) ovo i te kako znaci.
Dalje, Zauzece Memorije po Bootu (posle podesavanja i instalacije softvera)
Slike govore vise od 1000 reci (inace, bez tweakovanja Vista ima aktivno oko 650 threadova i 250 MB kernel memorije!):
Vista (Tweakovana):

Windows Server 2008 (Tweakovan):

Prvo se vidi drasticna razlika u potrosnji kernel memorije (66 MB Server, 211 MB Vista) kao i 118 threadova manje u pozadini prilikom starta (napomena: ovo je posle instalacije svih gore pomenutih desktop aplikacija!!!). Manja potrosnja kernel memorije je verovatno posledica manje Ring0 drajvera dok je ukupan broj threadova manji zbog vise faktora - manje servisa, manje drajvera i sistemskih komponenti.
Ovo je jedna od bitnijih razlika - ako koristite laptop sa mobilnim Core 2 Duo procesorom ovo olaksanje u nitima ce svakako doneti vidne dobitke u realnom radu jer ce windows biti vise "responzivan" - takodje nije lose i dobiti stotinjak MB kernel memorije koja moze biti koriscena za nesto pametnije od Vista bloat drajvera :)
Moj 1.2 GHz Core 2 Duo ULV u notebooku je ovo jako dobro prihvatio :)
Ostali subjektivni utisci
Win Server 2008 se definitivno brze bootuje od Viste ovako "tweakovan" i predstavlja vrlo finu platformu za desktop rad. Boot je definitivno bar 30% brzi verovatno zbog manje sistemskih komponenti koje meni ne trebaju.
U svakom slucaju - oseti se razlika sto je dovoljan razlog za koriscenje Win Servera kome je brzina bitna - ocigledno ga je moguce natweakovati vise od Viste jer je Microsoft omogucio vise modularnosti.
Zakljucak
Naravno, niko lud ne bi stavio Windows Server na laptop osim ako nije nesto od ovoga:
a) MSDN pretplatnik
b) Koristi pirateriju
c) Mnogo bogat (Windows Server Enterprise koji je testiran je recimo izmedju $2000-$3500)
Medjutim, ako se zaista proba - Windows Server 2008 moze biti jako zanimljiva "workstation" platforma koja ima definitivno mnogo manje bloata nego Vista, a moze da radi identicne stvari - u pitanju su identicni Kerneli i identicni UI.
Server ima par mana (osim cene) - prva mana je da vecina AV paketa nece raditi zato sto Antivirus Vendori hoce da vam naplate mnogo vise para za "server" verzije antivirusa (koji su identicni). Eventualno jos neke sistemske aplikacije i drajveri mozda ne prorade zato sto imaju specificne instalere koji odbijaju da rade na serveru, ali to bi trebalo da bude retko.
Jos jedan problem je "always on" Data Execution Protecion (DEP) koji moze napraviti problem sa nekim aplikacijama. Mada iskreno, aplikacija koja puca na DEP-u po meni i ne zasluzuje da bude izvrsena. Naravno, mozete dodati takvu aplikaciju u exclusion listu po cenu manje sigurnosti, naravno.
|
[ Shadowed @ 18.03.2008. 23:35 ] @
Odlicno, ja ovo inace planiram od kako sam cuo za 2k8. Pored AV-a, ima aplikacija koje jednostvno ne prepoznaju serverske sisteme kao one koje imaju definisane da su podrzani pa nece da se instaliraju iako mogu da rade (obicno se instalacija izvede zaobilaznim putem). Ovakve apliacije nisu ceste, ali se desava. Govorim na osnovu iskustva sa win2k3 server koji sam korsitio kao desktop oko dve godine, onda godinu i po xp i sada sam ponovo na 2k3 (sto samo za sebe govori o utisku  ).
Edit: Tnx sto si me podsetio za DEP. To mi je pravilo problem sa CounterStrike-om na 2k3, sada radi.
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 19.03.2008. u 00:59 GMT+1]
[ Catch 22 @ 19.03.2008. 03:27 ] @
Bravo za temu!
Ovo se inače već nedeljama vrti kao lajtmotiv po raznim IT sajtovima: "Windows Server 2008 je najbrži i najstabilniji desktop OS koji je MS do sada napravio..."
PS
Mala napomena: SP1 je već integrisan u WS 2008
[ dr ZiDoo @ 19.03.2008. 07:31 ] @
Vidite kako je ovaj Ivan uzoran korisnik na ostalim forumima samo na Advocacyu meni pravi probleme, cccc
Zanimljiv tekst, svakako treba probati.
Realan problem koji se javlja u praksi (bar se meni javljao kod 2003) je to sto masa nekih aplikacija odbija da radi sa serverskim operativnim sistemom. U biti one mogu da rade ali prilikom intalacije provjeravaju OS i odbijaju da se instaliraju, pa onda covjek mora da poseze sa nekim alternativnim metodama prepravljanja instalacija i svakakvih nekih cuda.
Znam npr. da Sony Ericsson suit ima takav problem, a ima sigurno jos i masa drugih aplikacija.
[ Davor Vlajkovic @ 19.03.2008. 07:46 ] @
Za 2003 postoji tzv. 'XP Conversion Pack' koji donekle rešava taj problem. Ima li saznanja (ili makar najava) o nečem sličnom za 2008?
Imajući u vidu superpozitivno iskustvo sa njegovim prethodnikom, jedva čekam da ga isprobam.
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2008. 09:12 ] @
U principu - vecina aplikacija i drajvera za vistu bi trebalo da rade ako uradite ono sto sam napisao (instalirate NET 3.0 i sl...) - svi drajveri za Sony TZ rade ukljucujuci i fingerprint i TPM, ocigledno samo proveravaju da li je Vista Kernel :)
Aplikacije koje sam do sad primetio a da odbijaju da rade: MS Live One Care (naravno, hoce da vam uvale Forefront koji ima, gle cuda, One Care scan engine ;-), Perfectdisk Professional i vecina ostalih antivirusnih paketa.
Pravilo "desne ruke" je da vecina 'desktop' aplikacija radi - sistemske aplikacije koje se prave pametne i proveravaju tip sistema a ne samo verziju kernela mozda nece da rade - manje iz tehnickih a vise iz komercijalnih razloga (imaju 'server' ili 'business' verziju ;-)
Sto se XP aplikacija tice - Server 2008 ima identicni "compatibility mode" kao i Vista, pa ako vam aplikacija radi pod XP kompatibilnim modom u Visti (vecina hoce) ne bi trebalo da bude problema i sa serverom.
[ Shadowed @ 19.03.2008. 11:40 ] @
Stvari koje mozete raditi da biste naterali instalaciju da instalira program ako ne prepoznaje server (govorim za Win2k3 jer nemam 2k8 ali ekvivalntno tome):
-Desni klik na izvrsni fajl, properties, tab Compatibility i ukljuciti XP (u slucaju 2k8 to bi bila vista)
-[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion] CurrentVersion podesiti umesto 5.2 na 5.1 (valjda su u slucaju 2k8 6.1 i 6.0, moze Ivan da proveri) i eventualno ProductName (mada mislim da mi ovo nikad nije trebalo)
-Ovo je krajnja varijanta ali je zasticeno i ne moze se promeniti kroz Regedit - [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ProductOptions] ProductType je kod server ServerNT a kod XP-a WinNT
Naravno, ovo nije prakticno, ali kad zatreba.. :)
Inace, preporucujem ako neko ovo menja da vrati na staro nakon instalacije programa.
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2008. 11:44 ] @
Server ima identicnu verziju kernela kao i Vista SP1
Dakle predstavlja se kao 6.0.6001 - a ne 6.1
Programi koji koriste GetVersion() / GetVersionEx() bi trebalo da dobiju identicnu konfiguraciju kao i kod Viste.
[ osmania @ 19.03.2008. 12:05 ] @
znaci sada se moze koristiti Win Ser 2008 kao UI windows.
moze li sve da radi ono sto treba jednom smrtniku?
Malo gledanje filmova koja igra da se baci,
visual studio da moze da se instalira da radi kako treba..
jos koji programski paket...
i jos koji standardnih programa koji danas su tu u svakodnevnici.
I da li se isplati preci sa viste na server 2008?
hvala
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2008. 12:12 ] @
Kao generalni savet, ne bih preporucio "prelazak" sa Viste na Server 2008 za vecinu korisnika osim onih vrlo naprednih koji zele da smanje kolicinu bloat-a i dodatno poboljsaju sigurnost sistema.
Po mojim trenutnim testovima - radi Office, radi Visual Studio, radi Psi, rade svi drajveri za Vaio TZ ukljucujuci i TPM i Fingerprint
Sto se Antivirusnih paketa tice - ja licno nemam potrebu da ih koristim jer na laptopu definitivno nema piraterije.
Moj recept kao "zamena" za AV je sledeci:
0. Raditi kao obican user ili UAC user koji ima admin privilegije (nikako built-in admin)
1. Koristiti duge sifre (ovde je bas koristan strong password policy po defaultu ukljucen u Serveru 2008), iskljuciti guest i administrator naloge
2. Ukljuciti Data Execution Prevention za sve procese i jednostavno ne pustati nista na DEP-off listu osim ako BAS nemate veliku potrebu
3. Ukljuciti Windows Defender i dodatno podesiti Windows Firewall tako da ne pusta nista outbound sto nije prethodno autorizovano
4. Iskljuciti bilo kakav sharing na javnim mrezama
5. Ako koristite Firefox, startovati ga kao limited-user kome je dato samo pravo citanja Windows i Program Files direktorijuma i pravo pisanja samo u jedan direktorijum na disku
Ovo bi trebalo da bude dovoljno i sanse da "fasujete" bilo kakav virus su ravne nuli, osim ako bas ne skidate nesto sto je inficirano - a i tada ce vrlo verovatno biti ubijeno DEP-om.
[ Iksi @ 19.03.2008. 14:19 ] @
kakvo prepravljanje instalacija?
Koji su to alternativni metodi za instalaciju. Ovo ptam jer bih da isprobam
takodje win 2008 server
[ Miroslav Jeftić @ 19.03.2008. 14:20 ] @
Nije obavezno to prepravljanje, to je više da bi maksimalno smanjio zahtevnost i veličinu instalacije, ali mislim da nije neophodno, osim ako je u pitanju neka slaba mašina.
[ knez06 @ 19.03.2008. 14:37 ] @
Tema je pun pogodak... Chista 10ka!
Hvala na praktichnim savjetima svima po malo, a posebno Ivanu.
Imao sam strashan problem sa programima radjenim za Vistu, nemoguce je bilo postaviti ih na XP.
Ovako cu pokushati sa regedit-om.. Hvala ti Shadow na predlozima. Mogao bi da postavi neku temu da razmijenimo iskustva i sa raznim varijantama Windows OS-a, shto se tiche registara, poshto vidim da ovdje ima ljudi koji se bolje od mene razumiju u srz registara. Ja ih koristim minimalno - brishem vishak, ali rijetko i prepravljam.. A to je korisno za funkcionisanje sistema.
Jedno pitanje za Shadow-a. Kako je izvodljivo izvan regedit-a izmijeniti sadrzaj registara?
p0zZzz
[ Shadowed @ 19.03.2008. 15:18 ] @
Pa, eventualno nekim drugim programom. Ne znam tacno na sta mislis. Imas konzolni, kucaj u command promptu reg /?
Recimo, ja bih preporucio Registry Workshop.
Shadowed
[ IgorHW @ 20.03.2008. 09:59 ] @
Citat: Ovo bi trebalo da bude dovoljno i sanse da "fasujete" bilo kakav virus su ravne nuli, osim ako bas ne skidate nesto sto je inficirano - a i tada ce vrlo verovatno biti ubijeno DEP-om.
DEP sluzi samo da spreci buffer overflow i izvrsavanje koda iz memorije programa, time sprecava zlonamerne programe da urade code injection ali ako korisnik npr. pokrene neki virus koji ce "samo" da pobrise sve fajlove na hard disku tu se DEP nece nista buniti...
Skype ne radi nikako, moze da se pokrene ali pukne pre nego li stignem da se ulogujem... ima tema na njihovom forumu vec preko mesec dana ali ne izbacuju nikakve fixove jos uvek, jedino resenje je koristenje starije verzije (cini mi se 3.2 mada nisam siguran).
Sto se tice antivirusa, NOD32 business verzija radi odlicno.
evo nekih programa koji sigurno rade (a mozda ste imali nedoumice da li rade): alcohol 120%, ffdshow, Google Talk, Hamachi, Nero 8, NetLimiter, uTorrent...
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 10:04 ] @
Citat:
DEP sluzi samo da spreci buffer overflow i izvrsavanje koda iz memorije programa, time sprecava zlonamerne programe da urade code injection ali ako korisnik npr. pokrene neki virus koji ce "samo" da pobrise sve fajlove na hard disku tu se DEP nece nista buniti...
Tacno, DEP i trcanje browsera u least-privileged modu sluze protiv prenosenja infekcija i exploita.
Sto se pokretanja zlonamernih aplikacija tice - to je vec druga stvar, kao sto rekoh, na tom laptopu se koristi iskljucivo original softver a kad skidam neki tool to je sa sajtova koji imaju embeddovanu proveru virusa. AutoRun je ugasen.
Tako da ja mogu da prezivim bez antivirusa - medjutim ako se koriste Torrenti ili crackovi, onda definitivno treba imati antivirus, i to neki dobar.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 11:44 ] @
Koliko sam uspeo da nacujem - Microsoft je obecao vrlo slicnu feature administration alatku i za Vistu SP1 koja bi trebala da izadje nesto posle izlaska SP1 (znaci u sledecih nekoliko nedelja), pa ce mozda sa tim nestati jedan od razloga za koriscenje Windows Servera 2008.
Ipak, meni se jako dopada Security Configuration i lakoca podesavanja nekih vrlo bitnih sistemskih parametara na Serveru pa ce na laptopu ipak ostati duze vreme.
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 23.03.2008. u 10:04 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 12:22 ] @
Inace,
Server 2008 ucitava neke nepotrebne Ring0 drajvere za vecinu ljudi ovde (me included) - koje sam rucno obrisao iz registry-ja. Doduse, ovo ne savetujem ljudima da rade osim ako STVARNO ne znaju sta rade (HKLM/System/CurrentControlSet/Services):
* SACDRV (sacdrv.sys) - ovo je drajver za "emergency" konzolu koji se ucitava odmah posle samog kernela. Kako nemam ama bas nikakve potrebe za nekakvom "emergency konzolom" a i mirise mi na blagi sigurnosni rizik - ovo sam uklonio
* TERMDD (termdd.sys) i RDPRDR (rdprdr.sys) - ovo su drajveri neophodni za funkcionisanje Terminal Servera. Kako moj laptop nemam nameru koristiti kao terminal server, i ovo je obrisano
* PSHED (pacer.sys) - QoS packet Scheduler, ukljucujuci i relevantni servis (moracete iskljuciti QoS packet scheduler iz mreznih protokola na svakoj mreznoj konekciji) - kako moja mreza ne podrzava ovakav vid kontrole QoS-a, izbacio sam dati drajver kako mi ne bi zauzimao memoriju i kernel vreme
* CSC drajver (CSC.sys i CscService) - neophodan za Offline Files (ukljucujuci i Offline Files Servis) - kako za sinhronizaciju koristim nesto drugo, ovo sam takodje izbacio. Doduse dosta ljudi koristi ovaj offline servis tako da to mozete i ostaviti.
* Ako ne koristite TPM mozete komotno izbaciti i TPM drajver (TPM.sys)
OBAVEZNO pre nego sto uklonite ove drajvere iz HKLM/System/CurrentControlSet/Services napravite backup tih kljuceva za slucaj da nesto ne radi posle.
Osim ovih, postoji citav niz serivsa koje je moguce iskljuciti u zavisnosti od potreba, ali za ovo postoji vec dosta literature online tako da se time necemo baviti ovde.
Naravno, za ovo snosite sami odgovornost - ako nesto ne bude radilo posle (vrlo malo verovatno, doduse) - nemojte mene kriviti za to :)
[ Nabukodonosor @ 20.03.2008. 17:55 ] @
Koji vLite ti koristis Ivane? Ja koristim 1.1 za Vistu (jer mislim da i ne postoji za Server) i stalno mi javlja sledecu gresku:

[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 17:59 ] @
Vlite 1.1.1
Samo pazi da ne izbacis nista od servisa u Vlite-u jer ti onda nece raditi Feature Deployment.
[ Catch 22 @ 20.03.2008. 22:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Inace,
Server 2008 ucitava neke nepotrebne Ring0 drajvere za vecinu ljudi ovde (me included) - koje sam rucno obrisao iz registry-ja. Doduse, ovo ne savetujem ljudima da rade osim ako STVARNO ne znaju sta rade (HKLM/System/CurrentControlSet/Services)....
Bilo bi dobro da si ceo tekst iz ove tvoje poruke priključio prvoj poruci u temi, tako bi uputstvo bilo kompletnije i preglednije

[ knez06 @ 21.03.2008. 06:27 ] @
Preporuchujem AVAST Professional. Ima opciju za Server.
[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 21.03.2008. u 08:23 GMT+1]
[ balavi @ 21.03.2008. 15:03 ] @
Text je odlican,mada 90% korisnika su obicni korisnici koje ne zanima tvikovanje,oni cak ne koriste ni pola od onoga sto moze i Vista i XP.
[ IgorHW @ 21.03.2008. 19:02 ] @
Ko ne koristi hibernaciju i zeli da se resi hiberfil.sys iz C:\ dovoljno je da pokrene Disk Cleanup i izabere hibernation file, to ce automatski iskljuciti hibernaciju i obrisati hiberfil.sys.
BTW sto se tice nabavljanja Windows Server 2008, ko zeli da isproba moze da skine sa MS sajta u obliku ISO fajla i da se koristi 60 dana kao trial...
http://www.microsoft.com/downl...38E933D5424&displaylang=en
[ Okmijun @ 21.03.2008. 21:47 ] @
@Ivan Dimkovic
Ne bilo ti zapovedjeno, jel mozes da testiras cinebench u VISTI/ 2008?
http://www.maxon.net/pages/download/cinebench_e.html
Nije neki test, al je makar one cklick, mnogi su se zalili na OpenGL u Visti, da vidimo dal je to ovde prepravljeno
(mada OGL+SERVER nemaju nikakve veze. al ko zna mozda im se omaklo da poprave)
Unapred hvala
[ Dragan_v @ 22.03.2008. 16:31 ] @
Ovo iznenadjujuce brzo radi, čak i na mojoj mašini koju je pregazilo vreme (sudeći po MS-u):
Barton 2600 @ 2300MHz, 2GB RAM-a, RX 1650 pro AGP, HD koji je Ultra ata 5 (taj je bio slobodan za experiment :)) i Abit NF7 ploča...
Nikako nisam mogao da svarim vistu posle xp-akoji prosto leti na ovome....ali čini mi se da bih na ovo mogao da se naviknem :)
[ Milan Gligorijevic @ 23.03.2008. 09:19 ] @
Upravo sam sredio temu. Neki odgovori su prebačeni u Microsoft Windows Server® 2008 - zvanično pušten kod su neki obrisani.
Pročitajte ponovo naslov i prvi post teme, ovo nije uopštena tema o serveru 2008 pa ću se truditi da se u to i ne pretvori. Za pojedine probleme otvarajte nove teme.
Hvala.
[ Ironhide @ 23.03.2008. 18:23 ] @
Da li rade (i kako) sledeći programi: Winamp, Skype (nova verzija), MSN (i ostali Live.com produkti), Adobe Paketi i Counter 1.6?
Hvala na odgovoru.
P.S. Jel postoji neki program sa kojim bi nakon instalacije sam pobrisao i totalno blokirao startovanje procesa koji mi ne trebaju a da se to ne odrazi na stabilnost sistema?
[ Dragan_v @ 23.03.2008. 18:59 ] @
- skype nisam probao
- live messenger radi verzija 8.1 ....verzija 8.5 (valjda poslednja) odbija da se instalira
- Photoshop, Flash, Dreamweaver CS3 ...rade kao zmaj:) Illustrator prijavljuje kod svakog starta da mu registri nesto skripi, ali za to kazu da ga treba reinstalirati, za sta trenutno nemam vremena..mada podle klika na OK radi isto tako-ok :)
od ostalih programa probano:
- office 2007 - brze startuje no ikada :)
- Corel x4 - tek instaliran, koliko mi se cini radi lepo
[ Catch 22 @ 23.03.2008. 21:22 ] @
Citat: Ironhide: ...Jel postoji neki program sa kojim bi nakon instalacije sam pobrisao i totalno blokirao startovanje procesa koji mi ne trebaju a da se to ne odrazi na stabilnost sistema?
Probaj da razmišljaš obrnuto, ne u smeru oduzimanja nego dodavanja... tzv. modularna instalacija podrazumeva da se prvo instalira samo neophodni minimum, pa onda ti prema svojim potrebama dodaješ (doinstaliraš) funkcionalne delove sistema, aktiviraš uloge, aktiviraš i pokreneš potrebne servise... u tome i jeste sva lepota novog sistema... slažeš ga k'o lego kockice (skoro tako...)
E sad, sve napred rečeno podrazumeva nekakav nivo predznanja i spremnosti da se malo nečeg novog i nauči...
Nisam baš siguran da su preterano razmišljali o Counter Strike (ili bilo kojoj drugoj igrici) kada su sklapali nešto što ima "Server" u nazivu...
[ Shadowed @ 23.03.2008. 21:39 ] @
Citat: Dragan_v: - live messenger radi verzija 8.1 ....verzija 8.5 (valjda poslednja) odbija da se instalira
Moze i poslednja, samo treba malo upornosti :)
Elem, kada se download-uje sa interneta dobija se setup od oko 2MB koji proverava sistem i ostalo i onda ako mu se sve svidi download-uje setup za instalaciju. Poenta je u tome da se nabavi ta instalacija koju on skine i pokrene se ona. Ta ne proverava nista. Postupak proveren (i koriscen) na serveru 2003.
[ IgorHW @ 23.03.2008. 22:25 ] @
Citat: Ironhide: Da li rade (i kako) sledeći programi: Winamp, Skype (nova verzija), MSN (i ostali Live.com produkti), Adobe Paketi i Counter 1.6?
Winamp radi najnormalnije a Skype sam vec rekao da ne radi poslednja verzija.
[ Dragan_v @ 23.03.2008. 22:48 ] @
Evo par reci i o QuickTime instlaciji:
Instalirana verzija 7.4
prvo pokretanje prijavi gresku:
error 46: could not load or find the quicktime activex control
resenje i objasnjenje na:
Code: http://research.gerger.com/?view=lab&aID=1006
posle ovoga radi QT video u firefoxu bez problema
[ reb0rn @ 24.03.2008. 03:12 ] @
uff ja taman pomislio aj da nabacim i 5-ti OS na hard kad vec prituzbe da neki od jakooo koriscenih programa prave problema, tek mogu da zamislim kakva mu je kompatibilnost sa programima koje ne koristi niko ili igrama....
PS: Vista SP1 kad lepo prefetchuje sve otvara office 2007 i sve ono sto se uvek koristi za max 1-3 sekunde.. tako da neverujem da je tu server 2008 u prednosti jer koristi prakticno isti kernel
[ Catch 22 @ 24.03.2008. 03:56 ] @
Citat: reb0rn: .. Vista SP1 kad lepo prefetchuje sve otvara office 2007 i sve ono sto se uvek koristi za max 1-3 sekunde.. tako da neverujem da je tu server 2008 u prednosti jer koristi prakticno isti kernel
Onda bi trebalo da radi i MS Office XP (SP3), pošto isti radi super na Visti...
[ knez06 @ 24.03.2008. 12:27 ] @
Kakav crni Office XP...
Znash li ti, prijatelju koji je datum? 8)
[ Fearless Rabbit @ 24.03.2008. 14:25 ] @
Driveri? Da li proizvodjaci vasih notebookova vec imaju drivere za WinSrv2008 (??) ili koristite iste one za Vistu?
Da li je neko probao VmWare? Workstation naravno 
[ Zeljko Terzic @ 24.03.2008. 14:53 ] @
Vecina drivera sa viste bi trebala da radi i na serveru.
Bar u mom slucaju nije bilo problem. U pitanju je IBM :)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 24.03.2008. 23:03 ] @
Interesuje me, ako neko može da proba, da li na tako tweakovanom Win Serveru 2008 mogu da rade Adobe Photoshop CS3 sa updateom 10.01 i Nod32 3.0.650 Business Edition, kao i Zone Alarm 7.1.248 koji je pravljen sprecijalno za Vistu.
Hvala unapred.
[ Vai.God @ 26.03.2008. 21:27 ] @
1. Da li je neko isprobao kako su MySQL, Java/JDBC, Eclipse, jBoss, Sybase PowerDesigner kompatibilni sa Win Server 2008?
2. Da li je tacno da MySQL bez problema radi na svim edicijama Windows Viste, osim na Ultimate?
Ortak je kod sebe namestao na Vista Ultimate i namucio se dok je uspeo da zaobidje neke greske koje pravi pri startovanju. A navodno je nesto skontao citajuci forume, da se te greske javljaju samo na Ultimate verziji, dok na ostalim Home Premium, Business ... radi bez problema. Nadam se da je neko ovde upoznat sa ovim, jer sutra treba da prosejem WinVistu kroz vLite, pa mi je bitno oko ovoga da bi se odlucio na pocetku koju cu verziju da odaberem.
[Ovu poruku je menjao Vai.God dana 27.03.2008. u 00:00 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2008. 21:46 ] @
MySQL i Apache rade na Win Serveru 2008 bez problema.
Nego jos malo interesantnih stvari - kako mnogi Antivirus paketi ne rade na Serveru, ukljucujuci i OneCare za koji imam pretplatu morao sam da ucinim nesto sa default sigurnoscu OS-a posto nemam nikakav AV.
U pitanju su podesavanja Firewall-a. Windows Server 2008 bas kao i Vista ima izuzetno mocan Firewall (Windows Firewall With Advanced Security) koji je, na zalost, po defaultu relativno lose konfigurisan.
Naime, Firewall podesavanja na Windows Serveru 2008 su dobra donekle, recimo u pogledu izolacije servisa, ogranicenja inbound konekcija i sl... Ali, na zalost, ostatak outbound konekcija nije blokiran.
To je moguce promeniti, ali zbog propusta Microsofta nije moguce polu-automatski "odblokirati" aplikacije, vec je to neophodno raditi rucno. Prava je steta sto Microsoft nije ubacio i mogucnost "odblokiranja" i outbound konekcija preko pop-upa kada aplikacija zahteva konekciju, to bi ubilo celo trziste $30-$50 nepotrebnih personal firewall resenja - pretpostavljam da su razlozi anti-monopolski, ali iskreno, zasto bi neko placao Firewall kada doticni vec postoji u Windowsu.
Kada jednom ukljucite "Block all outgoing connections", on to zaista uradi - i NISTA ne moze da prodje, ukljucujuci i Windows sistemske komponente! Dakle, ne radi ping, ne radi MS Update, ne radi IE - ne radi >nista< :) Sad mi je jasno zasto Outbound block nije ukljucen po defaultu :)
Iako mora sve da se rucno namesti kada su outbound konekcije u pitanju, mogucnosti individualne kontrole su jako velike:
- Po aplikaciji
- Po individualnom servisu (!) - po defaultu ima mnoge servise blokirane
- Po portu, IP adresnom prostoru
- Po tipu konekcije (TCP/UDP/GRE)
- Po sigurnosti (da li je SSL ili ne)
- Po racunaru (mozete da dozvolite konekcije samo sa odredjenog kompa)
- Po mreznom adapteru
- Po tipu mreze (Domain / Private / Public)
Elem - da bi ste povratili funkcionalnost, posle default bloka izlaznog saobracaja mozete uraditi sledece:
- Odblokirati individualne aplikacije (IE, Firefox, Outlook) - na netu postoje liste za neke popularne aplikacije
- Odblokirati lokalni adresni prostor za Private mreze
- Windows Update: odblokirati WUAPP.EXE kao i servise Windows Update i BITS
- Windows Time: odblokirati Windows Time servis
- Windows HTTP Proxy Discovery - odblokirati relevantni servis
I to je to - sa ovim imate izuzetno sigurnu firewall polisu sa odlicnom inbound kao i outbound zastitom. Kao sto rekoh, po defaultu su vec postavljene restriktivne Outbound polise za Windows Servise sto onemogucava jednostavno zaobilazenje firewall-a korisnickim aplikacijama
Da bi ste ga podesavali morate ici u Administrative Tools / Windows Firewall with Advanced Security
[ Shadowed @ 27.03.2008. 00:15 ] @
Ovo je odlicno, vecina firewall-a ima pravila samo po aplikaciji. Tek sam u novom Outpost-u video mogucnost globalnih rule-ova koji nisu vezani zaodredjenu aplikaciju (doduse, poslednja verzija Outpost-a je odvratna iz drugih razloga).
Vidim ja da ce biti upgrade za 10ak dana i kod mene :)
[ Catch 22 @ 27.03.2008. 02:47 ] @
Postoji free utility "Vista Firewall Control" (naziv fajla: "VistaFirewallControl-Setup-i386.exe", 816KB), koji dosta olakšava rad sa Vista Firewall jer koristi pomenute "pop-up" dijaloge, koje je MS "zaboravio da ugradi"... ne znam da li radi i sa Firewall Server 2008?
PS
Na Visti Ultimate SP1 mi sasvim lepo radi free Zone Alarm 7.1.248.000 tako da je Vista Firewall isključen 
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2008. 07:25 ] @
Hvala, bas cu da probam ovaj Vista Firewall Control pa javaljam rezultate.
Inace ja bih ipak koristio Windows Firewall with Advanced Security pre bilo kog drugog firewalla za Windows, a zasto?
- Zato sto je to sistemski deo Windowsa, koji se startuje u isto vreme kada i TCP/IP stack i kontrolise saobracaj od samog pocetka boot-a
- Zato sto je verovatno najbolje integrisan u Windows NT kernel, jerbo ga je pisao Microsoft - verujem da ostali Firewall i AV programi moraju koristiti hackove ili manji skup javno dostupnih API-ja
- Zato sto ne zauzima dodatne sistemske resurse, vec je tu od samog starta - mrzim dodatne Ring 0 drajvere i fancy UI interfejse oko njih
- I, poslednje - zaista posle ovakvog firewalla ugradjenog u sam Windows core mi ne pada na pamet da kupim neki proizvod koji radi isto to, a mozda i manje :)
[ Shadowed @ 27.03.2008. 08:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: - Zato sto ne zauzima dodatne sistemske resurse, vec je tu od samog starta - mrzim dodatne Ring 0 drajvere i fancy UI interfejse oko njih
Pa sad.. Da nije tu od samog starta, to bi bilo vise slobodnih resursa :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2008. 10:32 ] @
Citat:
Postoji free utility "Vista Firewall Control" (naziv fajla: "VistaFirewallControl-Setup-i386.exe", 816KB), koji dosta olakšava rad sa Vista Firewall jer koristi pomenute "pop-up" dijaloge, koje je MS "zaboravio da ugradi"... ne znam da li radi i sa Firewall Server 2008?
Na zalost, izgleda da radi samo delimicno - naime, izbaci on pop-up kada aplikacija biva blokirana, ali ne nudi opciju da se konkretna aplikacija odblokira - tako da je izgleda od slabe koristi na Serveru 2008.
Mada, nije strasno toliko podesavanje Windows 2008 firewalla - zahteva malo vise truda da se dodaju podesavanja ali na kraju dobija super-siguran sistem a i koji dolar ustede.
Citat: Shadowed
Pa sad.. Da nije tu od samog starta, to bi bilo vise slobodnih resursa :)
Mislio sam u odnosu na druge Firewall aplikacije, posto vecina njih koristi Vista Firewall API - sto znaci da koriste delove sistema koje koristi i Windows Firewall.
[ Ironhide @ 27.03.2008. 18:10 ] @
Pozdrav!
Instalirao sam malopre Windows Server 2008 Full Enterprise ediciju, (upravo kucam sa nje) međutim imam par pitanja jer se prvi put srećem sa nekim Windowsovim serverskim sistemo (do sada su to bili samo *unix).
Poslušao sam savete od Ivana Dimkovića sa prve strane ove teme koje servise i šta treba da uključim da bih sistem kolko-tolko osposobio za rad kao desktop varijantu. Sve sam uključio sem:
1. "Ukljuciti Windows Audio i Superfetcher servise (po zelji ;-)"
2. "Iskljuciti Shutdown Tracker"
3. "Ukljuciti Aero i podesiti UL efekte"
4. "Iskljuciti IE "enhanced security configuration"
Za ove 4 stavke ne mogu da nadjem gde se podešavaju, pa bih zamolio da mi napišete za svaku stavku ponaosob gde da odem da bih je omogućio/onemogućio.
Još jedno pod pitanje, u Visti sam prilikom odlaska na Update instalirao sve drajvere za moje komponente, dakle Chipset, Video/Audio driver, sada to ovde nije slučaj, kaže mi da nema novi update-ova.
Havla na odgovoru!
[ Ironhide @ 27.03.2008. 19:11 ] @
Evo da se javim, malo sam se pomučio i rešio 1-3-4 opciju!
Ali drugu opciju nikako ne mogu da rešim.
P.S. Zašto mi pri svakom botovanju kada treba da se ulogujem izadje da pritisnem ctrl+alt+del i onda mi se tek pojavi polje da upišem podatke, kako da sklonim to?
[ Flash411 @ 27.03.2008. 19:23 ] @
Procitaj tekst na ovoj stranici http://windowsitpro.com/articl...o-enter-logon-information.html
tamo je to opisano za win2k/xp vjerojtano tako slicno radi i na 2k8 server,ispravite me ako
grijesim. 
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2008. 19:33 ] @
Citat:
Ali drugu opciju nikako ne mogu da rešim.
Idi na Start i u search polju kucaj "gpedit.msc" - startuj ga. Otvorice ti se Group Policy Editor.
Onda idi na "Administrative Templates" / System i naci ces "Display Shutdown Event Tracker" - sa njom iskljucujes treker.
Citat:
P.S. Zašto mi pri svakom botovanju kada treba da se ulogujem izadje da pritisnem ctrl+alt+del i onda mi se tek pojavi polje da upišem podatke, kako da sklonim to?
Zahtev za pritiskanjem CTRL+ALT+DEL pre logina potice jos iz NT 3.1 doba kada je to bio zahtev da bi se dobio C2 sigurnosni sertifikat, naime to je tada bio nacin da se eliminise mogucnost programskog pozivanja login screena jer CTRL+ALT+DEL kombinaciju nije moguce simulirati iz aplikacije - danas ta opcija i nije puno bitna, a i CTRL+ALT+DEL se moze simulirati iz virtuelne masine :)
CTRL+ALT+DEL zahtev iskljucujes isto iz gpedit.msc, samo idi na Computer Configuration / Windows Settings / Local Policies / Security Options.
Opcija se zove "Interactive Logon: Do not require CTRL+ALT+DEL"
Citat:
Još jedno pod pitanje, u Visti sam prilikom odlaska na Update instalirao sve drajvere za moje komponente, dakle Chipset, Video/Audio driver, sada to ovde nije slučaj, kaže mi da nema novi update-ova.
Da li si siguran da drajver nije vec instaliran, posto Server 2008 dolazi sa Vista SP1 drajverima? Doduse, neki drajveri koji su na Vista SP1 DVD-u nisu ukljuceni u Server.
[ Shadowed @ 27.03.2008. 20:46 ] @
gpedit ukljucuje ucitavanje group policy-a prilikom boot-ovanja sto (doduse, ne mnogo) produzava vreme pokretanja.
Ctrl+Alt+Del zahtevanje se moze iskljuciti i u Control Panel > Administrative Tools > Local Security Policy.
Shutdown tracker moze preko Registry-a - [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Reliability] Value ShutdownReasonUI tipa RegDword. 1 je ukljuceno 0 iskljuceno. Moguce da ne postoji, u tom slucaju se treba kreirati.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2008. 20:51 ] @
Hm, Group Policy je uvek aktivan u Visti/Serveru 2008 cak nije moguce na jednostavan nacin ugasiti gpsvc servis (moguce je uz pomoc trika ali onda nece raditi mnoge windows aplikacije koje koriste group policy za svoja podesavanja - recimo Windows Firewall)
U svakom slucaju - Shutdown Event Tracker i CTRL+ALT+DEL su deo lokalne polise sigurnosti i cak kad ih editujes u gpedit.msc to u stvari menja lokalnu polisu a ne grupnu :)
[ Shadowed @ 27.03.2008. 21:07 ] @
Jeste aktivan, ali ne ucitava podatke. Trebalo bi da se vidi prilikom boot-ovanja deo kada prikaze "loading policy objects" ili tako nesto, ne mogu se sada setiti, kojeg inace nema. Ako ne verujes, a ne mrzi te, eksperimentisi malo pa ces videti (mozda ide prebrzo na tim tvojim azdajama od kompjutera pa i ne vidis).
[ Catch 22 @ 28.03.2008. 02:48 ] @
Instalacija Server 2008 završava sa kreiranim user: "Administrator". Treba odmah kreirati novog usera (sa administratorskim pravima) i taj novi onda može da bude bez password-a, change user i restart pa neće da traži Ctrl+Alt+Del.
Ovo važi ako je instalacija desktop (workgroup) bez definisanja domena (kao i na prethodnim verzijama Windowsa)...
[ IgorHW @ 28.03.2008. 06:16 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Idi na Start i u search polju kucaj "gpedit.msc" - startuj ga. Otvorice ti se Group Policy Editor.
Jednostavnije je na Run (Ctrl+R) pa ukucati gpedit.msc nego cekati dok ga search pronadje ;)
[ Ironhide @ 28.03.2008. 11:55 ] @
Hvala za one ranije oko Display Shutdown Event Tracker, to sam isključio, kao i problem sa ctrl+alt+del.
Citat: Ivan Dimkovic: Da li si siguran da drajver nije vec instaliran, posto Server 2008 dolazi sa Vista SP1 drajverima? Doduse, neki drajveri koji su na Vista SP1 DVD-u nisu ukljuceni u Server.
101% sam siguran da mi nije instalirana grafička kartica, koju sam posle naknadno morao ručno da instaliram, takodje ni nFroce control ili chipset mi nije instaliran, ali koliko mogu da vidim postoje neki jadni generički drajveri koji mi za sada "rade pos'o", sobzirom da prilikom instaliranja Chipseta za nForce 680i SLI, Asus setup prijavio da ne podržava NT 6,0 sisteme i odbio da instalira.
Ostalo od hardwera mi sve radi, podesio sam USB, mountovao SCSI Disk od 500gb tj podigao ga "online", PuP opcija me je malo zezala dok nisam skontao da i TO treba da startujem.
Od softwera mogu da potvrdim da Sykpe 3.6.0.248 (zadnja stabilna verzija) ne radi, tj radi ulogujem se i posle 20-25sekundi se Skype sruši ostalo što radi:
1. ACDsee 2.0
2. Your Uninstaller! 2008
3. Nero 8.1.2
4. Winamp 5.22
5. Apex DC++
6. Utorrent (potvrđeno da radi)
7. KMPlayer
8. K-Lite Mega Codec (dakle sve radi, a podrška za HD render je sjajna)
9. MSN radi, ali samo ako nadjete čist msnlive.exe instalaciju od 19mb jer u protivnom onaj mali live.msi preko koga instalirate uobičajnim putem MSN, e ta mala stvarčica ne radi izbacuje da MSN ne podržava Windows Professional x64, Server 2003, Server 2008 i ostale serverske edicije. Dakle ista stvar kao što je i Shadowed napisao za 2k3-u.
10. I Naravno CS 1,6 radi odlično ;-)
To je to što sam od aplikacija instalirao za sada, videću kasnije da bacim ceo Adobe Paket da vidim kako će se ponašati, ali mislim da tu isto neće biti (većih) problema.
Ono što mi je veoma zapalo za oko i što je "uočljivo iz aviona" je brzina samog sistema, što ste već par vas koji trošite ovaj sistem, napomenuli i istakli. Brzina instaliranja aplikacija je sigurno 15-20% brža, za to ga stavljam na panj kao garanciju :-) A u pitanju je 32bit-na verzija, mogu tek da zamislim kako je sa 64bit-nom (koju ću svakako testirati za neki dan). Sam rad i pokretanje aplikacija je neviđeno brzo i stvarno izgleda malo čudno da nešto radi toliko sjajno i brzo, zaista su Server 2008 i Vista nebo i zemlja "ispod haube" što je i bilo za očekivati.
Samo još da napomenem na kojoj mašini se vrti ovaj server (desktop PC je u pitanju): Intel C2D E6850 3,0ghz, 4x1gb DDRII 800mhz (apacer), p5n32-e SLI+, nForce 680I Sli, 8800GTX 768mb
Imam još jedno malo pitanje, da li Server 08 podržava grafičku u SLI modu? Pošto imam 2 grafičke GTX pa bih stavio obe na ploču da vidim kako će onda da se ponaša, ali nebih nešto da zeznem.
Hvala na odgovoru, Pozdrav!
[ nikomak @ 28.03.2008. 14:16 ] @
Pozdrav svima.
Evo i mojih iskustava:
Imam instaliran Windows 2008 (x64 Enterprise) oko nedelju dana i skoro svi utisci su pozitivni. Ne znam koji je razlog,
ali Win2k8 mi mnogo "brze radi" od Viste x64 Ultimate SP1 na istoj masini, iako (kako sam procitao) oba sistema dele 80%
code base-a.
Pri prvom pokretanju i instalaciji odaziv sistema je bio "sluggish". Medjutim, kada sam podesio processor scheduling
na Adjust for best performance of programs, sistem je naprosto poleteo  Ovo spominjem zato sto nije navedeno
u prethodnim porukama, a mozda ce nekome biti korisno posto je win2k8 scheduler po default podesavanjima
"optimizovan" za background servise (kao i svaki server pretpostavljam  .
Sve drajvere sam uspeo da instaliram (grafika, maticna, zvuk, usb adsl modem), odnosno svi drajveri koji su mi
radili na Visti rade i na serveru.
Od softvera sam instalirao gotovo sve sto imam i na Visti, evo nekih "paketa", koje najcesce koristim
1. Nod32 3.0 bussiness edition x64
2. Office 2007
3. MSSQL Server 2005 Express
4. Ms Visual Studio 2008 Express
5. Nero Express 8.1
6. BDS 2006
7. MySQL Server 5.0 x64
8. Apache 2.2.6
...
Od igara sam probao CoD4 i Bioshock i obe rade ok.
Dalje, primetio sam da svi p2p programi koje imam rade "bolje". Mozda je uzrok ovome i veci broj dozvoljenih
half-open konekcija (na Visti Ultimate je 25 cini mi se), tako da vise ne moram da korisim patchovan tcpip.sys i pri
svakom bootanju sistema potvrdjujem da zelim da koristim nepotpisan drajver
Sa druge strane, uspeo sam da vidim i BSoD nekoliko puta. Krivac je Sysinternals Process Explorer i neki njegov driver za
monitoring.
Toliko od mene za prvi put. :bye:
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2008. 15:44 ] @
Citat: nikomak
Imam instaliran Windows 2008 (x64 Enterprise) oko nedelju dana i skoro svi utisci su pozitivni. Ne znam koji je razlog,
ali Win2k8 mi mnogo "brze radi" od Viste x64 Ultimate SP1 na istoj masini, iako (kako sam procitao) oba sistema dele 80%
code base-a.
Vista SP1 i Server 2008 imaju identicni kernel, drajvere, shell i networking stack. Jedina razlika su: modularnost servera, aplikacije i servisi koje dolaze uz server kao i kernel podesavanja servera koja imaju drugacija ogranicenja u pogledu konekcija i sl...
Ono boldovano je razlog zasto je Server brzi - u slucaju Viste, Microsoft je doneo dosta odluka za korisnika, radi sto lakse instalacije i upotrebe - na zalost, za naprednije korisnike, to nije najbolje resenje. Windows Server 2008 se, za razliku od Viste, instalira u minimalnom modu - i daje korisniku mogucnost da po zelji doinstalira ono sto njemu treba - to je najveca razlika sto se performansi tice.
--
Nego, primetio sam jos jednu interesantnu stvar - kao administrator mogu da ubijam sistemske procese (tipa lsass.exe, lsm.exe) ?! Ne secam se da ovo moze na Visti (nemam je ovde) a svakako nije moglo na XP-u jer je SYSTEM bio superuser a administrator je imao manja ovlascenja, izmedju ostalog - nije mogao ubijati sistemske procese.
Naravno, ako ubijete neki od sistemskih procesa, Windows ce inicirati shutdown za jedan minut.
[ IgorHW @ 28.03.2008. 15:48 ] @
The following Windows Vista features are not available in Windows Server 2008:
• Sidebar
• Support for IrDA hardware
• Windows Movie Maker
• Bluetooth support
• Game Controllers
• Parental Controls
• Inbox Games
• Games Explorer
• Windows Vista Photo Experience
• RSS Client
• Peer-to-Peer (P2P) meeting application
• Wallpapers or screensavers other than the following:
• The default wallpapers and screensavers
• 3-D screensavers
• Animated cursors
• Sample files, such as music sample files and video sample files
• PIF manager
• Tablet support
• Mobility Center
• Media Center
• Speech Recognition
http://support.microsoft.com/kb/947036/en-us
Ako iko pronadje kako instalirati bluetooth support nek javi...
[ Shadowed @ 28.03.2008. 15:50 ] @
U Xp-u nije moglo iz task manager-a jer je on video da je to bitan proces i govorio "e ne moze", inace je moglo iz drugih programa slicne namene. I sysinternals process expolorer-a si mogao ubiti bilo sta. Npr, winlogon.exe samo sto se onda shutdown izvrsi instantno umesto za minut :) Tj. turn off, ne shutdown (ja sam pomislio da je nestalo struje).
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2008. 19:02 ] @
Sidebar je moguce instalirati relativno lako ako imate Vistu - treba iskopirati fajlove i registrovati 2 DLL-a (ima na netu uputstvo)
Sto se bluetooth-a tice - meni radi, ali moj bluetooth koristi Toshiba stack, a ne MS - mozda zato radi :)
[ IgorHW @ 28.03.2008. 19:18 ] @
Ja imam MSI BToes, morao sam da instaliram starije widcomm-ove drajvere u kojima se jos uvek nalazio stack pa je proradio... medjutim taj poduhvat ima jednu manu, 64bit-ni drajveri nisu potpisani pa pri svakom paljenju windowsa moram da stisnem F8 i biram "Disable Driver Signing Enforcement". Srecom pa ja komp ni ne gasim ali opet malo iritira sto ne funkcionise "normalno".
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2008. 19:44 ] @
Iskreno, ja ne bih takao nepotpisane drajvere ni sa bejzbol palicom...
Ako su drajveri nepotpisani postoji jako velika sansa da su ili bagoviti sa potencijalnim katastrofalnim problemima, ili nisu pisani u skladu sa preporucenom praksom pisanja optimalnih drajvera.
Citat: Shadowed
U Xp-u nije moglo iz task manager-a jer je on video da je to bitan proces i govorio "e ne moze", inace je moglo iz drugih programa slicne namene. I sysinternals process expolorer-a si mogao ubiti bilo sta. Npr, winlogon.exe samo sto se onda shutdown izvrsi instantno umesto za minut :) Tj. turn off, ne shutdown (ja sam pomislio da je nestalo struje).
Hmmm mozda sam pogresio, ali koliko se secam to je bila zaista sistemska limitacija Win32 funkcije TerminateProcess() - a ProcessExplorer i slicni, ako se ne varam, koriste svoje ring0 drajvere/servise koji zovu NT kernel da ubije proces, sto radi za sve procese osim csrss.exe (koji se isto moze ubiti ali se u kernel modu mora resetovati protected flat)
[ IgorHW @ 28.03.2008. 20:01 ] @
Pa jedina opcija sto mi onda preostaje jeste da nadjem bt stack od neke druge firme posto vidim da su neki uspeli na taj nacin, ali ko zna da li ce i to raditi kako treba. Ovaj za sada radi normalno, sve naizgled funkcionise kako treba, tako da cu zadrzati njega dok ne nadjem bolje resenje.
[ nikomak @ 28.03.2008. 20:05 ] @
Hmm, ne znam, kod mene bluetooth radi ok.
Sto se tice game controllera i oni rade (doduse ne znam na kakv tip
kontrolera se misli, ali imam 2 usb
logitech joypada koji funkcionisu), mada ne postoji dijalog za kalibraciju.
Dalje, u Control Panelu postoji i Tablet PC Settings, kao i Sync Center tako
da verovatno i ove opcije rade.
Nego, hteo sam da priupitam da li neko koristi hipervizor i kakva su
iskustva/prednosti/mane u odnosu na
"klasicne" pakete za virtualizaciju (VmWare/Virtualbox/VirtualPC) ?
Koliko sam shvatio Hyper-V je KVM (kernel vm) nesto slicno kao Xen, tako da
je (valda ) moguce pristupati
svim hardverskim resursima, ili ne ?!?
[ IgorHW @ 28.03.2008. 20:47 ] @
@nikomak
A ciji bluetooth imas?
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2008. 21:01 ] @
Vrlo dobar clanak:
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/cc194386.aspx
Citat:
Inside Windows Server 2008 Kernel Changes
Mark Russinovich
At a Glance:
* Memory Management and SMB 2.0
* NTFS self-healing, Windows Hardware Error Architecture, and the driver verifier
* Scalability with I/O completion ports, thread pools, and NUMA
* Hyper-V virtualization
Inace, jedna od vrlo lepih stvari je i NTFS self healing, kao i unapredjeni driver-verifier:
Citat:
Driver Verifier
The Driver Verifier, a powerful tool for tracking down buggy device drivers and faulty hardware, has been included in every copy of Windows since Windows 2000. Administrators commonly configure the Driver Verifier (%Systemroot%\System32\Verifier.exe) to closely monitor the behavior of device drivers suspected of causing system crashes. The Driver Verifier catches illegal driver operations so that a crash dump file points directly to the guilty party.
A drawback of previous Driver Verifier implementations is that most configuration changes require restarting the system, something that is obviously undesirable on a production server. The Windows Server 2008 implementation of Driver Verifier improves this process by removing the restart requirement for the most useful verifications, making it possible to troubleshoot a problematic server without having to restart it.
In addition, Driver Verifier introduces three new verifications, visible in Figure 3. Security checks ensures that device drivers set secure permissions on the objects they use to interface with applications. Force pending I/O requests tests a driver's resilience to asynchronous I/O operations that complete immediately rather than after a delay. And Miscellaneous checks looks for drivers improperly freeing in-use resources, incorrectly using Windows Management Instrumentation (WMI) registration APIs, and leaking resource handles.
[ Iksi @ 28.03.2008. 21:24 ] @
hm zasto li su izbacili bluetooth i speech recognition? :))
[ Catch 22 @ 29.03.2008. 03:17 ] @
Citat: IgorHW: Pa jedina opcija sto mi onda preostaje jeste da nadjem bt stack od neke druge firme posto vidim da su neki uspeli na taj nacin, ali ko zna da li ce i to raditi kako treba...
Ovo su ti MSI BToes drajveri za Vistu (32-bit i 64-bit) pa probaj možda pomogne... Pre instaliranja ovih moraš ukloniti stare (kao i deinstalirati BT aplikaciju, ako si je instalirao)
[ IgorHW @ 29.03.2008. 07:56 ] @
Imam ja drajvere za vistu i u visti oni rade dobro, medjutim u tim drajverima nema bluetooth stack vec koristi MS-ov bluetooth stack. A u server 2008, MS nije ubacio bluetooth stack i otuda ja imam problem sa drajverima :) mogu ih ja instalirati i cak mogu da uradim pairing sa mobilnim ali nista vise od toga.
Zato mi ovi stariji drajveri sa stackom rade.
[ milance_kg @ 29.03.2008. 11:23 ] @
Samo mogu reci da ovo radi extra i da mi se svidja naspram viste, pa ne bi bilo
lose da MS izbaci ovakav zvanican desktop OS, naravno za manju cenu,
tako bi se povadili za kiks sa vistom (MS je za 4 meseca pao na berzi sa otprilike 38
na 27, valjda posledica zbog viste).
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2008. 11:34 ] @
Tesko - Microsoft je u proslom kvartalu imao rekordni rast prihoda od 87% i rast neto profita od 30% ( http://www.engadget.com/2008/0...record-second-quarter-results/) a akcije Microsofta padaju ili skacu u vrlo jakoj korelaciji sa celim NASDAQ indeksom, sto znaci da je fluktacija sistemska, zbog stanja globalne ekonomije.
U svakom slucaju, na proslom earnings-callu je Microsoft podobro premasio sopstvenu prognozu profita.
No to je ipak off-topic za ovu temu.
[ milance_kg @ 29.03.2008. 11:49 ] @
Ne stvarno, nisam upucen oko realne vrednosti i berzanske, ali ipak mi upada
u oci kao obicnog korisnika da je vista blagi promasaj (blaze receno), oko ekonomske
racunice nisam kompententan za dalju raspravu, ali mogu da kazem opet kao
obican korisnik da 2k8 ima lepe mogucnosti da se iz istog izvede veoma pristojan
desktop OS.
[ Catch 22 @ 29.03.2008. 11:51 ] @
MS nudi besplatno preuzimanje raznih uputstava za Server 2008 (26.03.2008):
Windows Server 2008 Step-by-step Guides
[ Miroslav Jeftić @ 30.03.2008. 20:08 ] @
Ako ste instalirali Server u dual boot-u sa Vistom, posle restarta će i dalje podizati samo jedan operativni sistem, tj. neće se automatski dodati u boot meni. Ovde je objašnjeno kako se to može srediti bez korišćenja 3rd party rešenja:
Citat: Using bcdedit.exe /enum to enumerate through the current entries within the BCD store you'll see something like the following:
Windows Boot Manager
--------------------
identifier {bootmgr}
device partition=C:
description Windows Boot Manager
locale en-US
inherit {globalsettings}
default {current}
displayorder {current}
toolsdisplayorder {memdiag}
timeout 30
Windows Boot Loader
-------------------
identifier {current}
device partition=C:
path \Windows\system32\winload.exe
description Microsoft Windows Server 2008
locale en-US
inherit {bootloadersettings}
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
resumeobject {6d3956ce-e199-11dc-8c11-c156da9e35f2}
nx OptOut
To enable the computer to also boot Windows Vista you again use bcdedit.exe with the following command which will copy the current Windows Boot Loader details for Windows Server 2008 to Windows Vista.
bcdedit.exe /copy {current} /d "Microsoft Windows Vista"
bcdedit.exe will respond with something like the following.
The entry was successfully copied to {8677dee0-e502-11dc-9f96-001e4cde5025}.
Using bcdedit.exe /enum to again enumerate through the current entries within the BCD store you'll see the newly added entry:
Windows Boot Manager
--------------------
identifier {bootmgr}
device partition=C:
description Windows Boot Manager
locale en-US
inherit {globalsettings}
default {current}
displayorder {current}
toolsdisplayorder {memdiag}
timeout 30
Windows Boot Loader
-------------------
identifier {current}
device partition=C:
description Microsoft Windows Server 2008
locale en-US
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
nx OptOut
Windows Boot Loader
-------------------
identifier {8677dee0-e502-11dc-9f96-001e4cde5025}.
device partition=C:
description Microsoft Windows Vista
locale en-US
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
nx OptOut
Before you can use the newly created Windows boot loader configuration, you'll need to change the partition for Windows Vista using the following two bcdedit.exe commands.
bcdedit.exe /set {8677dee0-e502-11dc-9f96-001e4cde5025} device partition=D:
bcdedit.exe /set {8677dee0-e502-11dc-9f96-001e4cde5025} osdevice partition=D:
If you now reboot the system you should now be able to boot into either Windows Server 2008 or Windows Vista.
Naravno, treba obratiti pažnju na kojoj je particiji instaliran koji sistem, pošto ne mora biti isto kao u navedenom primeru.
[ Miroslav Jeftić @ 31.03.2008. 11:30 ] @
Inače cela instalacija (server Standard) mi je trajala 15 minuta (!) na x2 4000 sa 1GB memorije. Sve radi jako brzo, mada za sada i nemam nešto naročito instalirano na njemu. Bez obzira, deluje zaista zanimljivo. 
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2008. 11:41 ] @
Ako radis instalaciju sa USB sticka, traje i krace - meni je trajala manje od 10 minuta (samo kopiranje fajlova je mozda trajalo 15-20-tak sekundi!)
[ Shadowed @ 31.03.2008. 12:56 ] @
Meni je u VirtualPC-u sa mount-vanog .iso fajla instalirao brze nego 2k3 na host kompjuter sa DVD-a :)
Ne znam tacno koliko vremena, nisam ocekivao da ce biti tako brzo pa nisam ni merio :)
[ IgorHW @ 04.04.2008. 09:38 ] @
Za neupucene, trial period se moze tri put produziti za 60 dana, sto je znaci ukupno 240 dana potpuno besplatnog i legalnog koristenja Windows Server 2008
http://support.microsoft.com/kb/948472
I naravno windows update radi najnormalnije...
[ Catch 22 @ 04.04.2008. 09:55 ] @
[ IgorHW @ 04.04.2008. 10:04 ] @
Eh, nisam znao da ima jos jedna tema :)
[ mmix @ 05.04.2008. 10:48 ] @
E sad, posto ga svi nahvalise ja da ga malo kudim
Glavna zamerka mi je na Hyper-V tehnologiju, i posto koristim Windows 2008 kao desktop, imao sam plan da VmWare izbacim iz upotrebe i da drzim virtuelne masine (uglavnom za testiranje) na Hyper-V.
Zamerka broj 1: Virtuelni hardver (plus drajveri) je veoma siromasan, uglavnom se svodi na SCSI inerfjes za virtuelne diskove, GPU drajver za virtuleni ekran i NIC drajvere za Virtuelni LAN. Razumem da je namena Hyper-V-a za serversku virtuelizaciju gde ti sav taj hardver ne treba, ali ja za desktop upotrebu virtuelizacije ogranicavajuci faktor.
Zamerka 2: Bukvalno mi je oteo NIC sa hosta kad sam podigao VLAN za virtuelne masine. VMWare to nije radio, bio je transparentan i host masina je i dalje radila na svom NIC-u, dok HyperV bukvalno kreira dedicated VLAN sa softverskim ruterom i taj interfejs je otela od hosta a sam host je prebacen kao node tog VLAN-a. TO mi je pokrljalo sve socket servise koji su imali static bindinge.
Zamerka 3: Losa OS podrska, ako instalirate bilo sta sto nije MS made, nastaju problemi. Kubuntu nije cak ni prosao bootstrap, samo je napisao "Loading..." i tu se zabio
ETo toliko za sada 
[ sava-1992 @ 05.04.2008. 12:48 ] @
Instalirao sam Windows Server 2008 kao Standard. Kad se pokrene sistem izbaci mi Administrator i password da upisem. Sta god sam probao da napisem izbaci mi da nije taj password. Jel zna mozda neko koji je password?
Hvala unapred
[ IgorHW @ 05.04.2008. 13:38 ] @
Password mora da sadrzi velika slova, mala slova i brojeve...
[ sava-1992 @ 05.04.2008. 15:26 ] @
Ok hvala radi. Zanimam kao da podesim Wireless unesem IP i ostale adrese a gde da podesim AP?
[Ovu poruku je menjao sava-1992 dana 05.04.2008. u 22:54 GMT+1]
[ nikomak @ 05.04.2008. 16:37 ] @
@mmix:
Da li si pogledao koji su svi OS-evi podrzani (samo SuSE Enterprise Linux) http://www.microsoft.com/windo...hyperv-supported-guest-os.aspx
Takodje, si instalirao i KB949219 update na RC verziju Hyper-V, ili ne ?
U principu, slazem se, Hyper-V je daleko od dovrsenog, mada mi se cini da ce imati interesantne osobine u buducnosti.
[ Catch 22 @ 06.04.2008. 00:17 ] @
Citat: IgorHW: Password mora da sadrzi velika slova, mala slova i brojeve...
Već smo o tome diskutovali, ne mora pošto prolazi primer: abac_1234 (dovoljna je ova podvlaka, velika slova nisu nužna)
Nakon instalacije kreiraj novog korisnika sa administratorskim pravima i ostavi password prazan pa te neće više daviti kod restarta / dizanja sistema...
[ sava-1992 @ 06.04.2008. 01:15 ] @
OK to sam uradio. A kao da podesim net koristim Wireless?
[ Catch 22 @ 06.04.2008. 02:50 ] @
Converting Windows Server 2008 to Workstation PDF:
Windows 2008 Workstation.pdf (6,88MB)
[ mmix @ 08.04.2008. 09:05 ] @
Citat: nikomak: @mmix:
Da li si pogledao koji su svi OS-evi podrzani (samo SuSE Enterprise Linux)
Takodje, si instalirao i KB949219 update na RC verziju Hyper-V, ili ne ?
U principu, slazem se, Hyper-V je daleko od dovrsenog, mada mi se cini da ce imati interesantne osobine u buducnosti.
Iskreno nisam pogledao tu listu, ali sam ocekivao da HyperV minimum podrzava ono sto podrzava VMWare, posto njemu konkurise. KB je instaliran.
Pazi, sve mi je to manje vise ok, ali ono networking sr*nje iz zamerke 2 mi je veliki turnoff za HyperV. Virtuelizacija, bar po meni, ne bi smela da ometa i menja host OS, u principu mora da se ponasa kao i svaka druga aplikacija ili servis. Sad za sad, VMWare workstation 6 je daleko ispred, da ne pominjem infrastructure suite. Problem je sto HyperV nije nov, vec sam se ranije igrao sa VirtualPC proizvodima od MS-a i sem nesto GUI-a ne vidim da se ista pametno promenilo.
[ nemisis @ 08.04.2008. 10:29 ] @
...imam pitanje
u laptopu imam 2,5 gb ram, sad mislim da izvadim plocicu od 512 i ubodem jos 2gb. zanima me dal bi mi comp prepoznao, tj. dal bi mi win koristili taj ram. imam instaliran server 2008 32bit enterprise, imam core DUO (32)
Hvala!
[ Serggio @ 08.04.2008. 18:33 ] @
Pitanj, pitanja, pitanja...
imam i ja jedno, kopao sam po netu i guglao ali nisam nashao nista:
da li je neko namestao D-link DWL 520+ pci ?
da li ona radi sa driverima za Vistu/XP ?
ako ne radi da li neko ima URL odakle bih moga da skinem validne drivere za win2008?
hvala
[ night-shift @ 10.04.2008. 01:11 ] @
Studenti FTN-a mogu legalno skinuti Windows Server 2008: http://elms.ftn.ns.ac.yu/
Uputstvo za korišćenje: http://elms.ftn.ns.ac.yu/podrska.htm
Pored Windows Server-a 2008, dostupna je i Windows Vista, Windows XP Professional, Visual Studio 2008 i još mnogo toga ;)
Naravno, pre downloada dobijete i legalan serijski broj.
[ petersonic @ 19.04.2008. 02:13 ] @
[ degojs @ 19.04.2008. 03:34 ] @
Citat: Za neupucene, trial period se moze tri put produziti za 60 dana, sto je znaci ukupno 240 dana potpuno besplatnog i legalnog koristenja Windows Server 2008
A nakon toga, kad se pojavi dijalog za aktivaciju, pritisnite F1, otvoriće se Help, upišite Command Prompt u Search polje i pretraga, pa onda jedan klik na Open Command Prompt link. A onda već može jedno explorer.exe u istom i nastavlja se sa radom :D
Naravno, ne kažem da je legalno, ali ako baš mora.. možda bolje to nego ko zna kakve crack.exe :-)
[ ardi @ 19.04.2008. 10:47 ] @
Kako npr. za hardware koji ne prepozna, u mom slucaju SoundCard. Kako su to rijesili za neke starije ploce koje nisu Core2Duo, ili CoreDuo...
[ Ivica Vujović @ 19.04.2008. 12:01 ] @
Pojuri na sajtu proizvodjaca te kartice. Meni tako nije prepoznao mreznu karticu, pa sam nasao Vistine drajvere na Intelovom sajtu. Inace, imam prilicno staru masinu, ali sam bio znatizeljan da probam kako ce da ide... I prilicno sam zadovoljan.
[ Branko Santo @ 20.04.2008. 09:55 ] @
[ harry_FIT @ 26.04.2008. 01:37 ] @
ljudi a ima li ko ideju zasto meni nece da se instalira trial verzija sa m$ sajta kaze mi da je fajl corrupted ili some parts missing tako nesto a skinuo sam iso fajl bas sa zvanicnog m$ sajta? poz hvala unaprijed
[ zalizani @ 28.04.2008. 21:04 ] @
[Shadowed: ispravljeni ubb tagovi.]
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 28.04.2008. u 22:34 GMT+1]
[ harry_FIT @ 28.04.2008. 23:10 ] @
ja sam pitao ima li ko ideju sta bi moglo da bude u pitanju a ne mozes li da postavis screenshot da mi pokazes da tebi radi
[ pl4stik @ 05.05.2008. 16:59 ] @
Skini ga ponovo, sta reci 
[ mihajilo @ 12.05.2008. 21:13 ] @
imam jedno pitanje.posto sam instalirao windows server 2008 enterprise i hocu da ga koristim kao desktop os,jer imam licencu za njega,zanima me da li bi on posle instalacije mogao da se olaksa,tj smanji jer mi je ipak previse da zauzima 7GB samo instalacija.
ako da sta bih mogao da obrisem?
[ Ironhide @ 14.05.2008. 09:43 ] @
Čekaj ako sam dobro razumeo, kupio si legalno Windows Server 2008 platio za njega $3499 i sada pitaš na ES-u kako da ga "olakšaš"? :)
Ukoliko nisi neki napredniji korisnik, teško ćeš se snaći sa optimizacijom WS 2008, a ako ga ipak uspeš podesiti sa sve GUI efektima i nisi napredan korisnik time ne koristiš polovinu njegovih mogućnosti, biće ti isti kao i Vista.
[ Miroslav Jeftić @ 14.05.2008. 09:57 ] @
Ne mora da ga kupi, verovatno preko fakulteta može da ga dobije (ili nešto slično).  Što se tiče pitanja, nisam siguran koliko se može smanjiti posle instalacije (bolje da si to radio pre), mali dobitak, a možeš da skrljaš ceo sistem. Bolje ostavi tako kako je.
[ Ironhide @ 14.05.2008. 10:40 ] @
Daj objasni onda ovde kako to preko fakulteta da uzmem i ja za sebe jedan sistem besplatno koji košta 3k+ dolara 
[ mihajilo @ 14.05.2008. 10:42 ] @
Citat: Ne mora da ga kupi, verovatno preko fakulteta može da ga dobije (ili nešto slično)
e bas je tako nekako,ali glavno je da je legalan,a definitivno nikada ne bi dao tolike pare za desktop os,cak bi pre koristio neku distribuciju linuxa za dz,ali kad je i ovo za dz sto da ne?
nisam ga olaksao sa vlite-om jer mi na dve instalacije winxp-a javljao je gresku i nije hteo da radi,a njegovi autori nemaju pojma,zbog cega se to desava,tako da nisam to uspeo. probao sam zato celu instalaciju,da vidim kakva je podrska za drivere i imao problema sa intracom ta,nigde nisam mogao da nadjem drivere koji bi radili i taman hteo da dignem ruke od tog eksperimenta,ali sve je proradilo kada sam flesovao firmwer na intracom-ovom isdn uredjaju,tako da ako neko ima problema sa tim,eto resenja koje radi.
a hocu da ga koristim bas iz tog razloga sto je bolji od viste i dosta je stabilan,zasad sam sve podesio kako mi odgovara.u svakom slucaju veliki je napredak u odnosu na xp.
[ Miroslav Jeftić @ 14.05.2008. 10:53 ] @
Citat: Ironhide: Daj objasni onda ovde kako to preko fakulteta da uzmem i ja za sebe jedan sistem besplatno koji košta 3k+ dolara 
http://msdn.microsoft.com/en-us/academic/default.aspx
Mada najbolje da se raspitaš na svom fakultetu. 
[ mihajilo @ 14.05.2008. 11:01 ] @
Citat: Daj objasni onda ovde kako to preko fakulteta da uzmem i ja za sebe jedan sistem besplatno koji košta 3k+ dolara
ako si clan ftn-a u ns-u onda mozes,a ako ne mislim da jos uvek nisi u mogucnosti da dobijes ms-ov softwer za dz.
znaci ako si student ili zaposlen na ftn-u:
http://elms.ftn.ns.ac.yu/
odes lepo na link i ako si student ftn-a sve ce ti biti jasno
a ako ne onda nece mogne,mada je ms rekao da ce da bude i za ostale studente omoguceno jednog dana.
i mozes da uzmes i skuplje stvari od os koji kosta 3k+ dolara,ali ne smes da ih koristis u komercijalne svrhe,ne znam da li to vazi i za server os,ali ako je tako onda on kod tebe definitivno ne vredi toliko,a posto ja nemam potrebu za takvim egzibicijama,vec mi treba kao desktop os(a bolji je od ponude ms za sve desktop varijante) izabrao sam njega umesto vista ultimate,a u slucaju potrebe za serverom,pre cu naci neko besplatno resenje,ako je moguce.
[ Stole 84 @ 15.05.2008. 14:40 ] @
Imam mali problem.
Instalirao sam pomenuti sistem,i kada se podigne pre ucitavanja sistema mi trayi da promenim administratorsu sifru
a onda nece da prihvati nista, ispise mi kako nova sifra neispunjava neke kriterijume i td.
Help please
[ Miroslav Jeftić @ 15.05.2008. 14:42 ] @
Već je bilo govora o tome, unesi neku složeniju šifru. Npr. umesto da ti šifra bude "ja123", stavi nešto kao "kTi$58d#33%". 
[ aleksandaraleksandar @ 19.05.2008. 15:51 ] @
Da li nekome radi RUN AS... ?
pokušavam da pokrenem excel kao RUN AS... i excel se normalno otvori bez prozora za promenu korisnika.
[ Miroslav Jeftić @ 19.05.2008. 16:57 ] @
Kako si ulogovan?
[ aleksandaraleksandar @ 19.05.2008. 17:28 ] @
kao admin
[ Miroslav Jeftić @ 19.05.2008. 17:33 ] @
[ Challenger @ 27.05.2008. 14:28 ] @
Evo i ja da pitam nesto - sta je najbolje da stavim na sledecu konfiguraciju: AMD Turion64 1.8, 1GB RAM, 80GB HDD, ATi X1600? Imam mogucnost da skidam preko MSDN-a, a ponudjeno mi je:
Ja se dvoumim oko Vista-e Business i Server-a 2008 (koliko sam ovde video: http://www.microsoft.com/windo...dowsvista/editions/choose.mspx, Business je isto sto i Ultimate, samo bez Media Centra, a to mi bas i ne treba). A sto se tice Server-a, znam koliko je dobar iz vasih post-ova....
I jos nesto, zanima me da li ja mogu da skinem jos nesto od software-a i da li je to nekako ograniceno (npr. da skinem 2-3 OS-a, SQL, VS itd.)? Znaci, da li postoji neki limit ili moze sve da se "proba"?
[ Miroslav Jeftić @ 27.05.2008. 15:42 ] @
Za tu konfiguraciju, XP Professional with SP2.
[ WuTang @ 27.05.2008. 16:18 ] @
de de ajde ne sitnicari mogao bi tu fino da legne i sp3!!
[ Challenger @ 27.05.2008. 16:50 ] @
E jbg sad... co'ek stavio 2008 Server na Vaio TZ a ja ne mogu na ASUS A6KT... Misiiim, koja fora? A SP3 vec imam instaliran tako da u tom slucaju "ne bi nista dir'o".
Btw, imao sam Vistu dok je jos bila beta i kad sam imao samo 512MB RAM-a, pa je radila onako, malo sporije, ali prilicno ok (sa sve Aero-m i ostalim glupostima). Sto mislite da nece da moze (ili bar da nece raditi srednje brzo)? I ako neko moze da mi odg. na ostala pitanja.... Pozz
[ Miroslav Jeftić @ 27.05.2008. 17:21 ] @
Možeš da staviš, ali ne vidim šta očekuješ da ćeš dobiti s njim u odnosu na XP? Još na laptopu. 
[ Challenger @ 27.05.2008. 19:28 ] @
@ Miroslav Jeftić: Pa pazi, ne ocekujem nist' specijalno (sem da sistem radi stabilno i solidno brzo), nego ste ga toliko nahvalili pa bih da probam. A pitao sam da li mogu da skinem i 2008 i Vista-u Business, pa da probam oba (i uporedim s XP-om), i da eventualno zadrzim sta mi se najvise svidi... Jel' to neki problem (posto nemam iskustva sa MSDN izdanjima vec samo sa piraterijom  )?
Znaci, bio bi koriscen kao desktop OS (sto je i inace ovde tema), bilo da stavim Vista-u ili 2008 Server...
[ Challenger @ 03.06.2008. 02:56 ] @
O5 ja. Posto sam skinuo i Vista-u i Server, i poceo da se "igram" sa vLite-om, imam jos par pitanja... Npr. skinuo sam Vista-u i SP1 za istu  , integrisao to u vLite-u, iskljucio milion stvari (Media Center, Help, drajvere za ovo i ono, Speech Recognition, Language-e, one default video klipove, slike, itd, itd.), dobijam minimalni image od otprilike 1100MB, ni MB manje. Kad se instalira, Windows folder zauzima oko 5-5.5 GB !
Pitanje (@ Ivan ili bilo ko drugi): kako ste uspeli da dobijete tako mali i image i kasnije velicinu instaliranog OS-a?
Sto se tice Servera (slicna stvar, milion gluposti iskljuceno, samo service nisam dirao uopste): image size - 690MB  , i o5 Windows folder ~ 3-3.5 GB !!!
Da li ja nesto pogresno radim ili?
p.s. Primetio sam da SP1 dosta povecava image size Vista-e, jel' moze to nekako da se "kompenzuje"? Da li je mozda manji oficijelni image Vista SP1 (znaci Microsoft-ov, a ne ovakav vLite edition)?
Inace, radi jako lepo na laptop-u, evo screenshot Vista-e:
p.p.s. Sto se tice Firewall-a, potpuno su isti i iste mogucnosti za podesavanje imaju i Vista i Server....
Pozz
[ egavas @ 14.06.2008. 21:55 ] @
Evo, poslednja verzija Skypea radi na serveru 2008 (Version 3.8.0.139 File size 21 MB. Official release. Release date: June 4, 2008. File name: SkypeSetup.exe)
Pozz
[ KLLIKER @ 22.06.2008. 12:07 ] @
Ja se ubih u podesavanjima ali i dalje nikako da otvorim online iBank sistem.
[ Catch 22 @ 09.07.2008. 02:10 ] @
Uskoro treba da izađe nova verzija "Windows Small Business Server 2008"!
Citat: Windows Small Business Server 2008 is a scaled-down version of Windows Server 2008, which is the server OS counterpart to the Windows Vista desktop operating system. The standard edition comes with Microsoft Exchange Server 2007, Windows SharePoint Services 3.0, Windows Live OneCare for Server, and other utilities.
The Premium edition adds the small business version of SQL Server 2008 and several other technologies drawn from Windows Server 2008.
Windows Essential Business Server 2008, which Microsoft developed under the code name Centro, is designed for mid-sized businesses with more sophisticated IT needs, and offers a range of additional messaging, management, and security tools.
Izvor: bMighty.com - The bMighty Blog: Windows
[ Miroslav Jeftić @ 09.07.2008. 07:54 ] @
Biće zanimljivo, trebalo bi da bude bolji od prošlog nadam se. 
[ Ludak1 @ 10.07.2008. 18:13 ] @
Da li neko zna kako "dodati" .NET Framework i Desktop Experience u mom slucaju? Slika: http://xs129.xs.to/xs129/08284/clipboard02795.png
vLite-om nisam izbacivao servise...
Da li je neko uspeo (pokusao) da instalira drajvere za WinFast TV2000 XP Expert?
[ svetozar @ 22.07.2008. 09:14 ] @
Da malo osvežimo temu:
Windows Server 2008 Workstation Converter
If you don’t want to configure all options to convert Windows Server 2008 to a Workstation manually, sawo now made it possible to use a tool for this. He has done a great job by creating this converter to automate all steps of the manual!
http://www.win2008workstation....ver-2008-workstation-converter
[ Catch 22 @ 26.10.2008. 00:47 ] @
29. oktobra će prvi primerci beta verzije Service Pack 2 za Windows Server 2008 biti isporučani odabranim beta testerima (zajedno sa SP2 za Vistu). Među novitetima (uz sve moguće dosadašnje zakrpe) pominje se i podrška za Blu-ray...
SP2 for Vista, WS2K8 to enter beta Wednesday, will support Blu-ray
[ mladjolinjo @ 27.11.2008. 21:11 ] @
Instalirao sam Windows Server 2008 i instalacija je prosla normalno.
Ali kada je trebalo da udje u windows, zatrazi mi da ubacim novu sifru, i kada napisem u oba polja ( sa potvrdom ), izbaci mi sledece obavestenje:
Unable to update the password. The value provided for the new password does not meet the lenght, complexity, or history requirements of the domain.
Ima li tome neke pomoci? Stavljao sam samo slova, samo brojeve, kombinaciju slova i brojeva, kombinaciju malih i velikih slova sa brojevima, i opet isto.
Unapred hvala svima!!!
[ Miroslav Jeftić @ 27.11.2008. 21:35 ] @
Koliko je bila duga ta kombinacija? Probaj par malih/velikih slova i ubaci neki broj i neki specijalni znak ($#%) i da ne bude kreće od 8, mora da prođe. 
[ mladjolinjo @ 27.11.2008. 22:29 ] @
Uspeo sam upravo tako sa kombinacijama :)
Medjutim, sada imam drugi problem, naravno!! Nista ne moze da prodje kako treba :D
Instalirao sam drajvere od XP-a za maticnu, kao i za zvucnu, koja je integrisana na maticnu, i lapo radi.
U pitanju je Asus K8N Socket 754.
Ali ne mogu graficku nikako da instaliram. Skinuo sam sa atijevog sajta ( posto imam Ati Radeon 9600/9550/X1050 Series, znmam da je starija, ali sta cu :( ) za Vistu i sa i bez CCC, i nece ni u jednom slucaju. Instalira on to kao, restartuje se komp, ali onda kaze graficka ima neki problem. I kao da i nije instalirana.
Dali tome ima leka????
[ Miroslav Jeftić @ 27.11.2008. 22:32 ] @
Ako neće sa drajverima za Vistu, onda nisam siguran da ima pomoći. Jedino da probaš sa drugom verzijom drajvera za Vistu (npr. malo starijom ako si već skinuo najnoviju), ali sumnjam.
[ mladjolinjo @ 27.11.2008. 22:50 ] @
Nazdravlje :))
Probacu ako nadjem neke starije drajvere....ili cu sacekati jos neko vreme, pa da kupim novi komp ;)
Hvala ti Miroslave puno.
[ sasamsa @ 11.12.2008. 08:18 ] @
Zasto meni zauzima oko 800mb kad se pokrene?
Imam 64bitnu verziju
Koristi mi 1.3 gb sa otvorenim firefoxom i jos nesto malo...kernel memory 270
http://img214.imageshack.us/my.php?image=10424307be4.gif
[ Miroslav Jeftić @ 11.12.2008. 08:21 ] @
64-bitne verzije uvek više troše memoriju.
[ sasamsa @ 11.12.2008. 09:30 ] @
Ali bas duplo?
Prvi put prelazim sa mog 32bit XP-a koji me je dugo sluzio na neki drugi sistem..
Samo sam skinuo sa ms sajta 2.5gb iso instalirao sa njega i aktivirao sa onim programom aero i te stvari.
Kako bih mogao da smanjim potrosnju?
Hoce li onda i obicne aplikacije kao photoshop i igre koristiti duplo memorije?
[ Miroslav Jeftić @ 11.12.2008. 09:33 ] @
Ne znam baš tačno kolika je razlika po aplikaciji. Ali to je između ostalog i cela poenta (grubo rečeno) 64-bitnog sistema, da možeš da koristiš više memorije. Zašto si ga uopšte instalirao ako ti to ne odgovara? 
[ sasamsa @ 11.12.2008. 09:40 ] @
Instaliram jer mi xp vidi 3.25gb a imam 4gb..
Ali nisam znao da 64bitna verzija prozdire ram
[ Miroslav Jeftić @ 11.12.2008. 09:41 ] @
I treba da je "proždire", memorija je za korišćenje, nije za ukras. 
[ sasamsa @ 11.12.2008. 09:49 ] @
Ne smem ni da pomislim koliko bi onda koristila vista 64bit.
Kad za isti broj otvorenih programa moj xp koristi 400mb a server 2008 1.5gb. malo mi cudno?
Jel sistem racuna i superfetch ili kako se vec zove u upotrebi rama?
[ Miroslav Jeftić @ 11.12.2008. 10:04 ] @
Sve što ne koriste programi se "kešira". Inače mislim da je ranije neko već pomenuo, da mu na sistemu sa 8GB Vista x64 troši oko 6GB ili tu negde. 
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2008. 10:27 ] @
Citat:
Jel sistem racuna i superfetch ili kako se vec zove u upotrebi rama?
Da, racuna. Probaj da ugasis superfetch, pa ces imati "potrosnju" slicnu kao u XP-u, ali ce onda, bas kao i u XP-u, Windows morati svaki put da dovlaci sve sa diska kada startujes aplikaciju.
Vista (i Server 2008, ako mu ukljucis superfetch) imaju drugaciji nacin kesiranja od XP-a i trude se da popune memoriju sa kesom onoga sto ti svakodnevno koristis.
U Serveru je to iskljuceno po defaultu jer je "predvidjanje" kontraproduktivno (serveri imaju nepredvidljiv workload) - ali za vecinu desktop korisnika Superfetch ubrzava stvari.
[ sasamsa @ 11.12.2008. 11:02 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da, racuna. Probaj da ugasis superfetch, pa ces imati "potrosnju" slicnu kao u XP-u, ali ce onda, bas kao i u XP-u, Windows morati svaki put da dovlaci sve sa diska kada startujes aplikaciju.
Vista (i Server 2008, ako mu ukljucis superfetch) imaju drugaciji nacin kesiranja od XP-a i trude se da popune memoriju sa kesom onoga sto ti svakodnevno koristis.
U Serveru je to iskljuceno po defaultu jer je "predvidjanje" kontraproduktivno (serveri imaju nepredvidljiv workload) - ali za vecinu desktop korisnika Superfetch ubrzava stvari.
Hmm Superfetch mi je koristio samo oko 100mb.. Ugasim ga i ponovo 800mb kad se startuje a sad sa firefoxom 900..
Bas je svinja ovaj sistem..mozda cu morati da se vratim na xp..
[ Miroslav Jeftić @ 11.12.2008. 11:29 ] @
Možeš da staviš i 32-bitnu verziju tog sistema, ne moraš 64-bitnu ako ti ne odgovara. :)
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2008. 11:41 ] @
@sasamsa,
Ne zaboravi da 64-bitna verzija u memoriji drzi i 32-bitne i 64-bitne DLL-ove zbog tvojih 32-bitnih aplikacija.
Zato je i normalno da zauzima vise memorije nego 32-bitna.
[ sasamsa @ 11.12.2008. 11:54 ] @
Neznam.. skinuo sam neku pimpovanu vistu x64 eternity iso 5.6gb i kad je pokrenem u vmware-u zauzme 560mb a kernel 134mb..
a server 2008 800mb kernel 270mb
edit:
instalirao sam ovo obelezeno, jer za to imam licencu

jel treba mozda server core?
[Ovu poruku je menjao sasamsa dana 11.12.2008. u 13:06 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao sasamsa dana 11.12.2008. u 13:07 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2008. 12:07 ] @
A sta je tacno "pimpovano" u toj visti?
Ako su pogaseni servisi - to onda treba da uradis isto i sa Serverom, mada je cudno da ti server 2008 zauzima toliko memorije sve i sa default instalacijom bez "pimpovanja".
Koju ediciju servera imas? @edit - sad vidim da si stavio Enterprise, ja bih ti preporucio da to zamenis sa Standard verzijom jer Enterprise verzija nema ama bas nista sto ima veze sa desktop radom, a nepotrebno zauzimas prostor na disku i resurse sa stvarima koje neces nikad koristiti na desktop masini.
Jel mozes da napravis screenshot Task Managera gde se vide svi startovani procesi?
Ne treba ti Server Core - to je verzija koja ima samo command-line shell.
[ sasamsa @ 11.12.2008. 12:21 ] @
Stavio sam vec ranije jedan shot...da se ne bi vracao nazad u server
http://img214.imageshack.us/img214/6991/10424307be4.gif
edit: hmm..instalirao sam sad u vmware-u server 2008 sve basic i zauzima 400mb a kernel 110mb..
Instalirao sam sad ponovo ali standard.
650MB? kako kad je u vmware 400??
http://img300.imageshack.us/img300/2514/650mbserver08lc8.jpg
[Ovu poruku je menjao sasamsa dana 11.12.2008. u 15:02 GMT+1]
[ Shadowed @ 11.12.2008. 14:35 ] @
Nema poente porediti u virtuelnoj masini i na realnoj jer kolicina zauzete memorije zavisi i od kolicine ukupne (pogotovo kod ukljucenog prefetch-a, ali i bez njega).
[ misteryns @ 26.12.2008. 18:32 ] @
Gde i sta ukljuciti,tj. gde se sve to ukljucuje,sto je navedeno na pocetku teme,da bi 2008-ica dobila malo "nezniji" izgled..
[ GM_X @ 26.12.2008. 21:07 ] @
Kucaj "Services" u "Start Search" i pokreni isti pa ceš dobiti prozor sa servisima, onda kliknes na Service koji treba pokrenuti i pokrenes sa "Start the service" i kad ga startuje onda desni klik i izabereš "Properties" pa prebaciš tamo u "Startup type" na Automatic i klikneš Ok.
Uradi tako redom za svaki koji je naveden u prvom postu i to je to.
[ misteryns @ 27.12.2008. 02:46 ] @
@GM_X
Kapiram sta pricas,ali mislim da ono sto pise u prvom postu nisu bas "klasicni" servisi,koliko sam ukapirao,i jos nesto...ne mogu da se svi sajtovi prikazu,recimo ES se prikaze bez problema,a recimo Facebook nikako,u dnu pise done,ali se ne vidi bas nista,skroz bela stranica a u gornjem levom uglu stoji naziv sajta i znak IE,kao da je otvorio sajt,ali nema nista i desava se isto kad ukucam 192.168.1.1,skroz bela stranica..Da li neko ima ideju,o cemu se radi?
[ night-shift @ 13.05.2010. 15:24 ] @
Kakva je situacija sa Windows 7 vs Windows Server 2008 r2? Vredi li preći na Server verziju?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|