[ consult @ 18.03.2008. 22:21 ] @
Sve češće slušam o integraciji ERP sustava i poslovne inteligencije (BI),
pa me zanima zna li netko nešto više o tome.
Na koji se način poslovna inteligencija integrira sa ERPom i koje su koristi od toga?
Je li netko radio na takvom projektu?
[ totovic @ 19.03.2008. 14:11 ] @
Integracija s obično sprovodi korišćenjem OLAP-a, koji se puni izabranim podacima iz transakcionih baza jedanput dnevno. Koristi su mnoge, npr. kvalitetnije i znatno brže izveštavanje kada se poredi sa transakcionom bazom, mogućnost spajanja podataka iz više različitih transakcionih baza. Kao alat, mogu se koristiti Cognos, Panorama, Proclarity, Excel..., u zavisnosti od veličine i potreba klijenta.
[ aleksandaraleksandar @ 19.03.2008. 15:29 ] @
ako se dobro sećam šta piše u aleksandovim knjigama, OLAP bi trebalo da reaguje na manje od 2 sekunde.

elem, da si koristi tačan prevod izraza BI sve bi ti se samo reklo
[ STOMAR_3 @ 19.03.2008. 19:55 ] @
BI bi po meni trebalo da bude sledeci korak u razvoj posle ERP-a.
Tek kada se uvodjenje i stavljanje u zivot ERP-a odradi kako treba onda se moze razmisljati o uvodjenju BI sistema i njihovoj integraciji sa postojecim sistemima.
Osnovna funkcija BI sistema je da iz postojecih Enterprise sistema na sto bolji nacin sakupi,izvuce,sortira i prezentira informacije koje mogu biti
od velikog znacaja, posebno za ljude koji se bave donosenjem odluka.

Kad vec govorimo o konkretnim resenjima meni se sledece posebno svidja : http://www.sas.com/technologies/bi/
[ totovic @ 20.03.2008. 08:42 ] @
Naravno, slažem se, BI ima smisla samo posle uspešne implementacije ERP-a. To je kruna rešenja, jer bez kvalitetnih podataka, nema ni analiziranja.
OLAP kocke, možeš praviti i samostalno, ali je bolja varijanta kupiti gotovo BI rešenje koja postoje za većinu poznatih ERP rešenja. Ona se i bukvalno mogu instalirati i pustiti u rad za nepun dan. Izveštavanje se može naknadno korigovati prema potrebama.
[ ITman @ 16.07.2008. 16:36 ] @
@Totovic

BI resenja koja se mogu pustiti u rad za jedan dan.

Voleo bih da sam u tom univerzumu, kod nas u ovom univerzumu vreme ide najmanje 100 -tinak puta
sporije, te je za jedno "malecko" BI resenje, imalo ono i predefinisani poslovni sadrzaj i najbolje
konsultante od prvog dana, potrebno najmanje neki mesec da bi se doslo do BI funkcionalnosti...

[ totovic @ 16.07.2008. 18:31 ] @
Citat:
ITman: @Totovic

BI resenja koja se mogu pustiti u rad za jedan dan.

Voleo bih da sam u tom univerzumu, kod nas u ovom univerzumu vreme ide najmanje 100 -tinak puta
sporije, te je za jedno "malecko" BI resenje, imalo ono i predefinisani poslovni sadrzaj i najbolje
konsultante od prvog dana, potrebno najmanje neki mesec da bi se doslo do BI funkcionalnosti...

Nisam mislio da se bilo koje BI rešenje može implementirati za 1 dan. Ali postoje predefinisana rešenja koja to mogu. Već sam napomenuo da se izveštavanje koriguje naknadno u zavisnosti od potreba naručioca.


[Ovu poruku je menjao totovic dana 17.07.2008. u 08:42 GMT+1]
[ Moonshine @ 17.07.2008. 00:01 ] @
Ovo je reklama, ali sve jedno, na ni jedan drugi način ni ne može da se predstavi neko već gotovo rešenje, već prilagođeno poslovnim zahtevima.. samo ja postavljam pitanje koje predifinisano BI resenje može odgovarati u potpunosti bilo kom klijentu. Svuda je priča ista "Mi nudimo oko 80% +/- predefinisanih podataka/izveštaja koji će vam ikad biti potrebni" Sve je to fino i lepo i mnogi se na to pecaju .. samo je problem onih 20% koji su klijentu i neophodni i koji uvek predstavlja ogroman problem prilikom impelmentacije.
[ totovic @ 17.07.2008. 07:41 ] @
Ovo BI rešenje su predefinisane kocke. Napravljene su isključivo za MS Dynamics ERP i CRM rešenja. Ne nameće vam se koji ćete klijent da koristite. Postoji jedan broj predefinisanih izveštaja za Excel, Panoramu i Cognos. Korisnik može sam da istražuje, kako bi napravio izveštaje koji mu trebaju. Naravno mora da poznaje klijente, što je ređa stvar za Cognos i Panoramu, ali Excel svi poznaju. Ukoliko ima složenije zahteve, izveštaje mu mogu napraviti i BI consultatni.
Glavna stvar je da dobijate kompletnu predefinisanu kocku koja se implementira za 1-2 sata. Izveštavanje je druga stvar, nešto već postoji, a nešto mora i da se napravi.

S obzirom da je moj prethodni post ipak reklama, obrisaću link. Ukoliko link nekom treba, neka me kontaktira na PP.
[ Buum @ 17.07.2008. 10:32 ] @
Totoviću, tvoj prethodni post nije reklama pa te zato molim da vratiš link.

Ako bismo išli logikom koju Moonshine predlaže, ni jedan jedini proizvod ne bi smeo da se navede na forumu! I koja bi onda bila svrha takvog foruma?

Suština je da delimo korisne informacije, pa ako ti Totoviću znaš za BI rešenje koje se može implementirati za jedan dan (manje-više) – obavezno stavi link ka tom proizvodu.

Preterujete sa (samo)cenzurom i takvim pristupom smanjujete upotrebljivost foruma. Na očigledno reklamiranje će već reagovati moderatori.
[ totovic @ 17.07.2008. 11:39 ] @
OK, link sam obrisao sa željom da ne potegnem polemiku da li je to reklama ili ne.

Evo, vraćam link: http://www.bi4dynamics.com

Ako moderator misli da je reklama, pozivam ga da obriše.
[ Buum @ 17.07.2008. 12:20 ] @
Zahvaljujem! Nisam do sada znao za ovakav tip rešenja i u principu mi deluje ok. Da li si imao prilike da implementiraš bi4dynamics i, ako jesi, kako se pokazao u praksi?
[ totovic @ 17.07.2008. 12:42 ] @
S obzirom da je ovo proizvod moje firme, sve što kažem bi verovatno bilo subjektivno mišljenje i sasvim sigurno reklama.
Jedino što mogu da kaže je da ga je moguće sigurno postaviti u toku jednog dana (ukoliko je sistem dobro podešen, verovatno za 1-2 sata) i da nije bilo nezadovoljnog klijenta ili partnera ni kod nas, ni van zemlje.
[ Moonshine @ 18.07.2008. 12:49 ] @
Svrha mog posta nije bila da bacam flame na to da li je reklama ili ne .. rekao sam jeste ali u ovom slučaju opravdana.. niti da pljujem ovo rešenje, koje ne znam i prvi put sad vidim da uopšte postoji .. već da nastavi priču o BI za jedan dan. Koju je totovic vrlo lepo izbegao dižući frku oko reklame.
Koliko se ja razumem u BI, kocke se prave upravo da bi podržale model izveštaja koji je potreban onome ko uvodi BI. Izmena tog modela i željenih izveštaja koji su potrebni može bitno da utiče korisnost tih kocki, još u svemu tome ne treba gledati samo kocke već celokupno okruženje.. i iz svega toga ja tu ne vidim jedan dan već mnogo više.
[ totovic @ 21.07.2008. 11:29 ] @
Citat:
Moonshine: ...već da nastavi priču o BI za jedan dan. Koju je totovic vrlo lepo izbegao dižući frku oko reklame...

Niti izbegavam priču o tome, niti sam dizao frku. Lepo sam rekao da je ovo proizvod moje firme, i stvarno ne bi bilo korektno da ga ja ovde hvalim i dižem u nebesa. Ja o tom rešenju zaista imam samo reči hvale, ali većina ovde bi to shvatila kao reklamu ili bar kao subjektivno mišljenje. Postavio sam link u vezi proizvoda, i svako se može nezavisno raspitati o njemu.
Citat:
Moonshine:Koliko se ja razumem u BI, kocke se prave upravo da bi podržale model izveštaja koji je potreban onome ko uvodi BI. Izmena tog modela i željenih izveštaja koji su potrebni može bitno da utiče korisnost tih kocki, još u svemu tome ne treba gledati samo kocke već celokupno okruženje...

Kocke se prave kao osnova sistema, a iz nje se izvalače izveštaji. Ako su kocke kvalitetno urađene, neće biti nikakve potrebe za izmenom kocki kod izmene izveštaja. Naravno, neće svi potrebni izveštaji biti tu, ali se podrazumeva da kod klijenta ima bar neka osoba koja se razume u BI (bar u Excel). Kada imaš kocke, najmanje je bitno u kom klijentu ćeš gledati izveštaje (Cognos, Panorama, Excel...).
Ja lično koristim ovo rešenje savkodnevno, i veoma često menjam izveštaje ili pravim nove prema potrebi. Uz skromno poznavanje nekog od ovih klijenata i strukture podataka, potrebno je 2-3 minuta da se napravi potreban izveštaj. Naravno, ovde ne mislim na Cognos, ali on već spada u enterprise rešenja. Za Cognos nije dovoljno elementarno poznavanje, već malo više od toga.
U svakom slučaju, ako su kocke dobre, klijent može sam praviti potrebne izveštaje ili ih naručiti od implementatora. To je njegov izbor, ali mora da zna šta želi da dobije, jer sam sretao i klijente koji ne znaju šta im treba.
I da naglasim na kraju, iako pričam o kockama, par puta sam rekao da je ovo REŠENJE, a ne samo kocke. To podrazumeva malo više.
[ Kiki_87la @ 23.04.2010. 10:10 ] @
Ok ja imam strasan problem,potrebno mi je da za mesec dana implementiram CRM,ERP i SharePoint.
Tacnije treba da se desi da svi koriste istu bazu ili nekako ja da povezem baze da se vide medjusobno i da moze da se menja sadrzaj iz svakog od datih alata.
Ima li neko iskustva sa time molio bih ga da podeli to sa mnom ili bar da mi preporuci sajtove sa objasnjenjima.
Unapred hvala...
[ Miroslav Jeftić @ 23.04.2010. 10:58 ] @
Nisi rekao ni koji ERP i CRM uopšte. Možda najbolje da potražiš nekog stručnog/sa iskustvom dok još nije kasno, bez uvrede.
[ Java Beograd @ 23.04.2010. 11:04 ] @
Citat:
Kiki_87la: Ok ja imam strasan problem,potrebno mi je da za mesec dana implementiram CRM,ERP i SharePoint.

Ti si prso !
ERP implememtira ekipa od oko 5 konsultanata (minimum 3) za oko 6 meseci. CRM - slično, može malo brže sa pae konsultanata.
[ Kiki_87la @ 23.04.2010. 11:22 ] @
Nema uvrede,nov sam u svemu ovome i projekat je dat da bih dobio unapredjenje u firmi.U pitanju je Navision i Microsoft Dinamics CRM 4.0 i na sve to jos Sharepoint... Bas zvuci veselo zar ne,i ja se smejem sam sebi u sta sam se upustio ali sad nema izlaza.Nasao sam neka resenja tipa linkovanje baza,pa povezivanje preko portova ... Samo sam zeleo da cujem da li je neko imao iskustva sa time i da mi da neki sajt sa objasnjenjima.
[ Miroslav Jeftić @ 23.04.2010. 11:33 ] @
Da bi dobio unapređenje ili da bi svalili na nekog krivicu što nije implementirano kako treba? Kao što je već pomenuto, to nije instaliranje Windows-a i Word-a, pa da radi jedan čovek na brzaka, stvarno mi nije jasno kako to mislite da izvedete, ali srećno kako god.
[ Kiki_87la @ 23.04.2010. 11:42 ] @
Verovatno ima i jednog i drugog pomalo. Hvala svejedno.
[ Java Beograd @ 23.04.2010. 11:44 ] @
Ček malo. Jel ti hoćeš da instaliraš taj softver, tako da može da se startuje ? Ili da ga implementiraš, uz prilagođavanje (kastomizaciju), tako da krajnji korisnici mogu da ga koriste ? I na kraju, jel shvataš razliku ova dva termina ?
[ Miroslav Jeftić @ 23.04.2010. 12:43 ] @
Meni se čini da je ovo drugo u pitanju. Jer da je prvo, valjda bi u blizini bio već neki konsultant/implementator kojeg bi mogao pitati za savet oko instalacije.
[ High Spirit @ 23.04.2010. 16:14 ] @
Citat:
Kiki_87la: Ok ja imam strasan problem,potrebno mi je da za mesec dana implementiram CRM,ERP i SharePoint.
Tacnije treba da se desi da svi koriste istu bazu ili nekako ja da povezem baze da se vide medjusobno i da moze da se menja sadrzaj iz svakog od datih alata.
Ima li neko iskustva sa time molio bih ga da podeli to sa mnom ili bar da mi preporuci sajtove sa objasnjenjima.
Unapred hvala...Da li kod tebe u firmi već postoji Navision imeplementacija, pa ti treba da nešto uradiš od te baze ili stvarno ti treba da implementiraš Navision bez Navision partnera (firma kojoj je u opisu posla da implementira Navision) ?
KOliko se meni čini, već je Navision imeplementiran i ti treba nekako te podatke da iskoristiš ?
[ range @ 26.04.2010. 12:47 ] @
Ovo pitanje koje je postavljeno pokazuje sav besmisao bavljenja ERP-om u Srbiji.
[ Java Beograd @ 26.04.2010. 12:59 ] @
Citat:
range: Ovo pitanje koje je postavljeno pokazuje sav besmisao bavljenja ERP-om u Srbiji.


Eto, kako rukovodioci i menadžeri kopčaju ERP i CRM: "Ajde ti mali, instaliraj ti nama te programe, pa da vidimo kako to radi."
Verovatno kontaju, to je nešto kao i instalacija igrica: Yes, Yes, Next, Next, Finish.
[ Pedja_N @ 27.04.2010. 00:30 ] @
Ja sam jako zainteresovan za ERP resenja kod nas i stalno gledam da nesto novo naucim
iz ove oblasti,a onda kad vidim ovakve situacije ne mogu a da se ne zapitam:"Ko je ovde lud?"
Sutra i neka dodjes i predlozis sefu razgovor na tu temu (uvodjenje ERP-a),iznes cinjenice,mogucnosti i cenu,
ovaj ima da shene i bice, ako mozes sam to odradi ili nista.Ako odustanes sto je normalno,gubis
ugled,rejting kod njega,ako pristanes (sto je opet nenormalno) mozes da izgubis posao.
Izgleda da nasi poslodavci jos uvek nisu zreli za ovu oblast.
[ Java Beograd @ 27.04.2010. 08:24 ] @
Citat:
Pedja_N: Ja sam jako zainteresovan za ERP resenja kod nas i stalno gledam da nesto novo naucim
iz ove oblasti,a onda kad vidim ovakve situacije ne mogu a da se ne zapitam:"Ko je ovde lud?"
Sutra i neka dodjes i predlozis sefu razgovor na tu temu (uvodjenje ERP-a),iznes cinjenice,mogucnosti i cenu,
ovaj ima da shene i bice, ako mozes sam to odradi ili nista.Ako odustanes sto je normalno,gubis
ugled,rejting kod njega,ako pristanes (sto je opet nenormalno) mozes da izgubis posao.
Izgleda da nasi poslodavci jos uvek nisu zreli za ovu oblast.


Grešiš, i to principijelno. Nije IT mesto sa kojeg treba da potekne inicijativa za uvođenje ERP sistema. Već je to - menadžment. Imajući u vidu isplativost ulaganja, očekivane rezultate i ukupan pozitivan uticaj na poslovanje, menadžment treba da inicira ovakve projekte. IT sektor je tu da realizuje projekat.

Odavno su naši poslodavci zreli za ovu oblast. Ali ne svi.
[ Kiki_87la @ 27.04.2010. 09:33 ] @
Prvo moram da se zahvalim svima koji su se ukljucili u ovaj moj problem neprofesionalizma u ovoj oblasti.
U pitanju je samo implementacija Dynamics CRM i NAV sa SharePoint-om.Tacnije u pitanju je samo pristup svih alata istoj bazi pri cemu cemo morati da se strpimo sa detaljima jer vec postoje ljudi u firmi koji se bave customizacijom u NAV-u i oni ce se potruditi da obave taj deo.Moj problem je samo koriscenje istih baza pri cemu sam otkrio da bi bio vrlo povoljan faktor c360 add-on za CRM.Kakvo je vase misljenje?
P.S. Poslodavac za koga ja radim daleko je od nestrucnosti jer je doktor nauka elektrotehnike i racunarskih tehnologija samo je u pitanju moje guranje kroz firmu i napredovanje.Isreno se zahvaljujem svima koji mi pomazu u tome.
[ High Spirit @ 27.04.2010. 09:41 ] @
Čini mi se da dosta nesp(r)etno koristis termin implementacija :)
[ Kiki_87la @ 27.04.2010. 09:44 ] @
U pravu si ali nadam se da kapiras poentu
[ totovic @ 27.04.2010. 20:55 ] @
Citat:
Kiki_87la: U pitanju je samo implementacija Dynamics CRM i NAV sa SharePoint-om...

Pretpostavljam da misliš na integraciju, a ne implementaciju. Da bi imao konkretnije odgovore, potrebno je da daš neke bliže podatke. Koje su verzije programa? Šta treba da se integriše? ...
Citat:
Kiki_87la: Tacnije u pitanju je samo pristup svih alata istoj bazi pri cemu...

Ne znam kako misliš da svi priđu istoj bazi, kad svi ovi programi imaju posebne baze.
[ Kiki_87la @ 28.04.2010. 08:35 ] @
Tako je,potrebna je integracija a ne implementacija.Dynamics CRM 4.07 i SharePoint za koji nisam siguran koja je verzija...
Jasno mi je da imaju posebne baze ali sam dosao do saznanja da postoje Add On-ovi koji mogu da pomognu u povezivanju tih baza pa me interesuje vase misljenje i mozda savet koji Add On bi bio najpouzdaniji za takvu akciju.
Unapred hvala.
[ Java Beograd @ 28.04.2010. 08:55 ] @
Sine, pa ti ne razlikuješ ni terminologiju.
[ Kiki_87la @ 28.04.2010. 09:24 ] @
Pa dobro ispravi me,prihvatam sve sugestije.
Prozivkama mi ne pomazes.
[ totovic @ 28.04.2010. 17:39 ] @
Citat:
Kiki_87la: Dynamics CRM 4.07 i SharePoint za koji nisam siguran koja je verzija...

A gde je tu NAV?
Rekao si da treba da integrišeš CRM, NAV i SPP.
I ostaje pitanje, šta tačno želiš da integrišeš?
Ovo su potpuno različiti sistemi i ne može se sve integrisati.
Moraš precizno da navedenš šta želiš i sa čim da integrišeš.
[ Kiki_87la @ 28.04.2010. 21:06 ] @
Pa na kraju trebalo bi da je sve integrisano na neki nacin,ili bar da se vide isti podatci u svima.
Centar price je CRM pa ako je on integrisan sa NAV-om posebno i sa SharePoint-on posebno naci cemo nacin da sve bude
koliko toliko uspesno.Za sada je jedini problem CRM integrisan sa SharePoint-om,tacnije koji bi Add On bio najpouzdaniji,ostatak tima se bavi zezanjem sa NAV-om dok ja ne odradim ovo ne mogu im pomoci.
.....
Gde sam sad pogresio? ;-) Valjda nigde ....
[ totovic @ 29.04.2010. 19:28 ] @
Pogrešio si u pristupu poslu. Ovi poslovi se rade po nekoj metodologiji, a ne tako što bi neko poželeo da spoji "neka" rešenja za mesec dana i verovatno bez većih investicija. Ovo što si započeo nije nimalo naivan posao. Želiš da integrišeš ERP, CRM i SPP, a još uvek ne znaš šta bi sve trebalo da se integriše. Reći da treba sve, nije dovoljno, jer nije moguće. Da bi se sve ovo uradilo, potrebno je napraviti ozbiljnu analizižu i to sa strane ljudi koji ozbiljno implementiraju ova rešenja. Prvo ti i tvoji saradnici morate tačno da znate šta treba da dobijete. Tebi je ovde potrebna i funkcionalna i tehnološka integracija. Samo tehnološka ti ništa neće značiti. Ako ti neko i da ime add-ona, to ti ništa neće značiti. Samo ćeš napraviti veći trošak njegovom kupovinom, a nećeš dobiti zadovoljavajuće rešenje. Inače, sve to je moguće spojiti i bez nekog add-ona, ali uz ozbiljan pristup i izvesne dorade na i izvan sistema.
[ Kiki_87la @ 30.04.2010. 09:55 ] @
Hvala na informacijama
:-)
[ Kiki_87la @ 18.05.2010. 08:45 ] @
Slazem se sa svim sugestijama predhodno pomenutih jer kako je odmicalo vreme pritiskao sam svoje poslodavce da mi kaze sta zele uopste .... Na kraju smo dosli do dobrog resenja i zavrsena je integracija SharePoint-a i CRM-a. Treba mi pomoc u vidu preporuke ili link-a ka nekom od sofrtvera koji povezuju ERP i CRM ili ERP i SPP.Ostatak poslovne logike ostavete meni da podesavam ali mi je najveci problem da pronadjem pravi alat.
Nadam se da neko zna koji bi alat bio najbolji i to podeliti sa mnom...
Unapred hvala.
[ totovic @ 18.05.2010. 11:50 ] @
Za integraciju NAV-a i CRM-a, pogledaj http://www.celenia.com
[ Kiki_87la @ 18.05.2010. 13:21 ] @
Hvala na savetu,vec sam nailazio na Celeniu ali se sve dosta placa a tim koji radi na ovome je totalno nestrucan :-( i ako kupimo mozda necemo znati da namestimo sve kako treba ... Treba da imamo jos sastanaka sa poslodavcima pa cemo precizirati sve do detalja i znati tada sta da kupimo ;-)
Hvala najlepse :-)
[ totovic @ 18.05.2010. 20:47 ] @
Nema na čemu. Činjenica je da je složeno kvalitetno integrisati ova dve rešenja. Celenia je, ako ne najbolja, onda jedna od najboljih na tom polju.
Da košta, košta. A i već sam ti napominjao da je to što želiš da uradiš složen projekat.
[ Kiki_87la @ 20.05.2010. 18:15 ] @
Da slazem se,poslodavci su svesni kompleksnosti ali ipak nisu bas ludi.Ja sam inzenjer elektrotehnike sa specijalizacijom programiranja pa su i to uzeli u obzir i plan je da napravimo nas sopstveni modul koji ce to da integrise na pravi nacin.Nasao sam vec neka resenja i primere tako da ... pozelite mi srecu u ovome :-)