[ Jovan_NS @ 23.03.2008. 15:15 ] @
Molim vas recite da li je tacna izreka koja se odavno "vuce" po linux zajednicama(ili sam barem tako cuo) a to je: Nauci Red Hat i znaces Red Hat, nauci Slackware i znaces LINUX!" ? |
[ Jovan_NS @ 23.03.2008. 15:15 ] @
[ mulaz @ 23.03.2008. 15:35 ] @
ja kazem da jeste... ali to jeste malo subjektivno :)
[ rodsmirnoff @ 23.03.2008. 16:02 ] @
Ta izreka je prilicno istinita, ali je stara.
Danas bi trebalo da glasi: "Nauci Ubuntu i znaces Ubuntu, nauci Slackware i znaces Linux" [ rafa @ 23.03.2008. 17:04 ] @
Ma, tačno je zato što na Slacku maltene sve radiš manuelno, tj. iz konzole i tako najviše naučiš "old school" fazon. Mada, moje mišljenje je da je Slack odavno vreme pregazilo što se tiče nekih novijih stvari, tako da.. :(
Po mom mišjlenju najbolji za učenje linuksa je Debian, a Ubuntu ne volim jer mislim da je isforsiran. Nema ništa što bilo koji drugi distro nema, naprotiv.. ;) [ Danilo Cvjeticanin @ 23.03.2008. 17:21 ] @
To je meni totalno glupavo. Danas je 98% distribucija user friendly, sto znaci da je to sve postalo smesno. Ko je ikada koristio Windows danas zna da koristi Linux. Tako da je ta izreka vazila pre 10 godina kad je Linux tek poceo, danas je to smesno.
[ tdjokic @ 23.03.2008. 17:31 ] @
Ta izreka je teoriska tacna, ali kad uzmes neku konretnu distribuciju, koja se razlikuje od slackware-a, onda ti pomaze samo poznavanje principa, a neki fajlovi su totalno na drugom mestu itd. Nema prepreka da se uci teorija i u bilo kojoj drugoj distribuciji, ako ima zelje, mada tu postoji "sukob interesa" - ako je nesto namerno automatizovano, onda je, bar tako kazu ljudi koji to bolje poznaju od mene, to teze podesavati nego ako je ostavljeno na onom osnovnom principu.
Cesto je potrebno i u naj-userfriendly distribuciji uneti par komandi preko terminala, pa teoriski znanje ne steti, mada nije bas neophodno da ucis sve zivo da bi to uradio. Cesto su uputstva za razna podesavanja preko terminala toliko detaljna, da se sve svede na copy&paste i stvar funkcionise. [ CONFIQ @ 23.03.2008. 17:32 ] @
I dalje postoje distro-war teme? Mislio sam da smo to prevazisli...
[ Srđan Pavlović @ 23.03.2008. 17:46 ] @
ma dobro nije ovo distro war, mislim ja ga ne shvatam tako, lepo je neko primetio gore
zasto je Slackware dobio taj epitet jer se najveci broj stvari podesava i radi u konzoli i tako se zapravo Linux uci na nekom dubljem nivou od kliktanja po KDE-u, i smatram da sa pravom ima tu titulu iz izreke. Znaci ne radi se o prici koji je distro bolji pa da se ovo shvati kao neki rat neko cisto u razlici neke pocetne "filozofije" razlicitih distro-a. [ Jovan_NS @ 23.03.2008. 19:32 ] @
OK, da malo pojasnim svoju situaciju:
Posto sam se duboko razocarao u Win(ne bi da navodim razloge, odmah bi se nasao neko ko zna kako da to ''sredim'') odlucio sam da se posvetim Linuxu. Srednjoskolac sam sto znaci da imam vremena na bacanje ![]() Zato mi i treba savet sa cim da pocnem da bi istinski usao u vode Linuxa? Jos jedno pitanje za rafu: Zasto je po tebi Debian najbolji(da ne kazem najtezi, HARDCORE ![]() [ vladared @ 23.03.2008. 19:56 ] @
Svaki linux je dobar ako želiš da ga naučiš. Totalna glupost je tvrditi da ne možeš linux naučiti recimo iz RHa a iz Slacka možeš. Istina je samo da ćeš možda se više namučiti iz Slacka, ali samo to i ništa više.
Inače Hardcore linux distribucije su Gentoo, Arch, Slack ili nedo bog T2 ili LFS. Sve ostalo je šminka. [ Salgeras @ 23.03.2008. 20:34 ] @
Slackware bi bio tvoj pravi izbor ukoliko zelis da, u potpunosti, rascistis sa Windowsom. Ne zato sto je jedan od najboljih (i najbrzih, i najstabilnijih, i naj..naj..izvinite, ja se malo zaneo :D), vec samo zato sto te jednostavno tera da koristis konzolu. Dobro, mozes ti dosta toga da uradis i iz grafickog okruzenja, ali opet...shvatis da ces odredjeni posao brze zavrsiti kroz konzolu. I tako se naviknes na tekstualni mod, ne moras da pamtis u kom se tamo meniju nalazi koja opcija...
Ja sam koristio Slack skoro 2 godine, pa sam, zbog faxa, presao na RH proizvode. Bio mi je problem da se u trenutku snadjem po Gnomu, ali onda sam otvorio terminal i nasao se u "poznatom okruzenju" :) Naravno da svaki distro ima nesto svoje (mislim da je u tome i lepota svega, sto nije sve sablonizovano), i neces pogresiti koji god da uzmes, svaki je dobar na svoj nacin. Ali kada jednom ovladas Slackom (i naucis se na konzolu), prelazak na neki drugi disto nece ti predstavljati narociti problem...Cini mi se da ces brze pohvatati te sitnice, koje se razlikuju od distroa do distroa Sve zavisi od toga sta ti zelis. Trazis samo zamenu winu ili si spreman da odes dublje i provedes...pa, recimo maaalo vise vremena u namestanju banalne stvari? :) [ Jovan_NS @ 23.03.2008. 21:33 ] @
OK!
DVD spreman, Slack narezan i od utorka krecem u avanturu! :d Treba li na nesto da obratim paznju prilikom migracije sa Wina na Linux? Neku nekomtabilnost sa odrecenim fajlovima? Ili nesto drugo? [ maksvel @ 23.03.2008. 22:01 ] @
Da ne upropastis Windows particiju
![]() Ima puno toga -> pogledaj top-teme... [ Srđan Pavlović @ 23.03.2008. 22:16 ] @
Citat: Treba li na nesto da obratim paznju prilikom migracije sa Wina na Linux? Pa sta te konkretno najvise brine? Za pocetak BEKAP-uj na CD-ove sve svoje vazne podatke, a onda lepo format HDD, i metis Slackware 12 i gotovo. Kad te bas uvati nostalgija za windowsom, onda pokrenes minesweeper pod Linuxom (preko wine-a), odigras 5 min, i vratis se poslu! :) [ tdjokic @ 23.03.2008. 23:40 ] @
Nezgodno je, sto se Linux siri, ima sve vise distribucija, i sve cesce se dogadja da neke stvari nemaju blage veze sa onim pravim znanjem teorije i rada u konzoli, nego je autor izabrao da se nesto radi na njemu omiljen nacin i to jednostavno moras negde da procitas da je tako i gotovo. Trenutno mi ne pada na pamet nista drugo osim ovoga - u mnogim distribucijama je root nalog blokiran, sve sto se inace radi pomocu root-a se radi pomocu komande sudo [pa onda ono sto hoces da radis] a onda ti trazi password i ti jadan se zabrines "Odakle mi kog djavola root password kad toga nema?" a tu se ustvari trazi obican password, onaj za odredjenog korisnika.
Bice neizbezno da se koliko sutra sretnes sa nekoliko distribucija u svom okruzenju i onda ti ne vredi svo znanje teorije ako naidjes na neku slicnu "minu". Treba pratiti i opstu problematiku, koliko je to moguce, a tu pomazu i forumi i one zvanicne stranice svake distribucije, sa dokumentacijom i uputstvima. Recimo, ovaj malecki lap top EEE Asus ima na sebi neku verziju Xandrosa, koju retko ko poznaje, pretpostavljam. [ Jovan_NS @ 24.03.2008. 00:19 ] @
Odlucio sam da spojim hard sa starog kompiutera i da na njemu lepo instaliram linux, tako da bi mi ovaj sa Winom ostao za svaki slucaj!
Koliko shvatam, to mi je i najbolje resenje. Uostalom, za slack sam se i odlucio zato sto, koliko sam shvatio, cim ga upoznas i "provalis", moci ces se snaci i u bilo kojoj drugoj distibuciji ako ti nesto zapne, jednostavnom pozivanjem na komandnu liniju! Sto mi pogotovo mnogo znaci jer, kao sto i sam tdjokic kaze, sve je vise i vise raznih distribucija! Ne vidim svrhu da sad potrosim dragoceno vreme da naucim npr PCLinux OS(koji mi svi preporucuju kao pocetniku) pa da posle toga dodjem na neku drugu masinu, sa drugom distribucijom i pocnem: "WTF, sta je ovo?" ![]() Radije cu izdvojiti 3x vise vremena, pomuciti se i nauciti kako da se snadjem u samoj konzoli, koja je, kako shvatam, sama srz linuxa! A vi me ispravite ako gresim. [ Srđan Pavlović @ 24.03.2008. 01:05 ] @
Citat: Radije cu izdvojiti 3x vise vremena, pomuciti se i nauciti kako da se snadjem u samoj konzoli, koja je, kako shvatam, sama srz linuxa! That's the spirit! [ NenadSM @ 24.03.2008. 01:16 ] @
Nemoj se odmah hvatati za jednu distribuciju pa kakva god ona bila. Probaj nekoliko pa odluci.
Moja prva je bio Slack 10.2 i namucio sam se sa njom jer nije hteo wifi da radi pod kernelom 2.4. Posle nje doso do suse 10.1 instalirao i reko ajde da probam wifi mozda proradi, skinuo drajver, kompajliro i puf proradilo. Kernel je bio 2.6, proradilo sve i wifi i isdn i skener i audio kartica i na onih 5 cd-a stigla gomila programa ( wine,Open Office, krusader itd...) a to sve sam u slacku morao naknadno da skidam. Mozda je vreme konzole i kompajliranja svega i svacega proslo.Konzola, kompajliranje iz source-a i td radi i iz ostalih distribucija, pa mozda da se mames mazohizma sa slackom da se ne bi odma razocarao jer po meni za njega treba dosta zivaca da bi sve proradilo kako treba. Probaj Suse, Debian, Ubuntu pa tek onda Slack pa nakon toga sam proceni kolicinu potrosenog vremena da nesto podesis i koliko si korisnijih stvari mogao za to vreme da uradis. [ rafa @ 24.03.2008. 02:18 ] @
Možda je moj odgovor malo zakasneo, ali šta sad.. :)
Rekao sam da je Debian najbolji za učenje iz nekoliko razloga, ali prvo da razjasnimo nešto drugo. Prvo, Debian nikako nije hardcore distro, on je zlatna sredina između user-friendly i hardcore distroa. Drugo, ako se odlučiš za njega, nikako ne koristi dvd instalaciju jer je preglomazna (za moj ukus). Skineš lepo Debian netinst cd koji je veličine oko 200-300Mb, instaliraš ga i kasnije dovlačiš samo one pakete koji su ti potrebni. Tako nećeš imati gomilu bloat-a koji dolazi sa dvd izdanjem, em više ima da se čačka pa ćeš više i naučiti. ;) Na Debian forumu imaš uputstvo za svaku vrstu instalacije pa se baci na čitanje a tu smo i mi da pomognemo ako zapne. ;) Da se (konačno) vratim na pitanje. Mislim da je Debian najbolji iz razloga što imaš gomilu paketa za njega, zajednica je ogromna, rešenje imaš na svakom koraku. Faktički ne postoji nerešiv problem. Takođe, možeš da biraš da li ćeš biti na stable ili testing grani i još mnogo toga.. ;) Slackware je bio jedan od mojih omiljenih distroa, ali zašto ne Slack? Mislim da ga je vreme odavno pregazilo, pravi je "spartanac". Jeste dobar da se nauči mnogo toga ali moraš imati puno strpljenja i vremena, jer nećaš naći rešenja na svakom koraku kao za recimo Debian. Osim toga, sve si prinuđen manuelno da radiš. Jeste to fun ali što je mnogo, mnogo je. Pogotovo što neko reče, sada je sve više user-friendly distroa, a to što ćeš morati da radiš na Slacku, nećeš verovatno nigde više ni videti, osim možda na Gentoo.. ;) Ako se baš prvi put srećeš sa linuksom, možda je najbolje da uzmeš za početak neki baš lagan distro da vidiš kako sve to funkcioniše, pa tek onda kada pohvataš neke osnove da pređeš na nešto malo teže. Plašim se da te distroi kao što su Slack, Gentoo i Arch ne oteraju od linuksa, tj. možda ćeš se u početku na njima osećati kao "Alilsa u zemlji čuda.." :D No, izbor je svakako tvoj. Nemoj se lepiti za jedan distro, nego probaj više njih pa vidi koji ti najviše odgovara.. [ staticInt @ 24.03.2008. 06:47 ] @
Ne znam cemu uopste ova rasprava, ako zelite da naucite Linux naucicete ga i sa Ubuntom i sa Slackom nije uopste bitno, stim sto ste kad uzmete slack prinudjeni da idete old school metodama, anyway izgleda da ovaj distro war jos nije prevazidjen niti ce u skoroj buducnosti :)
[ random @ 24.03.2008. 10:15 ] @
Mislim da ta izreka potiče od moje malenkosti, pre nekoliko godina, ili sa es ili sa yu.os.unix (ne mogu da iskopam originalni post). Slack je mene kao početnika bukvalno naterao da naučim gomilu stvari (pritom sam jako lenj i ne radim ništa što ne moram), da bih namestio potpuno funkcionalan i upotrebljiv sistem, pa sam za kratko vreme tako stekao solidno znanje o Linux internals. Bitna stvar je i to da, pošto je Slack prilično bare-bones distribucija, na neki način i pojednostavljuje proces učenja, jer sadrži vrlo malo "nadgradnje" od nekog minimuma (jednostavne init skripte, nema mnogo custom-konfigurisanih paketa, nema PAM...), tako da mu dođe kao neki jednostavan školski prototip Linux distribucije -- Slack je, kada kreneš da čačkaš "ispod haube", lakše ukapirati nego RH (ili slobodno stavite svuda "Ubuntu" umesto "RH"). Posle toga, lepo sam uvideo koja je to tačno distro-specific nadgradnja koju donose kompleksnije distribucije, i mogao to da cenim ili kritikujem. Danas koristim RHEL (odnosno CentOS) na serverima, a Slack nikad ne bih stavio na server. Ali i dalje mislim da je Slack dobro učilo.
[ rafa @ 24.03.2008. 12:59 ] @
@staticInt
Nije nikakav war distroa, poštujem svaki distro.. ;) Čovek je pitao za mišljenje i tu je neizbežno da će ljudi favorizovati ovu ili onu distribuciju. Ne slažem se sa tobom da će se mnogo toga naučiti na user-friendly distroima. Ja sam počeo sa PCLOS, ali ni posle dva-tri meseca korišćenja nisam poznavao fstab ili xorg recimo,a o konzoli da i ne govorim. Može se naučiti neka osnova, ali ako želiš da vidiš rad "ispod haube" toga se u PCLOS-u, Ubuntu-u, Susetu i sličnim distroima nećeš nagledati.. ;) Tako bar ja to kontam. :) [ Srđan Pavlović @ 24.03.2008. 16:17 ] @
Citat: na neki način i pojednostavljuje proces učenja, jer sadrži vrlo malo "nadgradnje" od nekog minimuma (jednostavne init skripte, nema mnogo custom-konfigurisanih paketa, nema PAM...), tako da mu dođe kao neki jednostavan školski prototip Linux distribucije evo upravo mislim da je ovo najveci razlog za Slack kao mesto da se krene. Nekako deluje "najcistiji" od raznoraznih kustomizacija u razlicitim distroima okolo. [ Astral Projection @ 24.03.2008. 20:28 ] @
ea i slack ima vanilla kernel.. :D
e ja slack nijesam koristio od 9.1 verzije... jesu li jos na 2.4 kernelu ili su se napokon opametili pa presli na 2.6? [ maksvel @ 24.03.2008. 21:28 ] @
Izreka "If you learn Red Hat, you know Red Hat. If you learn Slackware, you know Linux" se može naći na raznoraznim sajtovima i verujem da datira poodavno.
Sigurno se može puno naučiti sa bare-bone pristupom, što reče random... Sa druge strane, za edukovanje ljudi koji poznaju samo Windows, korišćenje isključivo shell-a može biti loš startup, kojim se ne dobija na postupnosti. Uz odgovarajuću metodologiju, sigurno se bilo koji Linux može kvalitetno iskoristiti za učenje. (Opet, zavisi i od stila učenja, svrhe itd.) [ Stefan Markic @ 24.03.2008. 21:29 ] @
Citat: rafa:Ne slažem se sa tobom da će se mnogo toga naučiti na user-friendly distroima. Ja sam počeo sa PCLOS, ali ni posle dva-tri meseca korišćenja nisam poznavao fstab ili xorg recimo,a o konzoli da i ne govorim. Može se naučiti neka osnova, ali ako želiš da vidiš rad "ispod haube" toga se u PCLOS-u, Ubuntu-u, Susetu i sličnim distroima nećeš nagledati.. ;) Tako bar ja to kontam. Generalno, razlika je u tome sto kod Slacka moras sto sta da naucis, dok kod Ubuntua moze, a ne mora. :) Dakle, ti se "ispod haube" i kod Ubuntua mozes nagledati, ali nemas potrebe, dok ovamo, malo malo... pa mora. :) E, sad, dugo nisam koristio Slack. Ovakvo je moje iskustvo bilo pre samo godinu dana. :-) [ Jovan_NS @ 24.03.2008. 23:58 ] @
Upravo zato sam izabrao Slack za pocetak, iako ne znam nista o njemu!
On bi trebao da mi omoguci da se osamostalim na svakom linuxu, tako da cu da ulozim puno truda u njega! Inace, odgovara mi sto nema pomocnjih, user friendly alata, zato sto... Pa, ko razume - shvatice! ![]() Zahvaljujem se svima na savetima i na brzim odgovorima, i ocekujete od mene postava tipa "opet ovaj mrtvi Slack ne radi..." ![]() Btw, otvoren sam za sve vrste saveta, tako da ako nekom dodje nesto da mi kaze, slobodno! [ rafa @ 25.03.2008. 13:38 ] @
To da posle Slacka nećeš imati problema ni sa jednim distroom je tačno. Nakon njega, Ubuntu će delovati kao prolećni povetarac. :)
Izabrao si kvalitetan početak i želim ti da uspeš. Samo jedan savet, nemoj da odustaješ. Verovatno će ti se dešavati da poželiš da zapališ ceo komp. :D Tako je i meni bilo u početku. Čitaj i čačkaj dok god ne namestiš sve kako treba. Skuvaj sebi kaficu pa lagano, a i mi smo tu.. ;) [ tdjokic @ 25.03.2008. 14:14 ] @
Postoji i bolji nacin, bar po mom misljenju - na jednu particiju instaliras neku distribuciju za zezanje, gledanje filmova, ovo, ono, a na drugu recimo bas Slackware. Onda, kad ti je do zezanja, pokrenes Mepis, PCLinux, Mint, sta bilo za sta se odlucis, a kad ti je do studiranja Linuxa kopaj po Slackware-u. Osim toga, nije zabranjeno ni kopanje po ovoj distribuciji za zezanje, pa mozes malo i da uporedis gotova resenja sa onim sto ti zelis da napravis pod Slackware-om. Tako spajas korisno sa lepim.
Evo konkretnog "domaceg zadatka" - da li neko zna kako od ovih originalnih Canonovih drajvera za stampace LBP2900 i LBP5000 napraviti drajvere za Slackware: cndrvcups-capt-1.30-1.i386.rpm i cndrvcups-common-1.30-1.i386.rpm? Za Ubuntu postoji detaljno uputstvo o tome. ________________________________________________ U medjuvremenu sam uradio pretragu u nekoliko Slackware foruma i nigde nije pronadjen pojam LBP2900. [Ovu poruku je menjao tdjokic dana 25.03.2008. u 15:27 GMT+1] [ _AxeZ_ @ 25.03.2008. 21:30 ] @
Citat: Jovan_NS: Upravo zato sam izabrao Slack za pocetak, iako ne znam nista o njemu! On bi trebao da mi omoguci da se osamostalim na svakom linuxu, tako da cu da ulozim puno truda u njega! Inace, odgovara mi sto nema pomocnjih, user friendly alata, zato sto... Pa, ko razume - shvatice! :D Zahvaljujem se svima na savetima i na brzim odgovorima, i ocekujete od mene postava tipa "opet ovaj mrtvi Slack ne radi..." :D Btw, otvoren sam za sve vrste saveta, tako da ako nekom dodje nesto da mi kaze, slobodno! Posto si iz Novog Sada, svrati do LUGoNS-a, ili na sajt, na IRC kanal ili u prostorije kada imamo okupljanja. Lugonsovci su uglavnom stari slackwarashi...iako je podosta njih preslo na neke druge distroe...;) http://www.ns-linux.org/ [ _AxeZ_ @ 25.03.2008. 21:32 ] @
Citat: tdjokic: Evo konkretnog "domaceg zadatka" - da li neko zna kako od ovih originalnih Canonovih drajvera za stampace LBP2900 i LBP5000 napraviti drajvere za Slackware: cndrvcups-capt-1.30-1.i386.rpm i cndrvcups-common-1.30-1.i386.rpm? Za Ubuntu postoji detaljno uputstvo o tome. Da...koristi rpm2tgz...;) ili kupiti normalan stampac kao neki HP...:):):):) [ Jovan_NS @ 26.03.2008. 19:19 ] @
Zna li neko kako da instaliram drajvere za adsl preko usb porta? Konkretno radi se od Huawei MT882 modemu!
Inace podigao sam slack(malo na snalazljivost, daleko vise uz Boziju pomoc ![]() Za sada ni jedan izubljeni nerv ![]() [ Srđan Pavlović @ 27.03.2008. 03:25 ] @
Imas uputstvo za instalaciju Linux drajvera za taj modem na CD-u koji si dobio uz modem.
Ali uputstvo je ocajno, pocinje sa "Prvo instalirate Red Hat..." :) Kaci ga bre na mreznu, mani se usb-drajvera, osim ako bas mora. [ cveticmilan @ 27.03.2008. 07:38 ] @
I ja sam zaista mislio da smo prevazisli distro war teme ali eto lepo je cacnuti malo ponekad ....
Inace ja bih smislio ovako neku izreku za BSD sisteme , jer ako njih naucis ... shvatices sve principe a ostalo su zaista samo nijanse drugacije nasminkane . (nemojte mi zameriti ni opominjati sto mesam BSD u ovu pricu) Sto se tice pomenute izreke , to je da ne kazem (i nek mi ne zamere Slack ljubitelji) "propaganda" starih i konzervativnih geek-ova ... Drugo , ja sam admin i jedan od vodja projekta www.slackware-srbija.org , pa Vam mogu reci da su stari Slack geek-ovi zaista umorni i istroseni a mladi kao da se plase tog "strasnog Slack-a".... Portal je malte ne potpuno zamreo , (iako sam ga popuno doradio , oziveo , ulepsao itd itd ) , na forumu nema novih pitanja i zelje za saznanjem itd itd ... Tu smo samo ja (psy_unix) Dimitry, hatebreeder, MladenIsakovic, maddox i jos po neko svrati nekada .. Otvorili smo nedavno i irc.soliter.org kanal #slackware-srbija ali sam tu naravno samo ja ulogovan sam po ceo dan .... itd itd Pomislicete da sam odlutao sa odgovorom ali nisam ! Poenta je , sto mogu reci iz licnog iskustva i iskustva mojih poznanika (okorelih Slack geek-ova) da Slack gaze fensy distro-i a on onstaje samo kao taboo tema pa otuda i pocetak ove price od stane Jovan_NS . P.S. Moj jednostavan odgovor na ovo pitanje bi bio : to je subjektivna izreka . [ Jovan_NS @ 27.03.2008. 18:32 ] @
Moze li mi neko obajsniti kako da podesim adsl preko mrezne kartice?
Nemate pojma koliko bi mi to znacilo.... ![]() [ Astral Projection @ 27.03.2008. 21:14 ] @
man interfaces
man ifup man ifconfig ;) [ tdjokic @ 28.03.2008. 01:00 ] @
Citat: Jovan_NS: Moze li mi neko obajsniti kako da podesim adsl preko mrezne kartice? Nemate pojma koliko bi mi to znacilo.... :D O tome imas gomilu tema i postova na ADSL forumu. Osnovni princip je relativno jednostavan - modem, koji ima izlaz za mrezni kabl je najcesce ruter (postoje i modemi koji su samo modemi, sto je dosta retko), a to ti je uredjaj koji je OS nezavisan (osim onog USB prikljucka), pa radi sa svim mogucim Linuxima, Windowsima itd., i imas vrlo malo da podesis, vise ni ne znam sta je bilo potrebno da se podesi. Sve se dogadja automatski, a ako se dobro secam, jedan od vaznijih stvari je da tamo negde izaberes DHCP i to je to. [ nemysis @ 28.03.2008. 19:52 ] @
Ja nisam radio po toj izreci. Mada je znam odlično, zbog toga sam i probao Slackware, jedno 2-3 godine.
Windows sam davno napustio, oko 95. I danas je na kompu, ali ga veoma veoma retko startam. Imam i emulatore (Wine, VirtualBox...). Prvo sam koristio SuSE, pa kad mi je dosadio sa svojim alatima tipa Yast sam prešao na Slack gde sam se dosta namučio, skidao ručno, podešavao do besvesti. Da bi jedan paket proradio, treba skinuti drugi, on traži treći i tako u nedogled. Zbog toga sam ga i napustio. Jer neke stvari jednostavno nisu mogle da prorade. Skidao sam ručno, CVS, wget... Ali sam naučio da je najvažnija konzola i bash. Posle sam probao Sorcerer, LFS, SourceMage, Gentoo, Arch, Debian, Ubuntu i Kubuntu više verzije i vratio se definitivno Gentoo-u. Koristio sam istovremeno više Distribucija. Tu ima dosta konzolnog rada, root se mora aktivirati ručno. Ima veoma lepih objašnjenja na Gentoo-Wiki, forumuma, skoro o svemu. Instalacija je lakša nego pre. Najbolje je sa DVD, skida se kao Torrent fajla, za nekih sat vremena sistem je podignut i radi. Veoma je aktuelan sistem, greške se brzo ispravljaju. Napisao sam uputstvo za instalaciju od 26 strana, jer ja prijateljima instaliram Gentoo totalno za oko 1 do 2 nedelje. Mislim da sve radi. Zaštitne mere (Firewall, ssh, ssl, gpg..., što je najvažnije), VoIP, Internet Messaging... Ne želim da propagiram neku Distribuciju, ali ova mi se pokazala meni subjektivno kao najbolja. Koristim je na Serveru ili na normalnim kompjuterima kao multimedijalnu (Desktop) soluciju. Radi na svakom Hardware. Sve se može dosta lako podesiti. Pozdrav Smart [ nkrgovic @ 30.03.2008. 20:26 ] @
Ajde da dodam i ja svoja 0.02EUR:
Slack je nekada bio prakticno jedini izbor, i jos uvek jeste dobar nacin da neko nauci kako neke stvari rade... Glavni problem kod slack-a je nedostatak pravog package management sistema. Ma kako to glupo zvucalo, distro koji je zasnovan na najprostojim "tar+gzip spakovan binary" paketima, ili, najbolje, rucnom kompajliranju iz sorsa jeste OK za ucenje, ali pri tom nauci ljude da ne koriste package sistem, sto je jako, jako lose. Za razliku od kucnog okruzenja, gde je sasvim OK iskompajlirati bilo sta na ruke, i gde onaj ko odrzava masinu zna gde je sta, slozena okruzenja sa nekoliko desetina ili cak stotina servera, u kombinaciji sa nekoliko administratora jednostavno zahteva standardizovan nacin rada, i standardizovan nacin distribucije paketa. Uz to, neki serveri jednostavno nemaju dovoljno resursa na raspolaganju za full upgrade u Gentoo stilu - ajde rekompajliraj "world". Linux je postao mainstream i enterparadajz, sto je dovelo do potrebe za koriscenjem alata kao sto su yum ili apt-get. Naravno, niko ne kaze da vise nema potrebe za radom sa izvornim kodom, ali danas cak i programerske firme koriste yum, naravno praveci od svog koda svoje pakete i dizuci svoje repozitorijume. Ovo je ono sto nikada necete nauciti da radite koristeci slackware, a predstavlja jako bitan skill u danasnjem IT-u. [ tdjokic @ 31.03.2008. 00:37 ] @
Citat: nkrgovic: ... i enterparadajz ![]() Inace, za ostali deo posta nisam kompetentan, medjutim to vec prilicno dugo osecam tako. Imao sam prilike da neki iskusniji ljudi (autori nekih clanaka na uglednijim sajtovima na netu) napisu nesto kao: "Zasto da to podesavam rucno, kad to vreme mogu bolje da iskoristim, a masina neka odradi svoje." Moje licno misljenje je mozda bilo naivno, ali isto tako efikasno - zasto bi stotine hiljada korisnika kompajliralo istu stvar, kad to moze da uradi jedan i stavi negde na net? Nije da ne treba nauciti bar minimum rada sa komandnom linijom, ali zasto sve to raditi opet i opet, ako bas nisi resio da se detaljno upoznas sa Linuxom. [ anrxc @ 31.03.2008. 09:44 ] @
Citat: nkrgovic: Ma kako to glupo zvucalo, distro koji je zasnovan na najprostojim "tar+gzip spakovan binary" paketima, ili, najbolje, rucnom kompajliranju iz sorsa jeste OK za ucenje, ali pri tom nauci ljude da ne koriste package sistem, sto je jako, jako lose. Ma gluposti, i sve ranije rečeni mitovi su takoder gluposti. Sad smo spali i na to da se sa Slackware ni ne koristi package manager... gluposti! Slackware nigdje ne zaostaje za drugim "modernim" distribucijama, osim što *službeni* package manager ne prati meduovisnosti paketa. Posto cijelu distribuciju radi samo jedan covjek normalno da Slackware nema *sluzbene* respozitiroje paketa ogromne kao i kod npr. Ubuntu, ali Slackware zajednica je ogromna i ljudi iz zajednice odrzavaju respozitorije koji po broju paketa ne zaostaju za niti jednom drugom distribucijom. Kako su Slackware korisnici uglavnom vrlo iskusni i znaju znanje kvaliteta tih paketa je ravna tome da su respozitoriji sluzbeni. Ljudi kojima je zaista smetalo sto sluzbeni package manager ne prati meduovisnosti su napravili alternativne managere koji imaju tu funkcionalnost... pa ko voli... No cinjenica je da nisu vrlo popularni samo iz razloga sto Slackware korisnici znaju sto rade i na prave bauk od toga da trebaju kompilirati neki paket ponekad. A molim lijepo da mi pokazete distribuciju gdje korisnik nije nikada bio prisiljen sam nesto kompilirati. To je ona druga prica je li Linux spreman za desktop... pitajte u Advocacy je li tako... Citat: Ovo je ono sto nikada necete nauciti da radite koristeci slackware, a predstavlja jako bitan skill u danasnjem IT-u. Ma jaka nauka. Slackware svakako nije neki dobar izbor za produkciju sa svom silom servera i cuda, ali moze ga se i tamo naci. No u ovoj temi se radi o jednom korisniku koji pokusava shvatiti ovaj GNU/Linux kupus. Jovan_NS Slackware je distribucija dostojna bilo koje druge danas, a sto se tice ucenja kako sve to zapravo funkcionira u samom je vrhu. Slackware je oduvjek bila jedna od rijetkih distribucija koja pokusava biti sto blize izvornom Unixu, a i danas imamo trend da sve vise distribucija pokusava biti Windows. Nisi mogao napraviti bolji izbor prve distribucije. [ nkrgovic @ 31.03.2008. 23:10 ] @
Citat: tdjokic: Zar ovde nije predvidjen smajli? A mozda sam ja u svadji sa engleskim :-) ? Onako :D. Znas kako, u svakoj sali ima i pola zbilje... Linux je jako dobar OS, ono sto nude Red Hat jeste jako dobra ponuda, ali u nekim bas enterprise primenama Linux jos uvek nije spreman da zameni komercijalne Unixe. Doduse ovo je dobrim delom i posledica hardvera na kome se vrte. Citat: Inace, za ostali deo posta nisam kompetentan, medjutim to vec prilicno dugo osecam tako. Imao sam prilike da neki iskusniji ljudi (autori nekih clanaka na uglednijim sajtovima na netu) napisu nesto kao: "Zasto da to podesavam rucno, kad to vreme mogu bolje da iskoristim, a masina neka odradi svoje." Moje licno misljenje je mozda bilo naivno, ali isto tako efikasno - zasto bi stotine hiljada korisnika kompajliralo istu stvar, kad to moze da uradi jedan i stavi negde na net? Nije da ne treba nauciti bar minimum rada sa komandnom linijom, ali zasto sve to raditi opet i opet, ako bas nisi resio da se detaljno upoznas sa Linuxom. Sad ja tebe da pitam - je'l ovo trebalo da bude cinicno? Imas javne repoe, kao sto i sam dobro znas, i oni se i te kako koriste.... RH EL / CentOS korisnici dosta, osim zvanicnih RH repoa koriste i recimo Dag Wieers-ov repo. Naravno da ne treba raditi vise puta jednu istu stvar, to je Zen Unix-a. :D Citat: anrxc: Ma jaka nauka. Slackware svakako nije neki dobar izbor za produkciju sa svom silom servera i cuda, ali moze ga se i tamo naci. No u ovoj temi se radi o jednom korisniku koji pokusava shvatiti ovaj GNU/Linux kupus. Jovan_NS Slackware je distribucija dostojna bilo koje druge danas, a sto se tice ucenja kako sve to zapravo funkcionira u samom je vrhu. Slackware je oduvjek bila jedna od rijetkih distribucija koja pokusava biti sto blize izvornom Unixu, a i danas imamo trend da sve vise distribucija pokusava biti Windows. Nisi mogao napraviti bolji izbor prve distribucije. To, slozices se, zavisi od toga sta zeli da nauci. Ma kako tebi to delovalo kao glupost, i kako to Slack imao "iskusne korisnike" to ne znaci da od Linux-a treba praviti kupus, ili raditi nesto vise puta, kao sto tdjokic lepo kaze. Prednost yum-a (a i apt-a) nije samo u pracenju medjuzavisnosti, vec i u nekim drugim mogucnostima. Ma kako to tebi delovalo neznacajno, onima koji zive od odrzavanja par stotina instalacija nije.... Ja recimo radim tako nesto, i mogu ti reci da cak i od ljudi koji rade customer support ocekujem da nauce bar osnove koriscenja Yum-a (koristimo CentOS).... U velikim okruzenjima ono sto tebi deluje kao glupost postaje jako bitno, a kupus se ne tolerise. Jednostavno, niko nije u stanju da radi na ruke na 200+ sprava, i da prati gde je sta i kako odradjeno. S'druge strane, sve to sto mozes da naucis na slack-u, mozes da naucis i na bilo kom drugom distrou... Tako da je, paradoksalno, slack zapravo prilicno los izbor za ucenje.... Sto nikako ne znaci da je slack los distro, vec samo da je napravljen za odredjenu publiku. [ nemysis @ 01.04.2008. 14:36 ] @
@tdjokic
"Zasto da to podesavam rucno, kad to vreme mogu bolje da iskoristim, a masina neka odradi svoje." Moje licno misljenje je mozda bilo naivno, ali isto tako efikasno - zasto bi stotine hiljada korisnika kompajliralo istu stvar, kad to moze da uradi jedan i stavi negde na net?" Mislite li da svi korisnici imaju isto Hardware, istu Distribuciju, iste opcije za prevođenje programa? Sve je različito... Koliko ja znam ako imate dovoljno resursa (na pojedinim Serverima, što nije uvek ispunjeno) možete samo kod Gentoo-a, pošto je svaka /etc/make.conf različita za svaki kompjuter (podešena na odgovarajući Hardware, opcije prevođenja) sa emerge --sync && layman -S && update-eix emerge -auvND system emerge -auvND world izvršiti na svim kompjuterima ali lokalno ili preko ssh ili na neki drugi način možda "unisono" obnova kompjutera. To je zajednički činilac da se na isti način obnavlja sistem, bez obzira koje je Hardware i gde je kompjuter. A isti prevedeni (kompajlirani) paketi ne radi na svakom kompjuteru, pošto je različiti Hardware. Nije to Windows gde postoji samo jedan nepromenljivi Kernel i radiće ili lošije ili bolje na dosta Hardware. Pokušajte da instalirate Windows XP ili Vistu na 233MHz, malo ram memorije i videćete da ne ide dok Gentoo i neki drugi minamalistički sistem ide. Ne treba svuda X. Pozdrav nemesys [Ovu poruku je menjao nemysis dana 02.04.2008. u 00:10 GMT+1] [ anrxc @ 02.04.2008. 05:23 ] @
Citat: nkrgovic: To, slozices se, zavisi od toga sta zeli da nauci. Ma kako tebi to delovalo kao glupost, i kako to Slack imao "iskusne korisnike" to ne znaci da od Linux-a treba praviti kupus, ili raditi nesto vise puta, kao sto tdjokic lepo kaze. Prednost yum-a (a i apt-a) nije samo u pracenju medjuzavisnosti I dalje ti kao da je dpkg/rpm/yum nuklearna fizika... ja odgovorno tvrdim da je savladati bilo koji od navedenih trivijalna stvar! Citat: nkrgovic: S'druge strane, sve to sto mozes da naucis na slack-u, mozes da naucis i na bilo kom drugom distrou... Tako da je, paradoksalno, slack zapravo prilicno los izbor za ucenje.... Sto nikako ne znaci da je slack los distro, vec samo da je napravljen za odredjenu publiku. Pa jesu li ljudi u prvih 20 poruka rasclanili zasto je Slackware dobar za ucenje... mozes procitati ponovno, a da ti skratim mozes prvo randomov post. A te price kako stvar x mozes i na stvar y, to smo valjda rijesili u onim usporedbama s automobilima. [Ovu poruku je menjao anrxc dana 02.04.2008. u 06:36 GMT+1] [ tdjokic @ 02.04.2008. 14:33 ] @
Citat: nemysis: @tdjokic Mislite li da svi korisnici imaju isto Hardware, istu Distribuciju, iste opcije za prevođenje programa? Sve je različito... Sve je to zamisljeno za prosecne korisnike i bez toga je iluzija da bi Linux dobio vise korisnika, a dobija ih. Za strucnije ljude i drugaciju upotrebu - svako radi kako mu treba, to je vec drugo podrucje. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|