[ bugsu @ 23.03.2008. 20:49 ] @
| E ovako ,da vam objasnim moju sitvaciju imoju zelju :D
Imam dva hard diska
zelim da napravim sledece.....oba harda montirana u kucishtu sve ok ali ,izmedju njihovog napajanja skretnica.
znaci jedan kabel od napajanje do skretnice i od skretnice se racva na dva kabela (za jedan i drugi hdd)
i kad prebacim u polozaj 1 hdd A ima struju dok B nema struju ,a kad prebacim u 2 polozaj hdd A nema struju a hdd B ima struju....
sad se pitate shta ce to meni kad moz oba harda da rade u isto vreme
Shto da troshim oba harda kas samo jedan koristim? treba mi samo da je jedan u pogonu uvek
e sad kablovi koji idu u hdd ima cetiri zice (jedna crvena,zuta i dve crne)
ako bi koristio sve zice trebala bi mi skretnica koja moze da primi 3*4= 12zica i to bi bila velika tj glomazna i ne bi mogao lepo da je ugradim u kucishte
ja bi da to bude manje ,makar u pola.
E sad mene zanima ,koje su zice bitne za rad hdd-a?
dal bi mogao samo sa dve (npr cvena i zuta ) ili bash moraju sve?
ajmo ko se razume u hardove ;) |
[ nasta @ 24.03.2008. 00:05 ] @
Au al' ti komlikujes :-). Jednostavno u BIOS-u ukljucis jeda a iskljucis drugi i obrnuto... po potrebi. Tako ja radim.
Pozz.
[ buljko @ 24.03.2008. 01:02 ] @
To se vidi u BIOSU tj. vide se oba diska te ih i inspekcija moze selektovati.  Ovo mi lici na trenutno aktuelne Lin/Win+prekidac prevare sa boot diskom ali ajde... bitne su samo crvena i zuta, crna tj. masa se ne mora preklapati, moze uvek biti spojena na HDD. Znaci, obicno rele sa dva para kontakata.
[ StORM48 @ 24.03.2008. 08:40 ] @
To neće raditi kako treba. Kontroleri su skloni kraćem ili dužem zaglupljivanju, kada pronađu HDD koji nema napajanje. Kada uključiš takvu mašinu, ona može i minutima stajati na HDD autodetect-u i bunariti disk.
Pozdrav
[ calexx @ 24.03.2008. 10:33 ] @
Pa šta je problem, sad će da napravi i skretnicu za logički kabl pa kontroler neće da se buni. ;) A jel ovde u pitanju potrošnja struje pa da se na ovaj način malo uštedi?
[ buljko @ 24.03.2008. 13:40 ] @
Oce, sa 12 TTL kola!  70% starih kontrolera cekace bar 2-3 minuta dok ne detektuju ispravno diskove u slucaju da je jedan bez napajanja ali, ako treba za****ti inspekciju, nek' kosta sta kosta!
[ bugsu @ 24.03.2008. 14:52 ] @
Citat: nasta: Au al' ti komlikujes :-). Jednostavno u BIOS-u ukljucis jeda a iskljucis drugi i obrnuto... po potrebi. Tako ja radim.
Pozz.
kazem necu da mi oba rade odjedanput ;)
Citat: buljko: To se vidi u BIOSU tj. vide se oba diska te ih i inspekcija moze selektovati.  Ovo mi lici na trenutno aktuelne Lin/Win+prekidac prevare sa boot diskom ali ajde... bitne su samo crvena i zuta, crna tj. masa se ne mora preklapati, moze uvek biti spojena na HDD. Znaci, obicno rele sa dva para kontakata.
e najblizi si bio :D dobijesh bambi od mene :) samo nema veze sa inspekcijom i legalnoshcu :D
, nzm kako bash mogu da vide u biosu kad disk A nema struje :/ (nzm mozda si u pravu ,nisam to probao).
Da hocu na jedan lin da stavim a na drugi win
sad vec cujem pametne komentare ,pa imash dual boot,znam i to, al NECU da koristim to
iz razloga ,shto da troshim hdd dok mi ne treba (za dzabe se vrti i troshi,a drugi hdd koji bi koristio je pri crkavanj pa shto vishe da ga odrzim u zivotu) + ukucani mi bi se pogubili sa dual botom i imao bi samo josh vishe problema....
Citat: StORM48: To neće raditi kako treba. Kontroleri su skloni kraćem ili dužem zaglupljivanju, kada pronađu HDD koji nema napajanje. Kada uključiš takvu mašinu, ona može i minutima stajati na HDD autodetect-u i bunariti disk.
Pozdrav
hm....mozda oce a mozda i ne...jer kod mene kad ubacujem disk B obicno samo izvucem napajanje od diska A da bi radio disk B(bez promena dzapera i sl ,jer su mi oba na master) i dosad je bilo sve ok ....
kako svima pada na pamet ta inspekcija :D iskreno nisam ni znao da to rade...cisto mi treba za privatne stvari...
ajde ako je neko video to da rade lin/win nek mi kaze kako mozda oni jednostavnije i bolje urade to :D
[ Predrag Supurovic @ 24.03.2008. 15:00 ] @
Rekose ti lepo ljudi da je to komlikovano i mnogo ce da kosta, jer pored napajanja, diskove treba i da otkacis sa magistrale, a tu ima previse vodova koje treba preklapati. Jetinije ti je da pustis oba diska da rade istvoremeno.
Jedino koliko toliko prihvatljivo resenje je USB disk, posto njega mozes da ukljucujes i iskljucujes nazivo bez problema, ali ce ti tu biti sporiji protok.
[ buljko @ 24.03.2008. 18:08 ] @
Mislim da je poenta da diskovi budu u (zatvorenom) kucistu. Lakse je to postici i sa S-ATA diskovima, i oni su, uz ukljucen AHCI, bezbedni pri cupanju i preklapanju "na zivo" i moguce je, uz malo vise paznje, napraviti sklop za preklapanje.
[ bugsu @ 24.03.2008. 18:15 ] @
uuu izgleda da me niste dobro skontali....
ne mislim na zivo to da radim....vec pri paljenju kompa....da ubacim u "prvu" ili "drugu" "Brzinu"
znaci prebacim u 1 (da radi disk A ) i upalim pc tek onda....
kazem vam da mi ne treba za inspekciju :D tako da na tanane mogu prebacit disk :D
[ StORM48 @ 24.03.2008. 18:39 ] @
Kupi Ti lepo dva HDD racka sa prekidačima/bravicama, pa kad hoćeš prvi, isključiš drugi i obratno.
Pozdrav
[ Flash411 @ 24.03.2008. 19:24 ] @
Sto ga i vi komplicirate 
Na vecini napajanja,ili hardova obje crne zice su kratko spojene,
sto znaci da vec jedna zica otpada,a posto u njima i tako nema struje
mogu uvijek biti spojene. Na kraju ti ostanu samo dvije zice,a njih je
lako srediti jednim salterom. Nasarao sam i neku "shemu" da vidis na
sta tocno mislim.
P.S.:za svaki slucaj provjeri dali su kod tebe kratko spojene crne zice
na napajanju ili hard disku.

[ bugsu @ 24.03.2008. 19:34 ] @
hat ovako sam nashao...
spliter uzmem i prekidac sa 3 kontakta
treba mi samo zuta i pila...iz napajanj u spliter ipsred splitera stavim prekidac na zutoj i iza splitera u dva harda.....
rece mi prijatelj da to radim .....we will see
[ dejan_osipaonica @ 25.03.2008. 21:52 ] @
Ma crna ionako nema veze nemora da se prekida posto ionako imas par gnd vodova kroz sam ata kabl.
[ buljko @ 25.03.2008. 21:57 ] @
Crna ne mora da se preklapa ali MORA da ide direktno na HDD. Samo sa signalnim GND vodovima na IDE kablu, tesko da ce HDD raditi kako treba.
[ Horvat @ 26.03.2008. 20:41 ] @
nije problem napajanje vec ide kabel,koji ako kao sto je neko iznad napisao,ako stoji ustekan u hard,a hard nema napajanje,zaglupljuje startovanje komp-a
najjednostavnija solucija rack ili nesto napraviti na konto rack-a
[ buljko @ 26.03.2008. 22:00 ] @
Rack, u ovoj situaciji, tesko da nesto menja! I u opciji sa dva racka, IDE kabal je prikljucen na HDD jer, kljuc prekida samo napajanje HDD u fijoci. I u ovom slucaju postoji ogranicenje a resenje je, ne kljuc nego, izvlacenje fijoke kada HDD nije u upotrebi. Pre bilo kakvog "pravljenja" treba proveriti kako se komp ponasa jer, postoji mogucnost da sve radi kako treba, bez zaglupljivanja kontrolera, i sa skinutim napajanjem. Ne secam se dobro ali, nije svejedno da li su oba diska na istoj IDE grani ili su npr. oba MASTER na razlicitim granama. Treba proveriti ponasanje u konkretnom slucaju pa onda odluciti sta je najoptimalnije.
[ bugsu @ 27.03.2008. 14:31 ] @
e ovako da stavim tacku na ovo sve
kupio sam power spliter (kabel sa jednim ulazom a dva izlaza od napajanja) i skretnicu sa 6 kontakta (2 ulaz crveno-zuta, i 4 izlaza (2 za svaki hdd)
isecko koju zicu koju prespojio preko skretnice i radi ODLICNO ,oba data kabla od hdd-a su ushtekana i kom se ne zaglupi (ni malo ne stane)
imao sam samo juce problem ,kupio neku malu skretnicu i bila slaba pa se jedan hdd gasio no posla dva tri prekida crkla(blokirala) cela skretnica i nije vishe radila,danas sam kupio jacu ,i sad radi bez problema....o cas posla resheno....
fala svima na pomoci :)
P.S oba su mi na istoj grani i oba su master...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|