[ voodoosin @ 25.03.2008. 08:41 ] @
mala pomoc molim vas. pretrazivao sam i po ES-u i google-u, ali nista konkretno zasad.

problem je sledeci:
imam vistu ultimate, nedavno sam uradio cistu instalaciju i u pocetku je sve fino radilo. u zadnje vrijeme surfanje je postalo nepodnosljivo sporo. dakle, kad otvorim firefox, stranica se ucitava po par minuta, a cesto se uopste ne ucita. zbog toga sam vec reinstalirao vistu par puta. isto je u IE.
istovremeno, MSN, skype, utorrent i sve ostalo radi perfektno. od antivirusa imam novi NOD32 i Comodo firewall. sve je ranije radilo sa istim AV i firewallom.
kompjuter je konektovan preko routera Dlink kablom.
preko istog routera pristupam bezicno sa laptopa koji ima XP, bez problema. stampanje kroz mrezu radi, kao i share-ovani folderi.

pokusao sam da iskljucim vista auto-tuning, ali nije pomoglo.

zna li neko kako rijesiti problem?

samo bez savjeta da predjem na XP, posto mi trebaju opcije vista media centra :-)

hvala
[ Miroslav Jeftić @ 25.03.2008. 09:01 ] @
Kad pinguješ npr. google i po imenu i po ip adresi, kakve rezultate dobijaš? Koliki je ping, da li ima izgubljenih paketa?
[ Skandy @ 25.03.2008. 10:10 ] @
Kod mene se taj problem javlja periodicno, jedan ceo dan radi sporo, a sledeci savrseno brzo. U isto vreme dok je na torentu download oko 200 kb/s i upload oko 60 kb/s, otvaranje stranice je uzasno sporo, ponekad i ne otvori stranicu vec prijavi kao da sam diskonektova. Proveravao sam ping i stalno je oko 900ms.

[Ovu poruku je menjao Skandy dana 25.03.2008. u 11:21 GMT+1]
[ Dr.sima @ 25.03.2008. 11:28 ] @
Cekaj, p2p + surfovanje u isto vreme i onda ti surfovanje sporo radi?
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.03.2008. 11:31 ] @
Jel vam update radi mozda u pozadini?
[ Skandy @ 25.03.2008. 11:38 ] @
Citat:
Dr.sima: Cekaj, p2p + surfovanje u isto vreme i onda ti surfovanje sporo radi?

Po ovom odgovoru predpostavljam da je ocekivano da ne mogu u isto vreme da imam brzo surfovanje i brz download u torentu? Nisam strucan dovoljno u ovoj oblasti, zbunjujuce je sto vecinu vremena sve radi savrseno brzo, a ponekada samo surfovanje gusi. Nisam napomenuo da imam 2mb/s brzinu interneta, ako to uopste ima veze.
Dajte neko strucno objasnjenje ili preporuku, da znam sta je problem, kako bih mogao da ga otklonim.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.03.2008. 11:46 ] @
Ako tokom surfa koristis download a on ide full brzinom normalno je da ti je surf jako spor. Iskljuci download i onda malo surfaj, pa nam javi rezultat.
[ Skandy @ 25.03.2008. 11:52 ] @
Testira cu pa se javljam.
[ Dr.sima @ 25.03.2008. 12:40 ] @
Da, moj odgovor je bio vise kao cudjenje... p2p na default podesavanjima nemaju ogranicenu brzinu, sto znaci da ce max protok biti u upotrebi od strane p2p aplikacije. E sad, u zavisnosti od toga koliko ljudi seeduje (salje) fajl koji tebe zanima i da li si stavio samo 1 ili vise fajlova, link moze!!! biti maksimalno opterecen. Ako je maksimalno opterecen, tj. koristis svih XXMbps svog linka logicno je da ce surfovanje ici sporo ili uopste nece raidti i da ce ping da bude smesno visok (900ms i sl.).
Resenje tvog problema moze da bude ili da iskljucis p2p kad hoces da surfujes ili da ogranicis brzinu p2p aplikacije na nekih 60% linka ... Ovaj problem nema apsoltno nikakve veze sa Vistom :)
[ iMiki @ 25.03.2008. 12:49 ] @
Skandy, imas link od 2 Mb/s (mega bita) i na njemu mozes da ostvaris maksimalni (teoretski) download od 256 kB/s (kilo bajta), ja na 1 Mb/s imam 110-115-120 kB/s. Postoji razlika izmedju bita i bajta, bit je manji i osam bita cine jedan bajt.

Ako torent (download) zauzme 200 kB, malo sta ostaje za surfovanje. Tekstualni meilovi, chat i slicno ce prolaziti bez problema, ali surf tesko (najvise zbog flash-a).
Ogranici protok torentu, na primer na 150 kB/s i videces da surf radi bez broblema.

Voodoosin, ked tebe je slicna situacija. Ogranici download (torent ili sta vec koristis)

Treba imati na umu da ako vise korisnika koristi jedan link (firma ili vise kompjutera u kuci) ne mogu svi imati maksimalan protok. Ako u trenutku svi koriste link, onda se protok deli pa korisnik ima polovinu, trecinu ili ko zna koji deo protoka.

Mada, moze se podesiti ruter da mu je HTML prioritet. Onda torent moze da se podesi na maksimalan protok a u trenutku surfa ruter sam ogranici torent i dozvoli nesmetan surf. Ovim se izbegava ogranicavanje torenta u trenutku surfa i ponovno vracanje na punu brzinu po zavrsetku surfa (sto moze i da se zaboravi).
[ Slobodan Milivojevic @ 25.03.2008. 12:55 ] @
A ako na desktopu pod Vistom pustis P2P dal ti na laptopu pod XP-om radi normalno surf? To je isto vrlo bitna stvar.
[ Skandy @ 25.03.2008. 16:05 ] @
Koristim samo jedan jedini racunar, tako da ne delim nista. Nisam znao da preuzimanje i slanje fajlova preko torenta ima prioritet, vec sam mislio da dolazi do neke ravnomerne raspodele, ali kao sto rekoh i kao sto se vidi, ne poznajem ovu temu dovoljno dobro.
Sada sam ogranicio brzinu preuzimanja i slanja, za sada je sve ok, praticu i narednih dana sta se dogadja.

Hvala vam na informacijama. Pozdrav.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.03.2008. 16:52 ] @
Mozes da koristis program NetLimiter, i sa njim da podelis koliko ce koji program da trosi. pretrazi forum, mnogo puta smo pisali o netlimiteru.
[ voodoosin @ 25.03.2008. 17:43 ] @
vidim da sam propustio neke kljucne informacije :-)
router je podesen tako da surfanje i voip ima proritet. na laptopu surfujem normalno dok torrent radi na drugoj masini. probao sam i da iskljucim torrent, ali bez rezultata. torrent sam pomenuo cisto da nema dileme u vezi kabla i konekcije. sve je konektovano, voip radi normalno.
uglavnom, kad tek resetujem kompjuter, desi se da cak i mogu da surfujem, ali ako probam par minuta kasnije, ne radi.
evo sad sam probao da pingujem www.google.com (by the way, preko noci mi je otvorio www.yahoo.com ;-) ali kaze request timed out!
isto javlja i na laptopu. probao sam da pingujem yahoo i ping je 42ms, nema izgubljenih paketa.

hvala
[ voodoosin @ 25.03.2008. 18:41 ] @
update:
nasao sam negdje savjet da resetujem winsock settings, ali nista.
malo je radilo nakon restarta i onda opet nista.

ako ovako nastavi uskoro ce kompjuter kroz prozor!!!
[ Catch 22 @ 25.03.2008. 19:33 ] @
Pokreni search u Windows folderu (advanced / podfolderi / hidden & system) i trazi fajl hosts (bez ekstenzije) i obriši ga, kao i lmhosts.sam
U Advanced TCP/IP Settings isključi opciju "Enable LMHosts lookup"
Restartuj makinu i vidi šta biva

[att_img]
[ voodoosin @ 25.03.2008. 21:49 ] @
probao sam da, ali ni to nije pomoglo.

cini mi se da se problem javlja kad otvorim utorrent. cak i kad ga zatvorim problem ne nestaje.

nasao sao ovo rjesenje i zasad radi, vidjecemo dokad:

Instructions for ESET NOD32 Anti-virus (Version 3.0)

1. Goto "Setup"
2. Toggle "Advanced Mode" if you have not done so yet
3. Click "Antivirus and antispyware" (located under "Setup")
4. Under "Web access protection" click on "Configure.."
5. A setup menu will appear. Expand the "HTTP" tree
6. Click on "Web browsers".
7. Find the uTorrent.exe file and hit the check box until a red cross appears next it.
8. VOILA Firefox and IE will now work whilst running uTorrent.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.03.2008. 22:05 ] @
Okaci ovde Hijackthis log, mozda imas neki virus, trojanac...
Odavde ga skini >>> http://www.trendsecure.com/por...ools/security_tools/hijackthis
[ voodoosin @ 25.03.2008. 22:15 ] @
izgleda da sad radi bez problema.
evo log za svaki slucaj:

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 5:11:24 PM, on 3/25/2008
Platform: Windows Vista (WinNT 6.00.1904)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16609)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\Windows\system32\taskeng.exe
C:\Windows\system32\Dwm.exe
C:\Program Files\IObit\IObit SmartDefrag\IObit SmartDefrag.exe
C:\Windows\system32\taskeng.exe
C:\Windows\Explorer.EXE
C:\Windows\System32\mobsync.exe
C:\Program Files\Windows Defender\MSASCui.exe
C:\Windows\RtHDVCpl.exe
C:\Windows\System32\hkcmd.exe
C:\Windows\System32\igfxpers.exe
C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
C:\Program Files\Spyware Terminator\Spywareterminatorshield.Exe
C:\Windows\system32\igfxsrvc.exe
C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe
C:\Program Files\COMODO\Firewall\cfp.exe
C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe
C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe
C:\Windows\ehome\ehtray.exe
C:\Windows\System32\spool\drivers\w32x86\3\E_FATIBVA.EXE
C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe
C:\Program Files\Windows Live\Messenger\msnmsgr.exe
C:\Program Files\Windows Media Player\wmpnscfg.exe
C:\Windows\ehome\ehmsas.exe
C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\skypePM.exe
C:\Program Files\uTorrent\uTorrent.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\Program Files\PayPal\PayPal Plug-In\RBroker.exe
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *.local
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =
O1 - Hosts: ::1 localhost
O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: (no name) - {1CB20BF0-BBAE-40A7-93F4-6435FF3D0411} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll
O2 - BHO: Skype add-on (mastermind) - {22BF413B-C6D2-4d91-82A9-A0F997BA588C} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll
O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)
O2 - BHO: Windows Live Sign-in Helper - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll
O2 - BHO: OToolbarHelper Class - {EAD3A971-6A23-4246-8691-C9244E858967} - C:\Program Files\PayPal\PayPal Plug-In\PayPalHelper.dll
O3 - Toolbar: &Crawler Toolbar - {4B3803EA-5230-4DC3-A7FC-33638F3D3542} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll
O3 - Toolbar: PayPal Plug-In - {DC0F2F93-27FA-4f84-ACAA-9416F90B9511} - C:\Program Files\PayPal\PayPal Plug-In\OToolbar.dll
O4 - HKLM\..\Run: [Windows Defender] %ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe -hide
O4 - HKLM\..\Run: [RtHDVCpl] RtHDVCpl.exe
O4 - HKLM\..\Run: [IgfxTray] C:\Windows\system32\igfxtray.exe
O4 - HKLM\..\Run: [HotKeysCmds] C:\Windows\system32\hkcmd.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Persistence] C:\Windows\system32\igfxpers.exe
O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] "C:\Program Files\Winamp\winampa.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [SpywareTerminator] "C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Adobe Reader Speed Launcher] "C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\Reader_sl.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [COMODO Firewall Pro] "C:\Program Files\COMODO\Firewall\cfp.exe" -h
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\QTTask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [egui] "C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe" /hide /waitservice
O4 - HKCU\..\Run: [Sidebar] C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe /autoRun
O4 - HKCU\..\Run: [WindowsWelcomeCenter] rundll32.exe oobefldr.dll,ShowWelcomeCenter
O4 - HKCU\..\Run: [ehTray.exe] C:\Windows\ehome\ehTray.exe
O4 - HKCU\..\Run: [EPSON Stylus CX5000 Series] C:\Windows\system32\spool\DRIVERS\W32X86\3\E_FATIBVA.EXE /FU "C:\Windows\TEMP\E_S510C.tmp" /EF "HKCU"
O4 - HKCU\..\Run: [Skype] "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized
O4 - HKCU\..\Run: [MsnMsgr] "C:\Program Files\Windows Live\Messenger\MsnMsgr.Exe" /background
O4 - HKCU\..\Run: [WMPNSCFG] C:\Program Files\Windows Media Player\WMPNSCFG.exe
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [WindowsWelcomeCenter] rundll32.exe oobefldr.dll,ShowWelcomeCenter (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /detectMem (User 'NETWORK SERVICE')
O8 - Extra context menu item: Crawler Search - tbr:iemenu
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O9 - Extra button: Skype - {77BF5300-1474-4EC7-9980-D32B190E9B07} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll
O13 - Gopher Prefix:
O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
O18 - Protocol: tbr - {4D25FB7A-8902-4291-960E-9ADA051CFBBF} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll
O20 - AppInit_DLLs: C:\Windows\system32\guard32.dll
O23 - Service: Apple Mobile Device - Apple, Inc. - C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin\AppleMobileDeviceService.exe
O23 - Service: Bonjour Service - Apple Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
O23 - Service: COMODO Firewall Pro Helper Service (cmdAgent) - COMODO - C:\Program Files\COMODO\Firewall\cmdagent.exe
O23 - Service: Eset HTTP Server (EhttpSrv) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\EHttpSrv.exe
O23 - Service: Eset Service (ekrn) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\ekrn.exe
O23 - Service: EPSON V3 Service4(01) (EPSON_PM_RPCV4_01) - SEIKO EPSON CORPORATION - C:\ProgramData\EPSON\EPW!3 SSRP\E_S30RP1.EXE
O23 - Service: iPod Service - Apple Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe

--
End of file - 7273 bytes
[ Burgos @ 25.03.2008. 22:30 ] @
I kod mene se desava ista pojava. Firefox / IE totalno zakucaju, sve dok je uTorrent podignut (cak i ako nisam povezan ni na jedan tracker). Ukoliko iskljucim uTorrent, posle par minuta sve proradi. U isto vreme, na drugom racunaru (ovom, Windows XP) surf radi bez problema, a i ovde je podignut uTorrent.

Windows Vista
[ voodoosin @ 25.03.2008. 23:16 ] @
burgos, probaj sa savjetom koji sam gore postavio za NOD32 (vjerovatno postoji opcija i za drugi antivirus ako imas)
kod mene zasad radi bez problema.
[ bttp @ 27.03.2008. 09:58 ] @
Pogledaj u Event Viewer-u Windows Logs\System da li imaš Warnings tipa Source EventID 4226 "TCP/IP has reached the security limit imposed on the number of concurrent TCP connect attempts."

Ako to imaš, a verovatno imaš ako nisi patchovao tcpip.sys (koji izvorno ograničava broj istovremenih veza na samo 10), onda moraš da ga patchuješ. Ako imaš Service Pack 1 instaliran onda primeni CrackTcpipsys patch, a ako imaš neku raniju verziju drivera tcpip.sys, proveriš koju tačno imaš i primeniš patch za tu verziju. Svi fajlovi se mogu naći na

http://www.mydigitallife.info/...limit-patch-for-event-id-4226/

Ja sam na SP1 primenio CrackTcpipv744.zip i sve mi radi okej, pre toga sam imao slične simptome (za koje znam još od XP SP2 pošto u njemu važi isto ograničenje).
[ Burgos @ 09.04.2008. 09:49 ] @
Hvala :).
[ Catch 22 @ 09.04.2008. 12:58 ] @
Važna napomena:
Citat:
IMPORTANT for 64-bit (x64) Windows Vista (RTM and SP1) and 32-bit (x86) Windows Vista SP1:

Windows Vista now require all kernel-mode driver or software to be signed with digital signature in 64-bit Vista, and all boot-start drivers must be embedded-sign with signature on both x86 and x64 versions of Windows Vista. Unfortunately, tcpip.sys is both kernel mode driver, and also boot start driver, and modify tcpip.sys will break the existing signature, making the patched tcpip.sys unsigned.

So when using patched tcpip.sys, users must press F8 at every Windows boot load. When come to Vista Advanced Boot Options menu, select “Disable Driver Signature Enforcement” to bypass driver signing check and continue loading Windows Vista, else there may be boot-failure.
[ NenadS @ 28.11.2008. 01:50 ] @
Ja imam isti problem na jednom racunaru ali u pitanju je XP SP2... a desava se sledece:

surf radi normalno samo 4-5 minuta nakon sto restartujem komp i onda toliko uspori da ne moze da se koristi... pise connecting to i nakon 10-ak sec. promeni u connected i tako dalje... a to se desava u svim browserima. Probao sam ping, sve je super, nema izgubljenih paketa i speed test pokazuje da je brzina net-a kolika bi i trebala da bude. U isto vreme mogu da skidam fajl brzinom od 2mbps bez problema ali surf kada nista drugo nije pokrenuto (ne koristim p2p) je katastrofa nakon tih 4-5 minuta...

probao sam i WinsockXPFix ali nista se nije promenio, probao da obrisem AV i nista...

Da li je neko imao mozda slican problem i da li je nasao resenje za isti?

Hvala
[ Stranger2 @ 28.11.2008. 08:36 ] @
jos jedan problem...

Koristim Windows XP SP3

Cak i kada je veza sa internetom jako brza neke web stranice se ucitavaju toliko sporo da prakticno samo stoji beli ekran umesto sadrzaja stranice. Isto je u svim browserima. Interesantno da se 90% stranica otvara normalnom brzinom.

primeri:
- wikipedia i sve stranice na wikipediji.
- torrentbay.org se otvara normalno ali kada idem na stranicu gde treba da procitam konkretno podatke o nekom torrentu ona se ta strania strasno sporo ucitava.
interesantno je da kada idem na "view source" prikaze source sto znaci da je HTML skinut ali nikada da ga prikaze.
- kada iz googleovih rezultata pretrage idem da pogledam neku stranicu iz googleove cache momorije prko opcije "Cache" onda prikaze gore googleove podatke ali ispod je sadrzaj opet samo beo i ucitavanje do beskraja. Kada na tom googleovom fejmu kliknem na "text only version" onda prikaze stranicu ali narano bez ikakvih slika i boja.

TCP limit je patchovan na 100 konekcija pomocu nLite programa. Ostalo je sve standardno i neizmenjeno.
to nije problem jer prosli put kada je windows bio instaliran sa istog windows diska nije bilo tog problema.

Dakle problem je samo sa nekim web stranicama neovisno u koje doba im pokusam pristupiti i sa kojim browserom. Precizniji problem nije sa celim sadrzajem stranice vec ima neke veze sa slikama i nekim dodatnim sadrzajima...

Da li neko ima ideju kako to resiti?
[ Stranger2 @ 14.12.2008. 00:51 ] @
wikipedia se odjednom sama od sebe ubrzala
taodje je jako sporo bilo ucitavanje stranica sa forum.doom9.org
piratebay se isto malo ubrzao

cudno ali sada je dobro