[ srki @ 27.03.2008. 10:03 ] @
[ srki @ 27.03.2008. 10:03 ] @
[ X Files @ 27.03.2008. 10:45 ] @
Zanimljivo.
Inače, nešto slično ovome (samo za BASIC) je bilo u prodaji u našim knjižarama pre otprilike 22+ godine :) [ lammas @ 28.03.2008. 13:18 ] @
hmm...zanimljivo
[ KoKuZ @ 29.03.2008. 01:43 ] @
cool stvarka iako sam povrsno presao c++ na faxu ovo je dobra stvarka za pocetnike :D
[ Eurora3D Team @ 30.03.2008. 01:27 ] @
Citat: X Files: Zanimljivo. Inače, nešto slično ovome (samo za BASIC) je bilo u prodaji u našim knjižarama pre otprilike 22+ godine :) Da :) iz te kljige sam ja poceo da ucim programiranje .... [ X Files @ 30.03.2008. 08:13 ] @
Citat: Eurora3D Team: Da :) iz te kljige sam ja poceo da ucim programiranje .... I ja :) A bila je jos jedna knjiga (bolje receno slikovnica) pored te o BASIC programiranju koja je opisivala unutrasnjos racunara, cipove i sl. (Na zalost, vise ih nemam u kolekciji. Cim se jednom nesto pozajmi, oprostis se od toga zauvek) [ NastyBoy @ 30.03.2008. 11:10 ] @
OT:
^ Svi znaju da se u to vreme programiranje uchilo iz Intro Servisa u SK-u ;) [ X Files @ 30.03.2008. 12:23 ] @
^
Što da ne :) 1. Učitaš BOOT sektor nekog Flopija (obično igrice, introi, ...) 2. Disasembliraš ga 3. Uočiš poslednji JMP (dekompresora "(de)cruncher-a") i zapišeš gde gađa JMP adresa 4. JMP zameniš sa RTS, RET ili kako već (return from subroutine) 5. Startuješ ručno dekompresor, koji raspakuje igricu u memoriju, ali je ne startuje 5. RTS te vrati u monitorski program (DevPac beše jedan od boljih), a bilo je raznih 6. tada kreneš da menjaš tekst po igrici, kao ti si uradio recimo grafiku a ne neki Nemac, Šveđanin, ... 7. Sve ponovo kompresuješ, spakuješ nazad (sve "živi" brojevi, ne sme biti greške, nema UNDO) 8. Pokreneš, kad ono neće da radi, kaže ti - lameru, pokušao si nedozvoljeno 9. Vratiš se na početak do tačke 6 10. Kreneš neumorno da "step by step" izvršavaš program i dođeš do jednog BNE (branch on not equal) i zameniš sa BEQ (branch on equal), da bi radilo ili pogledaš registre i zameniš CMP (compare) argument sa sumom tvog teksta I tako, više nije bilo potrebe da ti neko objašnjava kasnije ša su to pointeri, checksumi, debuggeri, kako to radi iznutra, ... Lepa vremena... [ Eurora3D Team @ 30.03.2008. 20:32 ] @
Da ... doduse ja sam radio i Basic na Komodoru a i asm.
I tako (da nastavim ovu tvoju lekciju :) ) izvezbas zivce, strplenje , preciznost ... a ne kao danas visual undo :) i ja sam programer :) Naravno zezamo se ... svako vreme ima svoje prednosti i mane ... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|