[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 12.10.2003. 21:21 ] @
Pukao mi je X server, pa bih hteo da reinstaliram Linux, bez ponovne instalacije svih programskih paketa i formatiranja particije. Jel to moguce? |
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 12.10.2003. 21:21 ] @
[ axez @ 12.10.2003. 21:30 ] @
Citat: -V-O-Y-A-G-E-R-: Pukao mi je X server, pa bih hteo da reinstaliram Linux, bez ponovne instalacije svih programskih paketa i formatiranja particije. Jel to moguce? Zasto bi pobogu reinstalirao ceo Linux zbog X servera???????? Ako kazes sta nije u redu sa X-om mozda se nadje i resenje. [ filmil @ 12.10.2003. 21:31 ] @
Zašto ne bi samo reinstalirao ikse? Ubr, šta znači to „pukao“?
f [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 12.10.2003. 22:28 ] @
Imam XFree86 4.2 i zbog nekih kursora i gluposti koje traze 4.3 odlucio sam skinuti i instalirati 4.3.
Instaliram ja njega po uputstvu, pokrenem XFree86 -configure, konfigurisem ga i po rebootu masine, nadjem se u konzoli jer nije uspeo doci do init 5. Reko da nije u pitanju i drajver za graficku, pa i to reinstaliram, ali i dalje nikako da dobijem working XFree. Nista, vratim ja stari (samo sa preimenovao X11R6) i desilo se nesto cudno..ekran mi je bio pomeren za 4 cm udesno..ona 4 cm su bila crn deo ekrana..i niikako nisam uspeo da nateram ekran da se pomeri ulevo za ta 4 cm (u onoj zelenoj SuSEovoj konzoli je slika normalno centrirana, ali cim se prebacim u init 5, slika je pomerena). Mucio sam se tu da to vratim i samo napravio gore sranye. U jednom trenutku je prikaz bio na celom ekranu, ali kao da sam imao ekran npr. velicine 25", a vidljivi deo je zaista bio 15" pa se bukvalno moglo skrolovati po ekranu da bi dosao do dno..cudno. Onda sam odlucio deinstalirati X (nisam siguran kako se fajl tacno znao, ali bih ga prepoznao kad bih sad mogao pokrenuti yast), jer nisam nigde mogao naci konkretno XFree86 sekciju i to sam i uradio (posle njegovog upozorenja o dependencies) i posle reboota me je obavestio da mu fali to i to i da bi to mogao sad instalirati sto sam ja i uradio i vratio taj X paket, medjutim sad kad se bootuje sistem, opet upadnem u konzolu, ali sad vidim da ne pise samo da je init 5 skipped, nego prijavljuje i XDM failed. E posto vise ne znam kako da ga vise urnisem, a ni popravim ![]() ![]() Ili ako postoji neko bezbolnije resenje, slusam ![]() Eto, trazili ste objasnjenje ![]() UPDATE: Reinstalirao sam X i skinuo NVchooser.sh koji mi je kekao koji drajveri mi trebaju (v4191) i posle sam opet mogao dici XDM..stimao i stimao i sad je skoro sve kao i pre..jeste da bih voleo da mogu prikaz razvuci jos maalo levo i desno, ali bolje je da ne cackam..bar dok ne budem imao SuSE 9 u rukama ![]() [ jocar @ 13.10.2003. 12:09 ] @
Sto se tice reinstalacije, trebalo bi da protekne bez problema (ja koristim Mandrake, tu ima opcija UPGRADE - sva podesavanja ostaju, verovatno i SUSE ima nesto slicno).
Simptom pomeranja slike udesno mi lici na to da X koristi genericki drajver umesto originalnog. Koliko vidim imas NVidia graficku, pa pogledaj u /etc/X11/XF86Config-4 (ili samo XF86Config, ne znam kako je u SUSE-u)pod Section "Device" iza odrednice "Driver", umesto "nv" treba da stoji "nvidia". Naravno pre toga ti preporucujem da iznova instaliras drajver za graficku, a pre restarta odradi ovo sto sam gore napisao. Pozdrav! [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 13.10.2003. 19:56 ] @
Ma stavio sam i prave nVidijine drivere i pisalo mi je nvidia, umesto generickog nv, ali sam i dalje imao problema :) Onda se sve resilo kako se i zakuvalo :)
Sad nista vise ne cackam nego cekam SuSE 9 :) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|