[ casper.link @ 28.03.2008. 22:41 ] @
Pozz!

U nedoumici sam. Koliko je bezbjedno ostavljati racunar upaljen i priklljucen na internet tokom noci? Vecina mojih drugova ne gasi racunare tokom noci i drze ih konektovanim radi download-a. Koliko je to sigurno i da li se preporucuje jer je meni nesto tesko da se nakanim da ostavim racunar upaljenim a dobro bi mi doslo to radi eMula kojem treba citava vjecnost da dodje na red za download? Od firewall-a imam zone alarm security suite, a kao antivirus koristim Avast! Home ediotion. Kakva su vasa misljenja i kakvu zastitu koristite?
[ Danijel Krmar @ 28.03.2008. 23:33 ] @
Hmm, ovo je jedno od onih pitanja na koje je odgovor moze, a i ne mora da bude.

Mislim racunar povezan na internet nikad nije 100% siguran, mi mozemo jedino da primenimo neke sigurnosne mere kojim cemo rizike svesti na minimum. U principu, dosta toga zavisi i od toga sta skidas. Antivirus i firewall su ok, neka uvek budu sveze apdejtovani.

Jos jedan od nacina pomocu kojih mozes smanjiti rizik, jeste da koristis ogranicen korisnicki nalog, jer tada ako neki virus i dodje na racunar nece moci da ugrozi sistemske fajlove. I inace je preporuka da se osim kad je to potrebno, kao na primer kada se instalira hardver, windows ne koristi pod administratorskim nalogom.

Ako i pored toga mislis da nisi siguran, probaj da eMule ide kroz neki program kao na primer Sandboxie koji mozes naci na sajtu http://www.sandboxie.com/. Ja sam taj program malo probavao sa IE-om, sa eMule nisam ali je princip isti. U sustini, ovaj program je, aj da kazem, virtualno okruzenje u koje se ugnjezdi program koji ti izaberes i koji ga takoreci izolira od ostatka sistema. Detaljnija upustva ces naci na samom sajtu. I jedan zanimljvi clanak na tu temu http://www.techsupportalert.com/security_virtualization.htm

A ako ti ni to nije dovoljno sigurno, razmisli da podignes pravu virtualnu masinu pomocu programa kao sto su Virtual PC ili VirtualBox. Znaci instaliras recimo u tu neku virtualnu masinu neku olaksanu verziju Linuxa ili Windowsa, i tu onda skidas fajlove i testiras ih na viruse.

Nadam se da sam barem malo pomogao.
[ musicman @ 30.03.2008. 05:57 ] @
Citat:
krmard84:razmisli da podignes pravu virtualnu masinu pomocu programa kao sto su Virtual PC ili VirtualBox. Znaci instaliras recimo u tu neku virtualnu masinu neku olaksanu verziju Linuxa ili Windowsa, i tu onda skidas fajlove i testiras ih na viruse.

Jedino je ovo najbezbednije resenje (naravno, nikako 100.%).Uvek mozes izbrisati tj. vratiti se unazad ako ti nesto krene naopako.
[ casper.link @ 02.04.2008. 14:12 ] @
Hvala na prijedlozima. Odlucio sam se za ovo sa limited accaunts i firewall-om. Do sad nije bilo frke.

A ovo za podizanje virtuelne masine cu probati na jednom malo starijem racunaru na kome je linux, koji mi i onako sluzi da ga "kvarim" pa ako gdje pogrijesim postoji format c:
[ Danijel Krmar @ 03.04.2008. 12:41 ] @
Za virtualnu masinu ti treba dosta jak racunar sa minimum 1GB memorije. Ne treba da se bojis da ces nesto da pokvaris. Naime, virtualna masina ti je program koji pokrenes i u kome onda instaliras neki drugi operatvini sistem. Tako taj drugi operativni sistem postane samo jedan program u os-u u kom radis, a ako nesto pokvaris u virtualnoj masini, to se ne odrazava nikako na ostatak sistema, zato se one i koriste za raznorazna testiranja.

Zasto je bitno da racunar ima dosta ram-a? Jednostavno iz tog razloga sto sa virtuallnom masinom dodjes u situaciju da dva ili vise operativnih sistema dele operativnu memoriju i procesorksu snagu. Sad zamisli da pokrenes VM na nekom racunaru koji ima 256 ili 512 MB ram-a.
Cisto da vidis kako to izgleda pogledaj ovu sliku, radi se naime o VirtualBox-u na Linuxu, na kom je pokrenuta Vista:
[att_img]

VirtualBox i dokumentaciju o njemu mozes skinuti sa sajta http://www.virtualbox.org/