[ dr.NPN @ 31.03.2008. 13:01 ] @
Znaci, zvanicno zaposlenje, mogu da biram banku, interesuje me gde je najbolje otvoriti racun.

Interesuje me sve, znaci koje kartice kada mogu da dignem, debitne, kreditne, mozda za net, ili ide zajedno...???

Dosta mi je bitan kredit i uslovi kreditiranja, posto planiram da posle par meseci dignem neki kredit...
Dozvoljeni minus...

Sta bi trebalo da znam kod otvaranja racuna, na sta bi trebalo da obratim paznju?

Znaci, generalno me sve interesuje, pa ako znate podelite.

Nemam iskustva sa ovim, pa vas molim za savete i predloge.
[ Markoxxx @ 01.04.2008. 18:57 ] @
ja sam pre razmisljao na tu temu, i na kraju sam shvatio da se sve svodi skoro na isto;)
[ dr.NPN @ 02.04.2008. 01:11 ] @
Niko nije zainteresovan za temu?

Cini mi se da je bila jedna ovakva, ali na search-u je nisam pronasao, a ubedjen sam da je bila.

Jel ima neko neke savete, ili da odem u najblizu i otvorim....?
[ 3emyh @ 02.04.2008. 01:46 ] @
Idi do 2-3 najblize pa pitaj, stalno se menjaju uslovi pa je mozda najbolje da se raspitas na licu mesta. I pitaj obavezno sta je potrebno za gasenje racuna ako se predomislis pa resis da predjes u drugu.
[ McKracken @ 02.04.2008. 12:39 ] @
Ako nisi zaposlen u nekoj velikoj firmi izbegavaj Intesu, Raifeissen i slicne banke jer ti nikada nece izaci u susret. Manje banke su znacajno fleksibilnije i mnogo vise stvari je podlozno dogovoru.
[ dr.NPN @ 02.04.2008. 13:13 ] @
Hm... Radim za firmu iz Slovenije, radim elektronsko obezbedjenje, video nadzor alrami i tako to....

U mom gradu u toj firmi je zaposleno oko 30-ak ljudi... Redovne uplate i to, bar tako kazu ljudi koji su vec tamo.

Firma je GoodSelect, koja se odvojila od slovenackog Sintal-a...
Imaju zaposlene po mnogo gradova u srbiji.

Eto, sad znate.

A bas sam mislio ili Intesa ili Raifeisen ili Societe G.

Ne ide mi se u te male bankice, nesto mi izazivaju sumnju, a nije ni cudo s'obzirom u kakvoj sam drzavi odrastao...

Recimo od te tri gore navedene, koja bi bila najbolja?

I jos pitanje oko kartica, da li mogu odmah po prijavljivanju da izvadim debitnu karticu, i karticu za placanje na netu, posto mi i to treba stalno.
I kada se dobija kreditna?
koliko kartica uopste mogu da imam i koristim?
[ Davor Vlajkovic @ 02.04.2008. 13:22 ] @
Citat:
McKracken: Ako nisi zaposlen u nekoj velikoj firmi izbegavaj Intesu, Raifeissen i slicne banke jer ti nikada nece izaci u susret. Manje banke su znacajno fleksibilnije i mnogo vise stvari je podlozno dogovoru.

^ Word! Što je banka manja, to je prisniji odnos sa klijentima i možeš lepo o svemu da se dogovoriš. Plus, manje birokratije => manje problema. Ja u te ultramegagiga banke idem samo kad baš moram :)

Citat:
dr.NPN: I jos pitanje oko kartica, da li mogu odmah po prijavljivanju da izvadim debitnu karticu, i karticu za placanje na netu, posto mi i to treba stalno.
I kada se dobija kreditna?
koliko kartica uopste mogu da imam i koristim?

Za debitnu [bi trebalo da] ti je potreban samo tekući račun, a za kreditnu [opet, bi trebalo da] 'samo' kreditna sposobnost - da imaš redovne prilive i/ili im ponudiš neke druge garancije. Možeš da imaš koliko god hoćeš kartica, samo sa tim ne treba preterivati zbog većih troškova...
[ Java Beograd @ 02.04.2008. 14:14 ] @
Izberi banku koja ima filijalu koja ti je blizu, i koja ima radno veme koje tebi odgovara, da možeš komotno da završiš šta imaš, a ne da izlaziš sa posla. SVE velike banke nude sve moguće kartice, zajmove kredite i slično.

Ne mislim da manje banke imaju "prisan" odnos sa klijentom, to je samo konačan stav šalteruše. Jer, sve banke imaju svoje pravilnike, ograničenja i cenovnik. Na primer, ako je odluka banke da se nudi kredit sa kamatom od 10% nemaš ti šta da se "dogovaraš". Uvek je "uzmi ili ostavi" osim ako nisi veliki igrač, koji bukvalno obrće milione. Onda ima "dogovora".

Kartica možeš da imaš tuce, ali za svaku plaćaš i izradu i godišnju pretplatu. Zato, mojne da se zalećeš. Kreditna kartica ti utiče na kreditnu sposobnost, što je jako važno ako si nameran da uzimaš kredit, zato oprezno. Samo posedovanje te kartice se računa, bez obzira da li si je koristio ili ne. Debitnu uzmi odmah, trebaće ti ako nećeš da se bakćeš sa gotovinom. Ne možeš sa svakom karticom da plaćaš preko neta, zato se prvo raspitaj.

Sve ovo: kartice, kredite, pogodnosti bankari nazivaju "bankarskim proizvodima". Oni se to trude da "prodaju" a da cenu sakriju. Dakle uvaljju na kvarno. Bankarski proizvod je i gašenje (saldiranje) računa, koje u Hipo Alpe Adria košta 3k dindži. (stoka neopevana). A ako ne ugasiš, naplaćuje ti mesečno održavanje, a ako nemaš kintu na računu ide minus i zatezna kamata ...
[ Davor Vlajkovic @ 02.04.2008. 18:44 ] @
Pa sad, recimo, ja sam se sa svojom bankom dogovorio da mi prima naloge i izvan radnog vremena šaltera, a realizuje istog ili eventualno sledećeg radnog dana. A ne bih baš rekao da baratam milionima :) Šalteruše su 'prva linija odbrane', ali malo diplomatije otvara mnoga vrata, pa i ona za koja će mnogi reći da uopšte i ne postoje ;)

Što se tarifa i kamata tiče, one zvanične koje su javno istaknute su samo polazna tačka, i svaka šalteruša, kreditni savetnik i drugo bankarsko osoblje u svakoj ozbiljnoj banci ima dovoljno ovlašćenja da te cifre obori ako to želi, treba, opet kažem, samo lepo zatražiti tako nešto.

Inače, pitanja ove vrste su vrlo nezgodna, jer je očigledno da nemamo svi iste prioritete kada je reč o izboru banke. Najbolja banka je utopija.
[ McKracken @ 02.04.2008. 19:34 ] @
Citat:
Jer, sve banke imaju svoje pravilnike, ograničenja i cenovnik. Na primer, ako je odluka banke da se nudi kredit sa kamatom od 10% nemaš ti šta da se "dogovaraš". Uvek je "uzmi ili ostavi" osim ako nisi veliki igrač, koji bukvalno obrće milione. Onda ima "dogovora".

Nazalost, velika vecina razmislja ovako, a ovo je beskonacno pogresna pretpostavka. Dok ne trazite necete nikada ni saznati koliko je fleksibilno poslovanje banaka i koliko mogu da popuste
[ zALFex @ 02.04.2008. 23:28 ] @
dr.NPN, posto imas manje od 27 godina moj ti je savet da otvoris Omladinski tekuci racun u ErsteBank, jer nema troskova odrzavanja i placanja NetBankinga.
Ako zelis kreditnu karticu, preporucio bih ti HypoAlpeAdria (ali ne tekuci racun kod njih!!!) VISA revolving jer je kamata samo 1,45% mesecno na ostatak duga (do 1.4. je bila 1,25%).

Inace, generalna preporuka svima je IntesaHIT tekuci racun (eventualno + AmericanExpress Blue)!

Pozdrav!:)
[ Deker @ 03.04.2008. 09:00 ] @
Što se tiče banke, ako mogu da pomenem, možda Piraeus banka. Ima izbalansiranu ponudu tekućih računa, kreditnih i debitnih kartica, i kredita. Možda je najbolje da pogledate: http://www.nbs.yu/export/internet/cirilica/50/index.html , gde imate tražene informacije (mada su malo bajate, što me čudi).

Citat:
Davor Vlajkovic: Što se tarifa i kamata tiče, one zvanične koje su javno istaknute su samo polazna tačka, i svaka šalteruša, kreditni savetnik i drugo bankarsko osoblje u svakoj ozbiljnoj banci ima dovoljno ovlašćenja da te cifre obori ako to želi, treba, opet kažem, samo lepo zatražiti tako nešto.

Citat:
McKracken: Nazalost, velika vecina razmislja ovako, a ovo je beskonacno pogresna pretpostavka. Dok ne trazite necete nikada ni saznati koliko je fleksibilno poslovanje banaka i koliko mogu da popuste ;)

Vaša iskustva o tome?
[ Java Beograd @ 03.04.2008. 09:36 ] @
@ Davor Vlajkovic
Ajde objasni molim te kako to šalteruša prima tvoje naloge "van radnog vremena šaltera" ? Gde ih i kako prima ? Šta se dešava sa tim nalozima u međuvremenu ? Da li si ti siguran da je pametno što to radiš ?

" i svaka šalteruša, kreditni savetnik i drugo bankarsko osoblje u svakoj ozbiljnoj banci ima dovoljno ovlašćenja da te cifre obori ako to želi, treba, opet kažem, samo lepo zatražiti tako nešto."

!?!?!?!?!?!?!

Sad kao ja dođem i lepo zamolim, "Hoćete li, molim Vas, da mi odobrite stambeni / potrošački / gotovinski kredit sa 2% fiksne kamate p.a. bez valutne klauzule, bez učešća žiranata i hipoteke." A šalteruša sa "dovoljno ovlašćenja" kaže "U redu gospodine, kad ste tako lepo zamolili, onda može".

Mislim ... Pa zaboga, gde bi to odvelo BANKU ako bi " svaka šalteruša, kreditni savetnik i drugo bankarsko osoblje u svakoj ozbiljnoj banci ima dovoljno ovlašćenja da (te) cifre obori ako to želi"

Naravno, ljubazno ophođenje donosi neki benefit: od prodavca u kiosku, preko kasapina i pekara, do bankarskih službenika, što da ne. Ali ako se pominju cifre tj. bankarske tarife, brate, tu nema "obaranja cifara". Šalteruša bi dobila momentalnu nogu, ako bi prema svojm nahođenju i želji naplaćivala nekom više nekom manje. To možda mogu poneke kurave (mada se one drže svoje tarife) ali NIKAD I NIKAKO bankarski službenici.

Ponavljam, to mogu da urade direktori, za "velike igrače".
[ McKracken @ 03.04.2008. 14:08 ] @
Citat:

Mislim ... Pa zaboga, gde bi to odvelo BANKU ako bi " svaka šalteruša, kreditni savetnik i drugo bankarsko osoblje u svakoj ozbiljnoj banci ima dovoljno ovlašćenja da (te) cifre obori ako to želi"

Naravno da ima, jer je banka profitna ustanova a ne drzavna institucija da je kruta i nefleksibilna.
I ne pricam napamet, ne jednom sam od banke uspeo da dobijem mnogo povoljnije uslove od onih koji se nalaze u prvoj ponudi.

Citat:
Ali ako se pominju cifre tj. bankarske tarife, brate, tu nema "obaranja cifara".

Brate, ne da ima vec je mnogo prostije nego sto mislis. Doduse, banke to nece objavljivati na sav glas jer im je mnogo isplativije da ljudi misle "rek'o bankar, tako mora" i da ljudi kao ovce dolaze i prihvataju prvu ponudu. Jos jednom ponavljam, NE moras biti milioner da bi ti banka napravila ustupak i poboljsala ponudu
[ Deker @ 03.04.2008. 14:25 ] @
Citat:
McKracken: Naravno da ima, jer je banka profitna ustanova a ne drzavna institucija da je kruta i nefleksibilna. I ne pricam napamet, ne jednom sam od banke uspeo da dobijem mnogo povoljnije uslove od onih koji se nalaze u prvoj ponudi.

Da li biste ovo mogli da objasnite? Za šta ste konkretno dobili povoljnije uslove? Kako? Zaista me zanima.

Pozdrav
[ McKracken @ 03.04.2008. 14:37 ] @
Kao primer

- nize kamatne stope od onih koje su istaknute
- potreba za zirantima ili zalogom umanjena
- grejs period za kredite koji nemaju predvidjen grejs ili duzi grejs od "maksimuma"
- odobravanje kredita bez prethodnog poslovanja sa bankom

Ne kazem da ce vam neku ugurati novac u ruke i reci "ma sve je ok, nema kamate, nema nicega, uzmi i uzivaj", ali dobiti bolje uslove je moguce i to ponekad znacajno bolje :)
[ Deker @ 03.04.2008. 14:47 ] @
Citat:
McKracken: Kao primer

- nize kamatne stope od onih koje su istaknute
- potreba za zirantima ili zalogom umanjena
- grejs period za kredite koji nemaju predvidjen grejs ili duzi grejs od "maksimuma"
- odobravanje kredita bez prethodnog poslovanja sa bankom

Ne kazem da ce vam neku ugurati novac u ruke i reci "ma sve je ok, nema kamate, nema nicega, uzmi i uzivaj", ali dobiti bolje uslove je moguce i to ponekad znacajno bolje :)

Možda ste mogli da navedete i naziv banke? Pretpostavljam da je ovde reč o kreditu koji ste dobili. Da li kao pravno ili fizičko lice?
Da li su uslovi koji ste dobili pregovaranjem bolji od neke druge uporedive banke, recimo kamatna stopa koju ste dobili je niža od uporedivog kredita neke druge banke (tj. najniža)?

Pod tačkom četiri sam i ja dobio kod gore pomenute banke - kao fizičko lice.
[ McKracken @ 03.04.2008. 14:57 ] @
Kod nekoliko banaka i kao pravno i kao fizicko lice.
[ Java Beograd @ 03.04.2008. 15:02 ] @
Citat:
McKracken: ... Doduse, banke to nece objavljivati na sav glas jer im je mnogo isplativije da ljudi misle "rek'o bankar, tako mora" i da ljudi kao ovce dolaze i prihvataju prvu ponudu. Jos jednom ponavljam, NE moras biti milioner da bi ti banka napravila ustupak i poboljsala ponudu :)

Čekaj malo, to što pričaš nema ni malo smisla.

Bankarsko tržište u Srbiji funkcioniše punom parom. "Tržišna utakmica" u punom jeku, klijenti se love i pridobijaju svim mogućim reklamama, popustima i povoljnostima. I sad, neka banka daje znatno povoljnije kredite, ali neće to "objavljivati na sav glas" ?! Jok nego će to da krije od građana ? Ajde objasni šta ja to trebam da radim da bi mi banka dala ustupak i poboljšala ponudu ? Kako si i od koga ti dobio povoljnosti ? Od šalteruše ? Zašto je tebi banka odobrila niže kamatne stope od istaknutih ? Lepo si zamolio ? Ili si pretio aoni su se oni "uplašili" da ne izgube klijenta vrednog desetak hiljada dinara ?

Pre bih rekao da su te "navatali" na stari hohšaplerski trik: stvaranje iluzije popusta i povoljnosti. Krene se od preskupe cifre i onda se daje popust dok se ne dođe do realne i svima poznate tržišne cifre.

"Svima dajemo kredit sa 30% kamate, ali samo za Vas, i samo ovaj put, izuzetno, odobrićemo baš Vama McCracken, zato što sta nam tako simpatični, zato što verujemo u Vas i Vaš biznis, neverovatno povoljan kredit sa SAMO 28,8% kamate. " ili "Obično tražimo hipoteku 5 puta veću od vrednosti kredita, ali samo ovaj put, samo za Vas poštovani gospodine McCracken, prihvatićemo i hipoteku SAMO 4,5 puta veću od vrednosti kredita."

Hvala, ali ne, hvala. Meni je mnogo povoljnije na primer ovo: http://www.raiffeisenbank.co.yu/srpski/rates/rates.asp
[ McKracken @ 03.04.2008. 15:07 ] @
Java, ocigledno je da ne vredi da ti objasnjavam jer znas bolje od mene da li "su me nahvatali".

Uzivaj i placaj jer "nema progovora" :)

(sta ti je povoljno kod Raiffaisen-a ???? )
[ Shadowed @ 03.04.2008. 15:12 ] @
Banka daje neki kredit i prihvata izvestan rizik da onaj ko je uzeo kredit nece moci da vrati taj novac (bilo u roku bilo uopste).
Standardne ponude su bazirane na osnovu procenjenog prosecnog rizika.
Ukoliko se proceni da je neki konkretan klijent manje rizican, moze mu se dati povoljniji kredit.
[ Java Beograd @ 03.04.2008. 15:27 ] @
Citat:
McKracken: (sta ti je povoljno kod Raiffaisen-a ???? )

Ma ništa nije povoljno, samo sam istakao link gde se znaju pravila igre. Gde se zna šta koliko košta, jasno i transparentno. Kad je "lov u mutnom", prvi koji najebu su baš sitni klijenti.

@Shadowed
Ne moraš da objašnjavaš bankarske principe, to što si napisao je jasno kao dan. Ali to nema veze sa ovim o čemu raspravljamo. Ono što ja tvrdim je da za 99% korisnika bankarskih usluga važi standardni tarfini pravilnik, i da niko iz banke neće i nema vremena da se bavi analizom rizičnosti klijenta. Odluke o visinama kamatnih stopa se donose na bordu direktora i nikakav sitni bankarski službenik nema pravo da po svom nahođenju te odluke menja. (Taman posla !?) Naravno, moguće je i da odluka o visini kamatane stope bude u nekom rasponu od - do, ali onda se opet propišu pravila kad se odobrava niža a kad viša kamatna stopa.
[ McKracken @ 03.04.2008. 15:33 ] @
Ko je pominjao "lov u mutnom" ? ?? ??

Ta "pravila igre" su samo reper najgoreg moguceg scenarija i kod svih banaka se itekako znaju. Pregovorima mozes dobiti samo BOLJE uslove od onih koji su izlozeni.

Citat:
Ono što ja tvrdim je da za 99% korisnika bankarskih usluga važi standardni tarfini pravilnik, i da niko iz banke neće i nema vremena da se bavi analizom rizičnosti klijenta.

99% korisnika misli da je ono sto pise na tabli "zakon".

Citat:
ali onda se opet propišu pravila kad se odobrava niža a kad viša kamatna stopa.

DA! I to se radi tako sto neko od zaposlenih proceni i odobri nizu kamatnu stopu ili uslove. Diskreciono pravo varira od toga da li je u pitanju kreditni sluzbenik, direktor filijale ili neko na visem mestu u banci. Ali, uvek i prvo vam se nude najlosiji uslovi i ako ne trazite bolje nikada ih necete ni dobiti. Zar je to toliko komplikovano?

Ova diskusija je smesna jer su tvoje tvdrnje ne stoje, i to provereno i dokazano u praksi.
[ Java Beograd @ 03.04.2008. 15:47 ] @
I šta sad hoćeš da kažeš ? Da je u banci xxxxxx bila propisana kamatna stopa (na primer) od 10% do 12% i ti si uspeo da dobiješ najpovoljnije uslove tj. 10%. OK, bravo ! Cool. I to je nešto. Nije za bacanje.

A ono što ja govorim je da nema šanse da od običnog bankarskog službenika za običan sitan kredit dobiješ povoljnije od donje propisane granice (na primer) 10 %.
[ McKracken @ 03.04.2008. 16:00 ] @
Hajde procitaj jos jednom temu od pocetka.
[ BillyTheKid_79 @ 03.04.2008. 16:08 ] @
Za fizicko lice najbolje je otvoriti u Erste,jer su se okrenuli samo fizickim licima(sada pokusavaju nesto opet sa malim i sr. preduzeicma ali nema valde)
toliko o temi.....
a tebi McKracken svaka cast,ako je to tacno sto pises,jer stvarno ni meni nikad nije palo na pamet da idem u banku kao na buvljak(mada su mnogo veca g**** u istim),imacu to na umu ...next time,otvorio si mi oci,a verujem i mnogima ovde!
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2008. 16:27 ] @
@Java Beograd,

Nisi u pravu - doduse, ne mogu da ti potvrdim za Srbiju ali mogu generalno (iskustvo iz EU) - bankarski sluzbenici (ne salteruse, sa njima i ne bi trebao da imas posla za neki veci kredit) i te kako mogu da ti odobre kreditnu liniju sa drugacijim uslovima od reklame, pa i sa vrlo drugacijim uslovima kao sto je znacajno nizi %.

Primera radi, meni je banka pre nekoliko godina htela da salje svog finansijskog sluzbenika na kucu (da, na kucu) da poprica o finansijama i kreditima sa mnom i da mi odradi nesto sto svakako nema veze sa ponudom iz reklama... Nigde ne pise na vratima ili reklamama da imaju "kucni servis" - a, eto, imaju :)

To naravno zavisi od toga koliko si ti toj banci bitan, ali kao sto McKracken rece - ne kosta nista da se proba, samo moze da se dobije a da se izgubi nema nista.

Svakako bih isto savetovao svakom - sve je bre buvljak u biznisu, nema sta da vas bude sramota. Ides na 20 mesta, pitas, trazis bolje uslove - kad ti ih ponude trazi da ti napisu ponudu i pecatiraju kako bi mogao da se pozoves na nju - onda idi na jos par mesta, i na kraju odaberes najbolje. Sramota? Samo u Srbiji :(

[ nkrgovic @ 03.04.2008. 16:58 ] @
Citat:
Java Beograd: I šta sad hoćeš da kažeš ? Da je u banci xxxxxx bila propisana kamatna stopa (na primer) od 10% do 12% i ti si uspeo da dobiješ najpovoljnije uslove tj. 10%. OK, bravo ! Cool. I to je nešto. Nije za bacanje..

Ovo i ja mogu da ti posvedocim. Pre nekog vremena je firma u kojoj radim imala neki visak para, i hteli smo to da plasiramo... Odlucili smo se da ih damo na kratkotrajno orocenje, otisli do banke i popricali. Dali su nam spisak kolike su kamate u zavisnosti od uloga, a za odredjeni period. Posto smo u toj banci vec par godina (Intesa, nemam zasto to da krijem), ja sam bez imalo pardona trazio da dobijemo kamatu za vecu kategoriju.... Sad, nismo mi bili na donjoj granici, za kamatu koju sam ja trazio je trebalo XX EUR-a da se oroci, a sam orocavao bas toliko, ali USD. Pri tome mi nismo velika firma, proslogodisnji promet nam je bio sestocifren, u devizama (znaci ispod 1M), imamo desetak zaposlenih.... Porazgovarali smo sa direktorom sektora za odnose sa privredom, on je malo razmislio i to odobrio.

Sustina je u tome, da uvek mozes dobiti bolje u nekoj banci. Sve zavisi koliko si vremena spreman da tome posvetis. Da, to ukljucuje i da pitas "A zasto mi banka X nudi 11%, a vi hocete da uzmem kredit pod 13%? Sto ja da ne uzmem svoje pare i odem u X, ako je tako?" Vecina sluzbenika nece moci da ti odobri to, ali ce sasvim sigurno znati kome da te uputi za odgovor. A taj odgovor, verovatno, nece biti sleganje ramenima :). Banke ne vole da gube klijente. (Naravno, stoji da ce proceniti koliko si im bitan... Ne ocekuj cuda ako trazis minimalni kredit, na maksimalan rok i pri tom primas minimalac platu.... )
[ Davor Vlajkovic @ 03.04.2008. 17:39 ] @
Eto, Java, odgovoriše ti iskusniji pre mene, i iskreno se nadam da sada uviđaš da ne mora uvek da bude sve kao što na prvi pogled izgleda, pogotovo u privatnom sektoru gde je sve podložno dogovoru i vrlo je verovatno da će do istog doći ako, logično, sve strane koje u njemu učestvuju prepoznaju u tome neki interes.

Ostadoh ti dužan odgovor vezano za predavanje naloga izvan radnog vremena šaltera - zbog za mene nezgodno definisanog radnog vremena (filijala 09-17h, ali platni promet 09-14h), kako ne bih ostavljao posao i jurio u banku svako malo, ja kao stari klijent kojem je takva usluga neformalno obećana mogu opušteno da odšetam do svoje banke i u periodu između 14 i 17h i predam naloge koje imam; kad je nešto hitno za realizaciju onda im to obično i naglasim i zamolim da proteraju kroz sistem istog dana, inače bi ostalo za sutradan...

Ne vidim šta ti tu nije jasno i otkud toliko čuđenje koje izražavaš u ovoj temi. Rekoše ti već ljudi da banke nisu nefleksibilni džinovi tipa, šta znam, MUP ili vojska pa da moraš da se držiš istaknutih 'pravila' kao pijan plota ako misliš da završiš ono zbog čega si došao. Jeste da odaju takav utisak, ali, kao što rekoh, ne znači da je zaista tako ;)

[Ovu poruku je menjao Davor Vlajkovic dana 03.04.2008. u 19:00 GMT+1]
[ Deker @ 04.04.2008. 08:54 ] @
Mislim da je tema okrenuta fizičkim licima, tj. uslugama banaka prema njima, naravno nevezana za eventualni privatni posao istog. Što će reći, "običnog" zaposlenog lica. Zato sam pitao to što sam pitao. Elem, da li neko ima slična iskustva kao McKracken, ali da je samo zaposlen, tj. da nije vlasnik firme.
[ Ronald @ 06.04.2008. 02:23 ] @
Citat:
Deker: Elem, da li neko ima slična iskustva kao McKracken, ali da je samo zaposlen, tj. da nije vlasnik firme.

Moguce je sve, McKracken je potpuno u pravu, nemoras da budes vlasnik firme da bi dobio povoljnije uslove kreditiranja ali svakako moras da budes VIP tj. neko ko je bitan banci bilo po uticaju u smislu finansiskih tokova novca (direktor, zamenik direktora, i sl.) ili si im bitan u smislu velike kolicine para koju drzis kod njih ili pak ako imas visoka primanja i veliki kreditni limit plus solidnu ustedjevinu na racunu. Sve je moguce uvek treba pokusati. Moguce je dobiti kredit po puno povoljnijim uslovima nego sto to pise u pocetku, razume se uz dogovor. Naravno uvek postoji mogucnost da se kamata obori za 0.5%-1% ali... ipak treba pokusati, kredit ne mora da se uzme u banci u kojoj je otvoren tekuci racun sve je stvar internog dogovora moguce je cak i ako si samo obicno fizicko lice sa prosecnim primanjima ali pored toga moras da budes i neodoljivo sarmantan za seficu expoziture:-)...Ma ljudi sve je moguce

Pozdrav