[ AlexK @ 31.03.2008. 23:08 ] @
Pozdrav ljudi,
Nisam siguran da li je naslov adekvatan ali trenutno ne pada mi nista na pamet.
Evo vec je 00:08h i ja se mucim da resim jedan problem.Naime radim sa gl.. BDE componetama imam tri tabele i tri bdgrida.
Sad u jednu tabelu unosim clanove, u drugoj unosim knjige a treca treba da spoji clan i knjigu.To je sve ok do sada.
Pitanje je sledece : obelezim recimo ime clana u dbgrid1 pa knjigu u dbgrid2 i klikom na button sve se to upisuje u trecu tabelu i dbgrid3.
Izvinite ako postoji negde slicna tema na forumu ali stvarno nemam vise snage da trazim.
Molim za pomoc
Hvala

[ Miloš Baić @ 01.04.2008. 07:30 ] @
Problem nije komplikovan, predpostavljam da tek počinješ čim radiš s BDE -om (nisi nam rekao da li TTable, TQuery!?). Ima dosta tema na forumu o tome, za početak malo pretraži, pa ako ne bude išlo opet, traži pomoć, al bilo bi lepo da daš svoje rešenje, makar bilo i pogrešno.
[ AlexK @ 01.04.2008. 10:27 ] @
Nisam nista mogao da najem kroz pretragu.
Vidite kako sam ja to radio.
Imam tri tabele (TTable) : clanovi,knjige i iznajmljivanje.Zatim imam tri dbgrida i 5 dbedit-a.
Dbedit1 vezan za table1 i sluzi za unos imena clanova, drugi dbedit sluzi za unos prezimena clanova.Treci je vezan za tabelu 2 i sluzi za unos imena kljige.Cetvrti i peti dbedit su vezana za tabelu 3 i oni su u read only.Cetvti dbgrid direktno cita text iz dbedita1 dok peti dbedit direktno cita text iz dbedita2.
Malo sam ga komplikova.Zato mi treba neko jednostavnije resenje tj slektovanjem polja u dbgiru i klikom na button...
Molim za pomoc
[ savkic @ 01.04.2008. 10:55 ] @
> Sad u jednu tabelu unosim clanove, u drugoj unosim knjige a treca treba da spoji clan i knjigu.To je sve ok do sada.
> Pitanje je sledece : obelezim recimo ime clana u dbgrid1 pa knjigu u dbgrid2 i klikom na button sve se to upisuje u trecu tabelu i dbgrid3.

Ovde sam kao i pratio šta želiš, ali sa poslednjim mejlom sve se iskomplikovalo. Imaš tri tabele (u bazi) u jednoj su članovi u drugoj knjige, treća ti je pretpostavljam šta je ko posudio od knjiga? Šta je problem u toj trećoj, kako da od IDa člana ili knjige dobiješ ime odnosno naziv?
[ AlexK @ 01.04.2008. 14:19 ] @
>Sad u jednu tabelu unosim clanove, u drugoj unosim knjige a treca treba da spoji clana i knjigu.To je sve ok do sada.
>Pitanje je sledece : obelezim recimo ime clana u dbgrid1 pa knjigu u dbgrid2 i klikom na button sve se to upisuje u trecu tabelu i dbgrid3.

Neznam da li sam dobro opisao u prosli post ali ovo upravo zelim.To tj. selektujem ime clana u prvom dbgridu pa ime knjige u drugom dbgridu i klikom na taster sve se to upisuje u trecu tabelu.Klasicno iznajmljivanje da u trecu tabelu imam uvid kom clanu sam izdao knjigu.
[ Miloš Baić @ 01.04.2008. 17:10 ] @
Ima više načina da se to odradi, pričalo se mnogo o tome na forumu, nisi se baš potrudio to pretražiti kako treba.

Selektovao si jedan red u TDBGrid kontroli (Tabela_Članovi), zatim u drugoj TDBGrid kontroli (Tabela_Knjige). Sad želiš ta dva sloga, odnosno određene atribute (polja) da insertuješ u treću tabelu (Tabela_Iznajmljivanje).
Code:

//insert mod
Tabela_Iznajmljivanje.Insert;
//dodeljivanje vrednosti
Tabela_Iznajmljivanje.FieldByName('Neko_Polje').As(Tip) := Tabela_Članovi.FieldByName('Neko_Polje').As(Tip);    
Tabela_Iznajmljivanje.FieldByName('Neko_Polje').As(Tip) := Tabela_Knjige.FieldByName('Neko_Polje').As(Tip); 
//post mod
Tabela_Iznajmljivanje.Post;
//refresh
Tabela_Iznajmljivanje.Requery[];

Ovako odokativno, ako se potrudiš naći ćeš mnogo elegantnija rešenja, pretragom foruma.

BTW, nemoj više, ako citiraš nekog, pisati crvenom bojom, ostavi to moderatorima (bez zle namere).
[ AlexK @ 03.04.2008. 12:41 ] @
Pono, puno hvala za pomoc.Pretpostavio sam da je nesto u dva reda ali stvarno sam na pocetku programiranja db.
BTW zeleo bi da ucim programiranje db tacnije delphi i mysql.Cuo sam da su Zeos komponente extra a i freeware su.
Koje je Vase misljenje.
Pozdrav
[ Miloš Baić @ 03.04.2008. 15:47 ] @
@AlexK

Opet, otkucaj "Zeos" i klikni na pretraga foruma.