[ SLIKARKA @ 03.04.2008. 12:20 ] @
Vidim da su mnogi ovde dosta upuceni oko procedure odlaska i rada u inostranstvu.Ja nemam nikakvog iskustva u tom pogledu ali sam mislila da odem u grcku na leto probno da vidim moze li se tamo nesto i zaraditi.Ja slikam u ulju a radim i portrete uzivo.Ovde je i za nas slikare mrka kapa, pa bih probala da tamo radim u nekom turistickom mestu.Ne znam koju vizu da podnesem, turisticku ili neku drugu?Da li ima nekih olaksica za umetnike?Nisam zaposlena, a clan sam lokalnog likovnog udruzenja.Kakvi su uslovi za smestaj,koliko otprilike kosta da se iznajmi soba ili krevet na 1 mesec?Svaka informacija bice mi dragocena jer idem skoro na slepo.Ili je bolje preko neke agencije?Hvala unapred svima!
[ Beltrammi @ 03.04.2008. 14:12 ] @
mislim da postoji mogucnost odlaska na sezonski rad, tj privremena radna viza. Ali u tvom slucaju ne znam ko bi ti bio poslodavac s obzirom da bi radila samostalno. Probaj u grckoj ambasadi da pitas ili na internetu vidi.
[ SLIKARKA @ 03.04.2008. 15:17 ] @
hvala, probacu jos da se raspitam.valjda nije kasno.
[ closhar @ 06.04.2008. 11:48 ] @
Prvo,ne postoje ili su vrlo male sanse da dobijes bilo kakvu vrstu radne dozvole za Grcku.Drugo, ako nemas ni jednu sengen vizu u pasosu, vizu na 2-3 meseca neces dobiti bez neke veze.Za to bi ti bio potreban uplacen aranzman na ta 2-3 meseca,stalni radni odnos,brdo dokumenata i pare.Ovo prvo je cinjenica Grcka dolazi do radne snage legalizacijom ilegalnih emigranata...barem je tako u poslednjih 10g. Jedini nacin koji mi pada na pamet je da prekoracis 15todnevnu vizu koju bi najverovatnije dobila,da gledas da te ne uhvate i deportuju(5 godina zabrane ulaska u sengen zemlje) i da, po isteku "angazmana", sama izadjes iz Grcke plativsi kaznu.Kazna je ranije bila 350dm i verovatno je veca sad.U slucaju placanja kazne zabrana ne postoji.
[ closhar @ 06.04.2008. 11:53 ] @
I jos nesto.Imaj u vidu da iako nas Grci gotive(naicices na izuzetno otvorene i DOBRE ljude), Grcka administracija nas ne gotivi uopste...