[ steslan @ 06.04.2008. 12:35 ] @
| [att_img]
posle nekih 700 slika pojavio se problem kao na slici (ne obracati paznju ne kvalitet slike, uradjena je iskljucivo prezentacije problema radi). na svim slikama je na istom mestu i otprilike iste velicine. objektiv nije ostecen i nije prljav, ima zastitno staklo od pocetka koriscenja, ono je isto tako neosteceno i cisto. "mrlja" je najociglednija na plavoj pozadini i generalno na svetlijoj dok se na tamnoj ne primecuje.
radi se o nikonu d 80 sa kit objektivom 18-135.
neki savet? u cemu bi mogao da bude problem i kako ga resiti?
|
[ Abdee @ 06.04.2008. 12:42 ] @
Prasina na senzoru koja se ubiva na laksi (duvaljkom koju kupujes u bilo kojoj radnji sa foto opremom) ili na tezi nacin (mokro ciscenje u kuci ili u servisu).
P.S. Zavrni blendu na 16, fotkaj nebo i posle uradi autolevelse... I nemoj da padnes u nesves' :)
[ Ivand @ 06.04.2008. 13:23 ] @
Desava se...
A pre nego sto odlucite cistiti senzor u kucnim uslovima, pogledajde kako je prosao jedan kolega
Kako NE cistiti senzor:
http://fotomanijak.com/video-t...senzor-dslr-fotoaparata-video/
[ steslan @ 06.04.2008. 14:49 ] @
zahvaljujem na odgovorima. koliki sam idiot pomislio sam da se senzor ostetio, ali mi prasina nije pala na pamet.
ocisceno u kucnoj reziji, uspesno.
hvala jos jednom.
[ gosha @ 06.04.2008. 16:34 ] @
Vidim da ima kod nas da se kupe elektrostatic cetkice, ako se tako zovu.
Vredi li dati pare za to ?
Poz. Gosha
[ Abdee @ 06.04.2008. 16:51 ] @
Ako na tim cetkicama ne pise izricito da se smeju koristiti za ciscenje senzora ne bih se ja zajebav'o s' tim. Moz' da otpadne dlaka, moz' izgrebati filter ispred senzora i sl. Arkticki leptir je sa druge strane do jaja i stvarno radi posao ali nije bas jeftin.
VRLO JEBENO BITNA NAPOMENA: NIKADA NE KORISTITE KOMPRIMOVANI VAZDUH IZ BOCA JER MOZETE NAPRAVITI NEVIDJENO SRANJE.
[ gosha @ 06.04.2008. 18:04 ] @
Na ovo sam mislio
Proizvodjac je isti kao i za artik ali na njihovom sajtu ovog proizvoda nema ili ja nisam uspeo da nadjem.
Poz. Gosha
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.