[ ignjacio79 @ 10.04.2008. 14:50 ] @
Cao svima!

Imam tabelu u kojoj se nalazi polje "vrednost fakture" cije vrednosti mogu biti izrazene u dinarima, evrima, dolarima i britanskim funtama. Meni je potrebno konvertovanje svake vrednosti fakture u evre i to po kursu koji je vazeci za mesec i godinu u kome je kreirana faktura. Znaci u tabeli postoji polje "created" na osnovu koga treba da se dobije vrednost valute.Da li ima neko ideju kako to da izvedem u Accessu?

Hvala unapred!
[ Getsbi @ 10.04.2008. 15:19 ] @
Potrebna ti je dodatna tabela sa vrednostima kursa navedenih valuta (recimo u dinarskoj protivvrednosti) na dan fakturisanja tvojih faktura. Potom ako je u pitanju jednokratni posao, potreban ti je VBA kod koji će da prođe kroz tvoju tabelu sa fakturisanim iznosima i da izvrši preračunavanje u evre i upis u novo polje.
[ Zidar @ 10.04.2008. 16:40 ] @
Mislim da moze i bez koda. Kkao izgleda tabela u koju se unose originalne vrednosti, one koje treba da se konvertuju u evre?
[ Getsbi @ 10.04.2008. 19:36 ] @
@ Zidar
Verovatno da može i bez VBA koda, pomoću Update query-a. Dešava mi se da u lov na zeca pođem sa sačmom za medvede.
[ Zidar @ 10.04.2008. 20:14 ] @
@Getsbi: ma sve je OK, nema nista lose ni u kodu ni u UPDATE kveriju. UPDATE kveri je verovetno efikasniji od koda, ako radis jednom i rucno. Ako treba da programiras, pitanje je koji kod je lakse napisati - onaj koji odradjue nekakav UPDATE kroz SQL ili jednostavan loop kroz rekordset. Ja toc esto zaboravljam kad se bunim protiv koda. U MS SQL kod moze da se izbegen naveliko, u Access ne moze.

Cini mi se da njemu treba nesto malo drugacije. Moze i bez ikakvog UPDATE, recimo na osnovu datuma fakture da se uzme kurs koji odgovara tom datumu i da se sve prikaze u kveriju.

Sacekajmo da cujemo sta se u stvari trazi.
[ ignjacio79 @ 10.04.2008. 21:12 ] @
Hvala svima jos jednom na odgovorima. Ovako, baza, odnosno tabela u bazi se dopunjuje povremeno, znaci nije jednokratno izracunavanje. To novo polje, recimo da se zove, "VrednostFaktureEur", ce mi biti potrebno za kasnije kreiranje raznih upita na osnovu njega.
[ izonic @ 10.04.2008. 22:36 ] @
Po meni ovo bas i nije tako naivno ako se radi o fakturi.
Iznos fakture se mora upisati u valuti u kojoj i jeste sto znaci morali bi u tabeli imati polje valuta pored polja iznosa fakture.
Pored ovoga trebamo imati tabelu kursne liste a kljuc bi bio faktura tako da na osnovu datuma i kursne liste mozemo dobiti vrijednost iznosa za bilo koji datum i bilo koju valutu.
[ ignjacio79 @ 11.04.2008. 07:04 ] @
Nije u pitanju faktura, vec mesecni izvestaj.
[ Catch 22 @ 11.04.2008. 14:57 ] @
Polazna ideja je pravilna struktura tabela i relacija...

Ovo ti je samo elementarni kostur za dalju razradu....
Dodaj izveštaj i po datumima / valutama povadi preračunatu vrednost za valutu "euro" na dan otvaranja fakture

[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 11.04.2008. u 16:23 GMT+1]