[ mmix @ 11.04.2008. 14:05 ] @
Nesto sam pretrazivao oko IBMove istorije vezane za HDove i naleteo sam na nesto sto mi je delovalo interesantno, pa sam resio da to podelim ovde. Radi se naime o "Racetrack memoriji". Koristi spintronics tehnologiju da bukvalno "seta" i presipa stotinjak bitova infomacija niz dva spojena zida, i to u samo jednoj celiji (bukvalno kao minijaturni hard disk, ali jedan u kome se setaju magnetna polja a ne glave ili medijum). Po IBMu to ce dati gustinu podataka koja je oko 100 puta veca od ekvivalentnog flash-a fabrikovanog na istoj nm tehnologiji, sto ce reci vas USB kljucic od 32Gb bi sa cipovima iste velicine sad bio 3.2Tb. Pored toga, racetrack memorija se, kao i HD, ponasa kao solid-state (ne gubi sadrzaj bez napajanja) i nema nikakav wear-and-tear kao kod flash memorije. I najlepse za kraj, vreme pristupa za citanje i pisanje je identicno i u rangu <1ns, sto je nesto sto i RAM memorija nije postigla. IBM kaze da je 2-3 godine od konkrentog prototipa i nekih 5 godina od pocetka masovne proizvodnje, jedina prepreka koju sad imaju je pronalazenje adekvatnom materijala za "cevcicu" jer trenutno nesavrsenosti u kristalnoj strukturi mogu da uspore neke celija na 1ms (al ako cemo tako, to je i dalje daleko brze od harddiskova). Kad covek malo bolje razmisli, ako to zaiste i dovedu do kraja, svi trenutni storage mehanizmi postaju obsolete, ukljucujuci tu i volatile memorije, mozes imati "RAM" sacinjen od iskljucivo racetrack memorije. Znaci bez stalnog bootovanja i dizanja sistema. Ili sam ja nesto propustio ![]() ![]() Mala vizuelizacija za one koji, kao ni ja, nisu odmah ukacili kako to izgleda ![]() ![]() |