[ xxx7777 @ 12.04.2008. 17:41 ] @
U poslijednje vrijeme su mi se pojavile bijele linije na u naslovu navedenom TV-u! molim da mi netko kaže kako da to riješim. Probao sam malo pročakati po trimerima unutri, ali ništa!
[ Chellawy @ 12.04.2008. 18:31 ] @
ako nemas iskustva sa ovim poslom , ipak je mnogo bolje i sigurnije odneti aparat u servis.
[ xxx7777 @ 12.04.2008. 18:32 ] @
pa i nije baš da nemam
[ PPZ @ 13.04.2008. 00:46 ] @
Pa da imas iskustva, znao bi da trimerima neces nista uraditi.Te linije (povratne linije) su se pojavile zato sto je ili visoki napon rastelovan, ili je neka komponenta neispravna.Proveri tranzistor 79050- (BC327) da li je u kratkom spoju (baza-emiter).To se odnosi na slucaj kad imas bele linije u gornjem delu ekrana.Ako su preko celog ekrana, onda proveravaj (menjaj) kondenzatore u napajanju i u horizontalnom delu.Taj tv ima sasiju L6.2 pa potrazi service manual koji ti moze pomoci kod merenja napona...
[ Chellawy @ 13.04.2008. 08:54 ] @
povratne linije mogu da se pojave :
1. zbog neispravnog PAL dekodera
2. zbog rastelovanog G2 napona (neispravnog FBT ili cak i ekrana)
3. zbog neispravnog RGB stepena
4. zbog neispravnog mreznog stepena
5. zbog neispravnog vertikalnog stepena
itd.... znaci zbog stotine delova....

i da imas imalo iskustva onda bi napisao sta si radio, merio , kontrolisao ...a ne samo cacnuo sam trimere i odma trazis pomoc ?
pa zar mislis da ce neko sedi ovde pola sata i pise ti roman sta sve treba da premeris i prekontrolises, zamenis.

ako i zelis pomoc , onda moras da nesto i premeris , zamenis ...pa tek onda da postavis pitanje a usput i napises sta si sve radio do tada.......

[ israelli @ 13.04.2008. 14:18 ] @
i ja se slazem sa kolegom @chellawy da moras da zgrije malo vise stolicu i vise elana da sam pronadjes gresku ili da se priblizis problemu odnosno lokalizujes u kojem dijelu televizora moze da bude problem jer samo tako ga zajednicki mozemo rijesiti
[ xxx7777 @ 14.04.2008. 23:12 ] @
evo ovako, prije 2 godine sam mjenjao visokonaponski trafo, on ne bi trebao biti, jer kad sam osto bez trafoa, ekran nije uopće radio, a ne vjerujem da je on opet pregorio, mjerio sam napon s šantom i iznosi 18KV (nadam se da sam dobro izračunao otpor za šant, probat ću još jednom), osciloskop nemam tako da ta metoda otpada, uspio bih nekako i sam to sredit da imam mogučnost mjerenja osciloskopom! Pločica koja se spaja na katodnu cijev ima ispravne kapacitete kondenzatora.
Probao sam sa trimerima za otklonske ploče u ekranu, pomislio sam da je koji vrisnio, ali sam zaključio da su ispravni.
usput sam prije godinu dana imao kvar! slika je bila strukirana, i to je serviser uspješno rješio! otišao je tranzistor pri horizontalnoj polarizaciji ekrana!
što bih slijedeće trebao učiniti, a da ne odlemljujem svaku komponentu i provjeravam klasičnim putem???
i jel zna tko gdje se može kupiti kakav osciloskop???
[ stankeee @ 15.04.2008. 05:57 ] @
Mislim da je malo jeftinije otici u servis nego kupovati osciloskop
[ xxx7777 @ 15.04.2008. 22:51 ] @
to stoji, ali osciloskop planiram svejedno kupit!