[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 15.10.2003. 16:01 ] @
Kako se ovo moze izvesti?
[ L I L I T @ 16.10.2003. 02:53 ] @
Vrlo lako :)
Ako lepo pitaš pitaš čika Gugla primera radi ''remove bios password'' ..naići ćeš na gomilu tool-ova ili howto-ova na tu temu ...
ako već nisi u mogućnosti da otvaraš postojeći conf i poigraš se s džamperom ili baterijom na m. ploči
Samo pre toga ''obavezno'' README ..da ne bude posle ... jao ;)

imaš tool-ove recimo ....

- KILLCMOS
http://www.utilitygeek.com/details.php?fileid=82

- RemPass
http://natan.zejn.si/rempass.html

- !BIOS
http://www.11a.nu/index.php?me...oseType=art&chooseValue=27
[ dejan024 @ 16.10.2003. 07:58 ] @
Evo par univerzalnih sifrica uzavisnosti za koji bios ti treba
(nisam imao potreba da probam, uvek sam se igrao sa baterijom-najlaksa varijanta):

Citat:

Found at: http://www.elfqrin.com/docs/biospw.html

Standard BIOS backdoor passwords
The first, less invasive, attempt to bypass a BIOS password is to try on of these standard
manufacturer's backdoor passwords:

AWARD BIOS
AWARD SW, AWARD_SW, Award SW, AWARD PW, _award, awkward, J64, j256,
j262, j332, j322, 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598, HLT, SER,
SKY_FOX, aLLy, aLLY, Condo, CONCAT, TTPTHA, aPAf, HLT, KDD, ZBAAACA,
ZAAADA, ZJAAADC, djonet, %øåñòü ïpîáåëîâ%, %äåâÿòü ïpîáåëîâ%
AMI BIOS
AMI, A.M.I., AMI SW, AMI_SW, BIOS, PASSWORD, HEWITT RAND, Oder
Other passwords you may try (for AMI/AWARD or other BIOSes)
LKWPETER, lkwpeter, BIOSTAR, biostar, BIOSSTAR, biosstar, ALFAROME,
Syxz, Wodj

Note that the key associated to "_" in the US keyboard corresponds to "?" in some
European keyboards (such as Italian and German ones), so -- for example -- you should
type AWARD?SW when using those keyboards. Also remember that passwords are Case
Sensitive. The last two passwords in the AWARD BIOS list are in Russian.

Srecno!
[ Mitrović Srđan @ 16.10.2003. 11:25 ] @
izvadis bateriju ...sacekas 5 minuta vratis bateriju...bios resetovan sifre nema lol
[ RiV @ 16.10.2003. 11:36 ] @
Obrati paznju da nece na nekim modelima za 5 min, nekad je potrebno i vishe
od 24 h!
[ dejan024 @ 16.10.2003. 11:45 ] @
Citat:
RiV:
... nekad je potrebno i vishe
od 24 h!

U tim slucajevima koristis jumper za reset biosa (kratko spaja + i -), ili ako nemas sa provodnikom kratko spoji + i - na podnozju mesta za bateriju (ispraznice kondenzator u kojem se akumulirala energija).Naravno gledaj da ti je komp iskljucen sa napajanja :-)
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 16.10.2003. 14:19 ] @
Aman, pa cim pitam kako se razbija sifra, znaci da nisam u mogucnosti da otvaram kuciste! :)
Resio sam problem, u svakom slucaju je dobro da sad svi znaju AWARD backdoor sifre :)

P.S. Al ste je jadnicu seljakali! :)
[ Deep|Blue @ 15.11.2003. 02:04 ] @
Ukoliko mozes da ukljucis racunar onda mozes da pokusas sledece

-Ukljucis komp
-Udjes u DOS
-Kucas

c:\>debug
-O 70 2F
-O 71 FF
-Q

Deluje poput reseta BIOS-a. Isprobano na Award bios-ima
[ hrothgar @ 17.11.2003. 01:01 ] @
Citat:
blood:
izvadis bateriju ...sacekas 5 minuta vratis bateriju...bios resetovan sifre nema lol

Da, baš sam to htio odgovoriti. Genijalan postupak. Ja sam sasvim slučajno to otkrio kada sam od više starih računala pokušao sklopiti jedno koje radi.
Samo nisam siguran jeli to baš 5 minuta. Ja sam izvadio bateriju sa matične, jer sam je mislio ubaciti u digitron, otišao vani, vratio se nakon par sati i predomislio se: još jedan zadnji pokušaj prije nego te razbijem. Vratim bateriju, uđem u BIOS a passworda nema....
Oduševio sam se!!
[ boki @ 18.11.2003. 19:24 ] @
sto bi cekao 5 minuta sa baterijom kad mozes 5 sekundi sa jumperom koji se nalazi (najcesce) par milimetara dalje?
[ crnogorac081 @ 25.11.2003. 15:05 ] @
meni je phoenix bios ,zna li ko kako da njemu skinema pass? U pitanju je lap top tako da ne mogu one fore s baterijom da izvedem
[ bLACKdRAGON @ 02.12.2003. 14:25 ] @
Uzmi knjizicu od maticne ploce i pogledaj koji ti je jumper za removing password i to je to. Samo maknes jumper Ma bus sve vidio!
[ Darko Selakovic @ 09.12.2003. 17:36 ] @
Kad smo vec kod BIOS-A

Problem:

Aj kad ste vi svi tako lepo pametni u skidanju password-a u BIOS-u ima li ko da zna kako se skida supervisor password na laptop-u IBM ThinkPad T30?

U pitanju je model (2366-lg1)

http://www-3.ibm.com/common/ss...Desc+%28Sales+Manual%2C+RPQ%29

sa otkljucanim BIOS password-om i otkljucanim HARD drive password-om ali NEMAM SUPERVISOR password. (laptop radi OK ali izmedju ostalog nemogu da biram odakle ce da mi butuje)

To je cuveni IBM Embedded Security Subsystem.

Resenje bi moglo da bude:

http://www.ja.axxs.net/unlock/key_for_tp_t30.htm

Pitanje:

MOZE LI OVO JEDNOSTAVNIJE (citaj jevtinije)? Ajde hakeri!
[ master103 @ 27.04.2004. 19:04 ] @
Darko,izgleda da poznajes IBM-ove laptop komp. pa mozda znas sta sada dalje:
Kompjuter je laptop IBM Think pad type 2648 (T23).Kada se ukljuci na displeju se pojavi
poruka : eror 271 Check date and time setings a nakon toga ogmah se pojavi katanac
i kursor koji blinka.
Probano sa vadzenjem batt,beckoor sve o IBM-u ali bez uspeha.Ako imas ideju sta dalje svaka bi mi pomoc bila dobrodosla.
Unapred zahvalan.
[ Zevs85 @ 28.04.2004. 12:40 ] @
Postoje dve mogucnosti jedna je da resetujes BIOS. Verovatno ima dzamper za resetovanje ili probaj da izvadis bateriju na 3-4 min pa vrati.
A imas i programe za skidanje sifre sa bios-a, ne net-u ih imas previse, a ako ne nadjes posalji mi poruku sa tvojim e-mail om pa cu ti ja posalti...
Pozdrav
[ master103 @ 06.05.2004. 20:35 ] @
Ne pomaze nikakav program sa disketom ili slicno,jer disketna jedinica i ne proradi tj.
bios ne stigne do diskete.Ostale opcije sa skidanjem batt i tako to ne uspeva.Beckdoor
passwordi ne rade .
Pomoc sta dalje ????????
[ VRKY @ 28.05.2004. 20:23 ] @
Naj lakše da se riješiš BIOS sifre je da izvadiš bateriju ili ga s onim prekidačom na ploči (resetiraš (kako li se to već zove)) Neka me neko ispravi ako griješim
[ esseker @ 27.06.2004. 17:43 ] @
Imam i ja isti problem kao master103.

Jesi li uspio rjesiti problem? Ako jesi mozes li mi pomoci kako da i ja rjesim to
[ SBSL @ 26.08.2004. 23:08 ] @
meni komp. trazi sifru ali ja je uopste nisam ni stavljao.. do danas mi je komp normalno ulazio u bios.. kad ono danas ga ukljucim da se konektujem na ES () oppp trazi mi sifru..

zasto? nemam pojma..

prosvetlite me...

PoZdRaV
[ lancia88 @ 26.08.2004. 23:15 ] @
Pozdrav,
kakvu sifru Ti trazi: imas sifru za ulazak u Bios i sifru za pristupanje korisnickom meniju u windows-u? Ukoliko trazi sifru kada ulazis u bios, u ovoj temi imas odgovore a ako je u pitanju podizanje windows-a to je druga stvar. Ne kapiram zasto pominjes ES? Preko cookies-a imas stalan pristup ES-u bez unosenja svojih podataka radi logovanja ali ako si brisao cookies-a onda moras da unosis sifru. nju imas u mail-u koji si naveo prilikom registracije a uz nju i link za logovanje- podjes na taj link i dozvolis mu da opet postavi cookies-a na Tvoj sistem. Nadam se da je to problem...da nisam dzabe ovoliko pisao...
pozdrav
[ SBSL @ 26.08.2004. 23:29 ] @
pa ja upalim komp i kad pritisnem delete on mi trazi sifru.. u pozadini se vidi bios ali na sred ekrana stoji iritirajuci prozor koji trazi sifru.. eto tako... ali ne znam zasto kad nisam je unosio.. jednostavno sam upalim kom. i umesto da digne sistem on mi izbaci prozor koji trazi sifru !?!

Citat:
Ne kapiram zasto pominjes ES?

xe xe ! Ma ne bre nisi razumeo.. pomenuo sam ES posto je to prvi sajt koji otvorim kad se konektujem.. razumes ? eto kao neka fraza..

PoZdRaV
[ lancia88 @ 26.08.2004. 23:39 ] @
Pozdrav,
ukapir'o za ES
Dakle, bios Ti trazi sifru- hajde malo serviserskog posla: nadju dzamper na ploci clear CMOS, uglavnom se nalazi uz bateriju, i prebaci ga u obrnuti polozaj (sada su Ti spojeni pinovi az normal mod, prespoj ih u drugu kombinaciju jer imas samo tri pina i dzamper koji kratko spaja samo dva). Kada to uradis, izvlacis kabl iz napajanja. Potom opet kratko spajas kombinaciju za normal mod i vratis kabl u napajanje. Najverovatnije ces moci da udjes u Bios i da podesis parametre za rad ploce (datum, boot sequence itd). Javi sta si uradio, ako ne upali da probamo drugu "taktiku:.
pozdrav
[ Goran Mijailovic @ 27.08.2004. 00:11 ] @
@jole
Jesi ti zavrsio onaj tvoj kurs il' nisi?
@lancia
... a posle ces morati da mu objasnjavas kako da podesi BIOS i FSB...
Jednostavno ne verujem da BIOS postavlja lozinku sam od sebe.
Pozdrav.
[ SBSL @ 27.08.2004. 00:16 ] @
lancia88 - ne moras bas do te mere da mi objasnjavas.. znam ja za clear cmos ! ipak sam zavrsio kurs..

nije meni problem da vratim sve u fabricko stanje.. clearcmos.. vec me intresuje zasto mi je bios sam stavio sifru ! ja nikad ne ulazim u te opcije za password..

Citat:
@jole
Jesi ti zavrsio onaj tvoj kurs il' nisi?

Gorane eto' ti odgovora gore !

Citat:
@lancia
... a posle ces morati da mu objasnjavas kako da podesi BIOS i FSB...

Nece morati ! grrrrrrrrrr

PoZdRaV
[ Goran Mijailovic @ 27.08.2004. 00:43 ] @
Jole, ma da nisi ti nesto isprobavao, pa zaboravio sta si radio? :)
[ SBSL @ 27.08.2004. 02:57 ] @
ma jok bre.. 100% nisam nista petljao oko sifre.. nemam pojma u cemu je stvar !

PoZdRaV
[ lancia88 @ 27.08.2004. 08:32 ] @
Pozdrav,

Citat:
Jole Petrov: lancia88 - ne moras bas do te mere da mi objasnjavas.. znam ja za clear cmos ! ipak sam zavrsio kurs..
)

hej druze, ne mislis da ovo cita i jos mnogo korisnika koji nisu zavrsili kurs
..hmm, odsetas na Balkan forum o satelitskoj i vidis kako izgleda kada samo dvojica znaju o cemu pricaju a ostalima je to "edukativno" posto niko ne napise temeljan pristup problemu. Hvala bogu, i tamo su se najzad poceli pojavljivati iscrpniji odgovori, nestala je sa scene ekipa koja je sakrivala svoje neznanje a zamenila ih ekipa sa znanjem bez potrebe da ga sakriva. Voleo bih da i ovde iznosimo javno resenja za probleme upravo da bi bila upotrebljiva i za druge.
U Biosu tesko da moze sam password da se zahteva bez prethodne rucne aktivacije. Moguce je da si slucajno usao u taj dijalog i kada si video da si na pogresnom mestu izasao, ali tom prilikom si nehotice aktivirao password, nisam siguran - cisto nagadjanje.
pozdrav
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 27.08.2004. 09:14 ] @
A ako nisi ti, onda je keva, kucni ljubimac..
[ SBSL @ 27.08.2004. 13:35 ] @
Citat:
Citat:

Jole Petrov: lancia88 - ne moras bas do te mere da mi objasnjavas.. znam ja za clear cmos ! ipak sam zavrsio kurs..
)

hej druze, ne mislis da ovo cita i jos mnogo korisnika koji nisu zavrsili kurs

U pravu si.. nisam uopste razmisljao o tome ! Mozda i jesam ali nisam hteo da me ovi zezaju i da pricaju kako sam zavrsio kurs a ne znam sta je clearcmos... zato sam odma' ko iz topa to rekao..

E jeste, moja kornjaca je upalila komp. i ubacila sifru.. sad mi je priznala...

PoZdRaV
[ Dexter82 @ 01.04.2005. 21:51 ] @
Kako skinuti sifru bez otvaranja kucista, vadjenja baterije ili menjanja dzampera a uz to ulogovan sam kao limit accaunt ili obican korisnik kome je zabranjeno i da opsuje sistem a kamoli da menjam neke parametre. Rec je o XP-ju sa SP1

Unapred zahvalan.
[ VRKY @ 01.04.2005. 22:06 ] @
Provaj resetirati BIOS preko tipkovnice. Prije nego što počmeš palit PC drži tipku Insert negdi 5-8 sek, zatim upali računalo (ali još držiš Insert, nekolike sekunde).

P.S Svaka ploča nepodržava ovo.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 01.04.2005. 23:54 ] @
Citat:
VRKY: Prije nego što počmeš palit PC drži tipku Insert negdi 5-8 sek

Jesi siguran da ovo ima logike? Ako komp ne radi, kakve veze ima da li se Insert ili bilo koji drugi taster drže pritisnuti 1 ili više sekundi? :)
[ VRKY @ 02.04.2005. 09:53 ] @
Jesam siguran sam u to 100%. Ja sam neodavno tako kod sebe resetira BIOS...
[ BeastMaster @ 02.04.2005. 10:37 ] @
Kod nekih ploča to radi, ali ne da se insert drži 5-8 sekundi pre paljenja već da bude pritisnuto u trenutku kad se pritiska i power taster na kompu, odnosno da se insert drži pritisnuto u trenu kad se računar uključuje. Sa druge strane ova opcija uglavnom pomaže prilikom prevelikog OC-a i mislim da ona neće skinuti šifru koja je postavljena na BIOS-u.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 02.04.2005. 15:35 ] @
Citat:
ali ne da se insert drži 5-8 sekundi pre paljenja već da bude pritisnuto u trenutku kad se pritiska i power taster na kompu

Na to sam mislio, ali me vrky nije razumeo :)
Šta je OC?
[ VRKY @ 02.04.2005. 15:46 ] @
Overclocking.
[ Dexter82 @ 03.04.2005. 19:47 ] @
I dalje niko da mi odgovori na postavljeno pitanje, a drzanje tastera pre paljenja racunara nema bas nikakvoga smisla, ako naidjete na neko resenje vi zvrcnite.
Unapred zahvalan.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.04.2005. 07:09 ] @
Ne pratiš. Držanje tastera pre paljenja nema smisla, ali ima ako ga držiš kad matična ploča dobije struju pri paljenju.
[ dane100 @ 22.04.2005. 09:11 ] @
Citat:
meni komp. trazi sifru ali ja je uopste nisam ni stavljao.. do danas mi je komp normalno ulazio u bios.. kad ono danas ga ukljucim da se konektujem na ES () oppp trazi mi sifru..

zasto? nemam pojma..

pa procitaj sve postove odozgo i razmisli !
[ simka @ 05.09.2007. 21:26 ] @
Vidim da se ovde nije odavno diskutovalo.Imam pitanjce,ako ga neko uopste vidi.Trebala bih caletov praistorijski kompjuter da reinstaliram
(da ne poverujete da neko jos koristi win98) ali mali problem.BIOS ima password.E sad,iscitala sam predhodne postove,strucnjak neki nisam ali ukapirala sam ovo oko baterije :).Otvorim danas caletov komp i lepo ne mogu da nadjem bateriju na maticnoj.Onda otvorim moj kompjuter i vidim baterija stoji iskopace mi oci.E sad...kako da nadjem bateriju na starom kompjuteru...da li izgleda drugacije?Dzamperi bas ne znam sta su,i ne znam da li bih smela da patljam sa tim.Ima li neko malecno uputstvo sta da radim.Hvala!
[ nitna @ 28.09.2007. 19:13 ] @
Citat:
Imam pitanjce,ako ga neko uopste vidi.

eto googlanje pomogne da se vidi
Citat:
Otvorim danas caletov komp i lepo ne mogu da nadjem bateriju na maticnoj.

pomoglo bi da znamo koji komp, koja maticna
Citat:
Dzamperi bas ne znam sta su,i ne znam da li bih smela da patljam sa tim

ovde bi bilo jos vaznije znati koja je maticna

dzamperi su oni plasticni kvadratici, a tu su i pinovi na koje se dz. stavljaju
http://www.atmarkit.co.jp/icd/root/images/11860349.jpg
ovo je neka cudna 486DX baterija
http://sales.jack.ch/images/DSC00605_Dallas_DS12887_RTC_th.JPG
i zasto je coveku potrebna
http://www.computing.net/hardware/wwwboard/forum/47108.html
evo i bolje slike takve baterije koja je i sat
http://www.maxim-ic.com/images/timekeeping.jpg
i link na celu stranu
http://www.linuxforums.org/for...esurrecting-386-ibm-pc-compati

ble-woes.html
jos jedna netipicna baterija
http://images.cybertechhelp.com/images/Lithium-CMOS-battery.gif
i cela stranica
http://www.cybertechhelp.com/t...ow-to-replace-the-cmos-battery
ovde su cak dve baterije, ali bitna je ona cilindricna na polovini
donje stranice, plava je ili zelena i zalemljena za plocu
http://www.windowsitlibrary.com/Content/175/02/files/Fig2_3.gif
i jos jedna stranice sa zanimljivim delovima
http://www.personal.ceu.hu/comp/exhibition.htm

i nesto za laptop, kad sam vec tu
http://sodoityourself.com/hacking-ibm-thinkpad-bios-password/

.
[ simka @ 07.10.2007. 12:13 ] @
Evo tek danas sam sela ponovo za kompjuter tako da kasnim 8 debelih dana sa ovim postom.Provericu za maticnu koja je.Za sada nemam puno podataka o samoj konfiguraciji.Cale je kompjuter dobio a ja se nesto nisam preterano bavila proucavanjem o kakvoj se mashini radi ( ako to uopste i moze da se nazove mashinom).Ponovo cu procitati poslednji post (na kome se veoma zahvaljujem) i javicu se cim isproveravam sve.Hvala jos jednom!!!
[ simka @ 07.10.2007. 12:17 ] @
Sada sam pogledala slicice baterija i mogu da kazem da nesto takvo postoji na caletovoj maticnoj ploci,mada cu morati da proverim.Nadam se samo da cu znati da je izvadim i vratim nazad na mesto a da nesto ne zeznem.

Jos jednom puno hvala na trudu!!!!!!
Zaista puno znaci kad neko hoce ovako da pomogne!!!!

Pozdrav!
[ JOJO847 @ 07.10.2007. 14:07 ] @
bateriju izvadis za pol sekunde i isto toliko je stavis nazad, samo pripazi na polaritet tj. s kojom stranom je isla "dolje" a kojom prema tebi.
[ bakara @ 13.10.2007. 11:58 ] @
Da li je moguce da na ploci nema clear cmos jumpera?

Juce sam otvarao neku staru p2 (BX cip set) konfiguraciju i koliko sam na prvi pogled video nema jumpera a baterija je na bas nepristupacnom mestu.
Jel` jedino resenje da moram da rasturim ceo komp ili je mozda i jumper negde zaturen?
[ X Files @ 13.10.2007. 12:11 ] @
NE SAVETUJEM ALI MENI JE RADILO:
Kada nisam mogao da izvadim bateriju, ili je baterija 'zavarena' za ploču (često i neka četvrtasta, pa jedva ukapiram gde je), obično sam mogao da postavim spajalicu (ili 'šrafciger') negde ispred nje i kratko spojim kontakte. Tada se BIOS resetuje (password i sl.)

E sad, ovakve stvari sigurno nisu naučno zasnovane, pa ih neikome ne savetujem. Ipak, ako je do passworda, savetujem da se prethodno pokušaju sve univerzalne šifre koje se pominju po netu...

[ simka @ 01.11.2007. 19:57 ] @
Na mom kompjuteru se baterija vidi iz aviona i nije problem...ali na onom caletovom krshu ima svacega ali nista ne mogu da identifikujem kao bateriju.Ovako izgleda moja baterija

[ StORM48 @ 01.11.2007. 20:37 ] @
Uslikaj ćaletovu ploču, pa ćemo Ti pokazati bateriju.

Uglavno, najčešće izgleda kao "bucmasti" elektrolit, a često je i zelene boje. Problem je što vađenje ne pali, jer je zalemljena. Zato moraš da nađeš džamper kojim ćeš isprazniti CMOS setup.

Pozdrav
[ BigFoot @ 25.11.2007. 00:51 ] @
Citat:
bakara: Da li je moguce da na ploci nema clear cmos jumpera?

Moguće, naravno. Nemoj prespajati bateriju, već nadji način da je odspojiš na kratko.
[ Solunac @ 10.12.2007. 14:50 ] @
Zanima me dali je to licno tvoj racunar ili na radnom mjestu gdje mozda radis ili sta vec.
Ako je tvoj racunar najlaksa varijanta resetovanja passworda je na samoj maticnoj ploci (kratko spajanje izmedju jumpera ili skidanjem baterije sa mb) iskljuci prije svega napajanje iz racunara.
E sada ako je na poslu (Kladionice ili tome slicno) znaci vracanje vremena o tome nije nije vredno kuckanja.
Mnogi su radili tome slicno i ostali bez posla.
Sad zavisi o cemu se radi.