[ Nedeljko @ 14.04.2008. 13:53 ] @
[ Nedeljko @ 15.04.2008. 14:00 ] @
[ Nedeljko @ 16.04.2008. 10:04 ] @
Ima li sanse da neko uradi ovaj zadatak, posto ja nisam uspeo sta god da sam pokusavao?
[ Fitopatolog @ 16.04.2008. 11:11 ] @
Nedeljko, šta ti ovde označava epsilon?
[ Nedeljko @ 16.04.2008. 11:28 ] @
[ Fitopatolog @ 16.04.2008. 15:25 ] @
Da nije možda sin(x/e) ustvari Si(x/e) - integralni sinus?
[ Fitopatolog @ 16.04.2008. 18:01 ] @
primenom parcijalne integracije, stavljajući
u=f(x) dv=sin(x/e) d(x/e) / (x/e) d je diferencijal dobija se rešenje f(x) D(x) Pi -f '(0) Pi D je delta funkcional, prvi član je nula (kada se uvrsti gornja i donja granica), tako da je konačan rezultat - f '(0) Pi ------------------------ p.s. Da li treba dokazati i da je integral ( sin(x/e) d(x/e) / (x/e)) od -beskonačno do x = D(x) kada e teži 0? [Ovu poruku je menjao Fitopatolog dana 16.04.2008. u 22:17 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Fitopatolog dana 16.04.2008. u 22:19 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Fitopatolog dana 16.04.2008. u 22:27 GMT+1] [ Fitopatolog @ 16.04.2008. 22:48 ] @
Prethodni račun nije dobar. Treba
sin(x/e) / x = D(x) Pi kada e teži 0, pa je rezultat f(0) Pi [Ovu poruku je menjao Fitopatolog dana 17.04.2008. u 09:06 GMT+1] [ Nedeljko @ 17.04.2008. 10:36 ] @
Hajde, ako ti nije tesko, napisi ceo racun, posto ideju sa tvojom prcijalnom integracijom nisam uspeo da kompletiram.
[ Fitopatolog @ 17.04.2008. 20:43 ] @
Huh, naterao si me da uzmem papir i olovku, rezultat je u attachmentu.
[ Nedeljko @ 18.04.2008. 11:05 ] @
Prihvatam da je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne prihvatam nikakvu Dirakovu "funkciju" ![]() ![]() ![]() koja mi takođe nije jasna. Drugo rešenje nije prihvatljivo, jer iz ![]() ![]() ![]() već ![]() a to nije isto. Takođe limesom se ne može ući pod integral u opštem slučaju, već treba proveriti da li su ispunjeni uslovi pod kojima se takav prelaz može napraviti. [ Nedeljko @ 18.04.2008. 14:02 ] @
Uspeo sam da uradim zadatak. Prvo, parcijalnom integracijom se dobija da je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Znaci, ![]() [ petarm @ 18.04.2008. 20:14 ] @
![]() ![]() Vratim ovo u gornji izraz i dobijem ![]() Odavde se vidi da izraz u srednjoj zagradi anulira integraciju po ![]() ![]() ![]() ![]() Ovako to rade fizicari ![]() ![]() [ Fitopatolog @ 18.04.2008. 20:54 ] @
Da pokušamo da napravimo reda u terminologiji:
- funkcional je preslikavanje skupa funkcija A na skup brojeva - <g,f> je takođe funkcional koji uređenu dvojku funkcija (g,f) iz proizvoda skupova funkcija A X A preslikava na skup brojeva. U našem slučaju funkcional je INTEGRAL. - specijalna klasa funkcija D (D je podskup A) ima važnu osobinu da je (i dalje zadržavamo kao funkcional integral) <d,f> = f(0) ; d pripada D abs(d) = 0 za abs(x) > e, e teži 0 bilo kog predstavnika klase D zovemo delta-funkcija. [ Fitopatolog @ 18.04.2008. 21:34 ] @
delta f-ja se (između ostalih sličnih načina) može dobiti i kao
d(x) = k*exp(-k*x) za x>=0 i k teži 0+ [ Nedeljko @ 18.04.2008. 22:28 ] @
@petarm
Za ![]() ![]() @Fitopatolog Pojam integrala, onakvog kakav je danas u upotrebi, definisao je Anri Lebeg. U Lebegovoj teoriji integracije lako se dokazuje sledeća teorema: Ne postoji nijedna funkcija ![]() ![]() ![]() Distribucija je svaki linearni funkcional ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokalno integrabilnoj funkciji ![]() ![]() Dirakova distribucija se definiše sa ![]() [ petarm @ 18.04.2008. 23:22 ] @
Citat: Nedeljko: Lokalno integrabilnoj funkciji ![]() ![]() Dirakova distribucija se definiše sa ![]() Da li je Hevisajdova fja regularna distribucija? Mozes li to prokomentarisati na ovom primeru? Citat: Nedeljko:@Fitopatolog Pojam integrala, onakvog kakav je danas u upotrebi, definisao je Anri Lebeg. U Lebegovoj teoriji integracije lako se dokazuje sledeća teorema: Ne postoji nijedna funkcija ![]() ![]() ![]() Mozes li ovo pokazati? Citat: Mozes li objasniti zasto ja radeci "pogresno" dobijam dobar rezultat? [ Fitopatolog @ 19.04.2008. 08:31 ] @
Citat: Nedeljko: @petarm Pojam integrala, onakvog kakav je danas u upotrebi, definisao je Anri Lebeg. U Lebegovoj teoriji integracije lako se dokazuje sledeća teorema: Ne postoji nijedna funkcija ![]() ![]() ![]() Dobro, da li d(x,e), e teži 0 (iz naslova zadatka ili iz mog pretposlednjeg posta), možemo smatrati funkcijom? Takođe, da li postoji bar jedna f-ja d(x) tako da gornji integral važi bar za NEKE funkcije fi? [Ovu poruku je menjao Fitopatolog dana 19.04.2008. u 10:38 GMT+1] [ Nedeljko @ 19.04.2008. 10:33 ] @
Hevisajdova funkcija je neprekidna u svim tackama osim u jednoj, u cijoj je okolini ogranicena, iz cega sledi da je lokalno integrabilna. Odatle sledi da ona indujuje je jednu regularnu distribuciju.
![]() Citat: petarm: Mozes li ovo pokazati? Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posto je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa druge strane je ![]() sto je zbog lokalne integrabilnosti funkcije ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Znaci, za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Nedeljko @ 19.04.2008. 11:00 ] @
Citat: petarm: Mozes li objasniti zasto ja radeci "pogresno" dobijam dobar rezultat? Prvo, matematika ti garantuje samo da ako radis dobro, da moras dobiti dobar rezultat. Ako radis pogresno, nema nikakvih garancija ni da ce rezultat biti dobar, ni da ce biti pogresan. Seti se istinitosne tablice implikacije. Iz tacnog sledi samo tacno, a iz netacnog slede i tacno i netacno. Drugo, tvoja ideja jeste dobra, i moze se "doterati" u formalno korektne vode. Zato i ne iznenadjuje cinjenica da si dobio tacan rezultat. Citat: Fitopatolog: Dobro, da li d(x,e), e teži 0 (iz naslova zadatka ili iz mog pretposlednjeg posta), možemo smatrati funkcijom? Takođe, da li postoji bar jedna f-ja d(x) tako da gornji integral važi bar za NEKE funkcije fi? Rekao bih da kod tvojeg d(x,k) treba k da ide u beskonacnost. No, nema veze. Na taj nacin dobijas limes u klasicnoj analizi koji je nula svuda van nule, pa kada se pomnozen bilo kojom funkcijom prointegrali daje nulu. Ako se limes radi u prostoru distribucija, granicna vrednost je Dirakova distribucija. Za bilo koji konacan broj funkcija ![]() ![]() ![]() [ petarm @ 19.04.2008. 11:37 ] @
Nedeljko:
Drugo, tvoja ideja jeste dobra, i moze se "doterati" u formalno korektne vode. Zato i ne iznenadjuje cinjenica da si dobio tacan rezultat. Jel mozes da pokazes kako bi se ta ideja mogla korektno sprovesti? [ Fitopatolog @ 19.04.2008. 12:02 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|