[ galimpic @ 15.04.2008. 20:29 ] @
| Imam plafonsku neonsku svetiljku koja zuji. U njoj je par neonki po 18W, transformator-prigušnica i starter, kao i kondenzator. Nisam baš dobar u elektronici, ali sam pokušao da rešim problem tako što sam kupio elektronsku prigušnicu (Vito KT 465) i povezao sve kako je na njoj pisalo, a piše da ne treba ništa osim struje i sijalica da se privežu na nju, dakle starteri i kondenzator su otišli. Ima 8 kontakata, na 2 ide struja, na sledeća 2 kontakti s jedne strane prve sijalice, na sledeća 2 kontakti s jedne strane druge sijalice i na poslednja 2 paralelno kontakti s druge strane obe sijalice. Međutim, kad uključim struju, obe neonke se nakrtatko upale samo na krajevima, gde su kontakti i odmah ugase, a zatim se ne dešava više ništa. Sve izgleda dobro povezano... ne znam šta znači takva reakcija i šta dalje da radim, pa ako neko ima ideju... unapred sam zahvalan. |
[ galimpic @ 15.04.2008. 22:34 ] @
Izgleda da je ipak do toga gde se šta povezuje - pogrešno su nacrtali na kutiji... sad kad sam nešto zamenio jedna radi al druga ne, moram još da čačkam... dakle, admine ako može obriši temu jer sam sam sebi odgovorio.
[ guja011 @ 15.04.2008. 22:45 ] @
nek stoji, napisaćeš valjda gde je zez a možda je neko imao sličan problem i rešio to, pa da "pokupiš znanje"
uzgred VT465 a ne KT465
[Ovu poruku je menjao guja011 dana 16.04.2008. u 00:48 GMT+1]
[ guja011 @ 15.04.2008. 23:47 ] @
ovo?

pošto je u pitanju tursko čudo elektronike (=fuš) svašta je moguće,
ali malo verovatno da je crtež na kućištu pogrešan.
[ galimpic @ 16.04.2008. 00:19 ] @
Da, to je ta. Sa desne strane je nacrtana shema prikljucenja, a ako se poveze po toj shemi kako fizicki stoje konektori, pogresi se. Zajednicki prikljucak koji ide u obe sijalice nije desno od konektora za struju kao što je na slici vec dijagonalno. Kad sam tako povezao, jedna je proradila, a druga izgleda ne radi jer drugi par konektora nije dobro zalemljen - mrdaju se i nesto čangrlja kad protresem, verovatno sam ja to skrivio od silnog čačkanja. Zameniću sutra, pa ću videti. U svakom slučaju, ako neko kupi takav isti - a jedva sam našao ikakav, tako da nije mala šansa - da znate.
Pitanje: zašto se i dalje prave neonske svetiljke sa el.magnetnim, teškim, prigušnicama, onim gigantskim kondenzatorima i starterima, pa onda sve zuji, starteri pale sijalicu po pet puta... kad može da se napravi s ovim? Koliko vidim razlike u ceni drastične nema.
[ guja011 @ 16.04.2008. 00:47 ] @
uvek stoji cena kao razlog.
elektronski balast je novijeg datuma u odnosu na gvožđuriju a "međufaza" je starter,
gde u kućištu klasičnog startera imaš tiristor i malo pasive i koji čak i sa klasičnom
prigušnicom pali bez treptanja. kondenzator ima svoju namenu i to nije u pitanju.
daklem, da postoji isključiva prednost elektronskih (govorimo u finansijskom pogledu),
ne bi VITO pravio i elektronske i klasične podjednako ( a pravi ih).
uzgred, prigušnice kad su dobre, ne zuje.
[ galimpic @ 16.04.2008. 10:38 ] @
Ipak će mi trebati pomoć :( Ne mogu da povežem tako da obe sijalice rade. Evo slike:
Ono što se ne vidi je da su na štampanoj ploči, odmah pored konektora, oni obeleženi ovako:
Code:
L X3
N X4
X1 X5
X2 X6
Takođe, s leve strane su L i N na kutiji nacrtani tako da N nije druga odozgo već četvrta. Ništa ne kapiram :) Jedino što sam uspeo je da ako povežem sijalicu tako da je jedan kraj na X1 i X2 a drugi na X5 i X6, onda radi. Koliko mogu da zeznem ako eksperimentišem s raznim kombinacijama?
[ galimpic @ 16.04.2008. 21:01 ] @
Dakle, našao sam svetiljke koje su iste vrste koje meni trebaju a imaju već el. prigušnicu, pa ću ovu celu skalameriju da bacim i tako ću rešiti problem :)
[ guja011 @ 16.04.2008. 21:25 ] @
nemoj da bacaš već otvori i izvadi štampu. sa nje se vidi kako se povezuje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.