[ Davor Vlajkovic @ 16.04.2008. 22:29 ] @
Pripremam blog, malo sam neodlučan u vezi izbora 'pravog' formata za linkove do članaka, pa rekoh da pitam ovde za savet

Elem, šta mislite o (ne)navođenju godine/meseca/dana u URL-u? Meni je to svojevrsno insistiranje na preteranom dubinskom linkovanju totalno bezveze, pošto je datum ionako uredno naveden pored naslova svakog članka ponaosob, ali čitam da može da manje-više utiče na SEO, ali i da WP može lako da se zbuni (mada se navodi da ovo ne bi trebalo da je slučaj sa novijim verzijama) ako se članci linkuju direktno ispod domena, tipa http://moj.blog.com/clanak

Ja bih lično išao na varijantu http://moj.blog.com/clanak, eventualno http://moj.blog.com/godina/clanak tek koliko da izbegnem moguće probleme sa WP, a cenim da izostavljanje meseca i dana kao dodatnih 'podfoldera' neće mnogo uticati na SEO (možda čak bude suprotno?), a sa druge strane može vrlo pozitivno da utiče na snalaženje posetilaca, lakoću eksternog linkovanja i sl...

Unapred hvala na odgovorima.
[ dj011 @ 17.04.2008. 06:36 ] @
koristim moj.blog.com/clanak.htm ili moj.blog.com/kategorija/clanak.htm

zasto bi se zbunio? ako su naslovi isti ili..?

[ Mister_rap @ 17.04.2008. 13:27 ] @
Licno koristim ovakav format linkova: mojblog.com/category-name/post-name dakle bez .html a za imena kategorija mojblog.com/category/category-name

Jeste bilo malo problemcica dok se sve to sredilo kako valja ali jednom kad namjestis sve radi extra.
[ bsaric @ 17.04.2008. 13:38 ] @
Citat:
Ja bih lično išao na varijantu http://moj.blog.com/clanak, eventualno http://moj.blog.com/godina/clanak


Jedna od te dvije varijante će bit sasvim ok, po meni ne moraš imati niti godinu.
[ Davor Vlajkovic @ 17.04.2008. 17:16 ] @
Citat:
dj011: koristim moj.blog.com/clanak.htm ili moj.blog.com/kategorija/clanak.htm

zasto bi se zbunio? ako su naslovi isti ili..?

Recimo, to je i meni prvo palo na pamet, mada neki pominju i problem sa učitavanjem stylesheets i wp-login strane, što kod mene nije bio slučaj. Nisam eksperimentisao sa istim naslovima iz straha da neću moći da vratim na staro ako se WP zaglupi, ali me živo zanima šta bi moglo da se dogodi u tom slučaju :)

Citat:
Mister_rap: Jeste bilo malo problemcica dok se sve to sredilo kako valja ali jednom kad namjestis sve radi extra.

Kakvih 'problemčića' i kakve su intervencije potrebne da bi sve radilo kako treba?

Citat:
bsaric: Jedna od te dvije varijante će bit sasvim ok, po meni ne moraš imati niti godinu.

I neću :) Ali, opet, šta će se desiti ako, recimo slučajno, vremenom nekom članku dodelim isti naslov kao nekom starijem?
[ drdrksa @ 17.04.2008. 19:48 ] @
@ Davor Vlajkovic :

http://codex.wordpress.org/Using_Permalinks
[ Davor Vlajkovic @ 17.04.2008. 20:01 ] @
Hvala, pročitao već. Otud i moje pitanje, šta konkretno može da predstavlja problem kod ultrakratkih linkova tipa /članak... Ono što tamo piše se meni nije dešavalo, jedino me buni ovo oko duplih naslova, i uticaj toga na SEO.
[ drdrksa @ 17.04.2008. 20:11 ] @
Pa trudi se da ne stavljas iste naslove za postove, ali ako bas moras, stavi Part1, Part2 ...
[ Davor Vlajkovic @ 17.04.2008. 20:17 ] @
Ima logike :) Tako bih i radio, ali me je interesovalo kako bi se WP ponašao u tom slučaju (mada to nema veze sa SEO) i, bitnije, kako bi se pretraživači ponašali u tom slučaju, pošto ne bi bilo insistiranja na hijerarhiji u smislu /godina/mesec/dan...
[ D.i M.e @ 18.04.2008. 13:20 ] @
Ako koristiš oblik http://moj.blog.com/clanak, i posle nekog vremena daš nekom članku isto ime, onda će URL biti http://moj.blog.com/clanak-2 (ovo je u svakom slučaju moralo da bude rešeno, jer bilo koji oblik da koristiš da se završava na /clanak, uvek se može desiti da dva ili više imaju isti naslov, čak i u istom danu).

Ono zašto ne preporučuju oblik http://moj.blog.com/godina/mesec/dan/clanak je zato što ima dosta poddirektorijuma, ali to je izvedeno iz opšte upotrebe poddirektorijuma gde se u njima koriste neke reči, pa bi to moglo negativno da utiče. Ovde imamo samo brojeve, i mislim da su današnji pretraživači dovoljno pametni da razumeju o čemu se tu radi, tako da sumnjam da tu može da ima nekih negativnih efekata.

Ja lično više volim za blog oblik sa datumom, jer je to nekako i suština bloga da se hronološki objavljuju neki zapisi. I u rezultatima pretrage volim da vidim neki oblik datuma u URL-u, jer mi to odmah govori i o starosti stranice, a nekad starost može da bude bitna oko relevatnosti teksta. Problem sa ovakvim oblikom URL-a može da bude na samoj stranici sa rezultatima pretrage, ako je ime domena i/ili direktorijuma u kome se nalazi domen dugačko, pa onda se ime same stranice neće prikazati celo, što može da ima uticaj na one koji su vršili upit.

Što se tiče dve ili više stranica sa istim naslovom i uticaja na pretraživače, tu bi se radilo o malom broju stranica sa istim naslovom, tako da ne verujem da to može da ima neki veliki uticaj. A ti možeš i da menjaš naslov u smislu imena stranice (<title></title>) pomoću nekih dodataka (plugin) a da ti naslov na samoj stranici (u tekstu) ostane onakav kakav želiš.

E da: bilo koji oblik URL-a da koristiš u Vordpresu, ako ga kasnije promeniš, Vordpres će onda vršiti 301 preusmeravanje sa starog URL-a na novi (u stvari on u svakom trenutku vrši preusmeravanje, ako ti na primer imaš URL http://moj.blog.com/clanak, a ja unesem adresu http://moj.blog.com/godina/mesec/dan/clanak, ili http://moj.blog.com/p=10, on će me prebaciti na ovo pravu adresu).
[ Davor Vlajkovic @ 18.06.2008. 14:53 ] @
Zaboravih da vam se zahvalim svima na pomoći, a pre svega korisniku D.i M.e. Odlučio sam se za 'ultrakratku' varijantu (blog/clanak) i za sada sve radi OK i sa tehničkog i sa aspekta SEO. Link u potpisu.
[ ||NeX|| @ 18.06.2008. 17:14 ] @
Inaće, evo ultimativni SEO guide za WP pa ako nekome treba nešto u vezi SEO za WP neka pogleda tu.
[ Davor Vlajkovic @ 18.06.2008. 17:28 ] @
Izvrsno, hvala.
[ MilanRS @ 25.06.2008. 23:11 ] @
Iskoristiću odgovarajući naziv ove teme za moj post.

Molim vas za pomoć oko Wordpress Permalinks.
Imam hosting na Windows platformi pa nije moguća instalacija bloga iz Control Panela.
Nekako sam instalisao direktno preko FilleZilla.
Problem mi je podešavanje Permalink.
Nadam se da ovdje ima korisnika wordpress blogova koji znaju pravi način za rješavanje ovog problema.
Čitao sam mnoge članke na netu, pretraživao i isprobavao mnogo toga, ali bez uspjeha.
U Wordpress podešavanjima, pod Permalinks izabrao sam posljednju opciju u kojoj sam definisao da bude postname.
Kada snimim izmjene i na naslovnoj strani bloga refrešujem sadržaj, linkovi postova se promijene ali kad kliknem na njih učita se stranica koja obavještava da ne postoji tražena stranica.
Šta treba da promijenim? Kako da podesim? Čitao sam da treba podešavati .htaccess fajl. I to sam pokušavao i opet neće. Imam wordpress 2.51, ali nisam uspio ni sa starijom verzijom. Čak mi ne radi ni kod kuće na localhostu.
Unaprijed zahvalan za pomoć,
MilanRS.
[ misk0 @ 26.06.2008. 11:25 ] @
Ako je hosting na windows-u, velika je mogucnost da koristis IIS kao web server a ne Apache. To dovodi do zakljucka da .htaccess nece da radi, znaci moras traziti neko rjesenje za IIS (a ja nemam ideje kako to). Utvrdi prvo koji web server je instaliran na tom serveru.
[ D.i M.e @ 26.06.2008. 12:21 ] @
Baš tako, .htaccess radi samo na Apache-u. Na brzinu sam pogledao šta kaže WordPress Codex i našao ovo, pa ti prvo vidi koji ti je server a ako je IIS onda vidi da li će to da ti pomogne.

(uzgred, nije baš preporučljivo da instaliraš ovakve aplikacije preko Control Panel-a, bolje je da to radiš ručno kao što si ti sada uradio)
[ MilanRS @ 26.06.2008. 18:08 ] @
Provjerio sam.
IIS server. Sad moram pokušavati na drugi način.
Velika mi je greška što sam izabrao Windows a ne Linux platformu za hosting. A mogao sam birati... Neupućenost košta... živaca i vremena.
[ D.i M.e @ 26.06.2008. 18:18 ] @
Ništa onda, probaj na onoj stranici što sam ti ostavio da vidiš da li će da radi. Pošto kažeš da tebi Windows server ne treba, možda da probaš da promeniš server u okviru te firme, ako pružaju oba.
[ MilanRS @ 26.06.2008. 18:35 ] @
Pitao sam, ne mogu (neće) sad da promijene. Kasno.

Bio sam na tom linku i tamo kažu da treba ubaciti php.ini fajl.
Napravio sam fajl php.ini sa tekstom:
cgi.fix_pathinfo = 1
cgi.force_redirect = 0

Pošto mi je blog na mojdomen.com/tv
da li treba daj php.ini staviti u folder tv ili direktno u public_html?
Probao sam jedno, kasnije i drugo, i opet ne radi.
Otvori mi stranicu sa tim linkom i piše
The page cannot be found

[ MilanRS @ 26.06.2008. 18:42 ] @
Kad sam ubacio php.ini direktno na sajt, a ne u folder sa blogom, nije radilo. Ali kad sam promijenio u Common Settings:
umjesto
/%postname%/
stavio
/index.php/%postname%/
radi! Nevjerovatno je da radi.
Drago mi je.
Sad da mi je znati, može li se podesiti da radi i bez index.php.
[ misk0 @ 27.06.2008. 10:16 ] @
Moze ako imas server, pa podesis php.ini globalno. Zasto sad komplikovati - radi zar ne? To je najvaznije.
[ MilanRS @ 27.06.2008. 11:13 ] @
Da, radi.
Hvala svima na pomoći.

Kad mi istekne godina, prebaciću se na Linux i Apache pa će da radi i bolje. ;)
[ ||NeX|| @ 18.07.2008. 10:05 ] @
Evo malo o advanced seo sidebar:
http://seogadget.co.uk/rethink-that-sidebar-again/