[ profesional @ 17.04.2008. 16:59 ] @
Hitno mi je potrebna pomoc, imam windows vistu ultimate instaliranu i ne prikazuje mi Thumbnail slicice u windows eploreru. Koji god folder da otvorim i kliknem da mi prikazuje male slicice on umjesto malih slicica prikazuje default slicicu, cak mi vise ne prikazuje ni u folderima njihov sadrzaj, samo ima ikona prazno foldera. Trazio sam po netu i nisam moga da nadjem rjesenje. Na svim forumima pise da iskljucim opciju u folder options Always show icon never thumbnails, medjutim ta opcija je kod mene iskljucena. Probao sam i disk clean up posto je vjerovatno nesto sa thumbnail cacheom, medjutim nista ne pomaze.

Ako iko zna rjesenje ovog problema neka mi javi odmah, nemogu nista raditi :)

Evo ovako izgleda jedan od foldera sa slikama:

[ kristi1 @ 17.04.2008. 17:48 ] @
Ja znam za XP, ali ne znam da li funkcionise za vistu

Start - run
regsvr32 shimgvw.dll

Start - run
regsvr32 shmedia.dll
[ profesional @ 17.04.2008. 20:34 ] @
Nazalos al neradi, imali iko da zna ista oko ovog problema...?
[ aleksandar.dragojlovic @ 17.04.2008. 20:56 ] @
Uđi u Control Panel -> System -> Advanced System Settings, pa kartica Advanced, dugme Settings, pa kartica Visual Effects. Tu nađi "Show thumbnails instead of icons". Ako ti nije štiklirano ti štikliraj. I videćeš sličice. Najbolje klikni na vrhu tog prozora na "Adjust for best apearance". Poz
[ profesional @ 18.04.2008. 07:41 ] @
Citat:
Uđi u Control Panel -> System -> Advanced System Settings, pa kartica Advanced, dugme Settings, pa kartica Visual Effects. Tu nađi "Show thumbnails instead of icons". Ako ti nije štiklirano ti štikliraj. I videćeš sličice. Najbolje klikni na vrhu tog prozora na "Adjust for best apearance". Poz

Vec je strikirano, nije ni to, to sam i ja provjeravo...
[ profesional @ 18.04.2008. 14:39 ] @
Imali iko da zna rjesenje problema???
[ zoran_dojkic @ 18.04.2008. 17:24 ] @
Instaliraj XnView kao privremeno rešenje http://www.xnview.com

[ zonic @ 23.04.2008. 14:52 ] @
ili ACDSee 10 Photo Manager
http://store.acdsee.com/store/...DetailsPage/productID.78701300
[ Catch 22 @ 23.04.2008. 20:21 ] @
Prethodne dve poruke su čisti OT, čovek nije tražio program za pregledanje slika, koji uzgred u Visti skoro da nije ni potreban.

@profesional:
Proveri u Folder Options da li ti je možda ostala čekirana opcija "Always show icons...", a možda i opcija "display file icon on thumbnails" može da ima veze... Probaj da ih uključiš / restart / isključiš / restart...
Da ne koristiš možda neki "tweak Vista" program?

[att_img]

PS
Nadam se da odgovor neće opet biti pisan pogrdnim rečnikom pa da moram da ga brišem
[ dobrinja @ 24.04.2008. 12:12 ] @
kod mene se to isto desilo ,prekinuo sam dosadno kopiranje većeg fajla i nigdje više sličica čak ni desktop background nije se mogao postaviti već samo jednolična boja.Nisam uspio naći riješenje i ponovo instalirao vistu.
[ profesional @ 26.04.2008. 10:57 ] @
@Catch 22
Vec sam probo to i razne kombinacije sa tim medjutim nema rjesenja. Ovaj problem se desio kad sam odradio disk cleanup i ocistio sam folder u kome se vrsi cache thumbnailsa i od tada se i javlja taj problem. Dosta sam vremena proveo na netu i jedino sto sam uspio skontati jeste da je folder od cachea thumbnailsa korumpiran, medjutim nigdje nisam uspio naci rjesenje tog problema. A reinstalacija Vise bas mi i ne dolazi u obzir...

Ako ima jos neko sa ovim problemom molim Vas neka se javi ili ako ima rjesenje...

Hvala unaprijed
[ zonic @ 27.04.2008. 18:37 ] @
Jedino probaj jos System Restor na datum pre nego sto si odradio disk cleanup .
[ Catch 22 @ 28.04.2008. 00:16 ] @
Citat:
profesional: Dosta sam vremena proveo na netu i jedino sto sam uspio skontati jeste da je folder od cachea thumbnailsa korumpiran, medjutim nigdje nisam uspio naci rjesenje tog problema...

Možda bi najobičnija provera diska na greške (chkdsk) pomogla (?!?)
[ bttp @ 28.04.2008. 10:25 ] @
Pričam napamet, ali možda da probaš u Control Panel\Indexing Options\Advanced Rebuild Index... Ko zna, možda upali..
[ profesional @ 29.04.2008. 09:06 ] @
@zonic
Ja znam da bi System Restore pomogao sigurno, medjutim posto imam problema sa C: particijom (malo prostora na disku) ta opcija je iskljucena.

@Catch 22
Odradio chkdsk i nije pomoglo

@bttp
Odradio Rebuild indexa i nije pomoglo

Ako jos neko ima neku ideju neka se javi.

Hvala Vam na pomoci
[ Shadowed @ 29.04.2008. 09:15 ] @
Tu negde u tom prozoru sa slike gore imas opciju "Do not cache thumbnails". Probaj to ukljuciti (ili je "Always cache thumbnails" pa u tom slucaju iskjluci). Tada ne bi trebalo da koristi taj cache koji si ostetio.
[ profesional @ 29.04.2008. 12:54 ] @
@Shadowed
To je ustvari ovo: Uđi u Control Panel -> System -> Advanced System Settings, pa kartica Advanced, dugme Settings, pa kartica Visual Effects. Tu nađi "Show thumbnails instead of icons". Ako ti nije štiklirano ti štikliraj. I videćeš sličice. Najbolje klikni na vrhu tog prozora na "Adjust for best apearance". Poz

Probo i neradi
[ Catch 22 @ 29.04.2008. 13:11 ] @
Citat:
profesional: @zonic
Ja znam da bi System Restore pomogao sigurno, medjutim posto imam problema sa C: particijom (malo prostora na disku) ta opcija je iskljucena.

Koliko je to "malo prostora na disku"? Možda se tu i krije problem...
[ profesional @ 29.04.2008. 23:39 ] @
@Catch 22
Mislim da nije tu problem jer vista mi je radila normalno na 500 MB slobodnog prostora, samo sto sam morao stalno cistiti thumbnail cache kako bih odrzao tih 500 MB, medjutim sad kad sam i oslobodio prostor na disku opet se nista ne desava. Problem se desio kad sam odradio cleanup na cache thumbnail i od tada nema slicica, isto tako sumnjao sam da nije mozda virus, jutros sam instalirao NOD32 i updateovo i precesljao cijeli racunar, nasao je neke sitne uljeze i resio ih se... medjutim ni to nije pomoglo...
[ X Files @ 30.04.2008. 07:29 ] @
Da li u onom standardnom dijalogu (valjda se zove Personalization) gde se kod Viste biraju desktop pozadine vidis prave slike ili te genericke?

Dogodilo mi se jednom nesto slicno (a mozda i isto), ali pojmam nemam kako sam resio - sto znaci da je bilo nesto prosto. Secam se da ni jedan normalan i uobicajen nacin (koji ti je gore ponudjen) nije pomogao.

Posto su kod mene te genericke ikone pripadale IrfanView programu, mislim da sam deinstalirao IrfanView i ponovo ga instalirao i da je sve bilo popravljeno.

Dakle, pokusaj da se setis da li si neposredno pre dogadjaja instalirao bilo koji program koji preuzima asocijaciju ikona, a takvih je danas jbg bas puno....
[ profesional @ 30.04.2008. 08:44 ] @
@X Files
Inace jos od XP-a ne koristim nikakve programe za pregled slika, a unazad mjesec dva nisam instalirao niti jedan veci program. Osim sto sam instalirao skype, ali to je bilo 7 do 8 dana prije nego sto ce mi nestati slicice i to je jedina aplikacija koju sam instalirao. Sad sam pogledao prozor gdje se biraju desktop pozadine i tamo ne prikazuje thumbnailove.
[ Catch 22 @ 30.04.2008. 14:54 ] @
Citat:
profesional: @Catch 22
Mislim da nije tu problem jer vista mi je radila normalno na 500 MB slobodnog prostora, samo sto sam morao stalno cistiti thumbnail cache kako bih odrzao tih 500 MB, medjutim sad kad sam i oslobodio prostor na disku opet se nista ne desava...

Ne daš joj da diše, malo je tih 500 MB za normalan rad Viste! Još ako je neka osakaćena "lite" verzija, pravo čudo je da uopšte radi...
[ zoran_dojkic @ 02.05.2008. 17:33 ] @
Citat:
profesional:
Inace jos od XP-a ne koristim nikakve programe za pregled slika

Nema tebi pomoći.
[ dobrinja @ 02.05.2008. 21:48 ] @
"Sad sam pogledao prozor gdje se biraju desktop pozadine i tamo ne prikazuje thumbnailove."
Znaći isto kao što je bilo kod mene samo nisi napisao možeš li postaviti desktop background jer ja nisam mogao koji god odaberem dobijem samo jednu boju.Možeš probati reparaciju meni nije pomogla nažalost samo nanovo instalacija viste.
[ profesional @ 03.05.2008. 09:25 ] @
Cijelo vrijeme trazim rjesenje za ovaj problem i cini mi se da cu morati reinstalirati vistu, nema druge. Vama hvala na pomoci.

Pozdrav
[ profesional @ 05.05.2008. 14:30 ] @
Ljudi necete vjerovati rjesio sam problem. :)

Ovako, cisto za sve one koji imaju ili ce tek imati ovaj problem. U principu ovo nije greska do Viste, vec posto sam ja imao ispod 500 MB slobodnog prostora na C: disku vista vjerovatno nije htjela da pravi thumbnail cache. Jutros sam oslobodio C: disk i sad imam oko 1GB prostora i vratili su mi se thumbnailovi. Vama svima hvala na pomoci.

Pozdrav
[ Catch 22 @ 06.05.2008. 01:32 ] @
^ Pa ne rekoh li ti ja baš to, još pre 6 dana?!?
(http://www.elitesecurity.org/p1932078,
http://www.elitesecurity.org/p1933190)

[ profesional @ 07.05.2008. 10:54 ] @
Pa reko si al problem je sto je radilo sve ok kad sam imao malo iznad 500 MB medjutim kad se to desilo ja sam imao ispod 500 MB i tu je nastao problem. Al bitno je da je to rjeseno ;)
[ SLAVKO2222 @ 07.05.2008. 20:13 ] @
E ljudi ja imam sličan problem: svaki put kad upalim laptop i kliknem na My Computer prozor mi se ne raširi preko cijelog ekrana nego bude neki mali gore u uglu. i onda ja svaki put moram kliknuti Maximize.....Jel ima neko rješenje za to da stavim da mi uvijek svi prozori mudu Maximize....Živcira me to....E da OS Vista Ultimate,...

Hvala