[ oneflower @ 16.10.2003. 17:18 ] @
Verovatno je ovo trivijalno pitanje ali mi manual nije od pomoci jer izgleda negde gresim.
Treba da postavim da na istoj masini postoji i klijent i server koji ce raditi istovremeno. Da li se podesavanja vrse u my.ini, da li je za klijenta potrebno napraviti novi .cnf fajl, da li treba da je razlicit broj porta i folder u kome ce baze biti smestene ... podaci o klijentu gde se zapisuju ... bilo kakva pomoc ce biti od koristi posto kako sam krenula sa eksperimentisanje uskoro ni server necu poci pokrenuti :(
Hvala unapred.
[ dr ZiDoo @ 16.10.2003. 22:21 ] @
Nisi rekla na koji platformu dižeš bazu, Window, Linux, *BSD...???

Enivej, ako je za Windows, nema baš puno politike, mySQL dolazi fino upakovan u Installer, instaliraš ga kao svaku Windows aplikaciju. Potom u CMDu (DOS promt za Win98,ME) uđeš u direktoriji gdje si instalirala mySQL (npr. c:/mysql) uđeš u bin poddirektoriji (znači, c:/mysql/bin) i kucaš:

mysqld-nt install ** umjesto mysqld-nt možeš koristit neki drugi, koji tebi pogoduje, idi u c:/mysql/docs/ pa nađi funkcije svih ostalih (mysqld-max-nt,mysqld...)

Potom kucaš:
mysqld-nt start ** (ili koji si već uzela)

Sada ti je mySQL server instaliran kao service u Windowsu i dignut. Sada po defaultu radi na 3306 portu, root password ti nije stavljen.

Da ne dužim, sve imaš u %mysqlroot/docs/manual.html, posebno obrati pažnju na topice :
MySQL Installation,
Post-installation Setup and Testing,
Starting MySQL on Windows NT, 2000 or XP,
How to Make MySQL Secure Against Crackers...

Sve ti je sluišno za linux i bsd. U linuxu ti je manual.html u /usr/docs/mysql/docs/manul.html ...

Have a fun! :)
[ Gojko Vujovic @ 17.10.2003. 00:47 ] @
Što se podešavanja klijenta i servera tiče najlakše ti je ovako. Uzmeš my.cnf fajl, staviš ga tamo gde ga mysql očekuje na tom sistemu (a gde je to saznaj u uputstvu), i u njemu imaš tebi dva bitna odeljka: [mysqld] koji se bavi podešavanjem servera i [mysql] gde dodaješ parametre koje treba da koristi mysql klijent.

E sad to pod uslovom da smo se razumeli šta je klijent, tj. da mislimo na istu stvar - na bin/mysql ili mysql.exe klijent mislim.
[ oneflower @ 17.10.2003. 09:25 ] @
Uh, izgleda nisam dobro objasnila pitanje... Ovako: potrebno mi je da napravim distribuiranu bazu koja ce se nalaziti na 2 odvojena servera koja rade pod jednim DBMS-MySQL-om ali na jednom racunaru. Jedan server ce imati glavnu bazu dok ce drugi sadrzati replikacione tabele.
E sada, instalirala sam MySQL 4.0, napravila bazu podataka i tu sve funkcionise ali ne znam kako da napravim drugi server.
U manual-u pise da za pravljenje Multiple Windows Servers treba za novi server napraviti novi folder za smestanje njegovih baza, kao i .cnf fajl , na pr. server1.cnf :
[mysqld]
datadir-C:/mydata1
port=3307

a zatim novi server pokrecem sa
> mysqld --defaults-file=C:\server1.cnf

Kada pokusam da ga pokrenem, uvek mi izbacuje gresku:
error: Found option without preceding group in config file: C:\my-opts1.cnf at l
ine: 1
Fatal error in defaults handling. Program aborted

Da li mi neko moze objasniti gde gresim?
[ pedja_vujic @ 17.10.2003. 09:48 ] @
datadir-C:/mydata1
datadir=C:/mydata1


[ oneflower @ 17.10.2003. 16:27 ] @
Hvala svima na odgovorima!