[ Slobodan Miskovic @ 21.04.2008. 16:14 ] @
Moguće poskupljenje telefoniranja
21. april 2008. | 14:22 -> 16:26 | Izvor: B92
Beograd -- Telefoniranje i pretplata u fiksnoj telefoniji u Srbiji trebalo bi da poskupe u junu, najavljuju u Republičkoj telekomunikacionoj agenciji (Ratel).

Građani Srbije i dalje plaćaju najjeftinije telefonske usluge u regionu. Pretplata u fiksnoj mreži je jedan evro, što je trinaestina cene u zemljama Evropske unije. U Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel), međutim, kažu da je ta cene neodrživa i najavljuju nova poskupljenja.

Nove tarife telefonskih usluga trebalo bi da budu utvrđene do kraja jula. Prvo će biti napravljen tzv. troškovni model koji bi, kako kažu, u Ratelu trebalo da pokaže koliko su sadašnje cene telefonskih usluga realne.

"Sada treba razmotriti cene mesečne pretplate i lokalnog poziva što će se pre svega odraziti na međunarodni saobraćaj, cene lokalnog saobraćaj su niske, kao i mesečna pretplata koja je oko jedan evro što je ako se uporedi sa zemljama u EU izuzetno malo. Nove cene? Videćemo ", kaže izvršni direktor Ratela Milan Janković.

Dolazak novih operatora u fiksnoj telefoniji, iako se to očkuje, neće oboriti cenu impulsa u lokalnom saobraćaju, tvrde u Ratelu.

U Telekomu Srbije objašnjavaju da nikome nije u interesu da ulazi u posao koji ne donosi profit.

"Ukoliko se želi napraviti korak ka liberalizaciji da bi ona imala smisla da bi svaki igrač imao interes, što je normalno za svaki posao, morate imati i neku osnovnu minimalnu vrednost tržišta fiksne telefonije koja mora biti podignuta u odnosu na sadašnju vrednost", kaže direktor sektora za razvoj "Telekoma Srbije" Saša Leković.

Na cenu impulsa ne žale se ni domaće ni strane kompanije, ali navode da je veliki problem kvalitet pojedinih usluga i nerazvijena telekomunikaciona mreža.

Da bi povezala dve kancelarije u Nišu i Beogradu, kompanija Telelink mora da plati za izgradnju te mreže od 10 do 15.000 evra. U Bugarskoj je, kako kažu, to mnogo jeftinije.

"U regionu, gde takođe poslujemo, imamo upravo obrnutu situaciju - operateri pošto ih ima više nas jure i sa cenom smo došli do toga da glavni operater u bugarskoj za 500 evra set-apa i manje od 700 evra mesečno upravo nudi povezivanje dva grada i dve kancelarije", objašnjava direktor "Telelinka" Borko Jovanović.

U ovoj kompaniji navode da je za njih najvažnije koliko brzo i po kojoj ceni se dobija određena usluga.

Jovanović, kao i većina predstavnika kompanija koje posluju u Srbiji, misli da bez liberalizacije tržišta i izgrađene mreže usluga, korisnici neće moći dobro da funkcionišu.


http://www.b92.net/info/vesti/...04&dd=21&nav_id=295025
[ renato21 @ 22.04.2008. 10:58 ] @
E svaka im cast,jos cu da skuplje placam ovu glupu vezu,a ni centralu nece da digitalizuju da mogu koristiti adsl,uopšte i ne znam sta ce mi ovaj fiksni kada ga nikada i ne koristim!
[ D.i M.e @ 22.04.2008. 11:36 ] @
Citat:
Telefoniranje i pretplata u fiksnoj telefoniji u Srbiji trebalo bi da poskupe u junu


Citat:
Nove tarife telefonskih usluga trebalo bi da budu utvrđene do kraja jula


Nije štamparska greška, isto su tako rekli i na vestima na televiziji. E sad, da li će na leto da poskupi ili da tada samo odluče o tome...


Inače, ima možda godinu dana kako se baš na ovom forumu najavljuje da će pretplata doći na evropskih 10€.
[ zzviktor @ 22.04.2008. 15:04 ] @
eh a kada ce plate doci na evropski nivo? Kada ce u srbiji biti neki program
kao sto je betamax za eu i jos neke zemlje koji nudi free telefoniranje u
toj zemlji. Kada ce internet biti sa adsl 2 brzinma od 14 gb ps.

Hajde malo da pricamo o tom nivou evrope pa bre imamo internet kao
albanija.
[ espresso @ 22.04.2008. 15:26 ] @
I šta bi se dobilo u okviru te pretplate?
Zašto uopšte upoređuju cene sa inostranstvom i sve vreme pričaju kako su najmanje kada telekom i dalje mlati pare a i dalje je monopolista.
Nisu rekli ništa o tome da li telekom možda posluje s gubitkom u fiksnoj pa je potrebno povećanje. Iz ovog teksta se shvata da je jedini razlog za povećanje cena to što su one niže od evropskih provajdera.
Ako je to argument za povećanje, svaka čast na debilizmu.


[Ovu poruku je menjao espresso dana 22.04.2008. u 19:07 GMT+1]
[ Majstor Duja @ 06.11.2008. 16:23 ] @
...samo da se nadovezem na temu:

Plate zaposlenih (racunajuci po strucnoj spremi, ne po broju zaposlenih), kao i svi ostali troskovi su mahom manji telekomu (i ostvaruju se u
srbiji) nego bilo kojoj stranoj kompaniji (upravo zbog monopola)i ja isto tako ne vidim razlog uporedjivanja tih cena sa regionom.
Mozda je zavisnost cena usluga telekoma i zavisna od tog famoznog "regiona" ali zato postoje tarife za medjunarodne pozive...