[ zeljkotrg1980 @ 21.04.2008. 18:24 ] @
| Drustvo, potrebna mi je pomoc. Imam laptop i telefon Nokia N95. Preko laptopa koristim kablovski internet. Da li mogu nekako da delim konekciju, kako bih mogao da krstarim netom i preko mobilnog telefona. hvala unapred. |
[ Mister Big Time @ 22.04.2008. 19:10 ] @
Hm, jedino sto mi pada na pamet jeste da bluetooth-om povezes laptop i mobilni, a da pronadjes adekvatan softver ili podesavanje da 'nateras' mobilni da koristi BT vezu i predefinisani gateway (laptopov IP) za internet konekciju... obicno je to moguce u obrnutom pravcu, da se mobilni koristi kao modem, ali ko zna da li je ovo neko predvideo kao mogucnost u obrnutom smeru, a nema ni neke velike logike plus ako imas laptop iliti prenosni racunar, ne znam koji je konfor otici do kuhinje ili wc-a i da surfujes i dalje sa mobilnim...
[ nabobboban @ 23.04.2008. 20:47 ] @
Ja bih postavio jedno pitanje, na slicnu temu.
Nemam nikakvih mogucnosti konekcije na net, sem preko fiksnog telefona. Pojavom gprs interneta pojavila se mogucnost veze na taj nacin. Paketi u telenor i mts nisu bas jeftini i vezu me za onaj njihov modem. E sad ja bih i uzeo kompletan paket ali ne znam kako radi. Moja zamisao je da pre svega probam kako sve to radi i to da mi mobilni telefon bude modem a karticu od gprs bih stavio u njega, instalirao odgovarajuce drajvere za to i mislim da bi radilo samo ne znam da li bi bilo nekakve razlike u protoku i da li je to pouzdano.
Unapred hvala
[ miko.s @ 23.04.2008. 22:21 ] @
ne znam kako je to kod vas riješeno,ne znam kakve su kartice i modemi u pitanju. ali ja sam 5 mjeseci koristio sličan pristup netu, mobitel je zapravo bio modem spojen na komp preko blutootha, i radilo je. imao sam edge brzinu, iliti 25 KBps u downlinku, uplink ne znam. išlo bi i brže ali mobitel je imao samo edge, nije imao umts. neko vrijeme je to radilo stabilno, bio sam zadovoljan, onda bi par dana užasno štekalo, brzine 0.1-1.0 KBps, veza bi nonstop padala, a bilo je dana kad se jednostavno nije htio spojit. otvaranje stranica je bilo tromo zbog takvog prenosa signala, ping je bio preko 900 ms šta je jako puno (preko adsl-a je ping u prosjeku 40-50 ms). download je tekao uredno 25 KBps, osobito kad bih stavio mob na prozor jer mi na stolu nije bio predobar signal pa je brzina bila manja. sve u svemu, za te novce (100 kn mjesečno, u eurima oko 15) sam imao 1gb podataka, a i mogao sam surfat preko mobitela bilo gdje, čak je i msn uredno radio po gradu, nisam primijećivao neke prekide kad bih se prebacivao sa stanice na stanicu. a ta usluga se dodavala govornoj usluzi, tako da nisam dobio nikakvu karticu, već je sve išlo preko iste sim kartice koju imam već godinama.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.