[ Gojko Vujovic @ 21.04.2008. 19:50 ] @
Državno takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola održano je u subotu 19. aprila u Računarskoj gimnaziji u Beogradu. Na njihovom sajtu imate rezultate, zadatke, rešenja, test primere kao i neke fotografije sa takmičenja.

Čestitamo najboljima!

Kakvi su vaši utisci sa ovog takmičenja?
[ Bojan Basic @ 21.04.2008. 23:07 ] @
Nije bilo održano samo u Beogradu već još i u Novom Sadu i Nišu (rezultati su kasnije sakupljeni i odjednom obrađeni). Rezultati su preliminarni, s tim što će određene žalbe verovatno biti priznate (o tome ćemo raspravljati na sastanku u sredu). Posle državnog takmičenja postoji još jedan nivo, s kog se četvoro najboljih takmičara plasira na svetsku olimpijadu.

Zvaničan sajt komisije za organizaciju takmičenja je http://www.yuoi.nis.edu.yu/, gde se može naći još podataka.
[ Aca_LP @ 23.04.2008. 18:59 ] @
Nije loše bilo, ali moglo je bolje.
Jedino mi je žao što mi nisu priznali prvi zadatak "trojke". Ja umesto ulaznog trojke.in i izlaznog trojke.out, napisao trojka.in odnosno trojka.out. Žalio sam se, ali nisu mi priznali :( , a mogao sam da dobijem na njemu još 20 poena. I zbog toga izgleda da necu dalje. Još veću sam glupost u prvom napravio pored ove. Ja napisao r := r + (a*((i-1)*(i-2)) div 2) , a da sam napisao r := r + (a*((i-1)*(i-2) div 2 )) proradili bi mi 7 od 10 test primera. :'(

A prosle godine umesto da definisem promenljivu kao longint, ja definisao kao integer i zbog toga nisam prosao dalje.

Bas sam veliki baksuz. :'(
[ Bojan Basic @ 23.04.2008. 21:14 ] @
Citat:
Aca_LP:
Ja umesto ulaznog trojke.in i izlaznog trojke.out, napisao trojka.in odnosno trojka.out. Žalio sam se, ali nisu mi priznali :( , a mogao sam da dobijem na njemu još 20 poena. I zbog toga izgleda da necu dalje.

Međutim, morate nešto da shvatite: zadaci se ne pregledaju ručno već automatski. Prema tome, imena ulaznih i izlaznih fajlova nisu nešto što postoji reda radi, već su vrlo bitna. Da bismo uvažili tvoju žalbu, bilo bi neophodno izmeniti tvoj kod (tako da umesto čitanja iz fajla trojka.in namestimo da čita iz fajla trojke.in i slično za izlaz), a odavno smo odlučili da nikakve izmene takmičarskih kodova na državnom nivou ne dolaze u obzir — ne bi trebalo ni na okružnom, ali ponekad se dogodi da baš mnogo takmičara napravi sličnu grešku, i tada odlučimo da takve stvari posle svega prihvatimo jer je okružni nivo ipak neki početak mnogim takmičarima; kako god, onima koji prođu na republičko takve stvari se ne smeju događati. E sad, upravo zbog toga što znamo koliko takmičara pravi slične greške, ove godine smo na državnom odštampali i zaseban papir na kom je ispisan pregled imenâ fajlova, ograničenja i sl. po zadacima (kako bi takmičari imali sve na istom mestu da ne bi jurili po gomili teksta, i nadali smo se da ćemo tako bar donekle smanjili broj takmičara koji to smatraju nebitnim), ali uspeo si da pogrešiš i pored svega. To ti je objašnjeno čak dva puta preko mejla na koji si se žalio.

Da budem jasniji, evo jedne priznate žalbe (tačnije vrste žalbi): u zadatku ’trojke’ neki takmičari su rešenje po modulu ispisivali kao negativan broj (u nekim primerima), za šta smo prihvatili da je naša greška (jer nismo u tekstu naglasili da taj broj mora biti pozitivan), i poene korigovali tako što smo ispravili program za testiranje da prihvata i ovakva rešenja. Kao što vidiš, tu nismo imali posla s izmenom takmičarskih kodova, pa je ovde bilo prostora za dogovor hoćemo li žalbe priznati ili nećemo (i priznali smo, kao što rekoh na početku).

Svejedno, prošao si dalje. Čestitam.
[ Aca_LP @ 23.04.2008. 22:31 ] @
Hvala. Znam, bezveze sam pogresio. Imao sam neku tremu i ono u zurbi da uradim što više i bolje, tako sam zabrljao za jedno slovo.

[Ovu poruku je menjao Aca_LP dana 24.04.2008. u 00:03 GMT+1]
[ electropioneer @ 23.04.2008. 23:04 ] @
Eto, Aleksandre, vidis kako lepo napredujes.
[ Aca_LP @ 24.04.2008. 07:48 ] @
Citat:

Svejedno, prošao si dalje. Čestitam.


Je li to znači da sam prošao na SIO ili ?
[ Bojan Basic @ 24.04.2008. 12:14 ] @
Da (granica je 70 bodova).