[ komplikator @ 28.04.2008. 10:04 ] @
Pomalo se učim o DBExpress-u. i čini mi se kao najoptimističniji pristup bazama u budućnosti Delphija. Došao sam do mozgalice o generiranju ključeva na serveru u radu s Firebirdom. Klasima je uporaba generatora na serveru i triggera nad tablicom (insert trigger) koji, ako mu se pošalje null vrijednost okine novi generator, a inače će upisati proslijeđenu vrijednost. To je sa IBX komponentama radilo ok. U afterinsert događaju dataseta mogao sam pozvati storanu proceduru i njom pročitati zadnji "pravi" generator. A kako to funkcionira sa clientdatasetom i DBX-om? Kad radim AfterUpdateRecord datasetprovidera mogu li deltinom polju primarnog ključa isto tako storom dodijeliti neku vrijednost generatora? Odnosno, ako imam više recorda u childu i više u masteru prije nego napravim update na server mogu li isto koristiti ovakav pristup ili imate neko bolje riješenje? Znam da je post malo zbrda-zdola no trenutno sam i ja jer sam sad malo kratak na pameti zbog kojekakvih životnih stvari. Pa da pojednostavim pitanje, ima li smisla i mogu li i kod DBX-a koristiti mehanizam generiranja ključeva kao i kod IBX ? I malo potpitanje: je li je tko koristio Report Manager? |