[ peromalosutra @ 03.05.2008. 08:26 ] @
Iako danas gotovo svi imamo podnošljivu vezu prema internetu, ipak se ponekad nadjemo u situaciji da instaliramo neki program na računaru koji nije povezan na internet. Dobro bi bilo da u ovoj temi pokažemo par rješenja ovog problema. Instaliranje skidanjem sourca programa pa kompajliranjem nije komplikovano, ali pravi problem je rješavanje ovisnosti tj. dependency hell.

Za sve distribucije koje koriste .deb pakete postoji prilično moćno i jednostavno rješenje. Synaptic packet manager ima mogućnost kreiranja offline paketa. Znači na kompjuteru koji ima konekciju ka internetu podignete neku live distribuciju linuxa, pokrenete synaptic, odaberete pakete koje želite da instalirate i umjesto apply, idete na File->Generate package download script. Ovo ce generisati skriptu koja ce preko wget programa skinuti sve potrebne pakete. Nakon što su paketi skinuti, stavite ih na usb stick ili cd i prebacite ih na offline mašinu na koju instalirate programe. Pokrenite Synaptic i onda File->Add downloaded packages i apply. Program(i) će biti instalirani sa svim ovisnostima.

Neki za offline instalaciju preporučuju i autopackage, medjutim čini mi se da za njega ima daleko manje paketa nego u zvaničnim repozitorijumima neke distribucije..