[ sevalav @ 05.05.2008. 00:58 ] @
Dakle, mislim da sam naslovom bio jasan. Dakle, ne znam o programiranju a upustio bih se u neko samoobrazovanje sa ciljem da napravim neke jednostavnije baze podataka u postgre sql-u. Kako da nadjem literaturu (preferiram besplatnu) i gde ima negde na internetu free kursevi na tu temu? Svaka informacija mi je dobro dosla. Unapred hvala!
[ momsab @ 05.05.2008. 01:25 ] @
najpre, upoznaj se sa osnovama baza podataka (vidi u Baze podataka za literaturu)
PostgreSQL je odlican izbor po pitanju postovanja SQL standarda i po pitanju savljadjivanja gradiva (pa i za neki posao)

PostgreSQL se lako instalria na Windows-u ako ne bude problema sa njegove (Windows) strane (nsiam uspeo da instaliram na Visti ali koelga jeste, zaboravih kako)
skines instalaciju za Windows, pratis uputstvo, ukucavas gde treba i zapisujes na papir potrebne podatke, i sve instaliras :)
na Linuxu je takodje jednostavno (na primeru Ubuntua): odes u Package Manager i izaberes sta hoces i to je to (ukucavanje i zapisivanje se podrazumeva)

uz PostgreSQL ide pgAdmin III, dobar alat koji nema vizuelni editor za tabele :)
tabele i veze izmedju njih se lepo kucaju, sto je dobro za ucenje (kako mi rekose neki sa vise iskustva, najbolje je bazu podataka praviti kucajuci, tada si najsigurniji)

svojevremeno sam neke stvari nasao i na sajtu za PostgreSQL/pgAdmin, prepocujucem ti da ih prelistas posto se upoznas sa osnovama baza podataka


nesto nejasno?[ sevalav @ 05.05.2008. 23:41 ] @
Pa nejasno je mnooogo toga, ali za pocetak hajde da te pitam gde se nalaze te stvari na netu koje si nasao vezano za PostgreSQL/Admin?
[ Au197/79 @ 06.05.2008. 18:19 ] @
Imaš nekoliko knjiga na temu samog PostgreSQL-a, ali bi ti trebalo i par opštih knjiga o bazama. Ako ti trebaju preporuke za knjge i informacija gde ih naći pošalji mi PP.
A imaš i PostgreSQL dokumentaciju na:
http://www.postgresql.org/docs/8.3/interactive/index.html (online)
http://www.postgresql.org/file.../pdf/8.3/postgresql-8.3-A4.pdf (pdf, 17 mB)
http://www.postgresql.org/file...ion/chm/8.3/postgresql-8.3.chm (winhelp file, 3 mB)
[ _Abraxas @ 07.05.2008. 18:04 ] @
Citat:
momsab
PostgreSQL se lako instalria na Windows-u ako ne bude problema sa njegove (Windows) strane (nsiam uspeo da instaliram na Visti ali koelga jeste, zaboravih kako)


Ne znam da li sam ja taj kolega :D, ali Postgre SUBP se na Visti instalira bez problema, kao i na XP-u.