[ zorpetus @ 07.05.2008. 10:35 ] @

Jel to trac ili istina da je Telekom poceo sa traffic shapingom i transparent proxy-jem za svoje ADSL prikljucke?
[ tanasko @ 07.05.2008. 12:58 ] @
Baš si opširan. Budi malo određeniji o čemu se radi- šta si čuo?
[ bachi @ 07.05.2008. 13:00 ] @
... May the force be with you zorpetus Skywalker, that is your destiny!

Gde si to čuo? Ne verujem, mada me ne bi ništa iznenadilo.
[ Skaarj @ 07.05.2008. 13:52 ] @
Gotovo je izvesno da ce u buducnosti biti skrivenog limitiranja saobracaja. Ako malo pratite forum videcete da se desavaju radovi sirom Srbije i rekonfigurisanje celokupne mreze. Posto je povecanje brzina izvesno jedan od nacina da se umanji udarac je i shaping saobracaja.
[ zorpetus @ 07.05.2008. 15:27 ] @
Citat:
tanasko: Baš si opširan. Budi malo određeniji o čemu se radi- šta si čuo?

Pa ne znam kako mogu da budem opsirniji. Cuo sam u jednoj beogradskoj IT firmi gde sam se slucajno zatekao,
da je Telekomu isporucena velika kolicina cisco opreme i da "ce kreneti 'deca u Telekomu' da se igraju traffic shapinga i
guranja korisnika kroz transparent proxy".

Nekako mi cudno da neko ko barata terminima kao sto je traffic shaping i transparent proxy prica bas ovakve stvari bez ikakve osnove.

[ Zekica @ 07.05.2008. 16:07 ] @
Ja sam imao problema sa jednim sajtom na Telekom ADSL-u: nisam nikako mogao da se prijavim kao korisnik. Problem se dešavao samo na Telekom ADSL-u, iz bilo kog OS-a i iz bilo kog Browsera. Probao sam i sa više računara, tako da je moguće da je za to odgovoran neki transparentni HTTP proxy. Ništa me ne bi čudilo.
[ Lappy @ 07.05.2008. 16:25 ] @
Nesto ovih dana rade http://www.elitesecurity.org/t321646-Telekomovci-upomoc

[ zorpetus @ 12.05.2008. 22:09 ] @
Malopre dobih ovakvu gresku kada sam u Firefoxu otkucao neki query za pretragu (Google). Interesantno je da se pri dnu strane pominje SQUID - sto je, koliko znam, proxy server.
Ni u jednim mojim podesavanjima ne koristim proxy (vec "direct connection to Internet). Korisnik sam Telekom ADSL-a.

Moze li neko da mi objasni zasto sam dobio ovakvu poruku?

============

ERROR
The requested URL could not be retrieved

While trying to process the request:

é$ÖwbÅëòw;ø¯/ÒSzáÿcN€;¤?Ÿ %8ÒDtŽçyU¤¡GET /search?q=GET+%2F&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a HTTP/1.1
Host: www.google.com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14
Accept: text/xml,application/xml,application/xhtml+xml,text/html;q=0.9,text/plain;q=0.8,image/png,*/*;q=0.5
Accept-Language: en-us,en;q=0.5
Accept-Encoding: gzip,deflate
Accept-Charset: ISO-8859-1,utf-8;q=0.7,*;q=0.7
Keep-Alive: 300
Connection: keep-alive
Cookie: PREF=ID= NID=9=i TZ=-120; GMAIL_RTT=453

The following error was encountered:

* Invalid Request

Some aspect of the HTTP Request is invalid. Possible problems:

* Missing or unknown request method
* Missing URL
* Missing HTTP Identifier (HTTP/1.0)
* Request is too large
* Content-Length missing for POST or PUT requests
* Illegal character in hostname; underscores are not allowed

Your cache administrator is webmaster.
Generated Mon, 12 May 2008 21:04:54 GMT by . (squid)

[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 13.05.2008. u 21:09 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 13.05.2008. u 21:16 GMT+1]
[ bachi @ 13.05.2008. 13:10 ] @
Yep, to je to. Proxy (transparentni) server. Good luck. :D
[ Cartman @ 13.05.2008. 19:54 ] @
do{
printf("[biiiiiiiip]";}while(!feof(telekomovBezobrazluk));}

@zorpetus: Savetujem ti da izbrises podatke o cookie-u, jer si ocigledno bio ulogovan u gmail, rizikujes...

Pozdrav
[ zorpetus @ 13.05.2008. 20:26 ] @
Citat:
Cartman: do{
printf("[biiiiiiiip]";}while(!feof(telekomovBezobrazluk));}

@zorpetus: Savetujem ti da izbrises podatke o cookie-u, jer si ocigledno bio ulogovan u gmail, rizikujes...

Pozdrav

Hvala na savetu, izbacih to za svaki slucaj. :)

Nego, ako je ovo nedvosmisleno dokaz da su poceli da guraju korisnike (ne znam da li sve i u svim gradovima, ja sam iz Beograda) kroz transparentni proxy, a o tome nema ni reci u ugovoru, mogu komotno da se tuze za to. Obaska sto je to nedvosmisleno narusavanje moje privatnosti (sta ja znam ko ce da gleda na tom serveru sta sam ja posecivao po netu, koje poruke kome pisao itd.), sto je krivicno delo bez sudskog naloga. Cak i po trenutno vazecim zakonima u Srbiji.
[ RonJ @ 13.05.2008. 21:26 ] @
Jel moze neko u kratkim crtama da objasni cemu sluzi transparent proxy,odnosno zasto bi telekom gurao korisnike preko njega.
[ maksvel @ 13.05.2008. 21:44 ] @
Pa, transparent proxy je proxy preko kojeg surfuješ iako nisi podesio proxy u browseru. Na drugi deo pitanja ne mogu da odgovorim.
[ Skaarj @ 13.05.2008. 22:53 ] @
Procitaj ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_server

Posebno obrati paznju zan Intercepting proxy i Transparent proxy
[ RonJ @ 13.05.2008. 23:12 ] @
Meni i dalje nije jasno kakvu korist ima Telekom od guranja korisnika preko proxy servera
[ Slobodan Milivojevic @ 13.05.2008. 23:50 ] @
Mislim da je veliki deo saobracaja koji ostvaruju korisnici na adsl-u ili neki video sajtovi (youtube, google video i sl.) ili eventualno neki rapidshare tako nesto... E sad zamislite da protok telekom stedi za neki klip sa youtube-a, tj ne vuce ga sa youtube servera, vec ga direktno sa svog proxy servera salje korisniku.

Eto kako oni ovim stede. Mada ionako prodaju preskup internet da bi njima link ka svetu mogao da se ne isplati...

Ali ovo je Srbija!
[ Mister Big Time @ 14.05.2008. 05:50 ] @
Proxy u tom slucaju kao OpenDNS nije problem, ali je problem traffic shaping - da li to znaci limitiranje p2p saobracaja, rapidshare, jutjub i ostalih 'jedem zivu decu' bandwidth zderaca.... pored price o agregaciji samo jos to fali. :)

[ zorpetus @ 14.05.2008. 08:58 ] @

Citat:
Mister Big Time: Proxy u tom slucaju kao OpenDNS nije problem

Kakve veze imaju (transparentni) proxy i OpenDNS?

OpenDNS ponekad i ponegde koristim (bilo kao primary, bilo kao secondary) i lepo radi, ali ne vidim njegovu vezu sa recimo SQUID-om?
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2008. 09:10 ] @
Postoje daleko bolja resenja od SQUID-a za taj posao, i transparentno kesiranje pogotovu P2P i YouTube saobracaja koristi gotovo svaki ISP na ovom svetu. Postoje jako kvalitetna resenja za to koja su potpuno neprimetna, a stede dosta para ISP-u a i nisu lose ni za korisnike jer ubrzavaju download (kesiran u lokalu kod ISP-a)

U principu, vas traffic shaping ne treba da zanima dok vam ne ugrozava servis - svaki ISP svaki dan radi dosta shaping operacija kako bi sto bolje iskoristili bandwidth koji imaju.
[ Mister Big Time @ 14.05.2008. 14:30 ] @
Citat:
zorpetus: Kakve veze imaju (transparentni) proxy i OpenDNS?

OpenDNS ponekad i ponegde koristim (bilo kao primary, bilo kao secondary) i lepo radi, ali ne vidim njegovu vezu sa recimo SQUID-om?

Mislio sam na sustinu kesiranja, OpenDNS kesira DNS upite zarad ubrzanja resolve-ovanja adresa, a proxy o kakvom se ovde govori sa strane provajdera ima za cilj da njima ustedi $$$ jer radi isto kesiranje, samo sadrzaja (caching proxy).

[ zorpetus @ 14.05.2008. 16:28 ] @
Citat:
Mister Big Time: Mislio sam na sustinu kesiranja, OpenDNS kesira DNS upite zarad ubrzanja resolve-ovanja adresa, a proxy o kakvom se ovde govori sa strane provajdera ima za cilj da njima ustedi $$$ jer radi isto kesiranje, samo sadrzaja (caching proxy).

OpenDSN koristi Anycast kako bi obezbedio neku vrstu em load balancinga em fail-safe mehanizma -> prakticno te usmeri na tebi najblizi njihov DNS server (ako si iz Evope, usmerice te na server u Evropi i to onaj koji je tebi najblizi).
[ ifek @ 14.05.2008. 16:49 ] @
Proverio sam sa nekoliko IP adresa i pomocu nekoliko alata i ni u jednom slucaju saobracaj nije isao preko proxy servera, transparentnog ili bilo kakvog drugog.
[ dejan1972 @ 14.05.2008. 17:00 ] @
Meni vec sada Rapid ide samo sa 10 kb/s a juce je isao sa 160.Izgleda da nesto ipak rade...
[ zvezdanac64bit @ 14.05.2008. 17:36 ] @
eeee,lako je vama,ja jos uvek cekam d-day uvodjenja adsl-a
[ Brodoplovac @ 14.05.2008. 18:50 ] @
Čitao sam jednom o tzv. Edge serverima. Članak je govorio da ovi serveri rade otprilike isto ono što je opisano za transparent proxy-ije. Cilj je napraviti kopije podataka i zatim te kopije dislocirati po široj teritoriji kako bi bili bliži korisnicima i kako bi se štedeo bandwidth. Da li su "edge serveri" i transparent proxy-ji jedno te isto.
[ Mister Big Time @ 16.05.2008. 02:13 ] @
Citat:
zorpetus: OpenDSN koristi Anycast kako bi obezbedio neku vrstu em load balancinga em fail-safe mehanizma -> prakticno te usmeri na tebi najblizi njihov DNS server (ako si iz Evope, usmerice te na server u Evropi i to onaj koji je tebi najblizi).

Citat:
Large Cache

OpenDNS is faster is because we run some of the largest DNS caches around and do it on our own high-performance network, running our own software. We can hold tens of millions of records and zones in local cache, saving you the extra round-trips to find the addresses.

http://www.opendns.com/features/cache/

BTW veceras sam osetio usporenje surfa (ali nije telekom <--), znaci neko vreme je bilo pain in the ass slow, skoro kao dial up... e sada da li ima veze sa pricom iz ove teme ili ne...